Bütün deliler biraz veli, bütün veliler de biraz delidir

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bütün deliler biraz veli, bütün veliler de biraz delidir...Beden kafesinin icinde Ruh gibi asaletli ve Nefis Gibi bir azili hayvanin birlikte olmasindan baska ne bekliyebiliriz ki...
Ben akıl ve bilgi ve beceri görgü sahibiyim diye kimseyi sakın ayıplama...ayni Zaman da Senin deli diye baktıklarından deftere kitaba, sığmayacak kudrette sözler karşına çıkabilir..
mesela Formumuzda biri var ama KIRILABILIR diye isim verememekteyim.. Ben bu insandan duyduklarimi hic bir yerde bu kadar guzel ve Hikmetli..sozleri duymadigimi itiraf edebilirim..

Hani Her mahallelin bir delisi vardır. Bu delililer o mahallenin en önemli unsurlarından biridir.
Hiç umulmadık anlarda, hiç umulmadık şekilde tavır, davranış ve sözleriyle karşılaşabiliriz.
Hani derler ya “delilik ile velîlik arasında çok ince bir çizgi vardır. Bütün deliler biraz veli, bütün veliler de biraz delidir..
aynı zamanda bilgi ve ilim sahibi insanların alçak dağları ben yarattım tavırları ile dolaşmamalarını, alçak gönüllü olmalarını, gün olur bir divaneye verecek cevap veremiyebilirler...
Çünkü ilmi yaratan Allah’ın bize bahşettiği ilim ve irfanın karşısında, O’nun kudreti karşısında bizim elde ettiğimiz bilgilerin ne anlamı olabilir ki?
Cahil, anlamaz, bilmez diye baktığımız nice irfan sahibi alaylı insanların bilgili kisilerin goremediklerini bile bazen gorebildiklerini gormezmiyiz?
Çarşıda pazarda dolaşırken bu minvalde birçok insanla karışlaşıyoruz.
Bu insanlara aşağılama ile bakıyoruz. Onlara zavallı gözüyle temaşa ediyoruz.
Aslında o insanların şahsında kendi zavalılığımızı görmemiz gerektiğini unutuyoruz.
Kim kıymetli kim kıymetsiz, kim deli kime divane; kim ermiş kim veli bunu ne kadar ve nereye kadar biliyoruz.

Bu toplumun en çok zarar gördüğü insanlar akıllı geçinen insanlar değil mi?
Bir divanenin, aklını kaybetmiş insanın topluma zararı ile kendini allame-i cihan görenlerin verdiği zararı hesap edin.
Acaba hangisi daha zarlıdır?

Hic kimse kendini kaf dağında görmesin. Biz insan olarak ne kadar bilirsek bilelim mutlaka eksiğiz ..Engeliyiz demektir.
Öyle ki gün gelir bir delinin, bir divanenin bir sözüne verecek cevap, anlatacak bir kelam bulamayabiliriz. Ondan sonra ”hay Allah” diye hayıflanabiliriz... Selamet ile Hayra Kalin...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
mevlana.jpg

Zaman zaman Ruh Aleminden çıkıp gerçek dünyada sosyalleşmeye karar verdigimde ACI gercekler beni daha cook acittigi icin hemen Hayal ve Ruya Alemime kaciyor saklaniyorum..galiba...Bir insani anliyabilmek icin sadece bugunu elle alirsaniz Onu HAKKI ile haal ve davranislarinin kaynagini bilmeden taniyamaz anliyamazsiniz!!

SiZiN HiC EVLADINIZ...ANNENIZ .. ÖLDÜ MÜ?
Benim bir kere öldu ve gercek Alemden uyandim.. Hatira ve hayaler Alemine daldim..
"AcIya" dayanmak imkansizdi ONU birdaha görememek düsüncesi insani cildirtiyordu;demek ki her aciya insan katlanabiliyormus.....
insan her aciya katlanabilmesi icin de ancak!gercegin gercegine Gercegin HAKKIN Sahibine siginiyormus!!
Yillar once buyuk bir trauma yasadigimda Hayattimda ilk kez ölümle tanıştığımda ..ilk kez cook sevdiklerimi kaybettigimde tabiki bir bosluga ve deprasyona girdigimde

