Dinde sorumluluk bilinci

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
DİNDE SORUMLULUK BİLİNCİ
“Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah’adır. O zaman Allah, size yaptıklarınızı haber verecektir.” (Mâide, 5/105) Toplumların düzelip iyi olmaları fertlere bağlıdır. Fertlerin olgun ve ahlaklı kimseler olmaları da, kendilerini terbiye etmelerini yani kötü huylardan uzaklaşıp övülen hasletlere sahip
olmalarını gerektirir. Toplumun kötü gidişatından kendilerini değil de başkalarını sorumlu tutan bireylerden oluşan milletlerin gelişip ilerlemeleri mümkün değildir. Bu bakımdan herkesin elini taşın altına koyup kulluk sorumluluğunun gereğini yerine getirmesi gerekir. Milletlerin toplumsal bütünlükleri ve güvenliklerini korumaları da buna bağlıdır. İnsanın Allah’a karşı sorumluluğunu yerine getirebilmesi, ferdî olgunlaşma ve dindarlaşmasını gerektirmektedir.

Sorumluluk bilinci içinde davranan ve hesap vermeye hazır olan insanın; o şunu dedi, bu şunu yaptı gibi şeylerle harcanacak zamanı yoktur. Çünkü, sorumluluk ferdidir; eğer kişi, başkalarını yaptığından vazgeçiremiyorsa: Benim yaptığım bana, sizin yaptığınız sizedir; siz benim yaptığımdan sorumlu değilsiniz, ben de sizin yaptığınızdan sorumlu değilim diyerek işine bakar.

İnsanın her işine, sorumluluk duygusu yön vermelidir. Sorumluluk, insanın ne yapacağını belirlediği gibi, yaptığının iyi ve kötü sonuçlarına katlanmasını da zorunlu kılar. Bu anlayış ve yaklaşım, insanı insan kılan birinci özelliktir.[3] Kişi, kendini ve sorumluluklarını hesaba katmalıdır. Mesuliyet duygusu, verilen sözlere riayeti gerektirir. İnsan kendi sözüne değer verip gereğini yapmazsa, başkası, ne o söze, ne de sahibine değer verir. Sözünde durmak insana, zaman yönetimini de öğretir. Sözünü tutan insan, işinden, okumasından, istirahatından zamanında ayrılmasını bilir.
 
Üst Alt