Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Çocuk Sağlığı
Çocukları tuzlu yemeye alıştırmayın..
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="Elifgül" data-source="post: 35108" data-attributes="member: 1043"><p>Gereğinden fazla tuz tüketimi başta hipertansiyon olmak üzere mide kanseri, kalpte büyüme, kalp yetmezliği, böbrek taşı, kemik erimesi, böbrek hastalığına yol açıyor. Tuz tüketimi ise çocukluk çağında başlıyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat, annelere seslendi ve "Çocukların mamasına tuz atarken bir kez daha düşünün!" dedi.</p><p></p><p>Hipertansiyondan mide kanserine kadar birçok hastalığa zemin hazırlayan aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmeye çalışılırken uzmanlar, çocukluk çağında oluşturulan damak tadının gelecekteki tuz tüketimini etkilediğini belirtti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, "İlerleyen yaşlarda insanlara tuzsuz yemek zor geliyor, oysa çocukluğundan beri tuzsuz yemeye alışan kişilerde bu sorun yaşanmıyor.'' dedi. Akpolat, tuz tüketiminin azaltılmasında özellikle annelere çok büyük bir görev düştüğünü söyledi. Damak tadının bebeklikten itibaren oluşmaya başladığını belirten Akpolat, bebeklerin, çocukların yemeklerine çok az tuz atılması gerektiğini, tuzsuz yemeye alışan bir çocuğun ileride de yiyecekleri tuzsuz tüketmek isteyeceğini vurguladı. Tuz tüketiminin azaltılmasının birçok hastalığın tedavisi için gerekli olduğunu ifade eden Akpolat, "Türkiye'de tuz tüketimi ortalama 18 gram. Normalde 4-5 gram olması gerekir. İnsanlar hiç tuz kullanmasalar bile düzenli ve dengeli beslendiklerinde, vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri aldıklarında, tükettikleri sebze ve meyveyle bu tuzu alırlar zaten." dedi. Prof. Dr. Akpolat, tuz alımının günde sadece 3 gram eksilmesiyle yıllık sağlık harcamasının 10-24 milyar dolar azalabileceğine dikkat çekti.</p><p><strong></strong></p><p><strong>TUZU AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?</strong></p><p></p><p>Prof. Dr. Tekin Akpolat, alınabilecek önlemlerin bazılarını şöyle açıkladı: Ekmekteki tuz oranının düşürülmesi, yemeğe pişerken tuz atılmaması, soslardan, salamuradan, işlenmiş gıdalardan hazır çorba, et suyu tabletlerinden uzak durulması, tuzu azaltılmış peynir tüketilmesi, yemeklerin tuz yerine nane, kekik, sarımsakla tatlandırılması..</p><p>Alıntı.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elifgül, post: 35108, member: 1043"] Gereğinden fazla tuz tüketimi başta hipertansiyon olmak üzere mide kanseri, kalpte büyüme, kalp yetmezliği, böbrek taşı, kemik erimesi, böbrek hastalığına yol açıyor. Tuz tüketimi ise çocukluk çağında başlıyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat, annelere seslendi ve "Çocukların mamasına tuz atarken bir kez daha düşünün!" dedi. Hipertansiyondan mide kanserine kadar birçok hastalığa zemin hazırlayan aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmeye çalışılırken uzmanlar, çocukluk çağında oluşturulan damak tadının gelecekteki tuz tüketimini etkilediğini belirtti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, "İlerleyen yaşlarda insanlara tuzsuz yemek zor geliyor, oysa çocukluğundan beri tuzsuz yemeye alışan kişilerde bu sorun yaşanmıyor.'' dedi. Akpolat, tuz tüketiminin azaltılmasında özellikle annelere çok büyük bir görev düştüğünü söyledi. Damak tadının bebeklikten itibaren oluşmaya başladığını belirten Akpolat, bebeklerin, çocukların yemeklerine çok az tuz atılması gerektiğini, tuzsuz yemeye alışan bir çocuğun ileride de yiyecekleri tuzsuz tüketmek isteyeceğini vurguladı. Tuz tüketiminin azaltılmasının birçok hastalığın tedavisi için gerekli olduğunu ifade eden Akpolat, "Türkiye'de tuz tüketimi ortalama 18 gram. Normalde 4-5 gram olması gerekir. İnsanlar hiç tuz kullanmasalar bile düzenli ve dengeli beslendiklerinde, vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri aldıklarında, tükettikleri sebze ve meyveyle bu tuzu alırlar zaten." dedi. Prof. Dr. Akpolat, tuz alımının günde sadece 3 gram eksilmesiyle yıllık sağlık harcamasının 10-24 milyar dolar azalabileceğine dikkat çekti. [B] TUZU AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?[/B] Prof. Dr. Tekin Akpolat, alınabilecek önlemlerin bazılarını şöyle açıkladı: Ekmekteki tuz oranının düşürülmesi, yemeğe pişerken tuz atılmaması, soslardan, salamuradan, işlenmiş gıdalardan hazır çorba, et suyu tabletlerinden uzak durulması, tuzu azaltılmış peynir tüketilmesi, yemeklerin tuz yerine nane, kekik, sarımsakla tatlandırılması.. Alıntı. [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Çocuk Sağlığı
Çocukları tuzlu yemeye alıştırmayın..
Üst
Alt