Defne yaprağı mucizesi...

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Mesajlar
7,397
Defna yaprağı mucizesi...

Tarihi çok eskilere dayanan Defne yaprağı hem esansiyel, hem sabun, hem de aromatik yağ olarak bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor...

Mucizevi ve ölümsüz bitki olarak ün salan defnenin ana vatanı Türkiye, tüm dünyaya da bizden dağılmış.


Her dem yeşil olan bu ağacın yaprakları kimi zaman barışı simgelemiş, kimi zaman zaferi, kimi zaman güzelliği.

Tarihin derinliklerinde Roma'yı fetheden imparatorların başında görüyoruz defne çelenklerini. Süs bitkisi olarak da kullanılmış, mutfakta da, kozmetikte ve eczacılıkta da… Adını ise bir efsaneden almış, Harbiye'de geçen bir efsaneden.

Işık Tanrısı Apollon, ırmak kenarında 'Daphne' adında çok güzel bir kız görmüş ve görür görmez aşık olmuş.

Daphne ise Tanrı'nın kendine olan ilgisini anlayınca korkup kaçmaya başlamış.

Apollon onu öyle bir kovalamış ki kaçamayacağını anlayan Daphne, ayağı ile toprağı kazıyıp, 'Ey toprak ana, beni koru, beni ört!' demiş ve oracıkta toprağa kök salıp bir defne ağacı oluvermiş.

Defnenin tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılan kısmı yaprağı ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağ.


Orta çağda yaprakları veba hastalığına karşı kullanılırken daha sonra yapraklarından elde edilen yağlarla güzellik sabunları yapılmış.

Defne yağı, yağ asitleri, esansiyel ve sabit yağlardan oluşuyor, çok kuvvetli antioksidan ve antiseptik, yani mikrop öldürücü özelliğe sahip.

Defne yağı romatizmal hastalıklarda masaj yağı içerisinde lokal olarak kullanıldığında çok fayda verir.

Yangı ve ağrı giderici, spazm çözücü özelliğe sahiptir. Ben tüm romatizma hastalarımda defneyi hem içten hem dıştan, mutlaka kullanırım.

Defne yağı egzama ve sedefte kullanılan doğal bitkisel kremlerin içeriğinde de sıklıkla yer alır.

Antiseptik ve yoğun nemlendirici özelliği olan defne sabununun düzenli kullanılması saç kepeklenmelerini ve saçta mantar oluşumunu önler. Saç diplerindeki gözenekleri açar, saç dibi tahrişlerini onarır.


Eğer kepeklenmeye bağlı saç dökülmesi varsa ona da iyi gelir.

Yalnız kullandığınız sabunun doğal yollarla elde edilmiş gerçek defne sabunu olduğundan emin olmanız gerekir.

Gerçek defne sabunu açık kahverengi- yeşil renklidir, kokusu keskin ve kendine özgüdür.

Defne yaprakları ve meyvelerinden elde edilen defne yağının özel yöntemlerle kaynatılmasıyla yapılır.


Banyosu ayrı bir keyif

3-4 avuç defneyi 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynatın, defne yaprakları serttir, yalnızca demlemek yetmez.

Bu suyu ılık su dolu küvetinize ekleyin ve yarım saat kadar banyo keyfi yapın, canlandırır, dinlendirir, adet öncesi gerginlik ve ağrılara, kas yorgunluklarına, romatizma ağrılarına iyi gelir.

Ayrıca defnenin antiseptik özelliği nedeniyle, kronik kadın genital ve idrar yolu enfeksiyonlarında da bu banyonun rahatlatıcı özelliği vardır.


Antiseptik özelliğinden faydalanmak ve banyonun ağrı dindirici etkinliğini artırmak için küvete birkaç çay kaşığı defne yağı ekleyin, sonuca şaşıracaksınız.

Sivilce için defne maskesi

Defnenin antiseptik gücünü, sivilcelerden kurtulmak için de kullanabilirsiniz. 1-2 tatlı kaşığı, kuru, çekilmiş defne yaprağını 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletin, daha sonra içerisine macun kıvamına gelene kadar kil karıştırın ve göz çevresi hariç tüm yüzünüze sürün, yarım saat sonra yıkayıp, gül suyu ile silin. Haftada 3 kez uygulayın, sivilcelerinizin azaldığını göreceksiniz.

Defne mucizesi

1-2 tatlı kaşığı kurutulup öğütülmüş defne yaprağını 1 su bardağı kaynar su içinde 10 dakika bekletin, içerisine bir çay kaşığı defne yağı, bir tatlı kaşığı da sızma zeytinyağı ekleyin, saç diplerine uygulayın, yarım saat bekletip, doğal defne sabunu ile yıkayın.

