Depresyona girdim çıkamıyorum

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
depresyon.jpg

Selamun Aleykum dun aksam;depresyona girdim çıkamıyorum!diyerek tedavi goren bir genc arkadasimin ziyarettine gitmistim..
bana sunlari soyledi

'"Sen hakli idin deprasyona girmek cok kolay 1,2 saniyede girebilirsin ama cikmasi cok zor cikmak icin aylar gerekebilir!!
Bak su belali deprasyondan cikayim aynen senin dedigin gibi herseyi kafama takmiyacagim...
bir sey olmuyorsa olmuyor nasip ,kismet degil diyerek kaderim ile savaşmiyacagim,Kadere artik taş atmiyacagim..
Hakkimda Hayirlisi deyip basima gelenlere RAZI olup sabir ve Dua ile aklimi,imanimi, sinirlerimi koruyacagim"

Silkelen ve kendine gel be kardesim! Yediğin önünde yemediğin ardında Allahina şukr et!!
Allah başka dert vermesin neler var dünyada minicik yavrular bile savaşını verirken sen anlamsız yere depresyona girdim çıkamıyorum dıyorsun ...
Dünya imtihanı gereği Allah (c.c.) bazı kullarını maddi ve manevi çeşitli sıkıntılara uğratır.
O’ndan gelen her bela ve musibet aslında büyük bir ikramdır. Güzel sabır gösterirsek günahlarımıza kefarettir.
Güzel sabır (sabr-ı cemil), ilgili sıkıntıdan dolayı kimseye dert yanmamakla, sıkıntıyı Allah’tan (c.c.) bilip haline şükretmekle gerçekleşir.

Her sıkıntıdan sonra bir kolaylığın olduğu bir doğa yasasıdır, yani bir sünnetullahtır.
Tıpkı her yokuştan sonra bir inişin olması gibi.dogum sancilarindan sonra rahmet bebeginin olmasi gibi..
Bu durum her işte de böyledir. İnsan bir işte önce büyük sıkıntı yaşar, bunalır, türlü sorunlarla boğuşur, bir gün gelir işin tadını almaya, meyvesini yemeye başlar.
Zor iş artık kolaylaşır. Sıradan bir iş haline gelir.
Yüce Allah (c.c.) belki de insanların bu ilahi kuralı anlamakta şaşkınlık yaşayacağını bildiği için tekit maksadıyla şu ayetlerle iki kere yinelemiştir:
“Demek ki, güçlükle beraber kolaylık vardır. Evet, güçlükle beraber kolaylık vardır (İnşirâh suresi, ayet 5, 6).”

İnşirah suresi ruhsal sıkıntı ve darlık anlarında okunduğunda kalbe bir genişlik ve huzur verir. Ruhsal sıkıntıyı ve darlığı atmamızı sağlar.
Sabreden insan her güçlükten sonra bu kolaylığı elbette görecektir. Çünkü Allah (c.c.) ilahi kanunları şaşmaz ölçülerle koyar.
Demek ki El-Kâbid (sıkan, daraltan) güzel ismi, güzel sabır (sabr-ı cemil) göstermek suretiyle El-Bâsit (genişlik ve ferahlık veren) güzel ismine ulaşmada bir vesiledir.

Özellikle bazı zikirler ruhsal sıkıntıları üzerimizden atmamıza büyük yararlar sağlar:
Bunlar içerisinde ‘La havle vela kuvvete illa billahil Aliyyül Azim (Yüce ve büyük Allahtan başka güç ve kudret sahibi yoktur.)’ zikrinin çok büyük sırları vardır.
Peygamberimiz (s.a.s) bu zikrin 99 derde deva olduğunu söylemiştir..
Allah cc. Yar ve Yardimcimiz olsun..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
depresyonagirdim.jpg