Annem; "Ahh KIZIM Sen depresyona girmek için yaratılmadın!" dediginde o sozu hic unutamadim
O zaman Ben ne icin Yaradildim ANNE?
cevabini bulmak icin arastirdigimda aslinda ilkkez o cocuklugumdan beri yasadigim Melankolik uykusundan
uyandigimi hatirliyorum..
evet uyanmis ve Hamd olsun ilk kez insankul ve Hizmet askini o zaman yasamis..Din Psikolojisi Ana Bilim Dalıni okumak icin egitimimi degistirmistim..
aslinda kendi yazdigim kitabimda bu konulari yasadigim ve tecrubelerimi yaziyorum..250 insan ve cocuk ruhu uzerinde deneyimlerimi gozlemlerimi yazdim.. ama bu foruma eklemem uygun degil diye BATI da paylasmaktayim.. neyse diyecegim sudur ki:

Keske Sizin dediginiz gibi bu melankolik ruh halinden çıkıp gerçek dünya'ya dönebilsem..
Biliyorum hüzünlü ve duygusal çöküntü halidir bu. "Tefekkür aşk hayal" vs iyi güzel de fazlası malum sürekli git geller yaşatır insana ve sürekli bir arayış. yasatir ama insan FITRATINI degistiremez...
Ben de Kaderim Gurbetligim ile barisik Fitrattimi da kabulenerek en iyi yapabilecegim meslegi secmek zorunda kaldim..
ne meslegi dir sizce.. ama Hamd olsun kendi kariyerimde oldukca da faydali ve basariliyim Hamd olsun..
Yani insan Fitrattina aykiri bir meslekte basarilli olamazdi zaten...
Her insan birazcik Veli ve birazcikda Deli-dir UNUTMAYIN BUNU...Neden mi bir dusunun bakalim.. gercegi soyledigimi anliyacaksiniz...
Selamet ile Hayra Kalin..
Melankolik.. Gönül sızım...

mmt1

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Deli delidir...Veli de velidir.Öyle şey mi olur?..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Deli delidir...Veli de velidir.Öyle şey mi olur?..

Hosgeldiniz kardesim uyeliginiz ins. Hayirli ve Daim olur ins..
Ben yeni bir uyeye Hosgeldiniz demeden yAZILARINA bakarim.. yazdiklari onun aklini, ilmini ve nerede durdugu ,akil ve ruh halliyesi hakkinda bana bilgi veririr..
size :maasallah::maasallah: gercekten akli selim bir kardesimizsiniz.. lakin bazi konularda ......hy..
neyse herseyin cozumu ve kisilerin birbirini tanimasi ve savunduklari bilginin dogrulugunu zaman gosterecek ins...
evet kardesim aynen oyle...
her insan birazcik Veli biraz cikda Deli dir...
nedeni bir dusunun...ins..ne demek istedigimi anliyacaksiniz..
Bunu ben degil Tip ve istatikler soyluyor...
Siz simdiye kadar hic arada bir delirmeyen..insan gordunuz mu?

Eyy insan hem Meleksin hem Hayvan...

"Ey insan, ne tuhaf bir varlıksın sen. Zıtlıklar sende birleşmiş. Hayvan da melek de yerinde sabit ama sen bunları nefsinde cem etmiş, ten hayvanıyla can meleğini bir araya getirmişsin.
Bu yüzden hem göğe mensupsun hem yere. Bu ikili yapını bil ve ona göre dikkatli davran.
Ta ki tenin canına diş geçirmesin, kötülük iyiliğine baş eğdirmesin. Gökler dururken börtü böcek gibi toprağın altını vatan edinmeyesin"
Alinti..

Insan psikolojisi çok karmakarişık....
Bakin Kardesim Kişide hangi meleke hakim ise; o melek, o kişinin o anda sahibi olur.
O kişi, o meleke ile o anda bütünleşmiş, ona tabi olmuştur, onun sözcüsüdür. İlerisinde ona yakınlığı ve bütünlüğü derecesinde onu temsil eden biri olur.

Melekler ve cinler, insanın içinde bulunduğu gibi sadece insan içinde değil, makro insan olan kainatın bütününde bulunur.
İnsanı istenen kıvama getirecek yol, İMAN ve bu yolda kendisini ISLAH çalışmalarıdır.

