Aydın Dağ ve Doğa Turuzmi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aydın Doğa turizmi,Dağ ve Doğa Yürüyüşü, bisiklet turizmi, mağara turizmi, kamp ve karavan turizimi, kuş gözlemi, yaban hayatı, korunan alanları ve milli parkları

Karabağlar Kanyonu Karabağlar Kanyonu sulu bir kanyon olup 2,5 km uzunluğundadır. Aşağı Görle Köyü'ndeki Görle Kanyonu ile birleşmektedir. Kanyon girişi Karacasu Karabağlar köyü ile Aşağı Görle Köyü arasındaki yolda yer almakta ve suyu Kemer Baraj Göleti'ne dökülmektedir. Başlangıçta derinliği az olan kanyonda ilerledikçe derinlik 50 m.yi bulmaktadır. Genişliği kimi yerde bir insanın geçebileceği kadar daraltmaktadır. Kanyonda ip inişi gerektiren 3 adet şelale vardır. Köy yolundan kanyonu gözlemlemek mümkündür. Başlangıç ile bitiş arasında 200 metrelik irtifa farkı vardır.











İlde doğa yürüyüşü yapmaya elverişli olan yerler Dilek Yarımadası’ndan başlayıp, Karina’da devam ederek Büyük Menderes Nehri ile Bafa Gölü’ne kadar uzanan bölgedir. Ayrıca, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı da doğa yürüyüşü yapmaya elverişlidir. Doğa yürüyüşleri aynı zamanda Çine Vadisi boyunca doğanın eşsiz güzelliği içinde, Aphrodisias’tan Baba Dağı’na doğru tarihle iç içe, Karacasu-Dandalas Yaylası’nda, Aydın Merkez Paşa Yaylası’nda, Madran Yaylası’nda da yapılabilir.
Beşparmak Dağları (Antik Latmos) Yürüyüşü Programı
dogaweb.jpg
Bafa kasabasından anayol terk edilerek, 90-100 dakikalık otobüs yolculuğundan sonra, Beşparmak Dağları’nın eteğindeki Gölyaka (Bucak) köyüne varılır. Dağa çıkış noktası bu köyden başlamaktadır. Köylülerin zeytinliklerine ulaşmak, çevredeki diğer köylere gitmek, Bizans devrine manastırlara çıkmak için kullanılan ve daha önceki çağlarda Beşparmak’ın zirvesindeki (Tekerlek Zirvesi 1.375 m.) hava ve yağmur tanrısının kutsal alanına yapılan ayin yürüyüşlerinde de yüzyıllardır kullanılan bir patika ile 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra M.Ö. 7-8 bin yıllara tarihlenen prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu bir mağaraya ulaşılır. 45 dakikalık ikinci bir yolculuktan sonra bölgenin birçok Bizans manastırları ve keşiş mağara ve barınaklarının içinde bulunan Yediler Manastırı’na varılır.
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda Doğa Yürüyüşü
dilek3web.jpg
Söke üzerinden Güllübahçe yönüne devam edip, Doğanbey köyüne geçilip 60-70 dakikalık bir otobüs yolculuğundan sonra eski Doğanbey köyüne varılır. Menderes Deltası’na 2-3 km’lik bir uzaklıkta deniz seviyesinden 60-70 m. yükseklikte, bölgeye hâkim bir konumdadır. Köyde, Milli Park Müdürlüğünün bir tesisi bulunmaktadır. Dağın sırtına vardıktan sonra ortaya çıkan manzara harikadır. Kuzeyde Menderes Deltası, Bafa Gölü, Milet antik kenti, Beşparmak Dağları, Myus ve Azap Gölü görülebilir. Dağın güney yamacı ormanlıktır. 2-3 saatlik bir patika tırmanışından sonra inişe geçilir. Bitki örtüsü harika ve çok çeşitlidir. Örneğin; çam, dağ çileği, defne, erguvan, ayı fındığı, sakızlık, delice, zeytin ve keçiboynuzu görülebilir. Harika bir kanyonun içinden Türkiye’deki iki doğal servi ormanının birisinin yanında, akan çeşmelerin kıyısından, Anadolu çınarlarının gölgesinden, milli parkın içinde boylu boyunca uzanan asfalt yola ulaşılır.

