bilgisayarın göze etkisi

NiDa

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Eylül 2011
Mesajlar
281
Tepkime puanı
7
Bilgisayarın göze etkisini azaltma yolları

Bilgisayarın gözleri bozduğu yönündeki yaygın kanaatin yanlış olduğunu belirten Memorial Suadiye Polikliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Olcay Şahin, ancak miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kişide önceden zaten var olan kusurların bilgisayar kullanırken açığa çıkacağını kaydetti.
Şahin, ortaya çıkabilecek sorunların ise alınacak birtakım önlemlerle engellenebileceğini söyledi.

Bilgisayar ekranlarının göz sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi veren Uzman Dr. Olcay Şahin, kullanımı ve yaygınlığı hızla artan bilgisayarlar ve çeşitli iş kollarındaki monitör ekranları nedeniyle pek çok kişinin göz yorgunluğu, gözlerde ve çevresinde ağrı, yanma, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklama zorluğu, kısık bakma, ışığa karşı duyarlılık, bakılan karakter etrafında ışık saçılmaları görme, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı gibi şikayetlerde bulunduğunu kaydetti.

Bu şikayetlerin oluşmasını en başta, belli bir süredeki göz kırpma sayısının çok azalmasına bağlayan Şahin, "Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız.
Bu işlemin üst kapağın dinlenmesi, gözyaşıyla gözün beslenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaştırılması ve üzerinde son derece düzgün bir yüzey oluşturarak net ve berrak görmenin sağlanması gibi birçok nedeni vardır.
Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10'un altına; hatta 5-6'ya düşer.
Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, kornea yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi birçok şikayete neden olur" dedi.
Bilgisayara gözlerini iyice açarak bakanlar olabileceğini de ifade eden Şahin, bu durumun sorunu daha da artırdığını kaydetti.
Ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmanın yararlı olacağını belirten Şahin, bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmanın gerekebileceğini dile getirdi.
H0L99.gif
 
Üst Alt