Bakin kardesim insanlarin sadece hayatlarini degil haal ve davranis ve Ruh hallerini de arastirirsaniz ..ne demek istedigimi anlarsiniz..
BATI da koruyucu Annelik ve cocuk koruma servisinde calisiyorum.. sahit olduklarima bazen aklim inanamiyor..
Mesela imanli, Tesseturlu..namazinda niyazinda.. Allah Korkusu olan bir Musliman annenin Ofke nobettine girip 5 yasindaki evladini kayisin o demir kismi ile dovup kemiklerini kirdigini soylesem bu mumine anne icin ne dusunursunuz?
valla ben birazcik nefis insani birazcik da Deli diye dusunuyorum..

ve bunun gibi bir cok misali cogaltabiliriz..
neyse kardesim..Laf aramizda bugun insanlarin ornek olarak aldiklari sahsiyetleri isterseniz bir gozden gecirin...cddvb..
bu konuda daha yazacak cook sey var ins. zaman ile ve tekrardan hosgeldiniz,,,:.dost.:.dost.

mmt1

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Peki ben de örneklendireyim bakalım ne çıkacak ortaya...

Teşekkür ederim,hoş katıldık inşaALLAH.Bu arada inş diye inşaALLAH'ın kısaltılmasına karşıyım.

Şimdi tasavvuf camiası hazreti Ebu Bekir ve hazreti Ali'ye dayandırılar yaptıklarını...Yani kendilerine veli edinmişler,sorun bakalım kim onlar için deli diyebilir?

Öbür taraftan bakarsak,akılsız biri için kim veli diyebilir.Ya da size soralım varsa şeyhiniz,deli diye bilir misiniz kendisine? Hele menzil'dekilere sorun hangisi şeyhine deli der,hele cübbeli Ahmet'e deli diyiverinde kopan vaveylayı görün!..

Seyyid Kutub'a deli denmesini kabul etmem!..
Ömer öngüt'e de veli denmesini kabul etmem!..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bakin kardesim bu YAZIMDA:bu, su diye degil insan FITRATTINI genelinde ele aldim... Kur’an’da "...İnsan zayıf olarak yaratılmıştır" ayetiyle haber verilir.
Bu özel yaratılış, insanın acizliğinin, kulluğunun ve dünyadaki her şeyin geçici olduğunun farkına varabilmesi icin oldugunu biliyoruz..
insan, unutmak ve hata etmekten mürekkep bir varlıktır.sadece Peygamberler ve melekler masumdur!!!Bunların dışında hatasız kul olmaz.

şeyhlerin ,liderlerin bir yönetici yaşatıcı herşeyi gören ve bilen vs vs ile vasıflandırılarak ilahlastirilmasina karsiyim...Bu Sirk tir!!
Seyhim ,Rehberim, onderimiz sadece Sevgili Peygamber efendimiz dir...
Olaylar karsisindaki haal ve davranislari...
hani taifte O`nu tasladiklarinda bile kin, nefret bedua etmeyip Allahim onlar bilmiyorlar..bilseler yapmazlardi diyecek olgunlukta...

ya Gunumuzdeki Liderlere bir bakalim.. Ona tas atana.. tas atiyor.. Munafik.. Sapik.. hee dinden cikmis diyecek kadar ileri gidebiliyorlar...
Kardesim yukaridaki YAZIMI tekrar bir okuyun isterseniz..
Eyy Insan hem meleksin hem hayvan...
Ben yukarida bahsediginiz insanlarin islami tebliglerini elle almiyorum ne haddime??sadece insan fitrattinda delilik te velilik te vardir diyorum..
bunlardan biri de benim...
Ne Mutlu hayatini Kur`an ve yaşayan sünnetle bütünleştirenlere

mmt1

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Hani derler ya “delilik ile velîlik arasında çok ince bir çizgi vardır. Bütün deliler biraz veli bütün veliler de biraz delidir..

