Ayı sarımsağı - Allium ursinum

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
1026baerlauchkovacs.jpg


Ayı sarımsak otu (yaprak, çiçek ve sapı) ve soğanı çay, tentür, suyu, salatası ve natürel ilacı yapılır.

Giriş: Ayı sarımsağı Zambakgillerin alt grubu olan Sarımsakgillere (Alliumgiller) dahil olup bu grupta takriben 500 bitki bulunmaktadır. Bu gruba soğan, sarımsak gibi bitkilerde dahildir. Ayı sarımsağı Batı Avrupa’dan Türkistan’a kadar çok geniş bir alanda ve genellikle orman*ların nemli olan yörelerinde humuslu topraklarda veya ırmak kenarlarında yabani olarak yetişir. Bitkinin Ayı sarımsağı diye anılması aynı sarımsak gibi kokması nedeniyledir. Romalılar tarafından mide rahatsızlıklarını iyileştirici ve kanı temizleyici olarak, İrlandalılar tarafından idrar yolları taşlarına karşı kullanılmıştır.

Botanik: Ayı sarımsağı 20-50 cm boyunda dikine yükselen bir bitki olup çiçek sapı ve tepesinde küre veya yarı küre şeklinde çiçek demeti bulunur. Çiçek demetinde 10-30 adet çiçek bulunur. Çiçekleri 6 adet mızrak şeklinde, 10-15 mm uzunluğunda 3-7 mm eninde beyaz renkli taç yapraklardan meydana gelmiştir ve geriden yıldız şeklinde görünüm verirler ve çiçeğin göbeğinde 6 adet döllenme tozluğu bulunur. Her çiçekte 3 adet siyah tohum meydana gelir ve bu tohumlar karıncalar tarafından taşınarak bitkinin çoğalmasını sağlarlar. Yaprakları rozet yaprak olup direkt kökten çıkar ve karşılıklı iki adettirler. Her biri 15-30 cm uzunluğunda 3-10 cm eninde geniş bir mızrak şeklinde, kenarları bütün, üst yüzeyi koyu, alt yüzeyi açık yeşil renktedir. Kökleri bir ana soğan ve ondan çıkan saçak köklerden oluşur.

Yetiştirilmesi: Her çiçek demetinde 30-100 adet tohum bulunur. Uygun ortam bulunca fide verirler. Şayet bahçe veya tarlaya ekmek istenirse sulak yerler ve ağaç altlarına ekilmelidir. Türkiye’nin Marmara, Kara*deniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkla yetişebilir.

Hasat zamanı: Yaprakları çiçek açmadan önce toplanır ise daha kaliteli drog elde edilir, fakat çiçek açtıktan sonra da etkilidir. Ayı sarımsağı otu günümüzde taze olarak sıkılıp suyu çıkarılmakta veya ekstresinden ilaçlar yapılmaktadır. Ayı sarımsağının yapraklarını çok zehirli olan Acı Çiğ*dem veya az zehirli olan İnci çiçeğinin yapraklarından ayırmak oldukça zordur. Bu nedenle bitkinin çiçek açtıktan sonra toplanması daha uygundur.

