Depresyon Melankoli, Ruhsal Sıkıntı, İç Darlığı

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
depresyon.jpg

Dünya imtihanı gereği Allah (c.c.) bazı kullarını maddi ve manevi çeşitli sıkıntılara uğratır.
O’ndan gelen her bela ve musibet aslında büyük bir ikramdır. Güzel sabır gösterirsek günahlarımıza kefarettir.
Güzel sabır (sabr-ı cemil), ilgili sıkıntıdan dolayı kimseye dert yanmamakla, sıkıntıyı Allah’tan (c.c.) bilip haline şükretmekle gerçekleşir.

Her sıkıntıdan sonra bir kolaylığın olduğu bir doğa yasasıdır, yani bir sünnetullahtır.
Tıpkı her yokuştan sonra bir inişin olması gibi. Bu durum her işte de böyledir.
İnsan bir işte önce büyük sıkıntı yaşar, bunalır, türlü sorunlarla boğuşur, bir gün gelir işin tadını almaya, meyvesini yemeye başlar. Zor iş artık kolaylaşır.
Sıradan bir iş haline gelir. Yüce Allah (c.c.) belki de insanların bu ilahi kuralı anlamakta şaşkınlık yaşayacağını bildiği için tekit maksadıyla şu ayetlerle iki kere yinelemiştir: “Demek ki, güçlükle beraber kolaylık vardır. Evet, güçlükle beraber kolaylık vardır (İnşirâh suresi, ayet 5, 6).”

İnşirah suresi ruhsal sıkıntı ve darlık anlarında okunduğunda kalbe bir genişlik ve huzur verir. Ruhsal sıkıntıyı ve darlığı atmamızı sağlar.
Sabreden insan her güçlükten sonra bu kolaylığı elbette görecektir.
Çünkü Allah (c.c.) ilahi kanunları şaşmaz ölçülerle koyar. Demek ki El-Kâbid (sıkan, daraltan) güzel ismi, güzel sabır (sabr-ı cemil) göstermek suretiyle El-Bâsit (genişlik ve ferahlık veren) güzel ismine ulaşmada bir vesiledir.

Özellikle bazı zikirler ruhsal sıkıntıları üzerimizden atmamıza büyük yararlar sağlar: Bunlar içerisinde
‘La havle vela kuvvete illa billahil Aliyyül Azim (Yüce ve büyük Allahtan başka güç ve kudret sahibi yoktur.)’ zikrinin çok büyük sırları vardır.
Peygamberimiz (s.a.s) bu zikrin 99 derde deva olduğunu söylemiştir. Cinni şeytanların sıkıntılarına duçar olanlara bu zikir ilaç gibi gelir.
(Bu durumda olanlara günde en az iki yüz kere çekmeleri tavsiye olunur.) Yeter ki her gün bu zikre devam edilsin. Ayrıca birtakım şerli ve güçlü insanların kendisine zarar vereceği, makam ve mevkisinden edeceği türde kaygı yaşayanlara da bu zikir büyük yararlar sağlar.
Bu zikirde Kelime-i tevhidin en büyük sırrı gizlidir. Çünkü insanlar günümüzde Allah’a açıkça birtakım putları şirk koşmamakta ama çeşitli güç ve kuvvet kaynaklarına güvenerek, yaslanarak Allah’a şirk koşabilmektedirler.
Ağızlarından şirk kokusu ihtiva eden büyük sözler çıkabilmektedir. İşte bu zikri çekerken her zaman güç ve kuvvetin gerçek sahibinin yüce Allah (c.c.) olduğu tefekkürünü de yapmak gerekir. Konumuz açısından bu zikrin önemi ise son derece büyüktür. İnsanlar kabz (ruhsal sıkıntı, darlık) haline genellikle başkalarından gördükleri kötü muamele veya beklentilerine cevap bulamama nedenleriyle girmektedirler.
Bu zikir kötü gibi görünen kişilerin, olayların arkasında Allah’ın güç ve kudretinin tecelli ettiğini algılamayı sağlayarak (hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanmak kadere imanın en önemli rüknüdür) kişinin gerçeği kavramasını, günahlarına ve kötü hallerine tövbe ederek Allah’a yönelmesini gerçekleştirecektir..
Muhsin İyi