Bu cümleden ne anladıysanız onu anlamıştım ama...Yanlışsam düzeltin; burada "velilerde de delilik vardır,delilerde de az da olsa velilik vardır" denmekte.Ben öyle anladım.Maksadım tartışmak değil,sadece kanımca bir gerçeği akla gelen ilk anlamıyla açıklamak.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bu cümleden ne anladıysanız onu anlamıştım ama...Yanlışsam düzeltin; burada "velilerde de delilik vardır,delilerde de az da olsa velilik vardır" denmekte.Ben öyle anladım.Maksadım tartışmak değil,sadece kanımca bir gerçeği akla gelen ilk anlamıyla açıklamak.
est kardesim beni burda bilenler bilir ki tartismayi hic sevmem.. Senin, benim dedigim dogru gibi bir cabam da yok...sırıtık.:,
cunku kainatta her nesnenin sadece bir yuzu yoktur ki..mesela siz olaya masallah Dini, yonden bakiyorsunuz..ben ise insan psikolojisi penceresinden baktigim icin farkli gormekteyiz.. yukaridaki yazimi iyi okusaydiniz daha iyi anliyabilirdiniz..
Veli de de Deli de de şu benlik hırkası yoktur..kardesim..Bir sure gonullu olarak zihinsel engeli cocuklar ile calismistim onlarin hayatta ve insanlara bakis acilarini gordugumde Veli zannedip kendimin de ne kadar bozuk ve nefsime esir oldugumu anlamistim...
ayrica kendimin de evladlik olarak aldigim 10 senedir sahiplendigim zihinsel engelli Manevi KIZIM vardir..

insana öfke gelince akıl gidiyor, insan delinin teki haline
geliyor.
Bu öfke bizde oldukca her insan biraz delidir!!Ben de dahil..

Veli ile Delileri seviyorum!
Onlara sıkça rastladigimda kendi eksikligimi anliyorum...
Benliğinden ödün vermez Akıllıyı hakir görmez ..
nefisleri ile oyuna gelmez..Sırlarına akıl ermez
Veli ile Delileri seviyorum.

Bulandırmazlar hiç suyu Kimseye kazmazlar kuyu
Düşünmezler asla hile Konuşur kendi nefsi ile..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Her insan biraz delidir

Bir Arap atasözünde:”Her insan aklı nisbetince delidir.”der.Doğru..zira her insanda nisbeten de olsa biraz delilik damarı olup,bazen bu deliliği tutmaktadır.

Kafasının tası veya sigortasının atışı bu deliliğin devreye girmesi iledir.Aklı başına geldiğinde ise yaptığının tam bir delilik olduğunu anlar,tevbe edip özür diler.

Her delinin her sözü deli olmayacağı gibi,her akıllının da her sözünün akıllıca olması gerekmemektedir.
İnsanın başına gelen değil başına gelenle ne yaptığı önemlidir.
başına gelenle ne yapacagini bilemiyenler ofkelenip delirenlerdir...::komik..xxzzl..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Evet, biraz deli olmanın zararı olmaz. Ama fazla değil, biraz! İleriye gitmek ve başarılı olmak için biraz da deli olmak lazım. Büyük işler yapabilmek için riskleri göze almak, riskleri göze almak için de bir parça çılgınlık gerekir.
Her insanın içinde biraz uçuk, biraz deli bir taraf vardır, ara sıra bunları kullanmak işimize yarar.
Ama kimseyi hırpalamadan, incitmeden, en önemlisi de kendimize zarar vermeden.
Orhan Gazi'nin hocasının kendisine yazdığı nasihat mektubu şöyle biter: "Oğul unutma, atın iyisine doru, insanın iyisine deli derler
."

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Biraz deli olmadan değerli bir şey ortaya koymak mümkün değil. Bunu şaka falan değil samimiyetle söylüyorum.
Sokrates'in -rahat yaşamak dururken- bütün bir halkın inancını batıl sayıp zehri içmesi,
İskender'in Hindistana gitmesi, Kolomb'un tanımadığı denizlere açılması, Napolyonun Rusya macerası Allah aşkına delilikten başka nedir...
Ayrıca insanlığa çok yararlı şeyler icat etmiş nice deli adamlar... sayabiliriz.
benden önce davranmış DELİLİĞE ÖVGÜ'yü yazmış.
Bir başkası tutmuş AKILLI DELİLER'i yazmış.
Akıllı deli olur mu demeyin olur ve ben biraz deli olan akıllıları veya biraz akıllı olan delileri severim.
Osmanlı savaşta DELİLER TABURU'nu kullanmış.
Bunlar yaptıkları hareketlerle düşmanın moralini sıfıra indiriyorlardı. Diğer zamanlarda ne yapıyorlardı bilmiyorum. Vesselam.
Kaynak: Prof.Ali Murat Daryal

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Delilik Dahilik ve velilik arasında pek fark yoktur..
hepsinde de biraz maddi, manevi ve akıl fazlalığı vardir...

Üst Alt