Bisiklet Turizmi

bisiklet1.jpg

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli parkı ile Didim-Akbük arasında yapılabilecek doğa sporlarından birisi de dağ bisikletidir. Bisikletçileri doğol stabilize ve az eğimli yolları bulunan alternatifli parkurları kullanabilirler.



Mağara Turizmi

Sırtlanini Mağarası
Karacasu Yukarı Çamarası köyünden 45 dakikalık yürüme mesafesindedir. Mağara yatay konumlu olup çok dar bir ağızla başlar. 4 - 5 metre sonra asıl mağara boşluğuna ulaşılır. Salon yan yana gelişip duvar şeklini alan sütunlarla 5-6 bölüme ayrılmıştır. Salona bağlı tüm odalar sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplıdır. Kuru bir mağaradır. Dışarıda ısı 28 °C , nem % 44 iken, mağara içinde ısı 17 °C ve nem miktarı % 85’tir. Mağara içerisinde büyük yarasa kolonileri yaşamaktadır. Toplam 348 m. uzunluğunda ve 32 m. derinliğindedir. Aphrodisias harabelerine yakın olması turizm açısından cazibesinin arttırmaktadır.
Zeus Mağarası
Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın giriş kapısının sol tarafında, 200 metre içeridedir. Mağaranın girişi, 20 metre kadar kayrak taşlı patikadan sağlanır. Milli Parkın adından dolayı mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara gelenler dilek için bez parçaları bağlamaktadırlar. 10 - 15 metre derinliğindeki su adeta burayı bir havuz haline dönüştürmüştür. Dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen tuzlu suyun karışımı ile mavi-yeşil renkli bir maden suyu haline dönüşmüştür. Kışın yöredeki gençlerin yazın da turistlerin yüzme havuzu haline dönüşen mağara muhteşemdir. Kuşadası’ndan safariye çıkan ekiplerin son durağı her zaman Zeus mağarasıdır. Bütün günün yorgunluğunu mağaranın serin sularında yüzerek giderirler.

Mitolojide Göktanrısı Zeus, kardeşi Poseidon’u kızdırdığında elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenir ve yıkanırdı. Güzelçamlı sakinleri ve yabancı turistler, denizin çok dalgalı olduğu günlerde ve havanın denize elvermediği günlerde tıpkı Zeus gibi burada yüzerler, o mitolojik havayı teneffüs ederler.

Bu mağaraların dışında Kuşadası’nın doğusunda ve 15 km. uzaklıkta, Kirazlı köyü Aslanlı Mağarası da tespit edilmiştir.


Kamp Ve Karavan Turizmi


Tavşanburnu Orman Kampı: Söke – Didim yolundadır. Gölgelik bir yerdir. Büfe, market, lokanta, plaj, çamaşır yıkama yeri, lavabo, bulaşık yıkama yeri, WC, duş, içme suyu, karavan su bağlantısı vardır.
Ayrıca, Dilek Yarımadası, Yenihisar, Davutlar da kamp ve karavan turizmine elverişlidir.




Kuş Gözlemi

kusgozlemi.jpg

Bafa Gölü: Büyük Menderes Deltası’nın güneydoğusunda yer alan çok hafif tuzlu bir göldür. Alan, bataklık kırlangıcı ve mahmuzlu kız kuşunun üreyen popülasyonları ile ÖKA (Önemli Kuş Alanı) statüsü kazanır. Büyük Menderes Deltası’ndan gelen tepeli pelikan yıl boyunca gölde görülebilir. Bafa Gölü kışlayan su kuşları açısından büyük önem taşır. Küçük batağan, bahri, kara boyunlu batağan, karabatak, küçük karabatak, boz ördek, elmabaş patka ve sakarmeke kışlayan başlıca türlerdir.


