Cami adabına uymayanlardan şikayetim var...

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
camide cep telefonu, cami adabı, mescid adabı, camide nasıl davranmalıyız, camide, mescidde yapılmaması gerekenler

barra6rd.gif
Evet şikayetim var

-Camii de cep telefonlarını açık bırakıp da namaza duranlardan,
-Bizleri oyun havaları eşliğinde namaz kılmaya mecbur edenlerden
-Telefonu çaldığı halde, selam verip namazdan çıkmayanlardan,
-Kendi namazını bozmamak için, onlarca kişinin huzurunu bozanlardan.

Peki, senin cep telefonun yok mu? "İnsanlık hali ne yapalım, oluyor böyle şeyler" diyenler
Evet benimde cep telefonum var, elhamdülillah şimdiye kadar kimseyi rahatsız etmedim,
çünkü eğer camiiye gideceksem yanıma almıyorum yada kapatıyorum yada sessize alıyorum.

"Büyük konuşma, düşmez kalkmaz bir " diyenler. Büyük konuşmuyorum, sadece biraz dikkat ve başkalarına saygı diyorum, bunu yapmak okadar da zor değil diyorum. Eskiden cep telefonu mu vardı diyorum, ne olur on dakika telefonundan ayrı kalsan diyorum.

Daha bitmedi, birde namaz dışında camide oturup, havadan sudan, hemde yüksek sesle muhabbet edenlere, ayrıca cep telefonu çalınca, kalkıp dışarı çıkma zahmetini bile göstermeyip köy kahvesindeymiş gibi telefonla konuşanlara, sarımsağı soğanı yiyipte cemaate gelenlere, hele birde mübarek ramazan günlerinde teravih namazlarında bunu yapanlara ne demeli?
Siz ne dersiniz bilemem ama ben pes diyorum PES....Serdar Başkan

cep_telefonu_yasak.jpg
cep_tlf_kapat.gif
ceptelefonu.jpg

barra6rd.gif


cep_telefonu_kullanmayin.jpg
cep_telefonunuzu_kapayin.jpg


cep_tlf_kapayin.jpg
ceptlf.jpg



 

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Aynen katılıyorum. biraz dikkat Teşekkürler güzel paylaşım

cept.jpg


Camide namazda iken çalan telefonlar birçokları gibi okuyucumu da rahatsız ediyormuş. "Bu telefonların susturulması için bir çare yok mu, namazda iken bunların oyun havalarını dinlemeye mecbur muyuz?" diye soruyor

***

Efendim, geçmişte konuya ait bilgiler arz etmiştim. Güncelliğini sürdüren sorular sebebiyle bir daha tekrar edecek olursak şöyle açıklık getirebiliriz:

Bilindiği üzere, fıkıh kitaplarının yazıldığı devirlerde bugünkü gibi ceplere girecek kadar küçük konuşma araçları bulunmadığından, telefonun adı verilerek yazılmış özel bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, yazılan umumi hükümlere baktığımızda namazda çalan telefonu kapatmaya cevap olabilecek ölçüler bulmak da mümkündür. Şöyle ki:

— Namaz kılarken yapılan çok iş (amel-i kesir) namazı bozar, az iş (amel-i kalil) bozmaz!

İşte bu ölçü, fıkıh kitaplarında umumi ve sabit bir kaidedir. Bu temel kaideye şu misallerle açıklık getirebiliriz:

— Namazda iken tek el ile yapılan bir iş namazı bozmaz. Mesela namazda secdede başından takkesi düşen kimse, tek el ile takkesini başına koyacak olsa namazı bozulmaz, ama iki eliyle yaparsa bu işi namazı bozulur. Çünkü namazda iki eli birden namaz dışı bir işle meşgul etmek namazı bozacak kadar çok işten sayılır. Nitekim namazda bir elle bir yeri bir ya da iki defa kaşıyacak olsa namaz bozulmaz, ama üçüncü defa kaşıyacak olursa namaz bozulur. Çünkü bir rekâtta bir eli ikiden fazla meşgul etmek namazı bozacak çok işten sayılmıştır.

