Balıkesir İli Yemekleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Balıkesir İli Yemekleri
İlin höşmerim tatlısı ve Susurluk ayranı meşhurdur.

ERDEK HAVYARI

MALZEME:

Tuzlu sardalya 250 gr.

Antep fıstığı 100 gr.

Siyah zeytin 250 gr.

Limon suyu 1 adet

Ekmek içi 1 dilim

Zeytinyağı Yarım bardak

YAPILIŞI:
Kılçıkları çıkarılan balıklar havnda dövülür. İçine çekilmiş fıstık içi, ufalanmış ekmek, çekirdekleri çıkarılmış zeytinin yarısı katılarak yarım saat dövülerek macun haline getirilir ve porselen bir kaseye alınır. Bir çatalla çırparak önce azar azar akıtılan zeytinyağı yedirilir, çırpmaya devam ederek limon suyu da azar azar katılarak yedirilir. Hazırlanan salatanın az bir kısmı çekirdekleri çıkarılmış kalan zeytinlere doldurulur. Salata kayık tabağa boşaltılır. Üzeri çatalla yapılır. Etrafına doldurulumuş zeytinler dizilir ve servis yapılır.

HAMUR ÇORBASI

MALZEME:

Nohut 1/2 su bardağı

Domates salçası 2 çorba kaşığı

Tavuk göğüs eti 150 gr.

Karabiber Taze çekilmiş

Tavuk suyu 8 su bardağı

Katı yağ 2 çorba kaşığı

Un 4/5 su bardağı

Tuz

Su 3 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Hamuru bir gece önceden hazırlayıp, kurumaya bırakın. Bunun için unu tuz ve su ile karıştırıp yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz dokulu bir hamur hazırlayın. Oklava ile yufka inceliğinde açın. Temiz bir bez üzerine serip, kurumaya bırakın. Nohutu bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Nohutları bir tencereye doldurun, üzerini 2 parmak aşacak kadar su koyun. Tuzunu katıp, yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün. Tavuk etlerini bir tencereye koyup, üzerlerine suyu ekleyin. Tuzunu katıp, köpüğünü alarak yaklaşık 30 dakika haşlayın. Suyun içinden çıkarıp didikleyin. Kuruyan hamurları elinizle kopararak ufalayın. Tavuk suyunu tekrar ,kaynatıp, tuzunu ayarlayın. Hamurları, tavuk etlerini ve nohutu katıp, koyu kıvamlı bir çorba oluncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Bir tavada yağı ve salçayı birlikte kızdırın. Çorbayı ateşten alıp üzerine salçalı yağı gezdirin. Karabiberi serperek servis yapın.
å
KALÇUNYA

MALZEME:

Tatlı lor peyniri 125 gr.

Yoğurt 1/2 su bardağı

Pudra şekeri 2 çorba şekeri

Zeytinyağı 4 çorba kaşığı

Tarçın 1/2 çay kaşığı

Toz şeker 6 çorba kaşığı

Kuru maya 1/2 çorba kaşığı

Karbonat 1/2 çay kaşığı

Un 4 2/5 su bardağı

Yumurta sarısı 1 adet

YAPILIŞI:
Lor peyniri, pudra şekeri ve tarçını bir kapta karıştırın. Mayayı, 1 kaşık ılık su ile sulandırıp biraz kabarmaya bırakın. Unu bir kaba eleyin. Ortasını havuz biçiminde açıp, mayalı suyu, yoğurdu, zeytinyağını, şekeri ve karbonatı koyun. Parmak uçlarınızla bu malzemeyi una yedirip yoğurarak yumuşak, pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak yapın. Fırınınızı 180 C' ye getirip ısıtın. Hamurları birer birer önünüze alıp, unlanmış bir tezgahta merdane ile 15 x 15 cm.' lik kareler biçiminde açın. Ortalarına hazırladığınız lor peynirini bölüştürün. Karelerin kenarlarını ortalarında lor peynirini bölüştürün. Karelerin kenarlarını ortalarında lor peyniri görülecek biçimde, içe doğru 2-3 cm. kıvırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Kıvrılan kenarların üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. Tepsiyi fırına sürüp, üzerleri ve altları altın sarısı renk alıncıya kadar 20-25 dakika pişirerek fırından alın. Ilınınca bir tabağa aktararak servis yapın.

KELEK TURŞUSU

MALZEME:

Kelek 2-3 adet

Toz şeker 1 kahve kaşığı

Sivribiber 2-3 adet

Kaya tuzu Yeterince

Maydanoz 1 demet

İçme suyu Yeterince

Sarmısak 1 baş

Sirke 1 fincan

Limon 1 adet

YAPILIŞI:
Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyiniz. Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölünüz. Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölünüz. Tekrar iyice yıkayınız. Kaşıkla çekirdeklerini temizleyiniz. İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayınız. Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletiniz. Süre sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyiniz. Turşu kavanozunun dibine, maydanozları seriniz. Kelek parçalrını sıkı sıkı yerleştiriniz. Aralarına sarmısak dişleri atınız. Sivri biberlerini bıçak ucu ile delip keleklerin arasına yerleştiriniz. Dilimlenmiş limonları yerleştiriniz. Salamura suyunu, 1 lt. suya 6 kaşık rafine kaya tuzu hesabıyla hazırlayınız. Keleklerin üzerini örtecek kadar salamura suyunu kavanoza boşaltınız. Suyun içine bir fincan sirke ve bir kahve kaşığı şeker ekleyiniz. Kapağını kapatıp ekşimeye bırakınız. Zaman zaman üzerine biriken beyaz köpüğü alıp, suyunu savurunuz.

TAZE BÖRÜLCE SALATASI

MALZEME:

Taze börülce 500 gr.

Sızma zeytinyağı 1/3 su bardağı

Sarmısak 5 diş

Tuz

Limon suyu veya koruk suyu 1/2 su bardağı

YAPILIŞI:
Börülceleri iki ucunu ve varsa kılçıklarını alarak ayıklayıp, bütün bırakın. Yıkayıp süzdürün. Bir tencerede tuzlu su kaynatıp börülceleri içine atın, hafif diri kalacak biçimde yaklaşık 15 dakika haşlayın ve süzdürün. Soğumaya bırakın. Sarmısakları dövün. Bir kapta, limon suyu, sarmısak, tuz ve zeytinyağını çırparak karıştırın. Ilınmış börülceleri bir servis tabağına alın. Üzerlerine sosu gezdirip soğuk olarak servis yapın.
 
Üst Alt