Duanın kabul olduğunu nasıl anlarız?

Hasret

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Mart 2011
Mesajlar
337
Tepkime puanı
16
Duanın Kabul Olduğuna Dair Alametler Nelerdir? Duası Kabul Olduğuna Dair Alametler. Duanın kabul olduğunu nasıl anlarız?
Dua eden kimsenin elinde olmadığı halde;

-Huşuya gelmesi,
-Kendisinde ağlama halinin hasıl olması,
-Bir ağırlık gelmesi (hissetmesi),
-Kendisinde aksırma meydana gelmesi,
-Terleme Hali meydana gelmesi,
-Kendisinde bir titreme halinin meydana gelmesi,
-Sıcak olmadığı halde ateşlenmesi,
-Soğuk olmadığı halde üşümesi,
-Yük altından kurtulmuş gibi kendisinde bir hafiflik hissetmesi.

Bütün bu haller duanın kabul olduğuna dair bir alamettir. Binaenaleyh, dua eden kimsede bu alametlerden birisi zahir olursa, o kimse Allah’u Teala’ya çokça şükürler etmelidir.

Duanın kabul olduğunu nasıl anlarız? Duam niçin kabul olmuyor? Duanın kabul olup olmadığını nasıl anlarız?
Yapıyorum, okuyorum okuyorum dualarım neden kabul olmuyor diye herkes soruyor, soruyor ama eksik olan bir şeyler var ise hemen duaların eksik olmasına yada içinize düşen o kadar basit soruların cevaplarını kendiniz bulacagınıza vesveseye girerek inanma itikadınızı zedeliyorsunuz, bu arada eksikleri her zaman kendimizde aramalıyız hiç bir zaman dualara neden niçinleri bulaştırmamalıyız, bu şekilde gittiginiz zamanda itikadınızı zedelemiş, bir zaman sonrada dinden uzaklaşmış olursunuz. Daha önce yazıldı çizildi bunlar ama yine eksik olan çok şey vardır, burda tekrar edelim sırası ile herkes anlasın, genel tanım bu şekildedir, Dua bir ubudiyettir. Bizim dualarda ki ana prensibimiz ibadet kastı ve gayesi hakim olmalıdır. Yoksa duayı sırf kabul edilmesi gereken ve ihtiyaç dilekçesi olarak görmek yanlıştır.

Bazen bir şey için dua edilir. Fakat istediğimiz bu şey, zahiren (görünürde) kabul edilmez. Buna rağmen bizim duayı bırakmamamız lazımdır. Şayet istediğimiz şey elde edilse ve Cenab-ı Hak duamızı kabul etse nurun ala nur. Ama zahiren kabul edilmese bile biz “ duam kabul olmadı” demeyeceğiz. Aksine “ Allah bu duamı ahiretim için veya dünyada daha iyi bir şekilde kabul etti” denilir.

Hakikaten bu dua boşa gitmedi, ibadet olması dolayısıyla ahirette mükafatını göreceğim diye duasını bırakmak değil, aksine daha fazla dua etmeye gayret ve şevk taşımalıyız.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerimde “bana dua edin size cevap vereyim” ( mü’min,60) buyurmaktadır. Bazıları bu ayet-i kerimeyi öne sürerek şöyle demektedirler: madem Allah “bana dua edin bende kabul edeyim” demiştir. Neden çokça dua ettiğimiz halde bazıları kabul edilmiyor. Bu hususta alimlerimiz ittifakla bu ayette Allah “cevap veririm” demektedir, “ Kabul ederim” dememektedir. Nasıl ki, sen bir hekime gitsen ve desen “ ey hekim bana şu ilacı ver” elbette hekim sana cevap verir ve “ buyurun” diye cevap verir. Fakat istediğin şey ya hikmetsiz, ya faydasız veya sana zararlı bir ilaç ise, onu değil de daha güzelini sana verir.

Aynen onun gibi, mutlak hikmet sahibi Cenab-ı Hak “ bize ve dualarımıza cevap verir. Ama kabul etmek hikmetine tabi olduğundan bazen istenen şeyin aynısı bazen de daha güzelini bazen de zararlı olduğunu bildiği için hiç vermez.

Bu kısa açıklamadan sonra duaların kabul şartlarına geçelim. Evvela dua kabul çerçevesi dahilinde olacak. Sonra samimi ve günahsız bir ağızla olacaktır. Mümkünse abdestli ve helal lokma alınmak suretiyle bereketlenecektir. Mübarek mevkilerde özellikle mescit ve camilerde, mübarek zamanlarda özellikle ramazan ayı ve kadir gecesi, berat gecesi gibi mübarek gecelerde, namazlardan sonra özellikle sabah namazından sonra dua edilmesi kabule karin olması hikmet-i ilahiye ve rahmet-i ilahiyece matluptur. Bu şartlardan uzaklaşıldığı taktirde de duanın tesiri azalacaktır.

Duanın çeşitleri var:
Mesela sizin yarın bir imtihanınız var. Bu imtihanın duası çalışmaktır. Buna fiili dua denir.