Bu örneklerden hareketle diyebiliriz ki, namazda çalan telefonun tuşuna bir elle kolayca basıp susturmak mümkünse, huzuru bozmadan yapılan bu kolay hareket namazı bozmaz, ama iki eli ile bu işi yapacak olursa namaz bozulmuş olur. Çünkü iki eli birden namaz dışı işle meşgul etmek huzuru bozan amel-i kesir olur, yani namazı bozacak çok işten sayılır.

Cebinde telefonu çalan imamın tek elle telefonu kapatıp namaza devam ettiğini söyleyenler de böyle bilmeliler. Ancak imamlık yapan kimsenin bu kadar dalgın ve dikkatsiz olması uygun değildir. Çünkü bu gibi namaz dışı el kol hareketleri ikiyi geçmedikçe namazı bozmasa da, mekruhluktan kurtulamaz.

Daha açık ve net anlaşılması için telefon konusunu şöyle sıralayalım isterseniz:

1— Namaza gidecek kimse önce kendine bir dikkat çekmeli, telefonunu cami avlusunda baştan kapatmayı alışkanlık haline getirmelidir.

2— Şayet bir unutma olur da kapatılmayan telefon namazda çalarsa, tek elle kolayca kapatmanın namazı bozmayacağını bilmeli, hemen tek elle müdahale ederek müsait yere koyduğu telefonu parmak ucuyla basıp kapatmalı, namazdakilerin huzurunu bozmayı uzatmamalıdır.

3— Bazı telefon zilleri gerçekten de cami içinde ibadet edenleri tedirgin edecek oyun havaları çalmakta, namaz içindeki huzuru gerçekten de bozmakta, böylece camiye namaza gelenin kazandığı sevap mı, yoksa oyun havaları dinleterek sebep olduğu günah mı daha fazla sorusunu akla getirmektedir. Bu sebeple telefona müzik sesi değil de kuş sesleri gibi tabii hafif sesler koydurmak suretiyle rahatsızlığı asgariye indirmeye gayret etmelidir.

4— Caminin hemen kapısında telefonu açıp cami içindekileri rahatsız edecek yüksek sesle konuşmaktan da kaçınmalıdır.

5— Efendimiz (sas) Hazretleri'nin, 'Namaz içindeki huzur, gözbebeği gibi nazik ve değerlidir, mutlaka korunmalıdır!' ikazı unutulmamalı, telefon gibi dünyevi şeylerle uhrevi huzurun bozulmasına sebep olmaktan korkmalıdır.

(Zaman)
Ahmet Şahin
 

parsan07

Başarılı Kardeşimiz
Moderatör
Katılım
7 Mart 2011
Mesajlar
125
Tepkime puanı
8
evet hiç sorma aslında imam tam namaza durmadan kapatın telefonları dese, ama eskiden bazıları söylüyodu şimdi o da yok. İnsanlık hali kırk yılda bir unutabilir insan ama birde hocam dediğiniz gibi, bunu sürekli yapanlar var hemde bu caminin içinde telefonla konuşanlar nekadar ayıp ya. Greçekten kocaman yaşını başını almış insanlar

telefon.jpg


Caminin hemen girişinde “LÜTFEN CEP TELEFONUNUZU KAPATINIZ” yazısı asılması ve imamın her namaz öncesi namaza durmadan evvel “Cep telefonlarınızı kontrol ediniz” ikazlarına rağmen yine de her namazda camide telefon çalmaya,namazlar kemençe vs ile kılınmaya devam ediyordu.

Bu sefer , birisi caminin girişine, üç tanesi de kıble tarafına olmak üzere toplam dört yere şu ilginç ve de eğitici yazı asıldı: “HAK İLE İRTİBAT İÇİN HALK İLE İRTİBATINI KES!” Önceki “Lütfen cep telefonlarınızı kapatınız” yazısı kimsenin umurunda olmamıştı ama bu yazı cami cemaati cihetinden biraz ses getirmişe benziyor. Öyle ki temel fıkraları gibi durumlar da ortaya çıkıyor. Geçenlerde cemaatten birisinin kafasına takılmış ve imama dışarıda da halk ile konuşmamayı kastederek: "Hocam şimdi biz halk ile konuşmayacak mıyız?" diye sormuş. Caminin imamı da “Bak amcacığım" demiş ve bu ibarenin uzun bir tefsirini yapmış da yüreğine su serpmiş.