Yaban Hayatı


Aydın’ın orman varlığı bakımından zengin olması yaban hayvan varlığını da doğru orantılı olarak etkilemektedir.
En çok görülen kuş türleri; kerkenez, karaçaylak, mezgeldek, toy, orman çulluğu ve deniz kartalıdır. Su kuşlarından elmabaş, sakarmeke, baklakızı Aydın sınırları içerisinde en çok mevcut olanlarıdır. Vahşi hayvanlar olarak; ayı, yabandomuzu, çakal, vaşak, kurt, tilki, yaban kedisi ve sırtlan mevcuttur.
Kemirgenlerden gelincik, tavşan, su samuru, ağaç sansarı ve ot oburlardan yaban keçisi, alageyik ve karaca yörenin yaban hayvanlarını oluşturmaktadır.



Korunan Alanlar (Milli Parklar Ve Tabiat Parkları)


Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı:
dilek1.jpg
Ege Bölgesi’nde Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan milli parka, Kuşadası–Söke karayolu ile ulaşılır. Milli park Kuşadası’na 28 km., Söke’ye 34 km. uzaklıktadır. Samson Dağı’nın Ege Denizi’ne doğru uzantısıyla şekillenen Dilek Yarımadası’nın jeolojik yapısı palezoik şistler, mezozoik kalker ve mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiş, Menderes mastının bir parçasıdır. Yarımada kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir.
Milli park nesli tükenmeye yüz tutmuş Anadolu parçasının batıda yaşadığı son noktadır. Ayrıca, Akdeniz ülkelerinde korunan türler arasında da bulunan Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları milli parkın kıyılarında yaşama ve üreme olanağı bulmuştur. Milli parkın kuzeydoğusundaki Dilek Tepesi’nin eteğinde yer alan Güzelçamlı köyündeki M.Ö. 9.-8. yüzyıllarda kutsal sayılan İonia’nın siyasal ve bilimsel merkezi olan Panionion, konfederasyonun toplantı yeri olarak kullanılmıştır.
Bafa Gölü Tabiat Parkı
bafagolu.jpg
Bitki örtüsü ile yaban hayatı zenginliğine sahip ve manzara bütünlüğü olan doğa parçalarına Tabiat Parkı denilmektedir. İlimizde 1 adet Tabiat Parkı bulunmaktadır. Alan içinde kamu ve özel mülkiyet arazileri mevcuttur. Gölün kenarı rekreasyon amacıyla insanlar tarafından kullanılmakta olup, tesis olmadığı için ziyaretçi sayısı tespit edilememiştir. Söke - Milas karayolu göl kenarından geçer. Ilgın, Zeytin ve Kızılçamdan oluşan bitki örtüsü vardır. 2003 yılı kış ortası kuş sayımında 200.000’den fazla su kuşunun gölde konakladığı belirlenmiştir. Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Flamingo, Akkuyruklu Kartal, Kaşıkçı kuşu bölgenin belli başlı kuş türleridir. Özellikle Kaşıkçı Kuşu göldeki adacıklarda birkaç yuva yapmakta, Akkuyruklu Kartal göl yakınındaki Beşparmak Dağlarında üremektedir. B. Menderes deltasının güney doğu bölgesinde yer alan göl B.Menderes Nehri taşkınlarının körfezi doldurmasıyla oluşmuştur. En derin yeri 25 m’dir. Gölün hemen doğusunda Herakleia Antik Kentinde, Athena ile Endymion Tapınakları, Agora, hamam ve anfitiyatro bulunmaktadır. Kıyıya çok yakın bir ada üzerindeki Bizans Manastırı ve hemen yanında bir kayaya oyulmuş Kaya Mezarı bulunmaktadır. Gölün, kuzey batıda Myus ile güney batısında Aissessos antik kentleri de vardır. Bitki örtüsü ile yaban hayatının korunması, insanların rekreasyon ihtiyaçlarının karşılanması, burada kışlayan göçmen kuşların gözlenmesi imkanlarına sahiptir.

Güney Şelalesi Tabiat Anıtı: Bünyesinde üstün peyzaj değerlerini barındıran bir şelaledir
 
Üst Alt