Din Nasihatla Kaimdir

Hasret

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Mart 2011
Mesajlar
337
Tepkime puanı
16
Din Nasihatla Kaimdir

Hâlık-ı Zülcelal ve Tekaddes Hazretleri bir kısa âyet-i celîle-i cemîlede şöyle buyuruyor: Habibim Ahmed, Resûlum ya Muhammed! Vaz u nasihat et, şüphesiz öğüt mümin olanlara fayda verir. (Zariyat, 51/55). Mümin olmayanlara vaaz menfaat vermez dikenlerini büyütür. Amma rahmet yağdı mı ikilenmiş üçlenmiş bir tarlaya attığın buğday tohumu gibi, onlara hayat verdiği gibi zamanın münafıklarının da dikenlerini büyütür onların da hacılara hocalara karşı itirazları çoğalır, ama mümin olanlara menfaat verir…
Bu âyet-i celîle-i cemîleden hareketle Efendimiz (sav) de üç defa Din nasihattır, din nasihattır, din nasihattır. buyuruyor. Ne demek? Din nasihatla kuvvetleşir, insan ibret alır da ıslah olur. Vaaz u nasihat dinlerken, büyük bir zatın sohbetini dinlerken ibretengiz neler söyleniyor, onları duyar ve ibret alır.
Büyüklerimizden Zünnûn-i Mısrî, Allah (c.c) şefaatine nail etsin, anlatıyor: Malik bin Dînar, birkaç aylık yola denizin üstünden döşemeden gider gibi gitmiş. Geçtikten sonra bakmış ki sekiz dokuz yaşında bir çocuk, toprak savuruyor. Toprak savururken de hüngür hüngür ağlıyor, bazen de gülüyor, hem gülüyor hem ağlıyor. Şu çocuğa selam versem mi, vermesem mi diyor. Oraya vardığında:
- Esselamu aleyküm yavrum, deyince, çocuk;
- Ve aleykümselam ya Malik ibni Dînar, diyor.
- Oğlum ben buraya yeni geldim. Beni kimse görmedi, ismim de belli değil, nerden biliyorsun sen.
- Seni âlem-i ervahtan biliyorum ben! diye cevap veriyor.
Bunun örneği çok. Abdülkadir Geylani (k.s) Efendimiz birine ilk defa karşılaştığı birine ismiyle hitap ediyorlar. Efendim adımı nerden biliyorsunuz? denildiğinde, Ta âlem-i ervahtan biliyorum ben sizi diyorlar. Allah (c.c.) şefaatlerine nail etsin.
Malik bin Dînar Efendimiz, Acep bunun dediği doğru mu, bir sual sorayım bakalım., diyor:
- Oğlum, insana nefsi ne yapar, aklı ne yapar. Çocuk da:
- Nefsi size yaptığı gibi yapar, aklı da size yaptığı gibi yapar, cevabını veriyor.
- Ne yaptı ki!..
- İşte şuradan gelirken Selam versem mi diyen aklındı, Selam vermesem mi diyen de nefsindi. Nefis daima isyanı emreder, akıl daima iyiliği emreder.
- Sonra da aklınla selam vereyim dedin. Gelince de selam verdin, aklın daima nefsine galip geliyor.
Kardeşlerim, Halık-ı Zülcelalin verdiği imanın yanında akıl da başvekildir. Aklımızın dediği yere gidelim, nefsimizin dediği yere gitmeyelim.
Allah (c.c.) aklımızı nefsimize daima galip etsin inşaallah.
Hamdolsun âlemlerin Rabbi Allaha.
 
Üst Alt