Ben bişey sormak istiyorum kardeşim ...

botanik_3727

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Web sitesi
sites.google.com
Bilen bi kardeşimiz bilgisi dahilinde cevaplarsa sevinirim...

1 - ) erkekler secdede kollarını yere kapatmazmış ( yeni öğrendim ) şimdi sahabe zamanında bildiğim kadarıyla en çok yama dizlerde ve dirseklerde olurmuş bu durumda kollarını yere kapatmış olmuyorlar mı ?

2 - ) rekatlarımı arada karıştırıyorum, mesela 4. Rekata gelmişim ama 2. Rekatta oturdummu hatırlamıyorum, namaz bozulur mu, sehiv secdesi mi gerekir yoksa 2. Rekattaymış gibi mi devam etmek gerekir ?

3 - ) kardeşim afbuyurun ben sonradan görmeyim, belamız yok çok şükür ama kazamız çok her vakit namazı ardından birer kaza gönderiyorum fakat kaza namazı olan kişi nafile kılamazmış mesela en evvabin , kurşluk, salatül valideyn... Namazını kılıcam kazamdan sonra eda edemezmiyim ?

4 - ) sabah namazının sünnetiyle vitir vacip namazının kazası eda edilirken gamet gerekir mi ?

5 - ) abdestimin bozulup bozulmadığını bilmiyorum, ne olur ne olmaz diye mesela 10 20 dk sonra namazdan Kur'an okuyacam, sağlam olsun garantiye alalım dedim abdest aldım israfa girer mi ?

6 - ) bildiğim kadarıyla namazda iki ayak arası mesafe 4 parmak olması lazımmış, ayaklarını palet gibi açanlar var bunda ölçü nedir

7 - ) imamdan önce secde ve rukuya varmak, kalkmak çok günahmış, cemaatten hızlı davrananlar var yanımda otomatikmen etkileniyorum ben sahabi gibi değilim namazda uçim gidim, fatih değilim, tekbirle kabeyi göreyim ( çok isterdim ) aciz kuluz işte sanki hoca selam verdirtmeden bitirebilecek hızlıca yapmaya çalışıyor uydum imama deme de imam bana uysun de bari bunda ölçü nedir

8 - ) cuma namazında adam farzdan sonra kaçıyor, bide devam edenin önünden geçiyor cumada asgari 10 rekat kılması gerekmez mi, bunda ölçü nedir ...

Evet arkadaşlar bu kadar soru yeter herhalde soru kısmını sorun yapmadan ben kenara çekiliyorum söz bilen kardeşlerimde ...

Hadi bilginize kuvvet

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır, ben kısaca sorularına bildiğim kadar cevap vereyim. Zaman içinde konuyu görüp başka cevap yazanlar da olacaktır.

1- Secde yaparken dirsekler yere değdirilmez. "Sizden biriniz secde ettiği vakit ellerini köpeğin döşediği gibi döşemesin, uyluklarını bitiştirsin." (Ebu Davud, II, 48). Sahabe efendilerimizin safları sık tutmalarından kaynaklanan elbislerinin omuz kısımlarının yıprandığı ile ilgili rivayetler duymuştum. Ancak dirsekle ilgili yukarıda verdiğim bilgi doğrudur.

2- İkinci rekatta oturmadığını hatırlıyorsan namazı iade edersin. Emin değilsen namaza devam edersin ve tamamlarsın. Çok rahatsız oluyorsan yani vesvese geliyorsa 2-3 dk feda eder namazını baştan kılarsın olur biter. Ayrıntılı bilgi için Tıkla

3- Kazanı kılarsın ondan sonra da istediğin kadar nafile namaz kılabilirsin kardeşim. Kazanı kılmasan bile istediğin zaman istediğin kadar nafile kıl kardeşim zarar gelmez. Kazası olan nafile namaz kılamaz diye bir hüküm yok.

4- kamet getirilmez

5- Abdestinin bozulup bozulmadığını bilmiyorsan, emin değilsen. Yeniden abdest alman gerekir.

6- Burada ölçü seninde belirttiğin gibi mesafenin 4 parmak olmasıdır. Daha fazla açanlar ne olacak Allah c.c onların namazını kabul etmeyecek mi? Az da açsa çok da açsa namaz kılınmıştır. Fakat verilen ölçüye uyulsa daha iyi olur.

7- Cemaat daima imamdan sonra hareket eder. İmamdan önce hareket etmek caiz değildir.