Açıklama: Ayı sarımsağı otu ekstresi, suyu veya kapsülü ile yüzlerce hasta üzerinde tedavi denemesi yapılmıştır. Bu araştırmalarda Ayı sarımsağı otunun başta bağırsak mantarlarına karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Almanya’da yapılan son araştırmalarda 100 kişiden 49’unda bağırsak mantarı olduğu ve bunlardan %7-8’inin çok acil olarak tedavi edilmeleri gerektiği beyan edilmiştir. Bağırsak mantarlarının ürettikleri zehirli gazlar (metan, etan, propan) ve zehirli alkoller (metanol, etanol, propanol, hexanol..) kanla bütün vücuda yayılır ve hassas olan organlarda tedavisi imkansız olan çeşitli hastalıklara neden olur bu hastalıkların başında dermansızlık, halsizlik, depresyon, bel ağrısı, kabızlık, ishal, grip, kronik öksürük, lenf bezlerinin şişmesi, kulak burun boğaz rahatsızlıkları, bağırsaklarda iltihaplanma ve kokuşmalara neden olmaktadır.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kullanılması:
a) Araştırmalara göre Ayı sarımsağı otu ekstresinden elde edilen preparatlar (kapsül) başta bağırsak mantarları ve damar sertliğine karşı ve kan akıcı (kan yapıcı) yapmak için kullanılır. Bağırsak mantarları, damar sertliği ve yoğunlaşan kanın sebep olabileceği diğer rahatsızlıkları da (yorgunluk, depresyon, romatizma..) ortadan kaldırır.
b) Halk arasında; yorgunluk, halsizlik, depresyon, bulaşıcı hastalıklar, ishal, kabızlık, grip, kronik öksürük, lenf bezlerinin şişmesi, damar sertliği ve bağırsak mantarlarına karşı kullanılır.
Çayı: Ayı sarımsağı otu kurutulursa birleşimindeki önemli maddeleri kaybeder bu nedenle ya sıkılarak ya da ekstresi elde edilerek kapsülü yapılır. Taze Ayı sarımsağı otundan 10-20 gr demliğe konur ve üzerine 400-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk dinlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.

Homeopati’de: Ayı sarımsağı otundan (yaprak ve çiçekleri) ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 80 ml %70’lik alkol ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve arada bir çalkalanır ve de 4-6 hafta sonra süzülerek Homeopati’de <<Allium ursinum>> adı ile anılan tentür elde edilir.

Sa: Ayı sarımsağı yaprak veya kökünden 20-30 gr temizlenir, yıkanır ve salatalara katılır.

Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur, çok acı olması nedeni ile zaten fazla yenmez.

 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Faydası :

Ayısarımsağı (Allium ursinum)


baerlauch2520im2520putt.jpg

Ayısarımsağı, ilkbahar müjdecilerinin en başta gelenlerinden biridir. Orman sarımsağı ve cadısoğanı isimleriyle de bilinir. Ayısarımsakları, inci çiçeğininkini (Mayıs Çiçeği) andıran, neşter biçimindeki cilalanmış gibi parlayan taze yeşil yaprakları, saydam bir beyaz tabaka ile örtülü, uzunca bir soğandan çıkarlar.

Üstünde beyaz çiçek yuvarlakları olan açık yeşil ve pürüzsüz sapı 30 cm kadar uzar. Ayısarımsağı, yalnızca bitkisel topraklı, nemli çayırlarda, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, çalılıkların altında, yapraklı ağaç ormanlarına yetişir.

Faydası : Bu bitkide çok büyük tedavi etme gücü gizlidir ve hatta kış uykusundan uyanan ayıların, mide, bağırsak ve kanlarını temizlemek için onu aradıkları da söylenir.

Bitki, genellikle bizim sarımsağımızın özelliklerini paylaşır, ancak çok daha güçlüdür. Bu nedenle o, doku yaşlanmasını yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir ve kronik deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır.

Yapraklar kuruduklarında şifalı güçlerini yitirdiklerini için, taze bitki kullanımına önem verilmelidir. Yapraklar, ıspanak veya salata gibi de hazırlanabilir. Fakat, miktar fazla tutulduğunda rahatsız edici bir tat oluşturduğu için, ıspanak gibi pişirilmek istenildiğinde ısırganotu ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

Bitkinin genç yaprakları nisan ve mayısta, yani çiçeklenmeden önce, soğanı ise yaz sonunda veya sonbaharda toplanır. Ayısarımsağı soğanı, aynen sarımsak gibi kullanılabilir. Mideleri duyarlı olan kişiler, yaprakları ve soğanı ince doğrayıp üstüne sıcak süt dökmeli, 1-2 saat beklettikten sonra, bu sıvıyı içmelidirler.

Bitkinin iyileştirici gücüne bütün bir yıl boyunca sahip olmak isteyenler ise, bir ayısarımsağı tentürü hazırlayabilirler. Bu tentürden her gün 10-12 damla, biraz suya karıştırılarak alınır.

Bu damlalar, kusursuz bir zihin açıklığı kazanılmasına yardım eder, atardamar sertliğine karşı önlem yerine geçer ve daha pek çok şikayetlere son verir. Ayısarımsağı, sindirim sistemini çok olumlu etkiler. Aşırı ve kronik ishallerde, bunlar gaz ve kolik eşliğinde olsalar bile, oldukça etkilidir .

