Çıban Otu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Çıban Otu,Çıbanotu,Veronica officinalis, Cinsel Sağlık, kadin hastaliklari, kanser haberleri, Saglik Bilgileri, uzun yaşam çıbanotunun faydaları, çıban otu nasıl yapılır, çıban otu faydalımıdır

images4od.jpg
images1mg.jpg


images2pi.jpg
images3jh.jpg

Diğer İsimleri : Veronica officinalis, Speedweel, Avrupa çayı, Veronika, Yavşanotu

Botanik Bilgi : Sıracagiller familyasından, kuru çayırlarda, orman boşluklarında 1200 m rakım’a kadar olan yerlerde yetişir.Çok yıllık, sürüngen bir bitkidir. Boyu 10 - 30 cm arasındadır. Yaprakları yeşil - gri, kenarları tırtıllı, üstleri tüylüdür. Mart - haziran arasında beyaz, açık mavi ve mor renkli çiçekler açar. İki çeşidine rastlanır. Çiçekli filizleri hafif baharlı kokar, kuru bitkide koku yoktur. Tadı hafif acı ve büzücüdür.

Faydaları :

Çıbanotunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

* Kolestrolü düşürür, günde iki bardak çayı bu iş için yeterlidir.
* Özsuyu içildiğinde gerek kronik egzama ve gerekse kronikleşmiş deri hastalıklarına çok iyi gelir.
* İştah açıcı özelliğe sahiptir.
* Sakinleştirici, hafızayı kuvvetlendirici ve varsa bas dönmelerini gidericidir.
* Çıbanlarda, yaralarda faydalıdır. Bunun için; yara, özsuyu ile yıkadıktan sonra çayı ile pansuman yapılıp sarılır.
* Romatizma ağrılarında bitki tentürü ile ağrıyan bölgeye yapılan masajlar iyi gelir.
* Kan temizleyici olarak çok aranır ve taze ısırgan otu yaprakları ile birlikte kullanıldığında, kronik egzamaları iyileştirir.
* Rahatsız edici yaşlılık kaşıntılarında, çıbanotu hararetle önerilir.
* Zayıf ve duyarlı kişiler, sindirimi de uyaran bitkiyi, hafif bir mide ilacı olarak rahatlıkla kullanabilirler.
* Mide de sümüksel salgı birikimi ve bağırsak rahatsızlıkları da onunla tedavi edilebilir.
* Ruhsal sürmenajlardan kaynaklanan sinirlilik halleri tedavisinde bitki olağanüstü iyileştirici güçlere sahiptir.
* Kereviz kökü ile karıştırılarak alındığında, sinir yorgunluklarını ve melankoliyi ortadan kaldırır.
* Mesane kumu, romatizma ve gut ile ilgili organ ağrılarını da, çıbanotu büyük bir başarıyla tedavi edebilir.
* Kuru bronşiyal nezlelerde de aynı biçimde gerçek mucizeler yaratır.
* Göğüs hastalıklarına karşı kullanılan çay için yapılan bitki harmanı ise, ciğerotu, öksürükotu yaprakları, dar yapraklı sinirli ot ve çıbanotundan eşit oranda harmanlanarak hazırlanır. Bu çay, bal ile veya haşlama suyunda eritilmiş nöbet şekeri ile tatlandırılabilir.
* Çiçeklenme zamanında da, kronik deri hastalıklarında ve her şeyden önce egzamada önerilen, taze bitki özsuyu hazırlanabilir. Bu sudan günde yarım tatlı kaşığı alınır.
* Çıbanotunun, iltihaplı ve zor iyileşen yaraları iyileştirmedeki başarısı, eski bitki kitaplarında da önemle öne çıkarılır. Onu, özellikle baldır kemiği üstündeki inatçı yaralar için de öneririm. Yaralar, önce, bitkinin kaynama suyuyla iyice yıkanıp temizlenir. Daha sonra, gece için, taze demlenmiş çaya batırılmış bir kompres yaranın üstüne uygulanır ve yara sıcak kalacak biçimde örtülüdür.turkeyarena.com
* Romatizma ve gut hastası olanlar da, kendileri kolayca hazırlayabilecekleri, etkili çıbanotu tentürünü denemelidirler. Bu tentür dıştan friksiyonlarla (ovarak sürme), içten ise günde 15 damla, biraz suyla inceltilerek kullanılır.
Romatizma ağrılarında bitki tentürü ile ağrıyan bölgeye yapılan masajlar iyi gelir.