8- Cuma namazının farzını kıldıktan sonra serbestsin kardeşim vazifeni yaptın demektir. Daha çok sevap almak istiyorsan devamını da getirirsen aliy-ül ala olur.

botanik_3727

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Web sitesi
sites.google.com
kamet farzlarda getirildiği için aklım takıldı, biri vitir bira sabahın sünnetinin kazası

abdest kısmında hani israfın her türlüsü haramdır hadisinden yola çıkarak aklıma takıldı

namazı iade nası oluyor biraz açar mısın ?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
kamet farzlarda getirildiği için aklım takıldı, biri vitir bira sabahın sünnetinin kazası
- Evet düzeltelim hemen zaten sünnet ve vitir namazlarında kamet getirilmez. O nedenle kazasında da getirilmez. Kamet farz değil sünnettir. Farz namazında ve kazasında da kamet getirmemiş olsan, sadece sünnete uymamış olursun namazın sahih olur.

abdest kısmında hani israfın her türlüsü haramdır hadisinden yola çıkarak aklıma takıldı
-Sorunda abdestimin bozulup bozulmadığını bilmiyorum demişsin kardeşim. Bunu bilmiyorsan abdest alman gerekir. Burada israfla alakalı birşey yok. Ancak Abdestin olduğunu biliyorsan ve abdesti tazelemek istiyorsan burada israfı düşünebilirsin. Çok hassassan bu konuda, abdestini de hatırlıyorsan tazelemezsin abdestini, ibadetine devam edersin. Abdestini hatırlamıyorsan, abdest alman şarttır.

namazı iade nası oluyor biraz açar mısın ?
-Namazın iadesi namazı tekrar baştan kılma manasında. Baştaki sorunla ilgili cevap için buradan faydalanabilirsin.

Derbeder

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Bilen bi kardeşimiz bilgisi dahilinde cevaplarsa sevinirim...

2 - ) rekatlarımı arada karıştırıyorum, mesela 4. Rekata gelmişim ama 2. Rekatta oturdummu hatırlamıyorum, namaz bozulur mu, sehiv secdesi mi gerekir yoksa 2. Rekattaymış gibi mi devam etmek gerekir ?

3 - ) kardeşim afbuyurun ben sonradan görmeyim, belamız yok çok şükür ama kazamız çok her vakit namazı ardından birer kaza gönderiyorum fakat kaza namazı olan kişi nafile kılamazmış mesela en evvabin , kurşluk, salatül valideyn... Namazını kılıcam kazamdan sonra eda edemezmiyim ?

5 - ) abdestimin bozulup bozulmadığını bilmiyorum, ne olur ne olmaz diye mesela 10 20 dk sonra namazdan Kur'an okuyacam, sağlam olsun garantiye alalım dedim abdest aldım israfa girer mi ?

6 - ) bildiğim kadarıyla namazda iki ayak arası mesafe 4 parmak olması lazımmış, ayaklarını palet gibi açanlar var bunda ölçü nedir

7 - ) imamdan önce secde ve rukuya varmak, kalkmak çok günahmış, cemaatten hızlı davrananlar var yanımda otomatikmen etkileniyorum ben sahabi gibi değilim namazda uçim gidim, fatih değilim, tekbirle kabeyi göreyim ( çok isterdim ) aciz kuluz işte sanki hoca selam verdirtmeden bitirebilecek hızlıca yapmaya çalışıyor uydum imama deme de imam bana uysun de bari bunda ölçü nedir

Hadi bilginize kuvvet
Bakalım ben biliyormuşummu ilginç::.Gerçi serdar hocam yeterince cevaplamış bunlarda benim cevabım :)

Rekatları niye karıştırıyorsun, namazda iken bugün neyapayım, yarın ne yapacam acaba, ben pc,de böyle bildiğim şeyleri bilmiyormuş gibi davranıp milleti oyalarken pc, kaç vlt elektrik harcar, hay allah mutfaktada birşey kalmamış yine masraf yapacam yaff, diye düşünürsen tabiki kaçıncı rekatta olduğunu unutursun...