Ayrıca, eğer bağırsak krampı veya yorgunluğu nedeniyle oluşmuşsa, kabızlıkta da çok başarılı sonuçlar verebilir. Mideden kaynaklanan kalp düzensizlikleri, uykusuzluk, aynı zamanda, atardamar sertliklerinin veya yüksek olan kan basıncının yol açtığı baş dönmesi, kafada basınç ve soluk alma düzensizlikleri de azalır, basınç fazlalığı zamanla normalleşir.

Ayısarımsağı şurubu, sürekli balgam çıkaran ve bu nedenle soluk alma zorluğu çeken yaşlı kişiler için de mucizeler yaratan bir iksirdir. Kronikleşmiş öksürüklerde bile göğsü yumuşatabilir ve böylece, soluk alma zorluklarını ortadan kaldırır.

Genellikle yaşlı kişilerde oluşan ödemlerde ve akciğer rahatsızlıklarında bu iyileştirici şurup başarıyla kullanılabilir. Kullanılan taze yapraklar böbrekleri ve mesaneyi temizleyerek, idrar söktürür.

Zor iyileşen yaralar, üstlerine taze bitki özsuyu sürüldüğünde hızla iyileşir. Bitki, kendisini özellikle sivilceli ciltlerde kanıtlamış bir kan temizleyicidir.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
ayisarimsagi5.jpg
yesilyaprak.jpg
Ayısarımsağı (Allium ursinum), ilkbahar müjdecilerinin en başta gelenlerinden biridir .

Her ilkbahar , bize güneş ve sıcak için yeni bir umut getirir . İçimiz yine şenlenir , ilk yeşilliklerle sevinir ve bunların tümünün Yaradan'ın iyiliklerle dolu armağanları olduğunu düşünürüz . Bu yeni ve görkemli yeşillikle birlikte , bizler de , sağlık açısından hiçte küçümsenemeyecek derecede tazelik kazanabileceğimiz , bir doku yaşlanmasını yavaşlatma ve beden temizliği kürüne başlamalıyız . Ayısarımsakları , inci çiçeğininkini andıran , neşter biçimindeki cilalanmış gibi parlayan taze yeşil yaprakları , saydam bir beyaz tabaka ile örtülü , uzunca bir soğandan çıkarlar . Üstünde beyaz çiçek yuvarlakları olan açık yeşil ve pürüzsüz sapı 30 cm kadar uzar . Ayısarımsağı , yalnızca bitkisel topraklı , nemli çayırlarda , gölgeli ve nemli dere kıyılarında , çalılıkların altında , yapraklı ağaç ormanlarına yetişir . Bitki daha görülmeden , keskin sarımsak kokusu çevreye yayılır . Bu koku ona yabani sarımsak adını da kazandırmıştır ve gerek inci çiçeğinin yaprakları , gerekse zehirli güzçiğdemi veya acıçiğdem ile karıştırılmasını kesinlikle önlemiştir . İlkbaharda , tabanı nemli ormanlıklar ayısarımsağının taze ve yeşil yaprakları ile kaplanır . Nisanda , Mayısta ve bazen daha da erken yeşermeye başlar . Çiçekleri ise , ancak mayıs ortasında veya haziranda görülür .
ayisarimsagi2a.jpg
yesilyaprak.jpg
Bu bitkide çok büyük tedavi etme gücü gizlidir ve hatta kış uykusundan uyanan ayıların , mide , bağırsak ve kanlarını temizlemek için onu aradıkları da söylenir . Bitki , genellikle bizim sarımsağımızın özelliklerini paylaşır , ancak çok daha güçlüdür . Bu nedenle o , doku yaşlanmasını yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir ve kronik deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır . Yapraklar kuruduklarında şifalı güçlerini yitirdiklerini için , taze bitki kullanımına önem verilmelidir . İnce kıyılarak , tereyağlı ekmeğin üstüne serpiştirilip yenebilir . Ayrıca , yine ince kıyılarak , aroma katkısı için çorbalara (kaynatılmadan ) , haşlanmış patates in üstüne ve maydanoz la tamamlanan daha başka yemeklere kullanılabilir . Yapraklar , ıspanak veya salata gibi de hazırlanabilir . Fakat , miktar fazla tutulduğunda rahatsız edici bir tat oluşturduğu için , ıspanak gibi pişirilmek istenildiğinde ısırganotu ile karıştırılarak kullanılmalıdır Bitkinin genç yaprakları nisan ve mayısta , yani çiçeklenmeden önce, soğanı ise yaz sonunda veya sonbaharda toplanır . Ayısarımsağı soğanı , aynen sarımsak gibi kullanılabilir .

