Beden ve elbise temizliği nasıl olur

E

esma kapan

Kayıtsız
Misafir
*Soru: beden ve elbise temizliği nasıl olur?

*Cevap:Temizlik görünen ve görünmeyen bütün kirlerden temizlenmektir. Görünen kirler herkesin bildiği üzere mikroplar, virüsler, bazı zararlı bakterilerdir. Dolasıyla da maddi temizlik bu kirlerden arınmayı ifade eder. Görünmeyen kirler ise günahlardır. Dinimiz temizliğe büyük önem vermektedir. İbadetlerin çoğunda birinci şart temizliktir. Mesela Namaza başlamadan önce “ Hadesten Taharet” ve “Necasetten Taharet” şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar maddi ve manevi temizliği ifade eder. Dinim Temiz Olmamı İstiyor. “…Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.." Maide , 6

Temizlik Çeşitleri ;T E M İ Z L İ K Maddi Temizlik Görünen kirlerden arınmaktır. Manevi Temizlik Günahlardan, kötülüklerden temizlenmektir. Su Sabun, deterjan Hijyenik maddeler Toprak (kısmen) Ateş vb. Tevbe edilerek, Kul hakkıyla ilgiliyse helallik almak Pişman olmak Suçu kabul etmek Bir daha yapmamak üzere karar vermek İbadet yapılarak (Namaz, abdest, oruç, zekat, hac, her türlü Allah için yapılan iyilik…..) Temizlik İmandandır. Temizlik İmanın Yarısıdır. NE İLE SAĞLANIR? NASIL YAPILIR?

Dinim Temiz Olmamı İstiyor. CEVAP VERELİM? Temiz olmanın insana sağladığı faydalar nelerdir? Temizliğin insan sağlığı açısından önemi nedir? Manevi temizliği nasıl sağlayabiliriz? Yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamak, ağzımızı ve dişlerimizi temizlemek Peygamberimizin bizlere tavsiyesidir, sünnetidir.

Bedenimi ve Elbiselerimi Temiz Tutarım. DÜŞÜNELİM! Peygamberimizin en sevdiği renk hangisiydi? Sizce neden? Namaz abdestinin farzlarını bilen var mı? Beş vakit abdest alan birisini Peygamberimiz kime benzetmiştir? Her kim de O’na salih ameller işlemiş bir mü’min olarak varırsa, işte onlar için en yüksek dereceler, içinden ırmaklar akan, içinde ebediyyen kalacakları Adn cennetleri vardır. İşte bu, günahlardan temizlenenlerin mükâfatıdır.. Ta-ha sûresi 75-76 Dinimizin ilk emri “Oku”dur. Bu emirden bir süre sonra süre aşağıdaki ayetler gelmiştir: 1-Ey örtüye bürünen; 2-Kalk ve uyar. 3- Rabbini yücelt. 4- Elbiselerini temiz tut. 5- Kötü şeylerdense sakın. 6- Çok görerek başa kakma. 7- Rabbin için sabret. ( Müddessir 1-7)

Peygamberimize elbiselerini temizleme emri iki şekilde açıklanabilir: Elbiseden maksat Peygamberlik görevidir. Peygamberlik görevine günahın bulaşmamasını, ahlaken insanlara örnek olmayı ifade eder. Elbisenin temiz olması, insanın vücudunun ve çevresinin temizliğini de sağlar. Çünkü temiz elbiseler pis bir vücudun üstüne giyilmez, elbisesi temiz olan bir kimse kirli yerlere girmez, çevresini kirletmez. Böylece sağlıklı bir ortamda yaşar. Bedenimizin temizliğini sağlayan önemli ibadetlerin başında abdest gelmektedir. Abdest; namaz abdesti, boy abdesti (gusül), teyemmüm olarak üçe ayrılmaktadır. Bedenimi ve Elbiselerimi Temiz Tutarım.

Boy abdesti ise; Ağza gargara yaparak su vermek, Burun derinliklerine su ulaşacak şekilde burna su vermek, İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde tüm vücudumuzu yıkamaktan ibarettir. Teyemmüm ise su olmadığında toprakla yüzün ve kolların sıvazlanmasıdır. Su görüldüğünde bozulur. Temizlik Allah’ın emri olduğu için yapılmalıdır. Temizliğin insana sağladığı faydalar ise; Allah’ın sevgisini kazanmamıza vesile oluruz. Hastalıklara kolay kolay yakalanmayız. Günahlardan kurtularak, huzurlu oluruz. İnsanlarla diyaloglarımızın gelişmesine katkıda bulunur. Bedenimi ve Elbiselerimi Temiz Tutarım.