Kaza namazı (namaz borcu) olan kişi niye nafile namaz kılamıyormuşilginç::.devlet, vergi borcun var diye bu ayın matrahını almıyor, dinimizde,de kaza namazın var nafile namaz kılamazsın diye bikaidemi var:tüüh:, inan bende bilmiyordum sayende yeni öğrendim.brrvo

Çok enteresan bir durumhmmnn insan abdestinin bozulup bozulmadığını bilmezmi, allah kabul etsin namazdan sonra kur'an okuyacaksın eh ozaman üşenme lavaboya kadar bigit abdestini tazele bekardeşim hem eşşeğini sağlam kazığa bağlamış olursunhmmnn

Namazda iki ayak mesafesine kim uyuyorki, kişi yolda nasıl yürüyorsa (ayaklar açık veya kapalı) namazdada öyle duruyor:bilmemm:.

İmamdan önce haraket edeceksen ohalde sen geç imamın yerine namazı sen kıldır veya imama uymuyacaksan camide cemaatin içinde neişin var git namazını evinde kıl, boşunamı ''niyet ettim ???? namazına uydum imama'' diyoruz demi yanihmmnn
Boşver kardeşim sen etkilenmemek için yanındakilere bakma kendini namaza ver UNUTMAYIN YAPTIĞIMIZ HERŞEY KAYIT EDİLİYORduaa..

Not: Konuyu gerçekle karışık espiri mayetinde cevapladım,
Sürç-i lisan ettiysek affola...

botanik_3727

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Web sitesi
sites.google.com
Bakalım ben biliyormuşummu ilginç::.Gerçi serdar hocam yeterince cevaplamış bunlarda benim cevabım :)

Rekatları niye karıştırıyorsun, namazda iken bugün neyapayım, yarın ne yapacam acaba, ben pc,de böyle bildiğim şeyleri bilmiyormuş gibi davranıp milleti oyalarken pc, kaç vlt elektrik harcar, hay allah mutfaktada birşey kalmamış yine masraf yapacam yaff, diye düşünürsen tabiki kaçıncı rekatta olduğunu unutursun...

Kaza namazı (namaz borcu) olan kişi niye nafile namaz kılamıyormuşilginç::.devlet, vergi borcun var diye bu ayın matrahını almıyor, dinimizde,de kaza namazın var nafile namaz kılamazsın diye bikaidemi var:tüüh:, inan bende bilmiyordum sayende yeni öğrendim.brrvo

Çok enteresan bir durumhmmnn insan abdestinin bozulup bozulmadığını bilmezmi, allah kabul etsin namazdan sonra kur'an okuyacaksın eh ozaman üşenme lavaboya kadar bigit abdestini tazele bekardeşim hem eşşeğini sağlam kazığa bağlamış olursunhmmnn

Namazda iki ayak mesafesine kim uyuyorki, kişi yolda nasıl yürüyorsa (ayaklar açık veya kapalı) namazdada öyle duruyor:bilmemm:.

İmamdan önce haraket edeceksen ohalde sen geç imamın yerine namazı sen kıldır veya imama uymuyacaksan camide cemaatin içinde neişin var git namazını evinde kıl, boşunamı ''niyet ettim ???? namazına uydum imama'' diyoruz demi yanihmmnn
Boşver kardeşim sen etkilenmemek için yanındakilere bakma kendini namaza ver UNUTMAYIN YAPTIĞIMIZ HERŞEY KAYIT EDİLİYORduaa..

Not: Konuyu gerçekle karışık espiri mayetinde cevapladım,
Sürç-i lisan ettiysek affola...

KUSRA BAKMA KARDEŞİM AMA KENDİMİ BAYA Bİ SÜRE İÇİN GERİZEKALI HİSSETTİM GİBİSİ FAZLASINDAN... Uzgunnn

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
KUSRA BAKMA KARDEŞİM AMA KENDİMİ BAYA Bİ SÜRE İÇİN GERİZEKALI HİSSETTİM GİBİSİ FAZLASINDAN... Uzgunnn
Bi süre içinse mesele yok kardeşim nasıl olsa buda geçersırıtık.:,
Ama kardeşimizin yazdığına alınmayın derim gördüğünüz gibi espiri yapmış, yani yazdıkları size değil yanlışlarını gördüğün kişilere hitap etmiş kanısındayım, aslına bakarsanız yazdıklarının birçoğuna katılıyorum diyebilirim, mesela, madem imama uymayacaksın neişin var cemaatin içinde git evinde kılhmmnn
Ve yazdığın yazıların birçoğuna bende köyümüz camiisinde şahit oluyorum, yani varya büyüklerin yaptığı o haraketleri inanın çocuklar yapmıyor:imkansiz:.

Üst Alt