Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Türk Mutfağı
Püf noktası
Çavdar ve Çavdar Unu
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ömr-ü diyar" data-source="post: 10675" data-attributes="member: 376"><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Tahıl, içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B grubu vitaminleri ile vücudumuz için gerekli bir kaynaktır. Rafine edilmiş unda bu değerler azalır. Çavdar çoğunlukla öğütülüp una çevrilerek ekmeklik un ya da hayvan yemi olarak değerlendirilir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Çavdar unundan yapılan çavdar ekmeği, buğday ekmeği gibi hafiftir. İçerdiği gluten isimli madde sayesinde hamurun kabararak esnek ve yumusak olmasını sağlar. Bu nedenle diğer tahılların unundan yapılan ekmeklerin hamuruna da buğday veya çavdar unu eklenmesi gerekir.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Çavdar taneleri</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">İlk kez İ.Ö. 6500 yıllarında Asya’nın güneybatısında yetiştirilmeye başlanan çavdar, soğuğa en dayanıklı bitki olarak da bilinir. Bu özelliğinden dolayı, kışları çok sert geçen yerlerde de yetiştirilebilir. Ayrıca buğday, arpa, mısır, pirinç gibi tahıllar için elverişsiz olan topraklarda bile kolaylıkla üretilebilir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Dünya çavdar üretimi yılda 30 milyon ton dolaylarındadır. Bu üretimin büyük çoğunluğunu Rusya sağlar. Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya da önemli çavdar üreticilerindendir. Türkiye de ise, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya önemli çavdar üreticisi illerdir. Dünyadaki üretiminin ülkelere göre ilk onu 2005 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Rusya 3,6 (milyon metrik ton)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Polonya 3,4</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Almanya 2,8</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Beyaz Rusya 1,2</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Ukrayna 1,1</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Çin 0,6</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Kanada 0,4</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Türkiye 0,3</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * ABD 0,2</span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"> * Avusturya 0,2</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Faydaları:</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Çavdar, diğer kepekli besinler gibi, içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko içerir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Damar sertliğini önlemede etkilidir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">* Kalp krizi riskini azaltır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Çavdar ekmeği</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Çavdarın Diğer Kullanım Alanları:</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Ekmek ve unlu mamüllerin yapımında kullanılır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Bira, viski, cin, votka gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Hayvan yemi olarak hayvanlara yedirilir.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px">Esnek ve sağlam çavdar sapları, çatı kaplaması, şapka, kağıt ve mukavva yapımında kullanılır.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Georgia'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ömr-ü diyar, post: 10675, member: 376"] [FONT=Georgia][SIZE=4]Tahıl, içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B grubu vitaminleri ile vücudumuz için gerekli bir kaynaktır. Rafine edilmiş unda bu değerler azalır. Çavdar çoğunlukla öğütülüp una çevrilerek ekmeklik un ya da hayvan yemi olarak değerlendirilir. Çavdar unundan yapılan çavdar ekmeği, buğday ekmeği gibi hafiftir. İçerdiği gluten isimli madde sayesinde hamurun kabararak esnek ve yumusak olmasını sağlar. Bu nedenle diğer tahılların unundan yapılan ekmeklerin hamuruna da buğday veya çavdar unu eklenmesi gerekir. Çavdar taneleri İlk kez İ.Ö. 6500 yıllarında Asya’nın güneybatısında yetiştirilmeye başlanan çavdar, soğuğa en dayanıklı bitki olarak da bilinir. Bu özelliğinden dolayı, kışları çok sert geçen yerlerde de yetiştirilebilir. Ayrıca buğday, arpa, mısır, pirinç gibi tahıllar için elverişsiz olan topraklarda bile kolaylıkla üretilebilir. Dünya çavdar üretimi yılda 30 milyon ton dolaylarındadır. Bu üretimin büyük çoğunluğunu Rusya sağlar. Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya da önemli çavdar üreticilerindendir. Türkiye de ise, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya önemli çavdar üreticisi illerdir. Dünyadaki üretiminin ülkelere göre ilk onu 2005 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir. * Rusya 3,6 (milyon metrik ton) * Polonya 3,4 * Almanya 2,8 * Beyaz Rusya 1,2 * Ukrayna 1,1 * Çin 0,6 * Kanada 0,4 * Türkiye 0,3 * ABD 0,2 * Avusturya 0,2 Faydaları: * Çavdar, diğer kepekli besinler gibi, içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır. * Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir. * Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur. * Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. * B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko içerir. * Damar sertliğini önlemede etkilidir. * Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır. * Kalp krizi riskini azaltır. Çavdar ekmeği Çavdarın Diğer Kullanım Alanları: Ekmek ve unlu mamüllerin yapımında kullanılır. Bira, viski, cin, votka gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılır. Hayvan yemi olarak hayvanlara yedirilir. Esnek ve sağlam çavdar sapları, çatı kaplaması, şapka, kağıt ve mukavva yapımında kullanılır. [/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günde beş vakit kıldığımız nedir?
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Türk Mutfağı
Püf noktası
Çavdar ve Çavdar Unu
Üst
Alt