Kullanım Şekli :

Çay Hazırlama : Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Özsuyu Hazırlama : Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp, sıkılır. Elde edilen özsu küçük şişelere koyularak buzdolabında saklanır.

Tentür Hazırlama : İki avuç dolusu, ince kıyılmış çiçekli bitkinin üstüne 1 litre konyak eklenir. Konyak bitkilerin üstüne çıkmalıdır. Tentür şişesi, arada bir çalkalanarak, 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir ve süre sonunda süzülerek, koyu renkli şişelere aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
leaf.jpg
Germenlerin yaşadığı bölgeleri ele geçiren Romalılar , topraklarına çok bağlı bu insanlardan ,en çok değer verdikleri şifalı bitkiler olarak , çıbanotunu ( Veronica officinalis ) tanımışlar.
cibanotu1.jpg
O zamanlar ona , tüm hastalıkların ilacı deniyordu . Günümüzde de , (Avusturya ) halk dilinde "yaman ilaç" diye tanınır . Eski bir şifalı bitkiler kitabından anladığıma göre , Romalılar da onun iyileştirici gücüne inanmış olmalıdır . Bir dostlarına veya konuklarına kompliman yapmak istediklerinde , o kişinin de , övgüye değer çıbanotunun ki kadar yararlı özelliklere sahip olduklarını söylemişler .
cibanotu5a.jpg
leaf.jpg
Günün birinde bir adam , kanındaki kolesterol düzeyinin yüksekliği ile ilgili bir konuya girdiğinde , bu kitap aklıma geldi . Kolesterol yüksekliği nedeniyle pek çok kere hastaneye yatmak zorunda kalmış olan bu beye , günde 2 bardak çıbanotu çayı içmesini tavsiye ettim . Altı ay kadar sonra , yapılan son kontrolde kolesterol düzeyinin çok normal çıkması karşısında doktorlarının hayretler içinde kaldıklarını anlattığında sevincim çok büyük olmuştu . Yavşanotu diye de anılan çıbanotu , kuru toprağı sever . Ormanlarda , ağaçların kesilmiş olduğu yerlerde , çitlerin diplerinde , hendeklerde , yol ve orman kıyılarında yetişir . Toprağın üstünde yatan tüylü ve sürüngen sapındaki , kenarları dişli yaprakları gümüş gibi parlar . Başını yukarı doğru kaldırmış olan çiçek başağındaki çiçekler , açık mavi-menekşe rengidir . Yapraklar , dokunulduğunda , saptan kolayca ayrılırlar . Çiçeklenme zamanı Mayıstan Ağustos’ a kadardır . Üstünde çiçeklerin açmış olduğu , sap bölümü toplanır . En etkili olan bitkiler , orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenleridir .
leaf.jpg
Bu geleneksel bitki , kan temizleyici olarak çok aranır ve taze ısırgan otu yaprakları ile birlikte kullanıldığında , kronik egzamaları iyileştirir . Rahatsız edici yaşlılık kaşıntılarında , çıbanotu hararetle önerilir .
cibanotu2.jpg
Zayıf ve duyarlı kişiler , sindirimi de uyaran bitkiyi , hafif bir mide ilacı olarak rahatlıkla kullanabilirler . Mide de sümüksel salgı birikimi ve bağırsak rahatsızlıkları da onunla tedavi edilebilir . Şu konuyu önemle belirtmek isterim ki , ruhsal sürmenajlardan kaynaklanan sinirlilik halleri tedavisinde bitki olağanüstü iyileştirici güçlere sahiptir . Geceleri yatmadan önce içilen bir bardak çay gerçekten mucizeler yaratır . Ünlü herbalist Künzle , özellikle , yoğun beyinsel çalışma yapmak zorunda olanlara , uykudan önce bu yatıştırıcı çaydan bir bardak çay içmelerini öneriyor . O , belleğimizi güçlendirecek ve baş dönmelerini yok edecektir . Kereviz kökü ile karıştırılarak alındığında , sinir yorgunluklarını ve melankoliyi ortadan kaldırır . Hatta , , mesane kumu , romatizma ve gut ile ilgili organ ağrılarında , çıbanotu büyük bir başarıyla tedavi edebilir.