Yarin insallah Allah isterse, O cc.dilerse depresyona girdim çıkamıyorum!diyerek tedavi goren genc arkadasimi alip
Cuma namazi icin camiye goturecegim,Cumadan sonra bayanlar bolumunden cikan ilk hanim kardesimizi de davet edip
caminin yakinlarindaki Musliman resturantta yemege gitmeyi ve o resturantta menu de olan ilk yemegi ismarlayip yedikten sonra
hep beraber Musliman mezarligina gidip..kaderimizi yaşıyacağız..
Kaderin sebep ve onumuze cikaran vesilelerle kendimize yon belirliyecegiz..
Kaderimiz ile INCE AYAR üzerinde bakalim neler gorecegiz..neler yasiyacagiz..
bunu neden mi yapiyorum cunku bu arkadasima yardim etmek istiyorum..
Hayatti Ona üç eksenden gorebilmesi icin ugrasiyorum..
Kaderi anlamak aslinda İMAN -dan nasibimiz kadardir...
çünkü, kaderin ne olduğunu anlayamazsak,yaşam boyu keşkelerden ve buhranlardan kurtulamayız.
GÖRELİM MEVLAM NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLER ...
ve yarin yasadiklarimi ins. burada aynen yazacagim..
Allah nasip, kismet ederse Hayirli gunler...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
3mum.jpg

Selamun aleykum Hayirli Cumalar dun bu depresyona girdim çıkamıyorum!diyerek tedavi goren genc arkadasim ile bugun icin planlar yapmistik..
ama O beni bu sabah erkenden arayip midesinden rahatsiz oldugunu devamli istifra ettigini soyleyince ona dedim ki gordun iste..
"ALLAH istemedikçe siz isteyemezsiniz. ... "
biz bir plan yapariz ama Allahin bizim icin farkli plani vardir..ve kendi planimizi uyguliyamiyacagiz simdilik tehir etmek zorunda kaldik..
anliyacaginiz sebep,kismet, kader hepsi Allah cc. in hükmünde..

BANA TESELLİĞ GELMEZ HAKK EMRETMEDİKÇE... HALK BUNU İDRAKTEN YOKSUN HAKK HÜKMETMEDİKÇE...
HÜKÜM ONDAN BEN İSE KULUYUM İSTER DALDIRIR İSTER KALDIRIR VARIMI ONDAN HOŞNUDUM...
SEVGİLİM BU KULUYLE CİLVELEŞİYOR BIRAKIN YAR İLE YAREM İLE ARAM HOŞTUR ..
Gönül sızım

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Deprasyonu önliyen manevi ilac sözler
Ben bu sözler üzerinde çok ama çok düşünülmesini tavsiye derim...

Allah var, keder yok....
"imanı olanın imkanı tükenmez...."
"lütfunda hoş kahrında hoş...."
"üzülme (yani; strese sokma kendini, depresyona girme) Allah bizimle beraberdir"....
"kadere inanan, kederden emin olur" (yani kendini strese sokmaz.. aşırı bir kaygı taşımaz...)

stres adı günümüzde yeni olsa da her dönemde insanlar Yaratan'ın büyüklüğünü gerçek anlamda bilme ve anlama zaafiyetinden
dolayı bu endişeyi içlerinde duymuşlardır veya taşımışlardır....

dolayısıyla; çare; imanı sağlamlaştırmaktır..çağının kültürel ve zihinsel atıkları ile meseleye bakmamak önemlidir...
stresi çok iyi anlamak gerekir... dolayısıyla hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmak icap eder...
zira Allah ın rahmetinden müslümanlar asla ümit kesmezler...

stres ile kastedilen nedir bunu çok iyi anlamaya çalışmalıyız...
endişe, tasa, üzüntü, keder, sıkıntı, kaygı, korku, telaş vs. gibi kavramlar da var ve her birinin anlamları çok farklı.... oysa stres bunlardan çok farklıdır....