Hoca İle Cemaat Arasında İlginç Diyaloglar

Cemaatten yaşlı amca: "Bu yazının ortasındaki nedir?" diyor. İmamdan ”Telefon” cevabını alınca, "Üzerindeki çizik ne anlama geliyor?" diye soruyor yaşlı amca, imam “Telefonunu kapat” cevabını veriyor ve ne anlama geldiğini anlatmaya başlıyor. "Bu yazı nereye asılmış, camiye. Camiye niçin gelinir? Namaz kılmak için. Ha işte bu! Demek ki camiye telefonla konuşmak için değil namaz kılmak için gelinir. Yani cami Allah ile irtibat yeridir. Allah(Hak) ile irtibat kuracaksan halk ile irtibatını(telefon bağlantını) koparacaksın. Namaz Allah ile buluşmadır. Ona tekmil vermedir. Namaz dünyayı ardına atıp ötelere gitmedir. Namaza iftitah tekbiriyle başlayınca artık dünya modundan ötelerin moduna geçeceksin."
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
evet hiç sorma aslında imam tam namaza durmadan kapatın telefonları dese, ama eskiden bazıları söylüyodu şimdi o da yok. İnsanlık hali kırk yılda bir unutabilir insan ama birde hocam dediğiniz gibi, bunu sürekli yapanlar var hemde bu caminin içinde telefonla konuşanlar nekadar ayıp ya. Greçekten kocaman yaşını başını almış insanlar
Hele ramazanda değilmi.. Hadi cep telefonunu geçtik..Soğan-sarımsak konusunda özellikle teravih namazlarında biraz daha hassasiyet inşAllah..Bence rahatsız edici derecede soğan sarımsak yiyenin teravihe gitmemesi, gitmesinden hayırlıdır...
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
şikayetim var...

<!-- Facebook Like --><!-- Facebook Like --><IFRAME style="OVERFLOW: hidden; WIDTH: 60px; BORDER-TOP-STYLE: none; BORDER-RIGHT-STYLE: none; BORDER-LEFT-STYLE: none; HEIGHT: 62px; BORDER-BOTTOM-STYLE: none" align=right src="https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.islamisohbet.gen.tr%2Fislamturka-geyik-muhabbet-eglence-378%2Fmuhabbet-komedi-379%2F52119-sikayetim-var.html&layout=box_count&show_faces=true&width=150&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=21" frameBorder=0 scrolling=no allowTransparency></IFRAME><!-- / Facebook Like --><!-- / Facebook Like -->
<!-- haber -->
cep-telefonu_yasak&.jpg


camii de cep telefonlarını açık bırakıp da namaza duranlardan....
-Bizleri oyun havaları eşliğinde namaz kılmaya mecbur edenlerden
-telefonu çaldığı halde, selam verip namazdan çıkmayanlardan,
-kendi namazını bozmamak için, onlarca kişinin huzurunu bozanlardan...sikayetciyim..
Namaz sirasinda Allah ile kul arasina girenlerden.. Cuma namazinin manevi havasini bozanlardan sikayetciyim..

Dun Cuma namazina Ufakligim ile gitmistim..Tam namaza durduk..
yanimdaki gen Kizin cep tel calmaya..
basladi..Oh baby ohh oh babby ohh pop muzigi..tabi ufakligimda basladi ..
anne baby malike gidcez mi?
yani imam efendinin okudugu ayetleri bile tam anliyamiyordum..artik..cook uzuldum..
namazdan sonra yanimdaki genc kardesime guzel bir dil ile bir dahaki sefere tel sesini kismasini rica ettim..
ki zaten her kosede YAZILI..resim ile bile cep tel camide kapatiniz diye yazmiyormu be kardesim..
Hastahanede kapatmak zorundayiz..Tip cihazlarini bozabiliyor ya Camide..
Alemlerin Rabbinin onunde onca kardesinin huzur ve husu ile kullugunu bozabilirsin diye hic mi dusunmuyoruz..

Evimde namaz kilarken bile beni telda ev tel ariyanlara 5 yasindaki oglum derki Annem busy..mesgul!
karsidakide guler ne yapiyor diye sorduklarinda.. namaz kiliyoki der..
 

