Atkestanesi - Horse Chestnut

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
aesculushippocastanum.jpg
Çınar ağacını andıran güzel görünümüyle sokakları süsleyen at kestanesinin zehirli meyvesi, harici olarak kullanıldığında varis ve basura iyi geliyor, romatizmal ağrıları ve güneş lekelerini gideriyor.

Amerikan Tabipler Birliği nin haftalık dergisi JAMA nın bir alt yayını olan "Archives of Dermatology"de yer alan bir makalede, at kestanesi ekstresinin yararları anlatılıyor. Makaleye göre, kaynatılıp içilmesi halinde ölüme bile sebebiyet verebilen bu zehirli meyvenin ekstresi, damar ve kılcal damarların yapısını koruyarak, pürüssüz bir tene sahip olmayı sağlıyor. At kestanesi özünün merhem, tentür veya jel haline getirilmiş türlerini cilde sürerek kullanmak, varis ve romatizmal hastalıklar haricinde, bacaklardaki ağrı, yorgunluk, kaşıntı ve darbe sonucu oluşan şişliklere de iyi geliyor. Sürmelik tentürleri aktarlarda bulunabilen meyvenin eczanelerde satılan hap şeklindeki tabletlerinin kullanımı içinse mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Zehirli olduğu için, meyvesinin çiğ veya kaynatılarak yenilip içilmesinin öldürücü olabileceğini vurgulayan uzmanlar, problemli bölgelere harici olarak merhem veya tentür şeklinde sürülmesinin ise gözle görülür iyileşmelere yol açacağını belirtiyor.

Boyu 25 – 30 metreye kadar yükselebilen, beyaz ve mor kırmızı renkte çiçekleri olan, meyvesinin kapsülünden 1- 3 adet tohum çıkan bir ağaçtır. Park, bahçe ve yol kenarlarına dikilir. Gövde, dal kabukları, çiçek, meyve ve yaprakları eczacılıkta şifa verici olarak kullanılır. Kabızlık yapıcı, kan kesici ve ateş düşürücüdür, basur üzerinde de etkilidir.


93566145.png


Kulanım yeri ve şekli:


* Sıtma ve romatizmaya karşı, bir miktar tohum toz haline getirilir. Sabah ve akşam birer kahve kaşığı yutulur.

* Romatizmaya karşı, bir şişeye at kestanesi çiçekleri konur, üzeri örtülecek şekilde zeytinyağı ilave edilir, uzun bir süre güneşte ağzı kapalı bir şekilde bekletilir, romatizmalı yerlere ovulur. At kestanesi meyvesinin ezerek yağı çıkarılır, romatizmalı yerler ovulur.

* Sivilce tedavisi için, cilt at kestanesi tozu ile ovulur. Sinüzite karşı, burna enfiye gibi at kestanesi tozu çekilir.

* Basur kanamalarına karşı, 100 gr. suya 4 – 5 gr. kestane konur, pişirilir. Sonra süzülür, günde üç bardak içilir; veya toz haline getirilir, günde 3 – 4 defa birer kahve kaşığı, su ile birlikte içilir.

* Romatizma veya siyatik için, bir miktar kestane meyvesi toz haline getirilir. Balla karıştırılarak macun yapılır. Günde üç defa birer kahve kaşığı yenir; veya bir miktar kestane toz haline getirilir, üzeri tamamen örtülecek şekilde zeytinyağı + çörek otu yağı karışımıyla doldurulur. Üç hafta güneşte bekletilir, şikayet edilen yerler bu yağla ovulur.

* Yüzde görünen ince kılcal damarlar, göz kenarlarındaki kırışıklıklar ve kuru cilt için, bir miktar at kestanesi ezilir, çıkarılan yağ okşayarak yüze sürülür.

* Nezle, romatizma ve varise karşı, birkaç adet at kestanesi toz haline getirilir, kahve gibi pişirilip içilir.

* Basur ve varise karşı, bir litre suya 10 -15 adet kestane konur, yarım saat kaynatılır. Elde edilen suyla hemoroitli bölge yıkanır, varisli bölge hafifçe ovulur. Aynca, pamuk üzerine dökülen bu su, hemoroitli veya varisli bölgede en az bir saat bekletilir.

Atkestanesigiller familyasının örnek ağacıdır.

25-30 m boylanabilen ve büyük şehirlerin caddelerini süsleyen, yuvarlak tepeli sık dallı bir ağaçtır. Sonbaharda inanılmaz güzellikle sarararak dökülen yaprakları, 5-7 parçalıdır, bir eli andırırlar. Genellikle beyaz, bazı ağaçlarda da morumsu pembe piramidal çiçek salkımları başlarını dimdik tutar, adeta bir kandil gibi dururlar. Hatta şair yazar Hulki Aktunç’un “Belirdi Kandilleri Atkestanesinin” adında bir şiiri vardır…

Atkestaneleri Osmanlılar döneminde, doğal olarak bulundukları Arnavutluk’taki dağlardan istanbul’a, “soluğan” atlara tohumlan yedirilmek üzere getirilmişler. Adını, bildik kestaneye benzeyen, ama insan dişinin işlemediği tohumlarının atlara yedirilmesinden almış gerçekten de; ancak, onun, şehirlerin en merkezi caddelerine dikilme nedeni, çiçek toplarının görkemli görünüşüdür öncelikle. Sonra da, sonbaharda yaprakların sararma, kızarma dönemlerindeki güzellikleri… Paris, İstanbul, Bursa ve daha pek çok şehrin caddelerini süsleyen bu görkemli ağacın kabuksuz meyvesi, kabukları ve yaprakları çeşitli hastalıklara karşı şifalıdır.