ayisarimsagi4a.jpg
Mideleri duyarlı olan kişiler, yaprakları ve soğanı ince doğrayıp üstüne sıcak süt dökmeli , 1-2 saat beklettikten sonra , bu sıvıyı içmelidirler . Bitkinin iyileştirici gücüne bütün bir yıl boyunca sahip olmak isteyenler ise , bir ayısarımsağı tentürü hazırlayabilirler . Bu tentürden her gün 10-12 damla , biraz suya karıştırılarak alınır . Bu damlalar , kusursuz bir zihin açıklığı kazanılmasına yardım eder, atardamar sertliğine karşı önlem yerine geçer ve daha pek çok şikayetlere son verir . Ayısarımsağı , sindirim sistemini çok olumlu etkiler . Aşırı ve kronik ishallerde , bunlar gaz ve kolik eşliğinde olsalar bile , oldukça etkilidir . Ayrıca , eğer bağırsak krampı veya yorgunluğu nedeniyle oluşmuşsa , kabızlıkta daçok başarılı sonuçlar verebilir . Kurtlar ve hatta bağırsak solucanları , bir süre ayısarımsağı kullandıktan sonra yok olurlar . Bağırsakların çalışma randımanı artınca , yaşlı kişilerde görülen , hareketsizlikten veya bağırsakların doluluğundan kaynaklanan rahatsızlıklar da sona erer .
ayisarimsagi3.jpg
Mideden kaynaklanan kalp düzensizlikleri , uykusuzluk , aynı zamanda , atardamar sertliklerinin veya yüksek olan kan basıncının yol açtığı baş dönmesi , kafada basınç ve soluk alma düzensizlikleri de azalır , basınç fazlalığı zamanla normalleşir . Ayısarımsağı şurubu , sürekli balgam çıkaran ve bu nedenle soluk alma zorluğu çeken yaşlı kişiler için de mucizeler yaratan bir iksirdir . Kronikleşmiş öksürüklerde bile göğsü yumuşatabilir ve böylece , soluk alma zorluklarını ortadan kaldırır . Genellikle yaşlı kişilerde oluşan ödemlerde ve akciğer rahatsızlıklarında bu iyileştirici şurup başarıyla kullanılabilir . Kullanılan taze yapraklar böbrekleri ve mesaneyi temizleyerek , idrar söktürür . Zor iyileşen yaralar , üstlerine taze bitki özsuyu sürüldüğünde hızla iyileşir . Bitki , kendisini özellikle sivilceli ciltlerde kanıtlamış bir kan temizleyicidir .
ayisarimsagi1.jpg
yesilyaprak.jpg
Ünlü herbalist Künzle, özellikle bu bitkiyi çok överdi: “O, tüm bedeni temizler, zararlı ve inatçı maddeleri dışarı atar, sağlıklı kan yaptırır, zehirli maddeleri öldürür ve dışarı atar. Oldum olası hastalıklı kişiler, liken hastaları, s”


Kullanım Biçimleri :
Aroma : Taze bitki yaprakları, maydanoz gibi doğranarak, tereyağlı ekmeğin , çorbaların, salataların ve et yemeklerinin üstüne serpiştirilir.