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
Camide nasıl davranılmalı neler yapılmalı
Mescid secde edilen yer demektir. İslâm mabetlerine mescit, büyüklerine câmî denilir. Allâhü Teâlâ’ya ibadet için yapılmıştır. Bu cihetle her mescidin büyük bir şeref ve fazîleti vardır. Bu şerefe işaret için her mescide Beytullah’ Allâh’ın evi denilir. Binaenaleyh mescitlere hürmet edilir. Bir mescit binası yıkılmış olsa da arsası kıyamete kadar mescidtir. Mescidlere hürmet­sizlik, haksızlık, Allâhü Teâlâ’nın hukukuna riâyetsizlik demektir ki mesuliyeti pek büyüktür.

Mescitlerin içerisi gibi, semaya kadar bütün üst tarafı da mescit hükmündedir.
Mescitlerin en faziletlisi, evvela Mescid-i Haram, yani Ka’be-i Muazzama ile çevresindeki mescidsahası,
Sonra Medine-i Münevvere’deki Mescid-i Nebevî, sonra Beytü’l-makdis; Mescid-i Aksa, sonra Kuba Mes- cidi’dir. Sonra en eski olan, daha sonra da en büyük olan mescittir.
Girerken abdestli olarak, sağ ayak ile girmeli ve derhal Resulü Ekrem Efendimiz’e salât ve selâmda bu­lunmalı “Allâhümmeftah aleynâ ebvâbe rahmetike” diye duâ etmeli, kerahet vakti değil ise mescite hürmet için iki rek’at tahiyyetü’l-mescid namazı kılmalıdır. Mescitten çıkarken de evvela sol ayağı dışarı atmalı ve “Allâhüm­meftah aleynâ ebvâbe fadliKe” diye duada bulunmalıdır.

Mescitlere laubali bir şekilde girilmez. Gelişigüzel oturulmaz. Bir zaruret bulunmadıkça dizler dikilmez veya ayaklar uzatılmaz. Yine sergiler üzerine kirli, ıslak ayaklarla basılmaz. Mescitlerin temizliğini ihlal eden şeyler yapılmamalıdır. Bilakis herkes halince en temiz ve en güzel elbiselerini giyinerek git­meli, cemaati nefret ettirecek hallerden kaçınmalıdır. Cep telefonunu kapatmalı veya sessize almalıdır.

Mescidlerde yüksek sesle konuşmak mekruhtur. Gürültü yapmak, lüzumsuz yere dünyevi sözlerle konuş­mak caiz değildir. Mescitteki lakırdılar, ateşin odunları yakıp bitirdiği gibi hasenatı; iyilikleri yer bitirir.
 

Deruni

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Eylül 2012
Mesajlar
488
Tepkime puanı
1
Demek ki tek şikayeti olan ben değilmişim!

-camii/mescid de cep telefonlarını açık bırakıp da namaza duranlardan,
-Bizleri oyun havaları eşliğinde namaz kılmaya mecbur edenlerden
-telefonu çaldığı halde, selam verip namazdan çıkmayanlardan,
-kendi namazını bozmamak için, onlarca kişinin huzurunu bozanlardan,
-sesli konuşanlardan, kahkaha atanlardan.


Benim de şikayetim var...

Bugün benim oldukça yoğun bir günümdü... Öğlene kadar iş yerinde 2 tane sıkıcı toplantının ardından, danışman hocam ile 14:30'da olan toplantıma yetişmem gerekiyordu. Namazı aceleye getirmemek için, öğlen yemeğini hızlıca geçiştirip, fakülteye yakın olan bir mescidde öğlen namazını kılayım dedim... Demez olaymışım...

Daha önce sıklıkla beraber namaz kıldığımız bir arkadaş ile namaza durduk. Tam farz namazının ortasında, telefonu çalmaya başladı... Bir türkü melodisi ve sesi bangır bangır... ve telefon yaklaşık 30 sn boyunca bu melodi ile çaldıcddvb...

