• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Bir abdestle kaç vakit namaz kılınabilir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Her namazda abdest almak gerekir mi? Bir abdestle kaç vakit namaz kılınabilir? Bunun fıkhi kaynağı nedir? Bir abdestle kaç vakit namaz kılınabilir?
Abdest aldıktan sonra bozulmadığı sürece, onunla istediğimiz kadar namaz kılabiliriz. Bu konuda bir sınırlama yoktur. Ancak her namaz vaktinden önce abdest almak da sünnettir, sevap kazandırır. Abdest bozulmamış bile olsa tazeleme yapmak, yeniden abdest almak çok iyi olur. Her namaz için abdest yenilemek müstehaptır. İmkan olduğu sürece abdest tazelemek gerekir. Rasulü Ekrem Efendimiz (s.a.) sadece hoşlandığı için her vakit için ayrı bir abdest alırdı. Fakat farz olduğu zannedilir korkusuyla bunu sonradan terketmiş olduğu da düşünülebilir.
Bir abdestle istediğimiz kadar namaz kılmamızla ilgili hadis delilleri varmıdır?

Sahih müslim hadisinde geçer; Peygamberimiz s.a.v fetih sırasında o gün bütün namazları tek bir abdestle kılmış ve bunu kasten yaptığını bildirmek suretiyle de; bozulmadığı sürece bir abdestle birden fazla namazın kılınmasının caiz olduğunu göstermiştir.

Ayrıca Buhari’de; Hem Peygamberimizin hem de Ashab-ı kiramın abdestleri bozulmadığı sürece aynı abdestle birkaç vakit namazı kıldıkları bilgisi yer almaktadır. (Bkz: Buhârî, Vudû, 54)

Hz. Enes’ten (ra) şu hadis rivayet edilmiştir:
“Resulullah her namaz için abdest alırdı. Bizden herhangi birimize abdestini bozmadıkça bir abdest yeterdi.” (Buhari)

Görüldüğü gibi abdest bozulmadıkça yeniden abdest almaya gerek duymadan, abdest gerektiren her ibadeti yapabiliyoruz. Fakat yine de tekrar etmekte fayda var ki: Her namaz vakti için abdest almak, abdest tazelemek çok iyi olur. Çünkü aşağıda maddeler halinde sıraladığımız gibi abdestin birçok faydaları vardır.

Abdestin Maddi ve Manevi Faydaları Nelerdir?

Abdestin bilimsel olarak da kanıtlanmış faydaları şöyledir:

Dolaşım sistemini düzenler, Ciltteki dokularda herhangi bir problem varsa yok eder, cilde parlaklık ve dururluk kazandırır, Solunum yolları için faydalıdır, Vucuttaki statik elektiriği ve sinirleri yatıştırır, mikroplar, bakteriler açısından genel temizlik sağlar.

Tabii abdest, sadece organları yıkamak ve dış temizlikten ibaret değildir, manevi kirlerden de arınmadır, manevi bir temizlik, günahlardan arınma, temizlenmedir.

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuyruyor: “Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın” (Buhârî/Vudû-3)
 
Üst Alt