Dizdeki Mühendislik

hacı anne

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
984
Tepkime puanı
16
Dizdeki Mühendislik

10.jpg


Eklemleri içten ve dıştan sımsıkı tutan bağlar vardır. Dizin iç kısmında kaval kemiğinin (tibia) geriye gitmesine arka çapraz bağ, öne gitmesine ön çapraz bağ engel olur.
Bu iki çapraz bağ, dizin ileri-geri dengeli ve sınırlı hareketinin sağlanması açısından önemli bir görev yapar.

Dizin dışından ise, iç ve dış yan bağlar ile, dizin dört tarafını çeviren kas kirişleri kaval kemiğinin hareket aralığının stabilitesine ikinci dereceden destek olur.
Dizin iç-ön tarafında yer alan ön çapraz bağ, kaval kemiğinin öne ve içe-dışa dönme hareketlerini sınırlar ve dizin öne doğru kaçışını % 90 nispetinde engeller.
Sıçrarken, koşarken ve yürürken âni durma aktivitelerinin sıkça yapıldığı spor müsabakalarında ön çapraz bağ yaralanmalarına sıkça rastlanır.
Yaralanma şekli, spor dalları arasında farklılıklar gösterir.
Meselâ, futbolda âni duruş ve dönme hareketiyle birlikte yapılan vücut çalımı, ön çapraz bağa kuvvet yüklenmesine sebep olur. Bacak alt bölümünün sabit kaldığı bir pozisyonda, vücut üst tarafına verilen âni zorlayıcı dönme şekli futbolda sık yapılan harekettir.
Ön çapraz bağın taşıyacağı kuvvetin üstünde dize bir zorlama gelirse, ön çapraz bağ yırtılır.
Hastalar sıklıkla yaralanma sırasında diz içinde patlayıcı bir ses oluştuğunu ifade eder.
Eğer bu bağlarla bağlanmasaydı, dizin önünden, arkasından, yanlardan gelen adale kirişleri yeterli kilitlemeyi sağlayamayacağından yürürken, koşarken dizde boşalmalar ve neticede düşmeler görülecekti.
Bu durumda, dengeyi sağlamak ve düşmemek için hareketlerimiz yavaş olacaktı.
 
Üst Alt