Çocuklarımızı Namaza Alıştırmak İçin Öneriler

ÖmerZ

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
18 Aralık 2023
Mesajlar
34
Tepkime puanı
18
Namazları ailece, neşe içinde kılmaya çalışalım. Çocuğumuz bizimle namaz kıldığı vakit ne kadar memnun olduğumuzu ifade etmekten kaçınmayalım. Yanı sıra ibadet bilincine sahip insanlardan oluşan bir çevre edinip onu bu ortamda büyütmek de işimizi kolaylaştıracaktır.

Bunaldığımız zamanlarda namaz kıldığımızdan bahsedelim. "Namaz kılınca içim ferahladı, sıkıntım azaldı" gibi ifadeler kullanarak namaz ve huzurun iç içe olduğu hakikatine dikkat çekelim.

Çocuğumuz biz namazdayken yanımıza gelip rahatsızlık verirse onu azarlamayalım. Onu uyardığımız, ona kızdığımız vakitlere dikkat edelim. Zîra namazın öncesinde veya sonrasında azar işiten çocuk, bunu mukaddes ibadetimizle bağdaştırıp namaza karşı bir tepki geliştirebilir.

Birlikte camilere gidelim. Çocuğun cami içinde vakit geçirmesini, oynamasını sağlayarak ona namazla ilgili güzel hatıralar kazandırmayı başarabiliriz.

Çocuğumuza küçük yaştan itibaren kısa surelerin ve namaz dualarını öğretelim. Namaz kılarken kullanması için özel bir seccade, takke, örtü vb. hediye edelim onlara. Böylece namazı ve bu ibadete dair unsurları hayatının birer parçası haline getirmemiz kolaylaşır.

7 yaşından itibaren çocuğa günde bir veya iki vakit namaz kıldırmaya başlayabilir, bunu kendi isteği doğrultusunda artırmasına yardımcı olabiliriz. Ancak küçük aksamalar olduğunda sabrı ve hoşgörüyü elden bırakmamak elzemdir. Zîra her çocuğun namaza alışma süreci farklı cereyan eder.

Semerkand Aile Dergisi - Elif Özdemir
 
Üst Alt