Ayısarımsağı Tentürü : İnce doğranmış yapraklar veya soğanlar , bir şişenin boğazına kadar gevşekçe doldurulur , üstüne , bitkileri aşacak miktarda , iyi kaliteli konyak eklenir ve 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda , arada bir çalkalanarak bekletilir ve sonunda süzülür . Günde 4 kere , biraz suyun içine 10-12 damla karıştırılarak alınır.
Tentür Hazırlamak

Tentürler , 35-40 derece alkol içerikli damıtılmış içkilerin veya aynı derecede etil alkolün kullanımı ile elde edilirler . Bir şişe veya ağzı kapanabilir bir kavanoz , ince kıyılmış bitkilerle gevşekce doldurulur (Kuru bitkiler için kavanozun 1/5'i, taze bitkiler için kavanozun 2/5'i) ve üstüne alkollü içki veya etil alkol eklenir . Sıvı , bitkilerin üstüne çıkmalı ve kavanozun çalkalanacak kadarlık bir kısmı boş kalmalıdır. Ağzı iyice kapatılan şişe veya kavanoz , 14 gün güneşte bekletilir ve her gün 2-3 kez çalkalanır . Süre sonunda ince delikli bir süzgeç veya tülbentle birkaç kez süzülür. ve bitki posasının suyu sıkılır. 1-2 gün bekledikten sonra bir kez daha süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılır. Elde edilen bu başlangıç tentürü, serin bir ortamda saklandığında, kullanım süresi 2-3 yıl civarındadır. Tentürler , içten doğrudan veya çaya ve suya eklenerek , dıştan da kompres veya friksiyon (sürülme) biçiminde kullanılırlar . Örnek : İsveç iksiri

Tentürün İnceltilerek Güçlendirilmesi :
Bazı bitki tentürlerinin kullanımında yukarıda açıklanan başlangıç tentürü tercih edilir. Ama tentürler genellikle inceltilip-güçlendirilerek kullanılr.

İnceltme-Güçlendirme Yöntemi :
1 ölçü başlangıç tentürü, 9 ölçü 30-35 derecelik etil alkol-su karışımı ile koyu renkli küçük bir şişede inceltilir ve iyice çalkalanır. Elde edilen tentür, desimal ölçüye göre; D1 ' dir ve şişenin üstüne, kullanılan bitkinin adı, tentür yapımının tarihi ve incelti derecesi ( D1 ) bilgilerini içeren bir etiket yapıştırılır. D1 inceltisinden alınan 1 ölçü, aynen yukarıdaki gibi 9 ölçü etil alkol-su karışımıyla inceltilirse D2 inceltisi elde edilir. Böylece devam edilerek , kullanımı önerilen incelti derecesine ulaşılır. (D3, D4,D5,D6 ... gibi)

Homeopaty biliminde (tentür ile tedavi) 2 yüzyıl boyunca yapılan sürekli araştırmalar ve insan üzerinde yapılan deneylerle , hangi hastalıklara karşı hangi bitkisel, hayvansal veya mineral tentürün, hangi incelti derecesinde, hiç bir yan etki yapmadan başarılı olabileceği kesinlikle saptanmıştır. Homeopaty (Homeopathic- Homeopathie-Homöopathi) yöntemleriyle yapılacak tedavilerde, konu literatüründe yerini almış olan bu incelti derecelerine ve kullanım dozajlarına mutlaka uyulmalıdır. Bazı hastalıklara karşı çok yüksek incelti dereceleri (Örnek : D30 gibi) önerildiğinde, konunun yabancısı olan kişiler şaşkınlığa kapılabilirler, ama bu tespitler kesinlikle doğrudur çünkü tentürlerin etkinlikleri genelde inceldikçe artar!

Tentürler , kullanım miktarları göz önüne alındığında, bitki çaylarından çok daha etkilidirler. Alkol almak istemeyen veya kesin alkol yasağı altında olan kişiler için sıcak su karışımı idealdir, çünkü alkol sıcak suyun içerinde kısa bir sürede uçar ve geriye yalnızca bitkisel etken maddeler kalır. Tentürler ayrıca, tam veya yarım banyolara eklenerek de kullanılabilir.

Ayısarımsağı Şurubu : Bir avuç dolusu ince kıyılmış bitki yaprağı , iki bardak dolusu beyaz şarap içinde kısaca kaynatılır , isteğe göre , bal veya reçelle tatlandırılır ve gün boyunca yudumlanarak içilir .

Kaynak :
1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık" , Maria Treben
 
Üst Alt