Çalışmayı yaptıktan sonra ellerinizi kaldırır “ ya rabbi bana hayırlısını nasip et” demeniz sözlü bir duadır. Safi ve halis bir şekilde ve neticeye kanaat ederek dua etmek gerekir.

Çünkü, bazen istediğimiz bir şeyin hakkımızda hayırlı olmayacağını Allah bilir fakat biz bilemeyiz. Sonsuz rahmet sahibi Allah’ımızda bunun hayırlı olmayacağını bildiğinden dolayı, farklı bir şekilde kabul eder.

Hazreti Meryem validemizin doğma vaktinde annesi O’nu mescide adar. Ve O’nun erkek değil kız olduğunu görünce epey şaşırır ve üzülür. Alimlerimiz bu durumu misal getirerek derler ki, Allah muhakkak yaptığımız duaları kabul eder.

Bazen daha farklı ve daha güzel bir surette kabul eder. İşte Hz. Meryem 100 erkek değerinde bir kız. Allah annesinin duasını kabul etmedi denilmemeli. Aksine daha güzel bir surette kabul etti denilmelidir.

Bazen de dünyada hiç kabul edilmedi zannedilir. Fakat cennette daha ulvi ve güzel şekilde kabul edilir.

Şimdi bunları okuduktan sonra sorgulamak yerine önce inanmak gereklidir bir iş bulmak içinde firmaya gider bir dilekce verirsiniz ve döner gelirsiniz evinize beklemeye başlarsınız bu dilekce degerlendirilir olumlu ise size dönülür olumsuz ise arşive kalkar sonuc tabiki Allah (c.c) izni ile olacaktır ama telefon nosunu 1 numara yanlış yazarsanız ? size dönülmesi biraz zor olacaktır ,şimdi dua ederken nasıl iş bulurken size bir form verilir sıra ile isim soyad adres tel meslek referanslarınız gibi önem arz eden sorulara özenle cevap veriyorsanız dua ederken bir hacetinizin olması için de olmaz sa olmazların oldugu sıraları takip edeceksiniz ki isteginiz sizin için hayırlı ise Allah (c.c) bilir isteginiz dualarınız yerini bulsun şer ise de onu sizin için ya erteleyecektir yada öteki alemde size hayıra cevirip verecektir ilk önce duaya yapmak istediginiz hacetinize başlamadan önce önemli:temiz bir gusul abdesti alın çokca tövbe edin tövbe istiğraf duasını 3 kez okuyun 4 rekat Allah rızası için namaz kılın Niyet edin ve kıbleye oturdugunuz yerde duanızı okuyunuz düzgün çümleler kullanın birden fazla anlam olacak şekilde degil anlaşılır öz sade olarak duanızı yapın şiir gibi değil içinizden kalben kalp atışlarınızı nasıl attıgını hissediyorsunuz aynı o şekilde olacak Allahın huzrunda oldugunuzu unutmayın ve burda sadece siz ve Allah arasında hiç kimse yok içinizden geldigi gibi duanızı bitirin.Ve bu duayı bitirdiginizde tanımadıgınız birine sadeka verin verirken içinizden niyetinizi geçirin verin kişiden Allah razı olsun sözünü aldıktan sonra ki belki diyorum bunu demezsse Allah razı olsun diye bir başka çümle kurarsa sölerse bir başka kişye daha sadaka verin bunu kendi rızasıyla kendi kendine size söliyecektir ve arkanıza bakmadan içinizdende vesvese geçirmeden ordan cıkın.Bu şekilde tarif ettigim gibi yaparsanız sizde kendinizde bir eksik görmeden yaptıgınızda kendinizden eminseniz Allah bütün dualarınızı Allahın izni ile sizin için ne hayırlı ise kabul edecektir,

Biliyorum epey uzun bir yazı oldu ama bu genel bir yazı oldugundan ve sizide sıktıysam kusura bakmayın lütfen ama nedenler niçinler kendi üzerimize olmalı başka yere değil.

Şimdi duamızın kabul olup olmadıgını nasıl anlayabiliriz anlayabilirmiyiz?

konusuna gelelim, evet kısmende olsa bunların işaretleri vardır anlarız nasıl peki, Eğer yaptıgımız dua kabul olmuş ise yukarda saydıgım işlemler de bir aksilik olmaz her şey yolunda gider kendinizi bir hoşluk içinde ağlamak istersiniz dolarsınız dokunsan boşalarak ağlıyacak gibi hisse kavuşursunuz veya yücudunuzda her hangi bir yerde seğirme belirtileri olur yada duadan sonra güzel tatlı bir yorgunluk uyku uyuma istegi oluşur bunun gibi işaretler duanızın kabul olacagına işaretlerdir kendinizi dinlediginizde bunları çok güzel hissedersiniz.

