Çene Eklem Bozukluklarında Kullanılan Teşhis Yöntemleri

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
1-ANAMNEZ:Anamnez temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesindeki en önemli aşamadır. Çünkü iyi teşhis hekimi doğru tedaviye götürür. Anamneze hastanın öncelikli şikayeti öğrenilerek başlanır. Hastanın daha önce tedavi görüp görmediği, gördüyse ne kadar fayda gördüğü ve şikayetinin ne kadar zamandır devam ettiği öğrenilir.

2- FİZİKİ MUAYENE: Bu aşama tüm çiğneme sisteminin muayenesini içerir. Muayene sırasında birinci aşamada baş boyun ve yumuşak doku asimetrisi, ikinci aşamada ise ağız içi muayene(dişlerdeki aşınma, sıkma,gıcırdatma), eklem hareketleri ve eklem sesleri kayıt edilerek problemin seviyesi belirlenir.

3- RADYOGRAFİK DEĞERLENDİRME:Temporomandibular eklemin konumu ile ilgili bilgi edinilmesi açısından hekime yardımcı olan teşhis aşamasıdır. Klinik muayeneyi destekleyen bir teşhis aşamasıdır.

4- PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME:Eklemlerde ağrı ve fonksiyon bozukluklarının en önemli nedenlerinin başında stres gelir. İleri derecede stresli olan hastalarda eklem tedavisine başlanılmadan önce etkeni ortadan kaldırmaya yönelik psikiyatrik konsultasyona gerek duyulabilir.


Dt. Aslı ÇOBAN Diş Hekimliği
 
Üst Alt