Düzenli olarak haftada bir yaparsanız altta yatan egzama, sedef gibi bir sorun yoksa, kepek sorununuz olmaz.
Alıntı.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Mesajlar
6,784
Defne yaprağı mucizesi

Defne gerçekten mucize Bitkilerden biridir. Güzel kokusuyla bizi büyüleyen defne bitkisi yemeklere lezzet vermekle kalmıyor sağlığımıza da büyük faydası dokunuyor.

İşte mucizevi bitkilerden biri olan defnenin çeşitli ürünleri, kullanım alanları ve faydaları;

Defne Yağrağı; Defne yaprağı sert ve mat renkli bir bitkidir. Kendine has bir kokusu ve tadı vardır. Bir çok kullanım alanı vardır. Etkilerini iyi göstermesi için genelde yaz sonunda toplamak gerekir. Kurutulma işlemi sırasında güneşle doğrudan temas ettirilmemeli. Gölgelik ve havadar yerde kurutulmalıdır.



Güzel kokusu nedeniyle yemeklerde koku ve tat verici baharat olarak kullanılır. Özellikle fırında pişireceğiniz yemeklerin üzerine üç beş defne yaprağı atarsanız, tadına kattığı lezzeti görürsünüz.

Defne yaprağı, hatmi çiçeği ile kaynatılıp, bal ve tarçın ile demlenirse Defne Çayı elde edilmiş olur.
Defne çayı iştah açmak ve hazmı kolaylaştırmak için faydalıdır. Ayrıca, vücudu terleterek yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur. Grip, nezle gibi hastalıkların da bu sayede çabuk atılmasını sağlar.

Defne yaprağını eklem sızıları için kullanabilirsiniz, bunun için hazır defne yağı kullanabilirsiniz veya bir şişe zeytinyağında otuz kırk defne yaprağını bir ay bekletin. Yağın rengi defne yaprağının rengini almaya başladığında karışımınız kullanıma hazır olacaktır. Bu karışımla vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

Defne yapraklarıyla hazırlanan banyo adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebilir. 3 avuç defne yaprağını 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra bu su, ılık su dolu küvete eklenir. Banyo süresi en fazla 30 dakikadır.

Defne yaprağı (Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne bitkisi nin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprak ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir.

Defne Yağı; Defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden çıkarılır ve bundan yapılan garlı sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır.

Defne yağı, yağ asitleri ve esansiyel yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkinlikteddir. Saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.

Romatizmal rahatsızlıklarda masaj yağı içerisinde kullanılır. Sedef ve egzemada kullanılan bitkisel kremlerin içinde bulunur. Defne yağının spazm çözücü yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur. Defne yağı sabun yapımında sıkça kullanılır.

Defne yağı kaslarda gevşeme yapar ve sıcaklık verir. Antiseptik özelliğinden dolayı vücud ısısını artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücud direncinin artırılmasında, eklem ağrılarında, adet sancılarında, soğuk algınlığına bağlı ağrılarda masaj yapılarak olumlu sonuçlar alınabilir.

En önemli özelliklerinden biri mikrop öldürücü olmasıdır. Bu nedenle sıcak suya bir miktar damlatılıp radyatör peteklerinin üzerine konulursa evdeki havayı mikroplardan temizler. Veya aynı işlemi yağ lambası ile de yapabilirsiniz.

Defne Sabunu; Saçları besler, yumuşaklık ve parlaklık kazandırır. Defne sabunu antiseptik ve nemlendirici etkiye sahip olduğundan dolayı düzenli kullanımı saçın kepeklenmesini ve saçta mantar oluşumunu önler.

Defne sabunu saç diplerindeki gözenekleri açar ve saç dibi tahrişlerini onarırıcı etki gösterir.

Defne sabunu kendine özgü keskin kokulu ve açık kahverengi-yeşil renktedir

Cilt güzelliği ve sağlığı için faydalıdır, derideki gözenekleri açıp rahatlatır, kuru cildi nemlendirir.

Antiseptik özelliğinden dolayı,mikrop öldürürcü,cildi doğal temizler,bakterilerden arındırır, mantar, egzema, pişik, sivilce, tahriş gibi cilt hastalıklarında oldukça şifalıdır.

Hassas ciltlerde güvenle kullanabilir, ayrıca tıraş köpüğü olarak da kullanılabilir.

Defne Meyvesi; Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği vardır. Meyvelerinden elde edilen Defne Yağı cildi tahriş eden merhemlerle karıştırılarak kullanılır.

Defne ağacının kabukları ezilerek merhem haline getirilir, zona ve romatizmal hastalıklarda şifa vericidir.

Defne üzerine son olarak, hamilelerin defne ürünlerini kullanması sakıncalıdır. Defne yağı hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir. Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.
 
Üst Alt