Çene Eklem Bozukluklarının Tedavisi

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,344
Tepkime puanı
25
Çok yönlü bir hastalık olan emlem rahatsızlıklarında amaç ilk önce etkeni belirlemek, doğru teşhisi koymak ve ortadan kaldırmaktır. Eklem bozukluklarının tedavisinde genel olarak kombine yöntemler (Davranışsal tedavi, Splint uygulanarak yapılan tedavi, Fizik tedavi, Manuel Manipülasyon, Farmakoterapi ve Eklemiçi Enjeksiyonlar,Artrosentez) kullanılmaktadır.

Bu tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

1-Davranışsal TedaviYöntemi:eklem rahatsızlıklarının tedavisinin başarısının artışı hastanın motivasyonunun yüksek olması, hekim ile işbirliği içerisinde olması ve söylenilenlere uymasına bağlıdır. Hastalar eklem bölgesine gelecek kuvvetin azaltılması konususnda bilgilendirilmeli, eğitilmeli, yumuşak besinleri içeren diyet uygulanmalı, sakız çiğnememeleri gerektiği konusunda uyarılmalı,ekleme aşırı yük gelecek büyük lokmalardan kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır. Davranışsal tedavi seansı ne kadar başarılı olursa hastanın tedaviye vereceği cevap da o kadar başarılı olacaktır.

2-Splint Uygulaması:Splintler eklem rahatsızlıklarında bir diş hekiminin düşüneceği ilk tedavi seçeneğidir.

1. Splintlerin amacları arasında
2. Oklüzal kuvvetleri değiştirmek,
3. Dikey boyutu arttırmak,
4. Kas ve eklem kaynaklı ağrıları tedavi etmek,
5. Diş gıcırdatma ve fonksiyon bozukluklarını azaltmak,
6. Oluşan kuvvetleri dağıtmak,
7. Güvenli alt çene pozisyonunu belirlemek,
8. Hareket halinde olan dişleri sabitlemek sayılabilir.

Splint ağıza yerleştirilir ve hasta kullanımı konusunda bilgilendirilir.Düzenli kontroller ile temas eden bölgeler incelenir ve kapanış tekrar düzenlenir.

3-Fizik Tedavi: Bu tedavi yönteminin amacı, iskeletsel ve kassal ağrıların hafifletilmesi ve doku iyileşmesini aktive ederek normal alt çene fonksiyonunun sağlanmasıdır.


Dt. Aslı ÇOBAN Diş Hekimliği
 
Üst Alt