Şimdi de gelelim Niyet ettiğiniz olay için dua edeceksiniz veya bir şeyler yapacaksınız bunun hayırlı mı hayırsızmı olacagını nasıl anlarsınız?

olaylar aklınıza geldigi ilk düşünce ile içinizden geçirdiginiz NİYET ile başlar yapacagınız dua olsun veya yazacagınız bir esma olsun veya ne içinizden geçirmiş iseniz o , niyetten sonra yani yukarlarda saydıgın gusulden başlar başlamadan önce elektirikler kesilir siz anlamazsınız ama niyet ettiniz ya ilk önce sonra duş alırken sular kesilir yine anlamazsınız içinizdeki vesvese varya o sizinle ugraşır siz illaki yapacaksınız çünki kafaya koydunuz bir kere bu olayları gecseniz bile beklenmedik anda misafir gelir, veya uykunuz agır basar uyursunuz ertelersiniz yarın yapayım diye , ama siz gene anlamazsınız kaleminiz yazmaz kagıt bulamazsınız yada daha önce yapmak için bir yere not aldıgınız duayı bulup okuyacaksınızdır ama her gün göz önünde duran dua , aradıgınız da yoktur bulamazsınız siz bulmak için inat edersiniz belki bulursunuz ama aksilikler devam eder bu gibi hallerde anlamanız gereken şey o işi ertelemenizdir , bu gibi hallere düştügünüzde yapmak istediginiz her ne ise bunun sizin için hayırlı olmadıgını veya sizin üzerinizde bir eksikligin oldugu yada o günün bu işler için hayırlı olmadıgına karar vermelisiniz.
? Duanın kabul olması için ne yapmak lazım?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Dua ediyorum, hem de sürekli dua ediyorum dedi bir arkadaş. Fakat bir türlü duaları kabul olmuyormuş.

Farzları yerine getirmiyorsun, islamdan, islamın olmazsa olmazlarından haberin yok. Allah c.c uzaksın, bütün derdin dünya zevkleri, eğlence, yemek-içmek v.s. Sonra da niye duam kabul olmuyor diyorsun.

Farzları yapmayanın, mesela namaz kılmayanın duası kabul olmaz. Haramlardan sakınmayanın duası kabul olmaz. Ebülleys-i Semerkandi hazretleri, (Haram yiyenin, gıybet edenin ve haset edenin duası kabul olmaz) buyuruyor. Hadis-i şerifte de, (Duanın kabul olması için, yenilen ve giyilen helal olmalıdır) buyuruluyor. (Tergib-üs-salât)
 

Rhodium

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Eylül 2023
Mesajlar
15
Tepkime puanı
7
İslam çok kolay bir dindir. Dua etmek için bir şey ezberlemenize, bir takım ritüeller ile tekrarlar yapmanıza, anlamını bilmediğiniz şeyler söylemenize gerek yoktur. Dua etmek çok kolay ve basittir.

Belki sünnet olsun diye peygamberimizin (sav) ettiği örnek duaları ezberleyebilirsiniz. Namazda okuduğumuz dualar bunlara örnek olabilir.

Dua ermek nefes almak kadar kolay ve yalındır. Temiz bir yerde içinizden veya sesli olarak Allahtan bir şeyler isteyin.

Örnek,

Allahım bana bir ev ver.
Allahım eşimi iyi insanlarla Karşılaştır.
Allahım anneme uzun ve sağlıklı bir ömür nasip et.
Allahın günahlarımı bağışla.

Vb.

İstediğiniz herşeyi her hangi bir zamanda her hangi bir yerde Allahtan isteyin. Bu kadar basit ve kolay.

Ayrıca duaların hepsi her zaman kabul olur. Hiç bir dua ret edilmez. Dolayısı ile duam kabul oldumu diye ölçme ve biçme yapmanıza gerek yoktur.
 

Kayıtlıüye

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2019
Mesajlar
174
Tepkime puanı
71
Konum
Hatay
Haram lokma,haram giysi ve odanın içinde bulunan haram eşya gibi belli başlı duanın kabulüne engel durumlar vardır. Malayani işlerde duanın kabulünü engeller. Eğer duanın kabulüne engel bir şart yoksa, yani bir kural ihlali yoksa hakkımızda hayırlı olduğu zaman kabul olur. Bunun dışında her duası kabul olan adam olmak, evliya benzeri bir insan olunarak duasının kabul olduğu bilinen bir insan olunabilir. Ama bu mertebe evliyalık kadar zordur,belkide daha zordur ama. Hakkımızda hayırlı ise duamız makbul sayıldığında da kabul olduğu anlaşılabilir. Bazen maznun olmak gibi hallerde ise, Allah ile aramızdaki perde kalkıyor. Bu halde de kabul olacağı anlaşılabilir. 4444 kere okunan bir salevat vardır ve 41 defa okunan yasin suresi, 313 Ayet-el kürsi gibi yüksek ihtimal duanın kabul olduğu hallerde olur. Ama kabul olan bir duanın mükafatından kabul olmayan duanın mükafatı daha fazladır ahirette verilmek üzere erteleniyorsa eğer.
 
Üst Alt