cibanotu3.jpg
Bir kişi bana şunları yazmış : “Çok şiddetli unutkanlıklarım , çıbanotu ve atkuyruğu sayesinde (eşit oranda karıştırılır ve günde iki bardak içilir ) , 14 gün içinde şaşılacak bir biçimde sona erdi . Konuşurken bazı sözcükleri anımsamakta zorluk çekiyordum . Kendime olan güvenimi yitirmiştim ve sinirliydim . Bu bitkiler inanılamayacak kadar çabuk yardım ettiler bana .” Eskimiş kuru bronşiyal nezlelerde de aynı biçimde gerçek mucizeler yaratır . Göğüs hastalıklarına karşı kullanılan çay için yapılan bitki harmanı ise , ciğerotu , öksürükotu yaprakları , dar yapraklı sinirli ot ve çıbanotundan eşit oranda harmanlanarak hazırlanır . Bu çay , bal ile veya haşlama suyunda eritilmiş nöbet şekeri ile tatlandırılabilir . Sarılık , karaciğer ve dalak hastalıkları için de şu çay harmanını öneririm . 50g hindiba kökü , 25g hindiba yaprağı , 25g asperül (inci çiçeği) , ve 50g çıbanotu . Bu bitkiler ince kıyılarak iyice harman edilir . Gün boyunca 2 bardak , tatlandırılmadan içilir . (Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı bitki ) . Çiçeklenme zamanında da , kronik deri hastalıklarında ve her şeyden önce egzamada önerilen , taze bitki özsuyu hazırlanabilir .
Bu sudan günde yarım tatlıkaşığı alınır .

cibanotu4.jpg
Çıbanotunun , iltihaplı ve zor iyileşen yaraları iyileştirmedeki başarısı , eski bitki kitaplarında da önemle öne çıkarılır . Onu , özellikle baldır kemiği üstündeki inatçı yaralar için de öneririm . Yaralar , önce , bitkinin kaynama suyuyla iyice yıkanıp temizlenir . Daha sonra , gece için , taze demlenmiş çaya batırılmış bir kompres yaranın üstüne uygulanır ve yara sıcak kalacak biçimde örtülüdür . Romatizma ve gut hastası olanlar da , kendileri kolayca hazırlayabilecekleri , etkili çıbanotu tentürünü denemelidirler . (Kullanım biçimlerine bakınız .) Bu tentür dıştan friksiyonlarla (Ovarak sürme) , içten ise günde 15 damla , biraz suyla inceltilerek kullanılır . Her yıl , taze toplanmış çıbanotu çayını mutlaka içiniz ! Yalnızca atardamar sertliklerini azaltmakla kalmayıp , sizi daha başka rahatsızlıklardan korur ve kan temizleyici etkisi sayesinde , bedeninize yepyeni bir esneklik kazandırır .

Kullanım Biçimleri :
Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki , orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır , 10 dakika demlendikten sonra süzülür .

Bitki özsuyu : Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp , kurumadan mutfak robotu ile sıkılır . Elde edilen özsu küçük şişelere koyularak buzdolabında saklanır .

Bitki tentürü : İki avuç dolusu , ince kıyılmış çiçekli bitkinin üstüne 1 litre konyak eklenir . Konyak bitkilerin üstüne çıkmalıdır . Tentür şişesi , arada bir çalkalanarak , 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir ve süre sonunda süzülerek , koyu renkli şişelere aktarılır . Serin bir ortamda saklanmalıdır .

(Alıntı)​
 
Üst Alt