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Günümüzde Depresyon Melankoli, Ruhsal Sıkıntı, İç Darlığı problemlerin büyük kısmı, mânevî tatmin eksikliğine dayanan
stres ve depresyonla alâkalıdır. Yalnızlık ,sevgisizlik, gayesizlik ,Boşluk , Hiç bir işe yaramama duygusu , kendini değersiz hissetmek ....
çevreme bakıyorum, herkes bir işlerle meşgul, ne kadar zorlansalar da mutlular ,gelecekten ümitliler, okuyacaklar, mezun olacaklar, iş sahibi olacaklar evlenecekler vs. vs..
günümüzde alınan eğitim, yenen gıdalar ve hayat tarzı da, sosyal ailevi ilişkiler insanın mânevî hayatını köreltirken bir yandan da Deprasyona sürüklemekte...

Oysa İnanan ve ibadet eden kişilerde bunamaya ,bunamaya pek rastlanmamaktadır. Kişinin sevgi üzerinde olması; ümit,
aşk, şevk,muhabbet , inanma kuşağında yaşaması, iyilik yapmak, iyilik bulmak vs.sosyal hayat tarzı olması.....

Yapılan araştırmalar,ibadet ve zikirlerin, bir arada yapılan dinî sohbetlerin, insanı sakinleştirdiği,yatıştıriği, sinir sistemine olumlu tesir ettiğini göstermektedir........

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm gönül dostum bunun ıspatını ömrümde ilk gittiğim psikoloğumdan öğrendim;bir travma yaşadığımı ama oraya giden insanların benim sorunum yanında öyle önemsiz şeyleri kafalarına takıp sorun edip aşamadıklarını benim yaşadığımınsa gerçekten zor ilaç kullanmadan ise çok zor geçeceğini ,atlatılacağını söyledi ama inancınız ve kuvveti bunu hayatınıza geçirme gayretiniz sizi ayağa kaldırdı ilaç kullanmadan atlattınız bu çok güzel demişti ve ben her seans sonunda dualarla şükürlerle ayrılmıştım doktordan bu büyük bir lütuftu benim için halimi bilen arkadaşlarımda farkında çok iyisin artık diyorlar onlar bile fark ettiler.Bunda haftada bir gittiğim o doktorumdan çok burda senin yazılarının etkisini ve bana ne kadar yardım ettiğini ve minnettarlığımı söylemeden geçemeyeceğim inançlı bir doktor aradım ama yoktu bu şehirde sonra ünlü bir doktoru aradım istanbulda ama ulaşmak ne mümkün sonra bu sayfada sizinle tanıştım Rabbim gönderdi sizi'' iyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş'' sözü yerini buldu hem inançlı hem ruhuma şifada vesile olan insan Allah cc sizden sonsuz razı olsun sevgili gönül sızım derdi ve şifayı veren Rabbime şükürler olsun .Allah'a emanet olun selamün aleyküm.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Kendimizden,Nefsimizden kurtulamadığımız zaman,kendimizi yiyip bitirmenin zevkine vardığımız Melankoli,egoizmin düş halidir.
Ya Hu bu kendimizden bir kurtulamadık gitti.

Kendi zaaflıklarının diriliğini türettiği zehirlerin ortasında serpilip gelişen..Kendi kendisi ile beslenen,kulağa hoş gelen isminin ardında,Malubiyet'inin kibri'ni ve kendine acımayı ..
Kendinden başka hiç bir nesne,hiç bir sevgi ve hiç bir nefret sebebi olmaması NE GARİB YA HUUU !...

Melankolik olmak;Kendi yunusunda yada kuyunda yada Hiranda olmakdır..bu kuyudan Sultan olarak çıkmamızı niyaz ediyorum Yaradandan...

‘La ilahe illa ente subhaneke inni küntü minezzalimin (Allah’tan başka ilah yoktur. Sen kusurdan, hatadan uzaksın. Kuşkusuz ben zalimlerden oldum.’

vicdan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Depresyon, melankoli

‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez zalimin (Allah’tan başka ilah yoktur. Sen kusurdan, hatadan uzaksın. Kuşkusuz ben zalimlerden oldum.’ Ne kadar güzel dediniz. Hepimiz türlü dertlerle boğuşuyoruz ve hepimiz büyük bir imtihanın içindeyiz. İçine düştüğümüz durumlardan Yunus peygamberin balığın karnından kurtulması gibi bizim de kurtulmamızda bu zikrin faydası görülecektir. Günde 41 tane okunması tavsiye edilmiştir.

Üst Alt