öte yandan insanlar açlıktan strese girmezler....
zira; aç insanların da imanı olur...
peygamberimiz ve arkadaşları da çok aç kalmışlardır, ama imanlarını ve umutlarını asla yitirmemişler..strese girmemislerdir...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
gunbatimiislami.jpg

Bol bol istiğfar etmeli ve halisane içten bir dua ve duha suresi ile inşirah suresi okumak Ayrıca:

(La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim okumak 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.
[Ebu Nuaym]

Dualar ve Kuran-ı Kerim okuma elbette şifadır...
yalnız ileri derece de ruhen çökmüş birinin psikolojik destek almasında yarar var...
Bir de insanlarımıza bunu tavsiye ettiğimiz de ben delimiyim ki psikolağa-psikiyatriye gideyim derler bu da çok yanlış bir yaklaşım...(her insanda belli bir akil ve duygu bozuklugu vardir)
Nasıl hastalandığımızda doktora gidiyorsak ruh sağlımız için gitmekten çekinmemeliyiz.

Zaman zaman iç sıkıntısı insanın çeşitli maddi ve mânevi sebeplere bağlı olarak yaşadığı bir durumdur...bu sebeplerin kaynagi bulunup..tedavi edilip veya durumunu degistirmelidir...

Ya Fettah zikrini cekmeli..: Her türlü müşkilleri açan ve kolaylaştıran... Fettâh kelimesi feth'den gelmektedir.
Feth ise "kapalı olan şey'i açmak" mânasınadır. Kapalı bir şey'i açmak: Maddî olur; bir kapıyı bir kilidi açmak gibi veya Mânevî olur; kalbden tasaları kederleri atıp gönlü açmak gibi.
İŞİN TIBBİ YÖNÜNE GELİNCE:

''Beyinde karaciğer böbrek gibi bir organdır ve oda hastalanabilirkimyası bozulurbu durumlarda ilaç tedavisi gerekir''
Bu tip ağır çözülmelerde de yine beyin kimyasını düzenleyen ilaçlar dış dünya ile sınırlı da olsa bir uyum sağlanması için oldukça önemli bir yol alınmasını sağlar.

yıllarca ilaç kullandıkları halde neden bir türlü iyileşemediklerine anlam veremeyenler.
Nedeni bu insanların kafa yapısı yada yaşam tarzı değişmemiştir.....

Sadece ilaç kullanmak ve ilaçlara bir noktada büyüsel bir anlam yüklemekkullandıkça bütün sorunların ortadan kalkacağını düşünmek.İlaca bağımlı hale getirebilir...
En küçük bir sorunda hasta ilaçları leblebi gibi yutmaya devam eder.

Benim büyük dertlerim sıkıntılarım var demek yerine kendi içimize dönüp benim büyük Allah'ım var diyebilip şükretmek lazım...
Günümüz hastalığı bunalım can sıkıntısı depresyon vs..bütün herşeyden önemlisi insanın kendi içine aslina ozune dönmesi gerekli..

hayatımızda bizi mutsuz eden bunalıma iten deprasyona sokan nedir?
Bunları düşünmek cevaplarını aramak gerek..Yaşam şeklimiz belkide bizi huzursuz edendir...?İlaçlar tedavi de muhakkak önemli yalnız tedavi
bitti belli bir süre sonra aynı şikayetlerde bulunanlar...
o zaman biraz kendi iç dünyamıza bakmalıyız nerede hata yapıyoruz nerede yanlış yapıyoruz...
Allaha olan kulluk vazifemizi tam olarak yerine getirebiliyormuyuz.
İnsanlarla iyi geçiniyormuyuz insanlara merhametli davranabiliyormuyuz? Kendi kendimiz ile barisikmiyiz?
bu soruların cevabını kendi nefsimizde arayıp ona göre ..
Kendi kendin ile dost ve barışık ol...