90. (284) (6077)- Abdullah İbnu Mes'ud (radıyallahu anh ) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü denildi. Ümmetinden, görmediğin kimseleri (kıyamet günü) nasıl tanıyacaksın?" Şu cevabı verdi: "Ümmetim, abdest sebebiyle alınlarında nur, kollarında nur, ayaklarında nur taşıyacaklar. (bu nurla onları tanıyacağım)." “Mü’min bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer o günahı hemen bırakıp tövbe ve istiğfâr ederse, kalbi eski parlaklığına kavuşur. Günah işlemeye devam ederse, siyah noktalar gittikçe çoğalır ve kalbini büsbütün kaplar. Bu siyah noktalar, Allah Teâlâ’nın: “Hayır hayır, onların işlediği günahlar kalplerini paslandırıp körletmiştir. ”( Mutaffifîn sûre., 14] diye belirttiği pastır” ( İbni Mâce , Zühd 29; Ahmed İbni Hanbel , Müsned , II, 297).
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Beden Ve Elbise Temizliği:

Hades denen ve gözle görülmeyen hükmi pislikten, diğeri de gözle görülen ve necâset denen maddî pislikten olmak üzere iki ayrı temizliği gerçekleştirmektir. Hades denen hükmî pislik sadece insan vücudu için söz konusudur.. İki çeşittir, birincisi cinsî münasebet veya ihtilâmla hâsıl olur, bundan temizlenmek için bütün vücudun yıkanması gerekir. Diğeri abdesti bozan hallerle meydana gelir ve vücudun her an dışarı ile teması olan el, yüz, kol ve ayakların yıkanmasını gerektirir. Bu temizlikler olmayınca namaz kılınamaz.

Bütün vücudun yıkanması, sâdece büyük hades (cünüplük) şartına bağlı değildir. Bunun dışında normal olarak bir müslümanın haftada en az bir defa yıkanması gerekmektedir. Hz. Peygamber: "Sizden cumaya gelen yıkansın" demekle kalmaz,"Cuma günü yıkanmak bülûğa ermiş herkese vacibtir" diyerek tekrar eder. Hz. Ali ve Hz. Osman gibi Ashab'tan bazılarının cünüp olmadığı halde, soğuk bile olsa her gün yıkandıkları belirtilir.

Gerek abdest ve gerekse guslün nâkıs olmaması "Allah'ın emrettiği şekilde" mükemmel olması gerekmektedir. Her ne kadar abdest âzâlarının ikişer ve hatta birer defa yıkanması yeterli ise de mükemmel olması için, hiç bir kuruluk kalmayacak şekilde üçer defa yıkanması lazımdır. Hz. Peygamber alelacele abdest
alıp ökçelerini iyi yıkamayan kimseyi görünce (abdesti tam al)" diye uyarmış, tırnak kadar kuru yer bırakan kimseyi "abdestini tam alması için" geri çevirmiştir. Abdest bozulmadıkça aynı abdestle birkaç vaktin namazını kılmak caizise de her vakit için yeni bir abdest teşvik edilmiş, Selef bunu "nur üstüne nur (nûrun alâ nûr)" olarak tavsif etmiştir. Hz. Peygamber'in Mekke' nin fethedildiği güne kadar her namaz için ayrı abdest aldığı, o gün aynı abdestlebeş vakti kıldığı belirtilmiştir.

Hz.Peygamber günlük temizliğin mecburî vasıtası olan abdeste teşvik olarak,müslümanların Kıyamet günü adest uzuvlarında zuhur edecek nurdan bir parlaklıkla diğer ümmetler arasında temayüz edeceğini belirtmekten başka, abdest alan kimse uzuvlarını yıkadıkça o uzuvlarla işlenmiş olan günahların, (onlarda bulunması muhtemel maddî kirler gibi) su ile akıp gideceğini, böylece günahlardan arınmış olarak çıkacağını, abdestin iki vakit arasında işlenen günahlara kefâret olacağını belirtir.

Sünnet, bilhassa el ve ağız gibi hıfzıssıhha noktasından ehemmiyet taşıyan uzuvların yıkanmasını, sadece namaz vakitlerine hasretmemiştir. Uykudan kalkıldığı zaman, abdest almazdan önce, ilk iş ellerin yıkanması gerektiğine dikkat çeker ve: "El nerede geceledi bilemezsiniz" der. Kezâ (el ve) parmakların yıkanmasında dikkatli davranarak iyice yıkanması gerekir.

Yemekten evvel ve sonraki yıkamalardan başka, süt gibi yağlı herhangi bir şey (yenilip) içilecek olsa arkadan "yağlı olduğu için" yıkanması gerekmektedir. Özellikle yatma esnasında ellerin mutlaka temiz olması istenmektedir. Yatmadan önce, abdest alıp ayaklar da dahil bütün abdest uzuvlarının yıkanmasını tavsiye etmekten başka, özellikle ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtmek için Hz. Peygamber şöyle buyurur: "Elinde bulaşık kokusu olduğu halde yıkamadan uyuyan kimseye herhangi bir rahatsızlık isabet ederse, kendisinden başkasında kabahat aramasın."
 

ali arslan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
93
Tepkime puanı
1
dedikleriniz uzere ek bilgi vermek istiyorum bunlar hz Muhammedin buhara hadislerinde vardir. giysi temizliği için öncelikle alinan giysinin hayri ve giysinin yapilişinda gunah varsa o gunahtan Allaha siğinirim denmeli çunku elbise başka nedenlerden dolayi veya bir suc dine hakeret olarakta yapilabilir sen istemedende olsa giyer ve gunah işlersin o nedenle. birde her elbise giyerken besmele cekilmeli cıkarirkan besmele cekilerek cıkarılmali ve katlanmalidir eğer bunları yapmazsan o elbiseni şeytanda giyer ki şeytanin giydiği elbise ne kadar temiz olabilir ? saygilarimla ali arslan
 
Üst Alt