Bilinçli alışveriş - sağlıklı yemek pişirme

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,019
Tepkime puanı
425
Bilinçli Alışveriş

Bilinçli alışveriş hem daha sağlıklı olmanızı hem de para tasarruf etmenizi sağlar. Gıda alışverişinizi nerelerden yapacağınızı, alışverişte nelere dikkat etmeniz gerektiğini, ve nasıl daha sağlıklı öğünler hazırlayabileceğinizi burada öğrenin.

  • Haftalık öğünlerinizi planlayın. Süpermarkete gitmeden önce bir liste yapın. İndirimli ürünleri kontrol edin.
  • Yemek yedikten sonra alışverişe gidin. Alışverişe aç gittiğinizde, ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alma olasılığınız yükselir.
  • Taze ürünler satın alın. Günlük, taze ve kaliteli sebze ve meyveye ulaşmanın en iyi yolu semt pazarları ve meyve-sebze halleridir. Oturduğunuz semtte bunlar kurulmuyorsa, taze meyve ve sebze ihtiyacınızı yakınınızdaki bir manav ya da süpermarketten görebilirsiniz. Beslenmenizde konserve gıdalar yerine taze ürünlere yer verin. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce bunları mutlaka iyi bir şekilde yıkayın.
  • Satın almayı düşündüğünüz gıdanın hangi ürünlerden üretildiğini ve hangi besin öğelerini içerdiğini öğrenmek için paket üzerindeki yazıları dikkatlice okuyun.
  • Daha az yağ içerdiklerinden dolayı yağsız etleri tercih edin. Dana/sığır eti için üzerinde “biftek” veya “bonfile” yazan etleri dikkate alın.
  • Tavuk ve hindi etleri, dana/sığır etinden genellikle daha az kalori ve yağ içerir.
  • Çoğunu su ve şekerin oluşturduğu meyveli içeceklerden uzak durmaya çalışın. Bunların yerine taze sıkılmış meyvelerden elde edilen meyve sularını tercih edin.
  • Daha fazla yağ içeren ve daha pahalı olan tam yağlı süt veya krema almak yerine yağsız veya az yağlı süt ya da kremaları alın. Krema yerine kısmen suyu alınmış yağsız sütler kullanın.
  • Beyaz ekmek yerine kepekli ekmekleri tercih edin.
  • Hazır ya da konserve gıdalardan kaçının. Bu tür gıdalar, sağlığınıza zararı dokunabilen tuzlar ve koruyucu maddeler içerir.
Sağlıklı Yemek Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri

Sağlıklı pişirme özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve kronik kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip kişiler olmak üzere herkes için önemlidir. Daha fazla sebze ve daha az yağ ile daha az tuz içeren yemeklerle beslenmeyi deneyin.
Sağlıklı pişirme için birkaç ipucu:

  • Daha küçük porsiyonlarda servis yapın ve makarna, pilav, fasulye ve sebze yemekleri gibi az et içeren yemekleri tüketin.
  • Yiyeceklerinizi tavada veya fritözde kızartmayın. Bunun yerine buğulamayı, kaynatmayı, ızgara yapmayı, fırında pişirmeyi, fırında kavurmayı, sotelemeyi, az yağda karıştırarak derin kapta kızartmayı ya da mikrodalga cihazınızda pişirmeyi tercih edin.
Yemeğinizdeki doymuş yağı, sağlıklı besinler ile değiştirin. Yemek tarifinizde tam yağlı süt diyorsa, yerine yağsız veya az yağlı süt kullanın. Normal yağlar yerine doymamış yağlar kullanın.

Sağlık Koşullarınıza Uygun Beslenin

Besin değerleri bakımından zengin gıdalar tüketmek, hem daha sağlıklı olmamızı hem de bazı hastalıklardan korunmamızı sağlar. Bazı besinler kimi hastalıkların daha da ilerlemesini önler. Özellikle kalp hastalıkları ya da kanser gibi bazı hastalıklar, beslenme rejimimize daha da dikkat etmemizi gerektirir. Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak, bu hastalıklar söz konusu olduğunda, hangi tür besinlerle beslenmemiz, hangilerinden kaçınmanız gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olun.
 
Üst Alt