Meryem Kaya

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Depresyon, stres, sıkıntı insan bu hallere ne çabuk da girebiliyor. Düşünüyorum da istesem şuan bile ağlayabilirim yada bağırıp çevremdekileri hem üzüp hemde huzursuz edebilirim. Peki sonun da bunun gerçekten beni mutlu,huzurlu yada bana kazandıracağı şeyler olabilir mi? Tabi ki hayır işte en azından bu yüzden sabır ve dua ile o anlarda ya en yakınlarımızdan bile uzak kalmalı insan yada başarabilirse konuşmalı yalnız kalmamalı.. Bunlar benim düşüncelerim ben bu yöntemlerin ikisini de uyguluyorum bence denemeli insan.. Çünkü bu yalnızlık yada bir şeylerin çözüme kavuşması için konuşma çabaları, dualarım, sabrım sevdiklerimi kaybetmemek ve tabiki Rabb'imin rızasını almak için değer.. Çünkü biliyorum ki sonunda kazanacaklarım kaybettiğimi sandıklarımdan daha fazla olucak inşallah vvcc..duaa..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
gelincikler.jpg

doğru yolda doğru olanı yaparsaniz anca mutlu, huzurlu olup hayat yolunda ilerliyebilirsiniz..
yoksa çıkmaz sokaklarda hep dönüp,dolaşırsınız..yanlış yol ile ancak stress ve deprasyon karanliğina varirsınız...

Benim yolculuğum huzur halimi arayışımdır. Her günüme, her saatime yayılan bir huzur arayışıdır.
“ben Allah’ın ruhumdan ruh üfledim dediği sonsuz bir zenginliğe sahibim ve bunu idrak ettiğim zaman huzurlu olurum ve Allah’ın huzurunda huzurlu olurum..

Huzurdan kasıt Allah’la huzur bulmaktır. Her nefeste Allah ile birlikte olmak demektir bu. Allah ile birlikte olduğunuz zaman, kalabalıklar içinde dahi olsanız
huzurunuza mani olmuyor Hiçbir şey.
Bilesin ki, bütün ibadetlerin ruhu ve manası, Allah ile huzur halinde olmaktır.. Onun huzurunda Huzur bulmaktir..
sadece ibadet olarak değil her an her işimde koruyucu annelik yaparken de Onun huzurunda olmayi bilmem doğru ve adil olani yaptiğimda huzurlu oluyorum..
Huzurdan kasıt Allah’la huzur bulmak!! Allah'ın bizden razı olmasıdir...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
gunbatimiaha.jpg

La havle vela kuvvete illa billah..insanların sağlıklı oldukları kadar sağlıksız olabilmeleri de mümkün.insanlik hali...
bunda bir çok içsel veya dışsal neden rol oynayabilir Hayat her An değişkendir...

Deprasyona giren her hastama NAMAZ KILMANIZ gerekli derim...
aynı parelelde imanınızı güçlendirmeniz gerekir ve ALLAH’a teslimiyetinizin artması gerekir.Allah'a yakın deprasyona uzak olur derim...

bazen insan neyi kiminle paylaşması gerektiğini bilemez..Yükü kime havale edeceğini unutur..
Efendimiz (s.a.v.) der ki;

“Sırtınızdaki içi taş dolu kefelerin yükünün azalmasını istiyorsanız secdelerinizi biraz daha uzatın“..
Dert ortağını beşerde değil, daimde aramak lazım..Dertler ancak o zaman biter !

Bu dünyanın yükünü yalnız çekmek zorunda değilsiniz derim..
Allah'a havale edin!!Allah'a emanet edin .. Dertlerin gerçek sahibi olan Allah'a Samimi Bir Dua ile Yönelin..

insanın sürekli olarak ben niye başarılı değilim deyip hayıflanması doğru olmaz. kişinin sadece hava bugün ne kadar güzel,
ben de ne kadar iyiyim demesi hayata bakış için yeterlidir.
yüksek hedefler kişiyi daima üzüntüye iter. MAKUL OLMAK VE MAKULE şükretmek gerekir.

imkansız olan durum ve olaylara karşı Bakış açınızı değiştirin ..yoksa olumsuz Bakış açınız sizi hasta edip değiştirir..Saçlarınız dökülür deprasyona girersiniz..
..sırıtık.:,

Üst Alt