Devetabanı (Monstera)

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
devetabanı bakımı, yetiştirilmesi, toprak saksı değişimi budanması devetabanının bakımı nasıl yapılırdevetabanı bakımı üretimi hastalıkları sulanması devetabanı cicek ekim zamani

DEVETABANI (Monstera)

deve-tabani-300x265.jpg


İşte eski gözağrılarımızdan biri daha. Tropik bir sarmaşık olan devetabanı ev şartlarında çok kolay yetişir, uygun bir şekilde desteklenirse salonunuzu bahçeye çevirir. Küçük odalar için elverişli değildir.
Işık önemlidir. Yeteri kadar ışık almazsa zayıf ve küçük yapraklar verir, hatta büyümesi tamamen durabilir. Aşırı su verilirse yapraklarından ağlıyormuş gibi su damlatır.[/COLOR]
ÖZELLİKLERİ
ISI
Serinde durabilir ama iyi gelişmesi için ısı en az 18 derece olmalıdır.
IŞIK
Direkt gün ışığından uzak aydınlık bir köşe idealdir.
SULAMA
Kışın toprağını nemli tutun. Diğer mevsimlerde bolca sulayın. Yalnız arada bir toprağının kurumasına izin verin.
monstera_deliciosa.jpg
deve_tabani.jpg
deve_tabani_monstera_deliciosa.jpg

Yaprakları koyu yeşil, büyük parçalı ve delikli derimsi yapıda; yaprak sapları uzun, gövdesi kuvvetli ve odunsu, hava köklerine sahip, tırmanıcı nitelikte süs bitkileridir. Anavatanı Meksika’ dır. Tabiatta 50 türü bulunan Monstera cinsinin başka sis bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri M.ainata, M.obligua ve M.pertusa’dır.
İklim İstekleri

Bitki 12-25 C sıcaklıklar arasında bulundurulabilir. Büyüme 18 C sıcaklıkta başlar, 7 C’de kesinlikle zarar görür. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, yarı gölge veya gölge yerlerde iyi gelişirler. Bitkinin doğrudan güneş ışığı alan veya yoğun gölge yerlerde bulundurulması doğru değildir. Yakıcı güneş ışığı yaprakların sararmasına; yoğun gölge ise yaprak saplarının uzamasına neden olur.
Toprak İstekleri
John Innes saksı kompostu No.3’te iyi gelişir. Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur. Ayrıca hacim olarak 2 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım dişli kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Teknikleri
Üretimi tepe veya göz çelikleri ve hava daldırması ile yapılır. Tepe çelikleri ile üretimde,uç sürgünleri birer olgun yaprak içerecek şekilde Haziran ayında kesilir. Hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Ortam sıcaklığı 24-27C dolayında tutulduğu taktirde çelikler 3-4 hafta içerisinde köklenmeye başlarlar. Göz çelikleri,bitki gövdesinin her parçada bir adet göz bulunacak şekilde Haziran-Ağustos ayları arasında kesilmesi ile hazırlanır. Göz çelikleri de tepe çeliklerinde olduğu gibi köklendirilir. Başka bir üretim şekli ise; Ocak ayında uzun bir sürgün 24-27C sıcaklığı haiz üretme yastığına yatırılarak üzeri nemli turba ve kum karışımı ile örtülür. Köklenme olduktan sonra boğumlar kesilerek ayrılır. Monstera’lardan başka bir üretim şeklide hava daldırması yöntemidir.
Gübreleme

Gen bitkilerde her yıl,Yaşlı bitkilerde 2-3 yılda bir Nisan ayında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama

Yazın bitkilere bol su verilmeli, sıcak havalarda yapraklara sık sık su ıslak sünger ile tozu alınır gibi silinmeli veya kireçsiz su püskürtülmelidir. Ekim-Şubat ayları arasındaki dinlenme döneminde sulama azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır.
Gübreleme

Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulamadır.
Hastalık ve Zararlıları

En önemli hastalığı Kök Çürüklüğü, zararlıları ise Sümüklü böcekler, Kabuklu ve Unlu Bitler’dir. Siyah kök çürüklüğü, bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur.

Sümüklü böcekler yumuşak ve çıplak vücutlu olup, renkleri esmer, kiremit veya grimsi renkte olabilirler. Süs bitkisinin yaprak ve sürgünlerini kemirerek zararlı olurlar. Mücadelesi, öncelikle sümüklü böcekler toplanıp yok edilmeli veya metaldehyde etkili hazır zehirli yemlerden birisi akşamüzeri salyangoz ve sümüklü böceklerin geçebileceği yerlere yığınlar halinde konmalıdır. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır. Unlu bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.
 
Üst Alt