Bu arkadaş, mescidde telefonun çalması ve sesli konuşma konularındaki hassasiyetimi de gayet iyi bildiği halde!!! (daha önce kendisini uyarmıştım) sağolsun kendi namazını tamamladı. Bununla da kalmadı, gelen aramaya dönüş yaptı, bir güzel konuştu. Daha bitmedi... o esnada mescide telefon ile konuşa konuşa başka bir kişi geldi... Bu da yetmiyormuş gibi, telefon konuşmaları bitti ve başladılar kendi aralarında konuşmaya... Bir de Allah'ım!!! sesleri nasıl yüksek ve kalın...

Bu esnada ben farzı bitirdim, tanıdığım bu arkadaşa el ile sessiz olmalarını işaret ettim ve son sünneti kılmaya başladım. Arkadaş diğerini fısıltı ile uyarmasına rağmen, bu şahıs bir haya edip sesini alçaltmadı dahi... Bu diyalog benim namazı bitirmeme kadar devam etti! Tanıdığım arkadaş mescidden çıktı, diğeri bir köşede telefonu ile oyun oynamaya koyuldu...

Normalde çabuk sinirlenen biri değilimdir ama, ciddi anlamda beynime kan sıçradı...
Ben tesbih ve dua'dan sonra, bir müddet sakinleşmek için "La havle..." çektim ama sinirim geçmedi. Hala da geçmiş değil...

Neyse daha sonra hazırlandım ve çıkarken, bu arkadaşa:
"Allah kabul etsin!" dedim...
Bu zat-ı muteremin cevabı:
"Sağol!!!"

"La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim"

"Ey Adem oğulları, her mescidde zinetlerinizi takının." [Araf, 31]


Ey kurban olduğum Rabbim, sen bizleri hayırlı insanlar ile karşılaştır!
 

sealıfe

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Ağustos 2012
Mesajlar
175
Tepkime puanı
0
es selamu aleykum verahmeturullahi
aynen herkese katılıyorum. Allah (c.c.) hepinizden razı olsun.

1.camilerin hemen hemen hepsinde uyarı yazıyor.
2.Allah ile irtibata geçtiğinde,kul ile irtibatını kes.
3.vakit namazlarında normal davranılıyor,
çünkü camiilerde cemaat yok.
4. cuma namazın farzını kılınca milleti görmeniz lazım;
sanki yangından kaçar gibi camiden çıkıyor ve itişmeler,kakışmalar. neden neden?
5. adamın tel. çalıyor. açıyo ve sonra ara, camideyim diyor. farz namazını kılarken,
Allah (c.c.) çok es Sabır'lı
Sonumuzu hayırlı eylesin inşALLAH.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Benim gerçekten şikayetçi olduğum konularda yanlız olmadığımı görüyorum. Maalesef camilerimizde bu sıkıntılar çok yaşanıyor! 1-2 gün evvel Fatih Caminde öğlen namazı kılmak nasip oldu. Vakti dışındaydı ve cami sakindi. Bir köşede namazımı kılmaya çalıştım. Gerçekten çok rahat ve huzurlu bir ortamdı. Farkettim ki namazı yanlız kılmak, yukarıdaki sıkıntıların yaşandığı cemaatle kılmaktan daha çok huzur veriyor. Yani cami içinde rahatsız edici davranış sergileyenler insanları cemaatten soğutma yolundalar. Allah affetsin! Her zaman olmasada genelde bir çok olumsuzluklar yaşanıyor camilerde. Önümüz Mübarek Ramazan. Rabbim teravih namazlarına katılanlara sabır versin.
Ey cemaat Allah rızası için iftarda sarımsak soğan yemeyin!
Yerseniz o günlük camiye gelmeyin!
Yaz mevsimindeyiz. Birçok camide artık klima var cemaatin rahatı için. Camiye gelipte yüzlerce insanın faydası için ortaya ayarlanmış klimaları kendi poziyonunuza göre ayarlamaya çalışmayın. Camide hoca vaaz anlatırken muhabbete dalmayın. Dinleyenleri rahatsız etmeyin. Lütfen camiye çorapsız gelmeyin! Büyük çoğunluk adabı dahilinde hareket etse bile, bir kaç kişi yaptığı davranışlarla huzuru bozuyor! Lütfen huzuru bozacak, rahatsızlık verecek davranışlardan kaçınalım!
 
Üst Alt