Kokusuz ve hafif buruk lezzetli kabuklarda tanen, saponin, kumarin ve flavon türevleri bulunur.
Mayıs-ağustos arasında yapraklarından, eylül-ekim aylarında meyvelerinden, mart, eylül ve ekim aylarındaysa kabuklarından yararlanılır.

Damar büzücü ve kan dolaşımını düzenleyici, şişlik indirici, basur memelerini küçültücü, taş düşürücü, kanı dindirici, öksürük kesici, göğsü yumuşatıcı, romatizmayı giderici etkileri vardır.
Bu etkilerin çoğu, atkestanesinin bildik kestaneye benzeyen, ama onunla ilgisi olmayan sert, acı meyvelerinin haşlandığı suyunun içilmesiyle elde edilir.

50 gram ufalanmış kabuğun 1 litre (5 bardak) kaynar suda demlenmesiyle elde edilen çayın günde 2-3 kez birer bardak içilmesi de aynı etkiyi gösterir. Ayrıca sivilceler, basur memesi ve romatizma için hazırlanan su dışardan uygulanır. Sinüzit için de toz haline getirilmiş meyve burna çekilir. Son olarak, atkestanesi meyvelerinin çantada taşınması uğur sayılır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
At Kestanesi ve At Kestanesinin Faydaları

At Kestanesi ve At Kestanesinin Faydaları

83758265.png

Şifalı Bitkiler: At Kestanesi ve At Kestanesinin Faydaları, Yağı, Tohumu, Merhemi, Ekstresi, Aesculus Hippocastanum
images2uc.jpg

At Kestanesi (Aesculus Hippocastanum): Kestaneye benzer meyveler veren, 15-20 metre yüksekliğinde, iri gövdeli ve daha çok süs ağacı olarak yetiştirilen bir ağaçtır. Tanen, saponinler, glikozitler ve acı madde içerir.
images3eap.jpg

At Kestanesinin Faydaları: İçerisindeki Aescin adlı madde özellikle kılcal damarlar üzerinde etkili olarak damarları güçlendirir ve esnekliklerini arttırır. Böylece, başta varis ve basur olmak üzere vücuttaki şişlikleri önleyici ve iyileştirici etki gösterir. Vücuda kuvvet verir. Güçlü bir antioksidandır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Ateş düşürücüdür. At kestanesi yağı ciltteki çatlaklara iyi gelir ve kırışıklıkları azaltır. İdrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcı olur.
images4oys.jpg

At Kestanesi Nasıl Kullanılır? At kestanesi daha çok harici olarak kullanılır. At Kestanesinin kabukları ateş düşürmek için, tohumları ise romatizma ağrılarına karşı kullanılır. At kestanesi tohumu, tentürü, merhemi ve yağı kullanılır. Bunun yanında, at kestanesi ekstresi şeklinde hazır ürünler bulmak mümkündür.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Tıbbi Kullanımı ve Faydaları:

atkestanesi.jpg


Tıbbi Kullanımı ve Faydaları:
Atkestanesi tohumlarının tıbbi etkileri :
• Damar büzücü ve kan dolaşımını güçlendirici tonik etkileri vardır. Bu nedenlerle varis, flebit ve hemoroit hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılır.
• Aynı nedenlerle damarlardaki yangı ve deri çatlaklarının iyileştirilmesinde yararlı olur.
• Gene aynı nedenlerle kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını: bacaklardaki ülserleri iyileştirir.
• Dolaşım sisteminde damarların gücünü ve sağlıklı oluşunu destekler.
Bu etkilerinden yararlanmak üzere, atkestanesi ağacının sonbaharda olgunlaşıp yere dökülen tohumlan toplanıp kurutulur, l -2 tatlı kaşığı kurumuş tohum parçaları ile, varsa ağacın yaprağından bir miktarı alınıp üzerine l bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon günde üç kez birer bardak olarak ve tatlandırılarak içilir.
• Ya da flebit, hemoroit, yangılı damar, varis, deri çatlakları ve bacaklardaki ülser durumlarında aynı infüzyon dıştan, şikâyetli yerlere, ovuşturularak uygulanır.

Genel Bilgiler:
Atkestanesigiller familyasının örnek bitkisidir. Kuzey Yarıkürede yetişen Aesculus cinsi, kışın yapraklarını döken 25 kadar ağaç ya da çalı halindeki bitki türünün ortak adı atkestanesidir. Bunlardan konumuzla en çok ilgili olan, Koca atkestanesi ya da Beyaz çiçekli atkestanesi (A. hippocastanum) türünün anayurdu Balkan Yarımadası olup bu tür on yedinci yüzyılda Avrupaya yayılmıştır. Türkiyede park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen ve 20-30 m. kadar boylanabilen bu ağaca kısaca atkestanesi diyeceğiz. Atkestanesi ağacının gövdesi düz ve sık dallı, tepesi düz olur. Kenarları dişli, ucu sivri 5-9 yaprakçıktan oluşan yaprakları koyu yeşil renklidir. Üzerlerinde pembe lekeler bulunan ve piramit biçimli salkımlar oluşturan beyaz çiçekleri yaz aylarında açar. Bu çiçeklerden oluşan kapsül durumundaki kalın çeperli mevyeleri dikenlidir. Meyveler olgunlaşınca, yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden 1-3 adet parlak koyu kahverengi, tadı buruk ve acı olan tohumu düşer. Eskiden soluğan (nefes darlığı) çeken atlara verildiğinden bu tohumlara ve bitkiye atkestanesi adı verilmiştir. Atkestanesi, tohumlarıyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Bitkinin sağlığa en yararlı bölümü tohumlarıdır. Bunlar, yani atkestaneleri bol miktarda nişasta, şekerler, saponin, tanen, yağ, bazı acı maddeler ile aeskulin ve fraksini içerir. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır. Ağacın ekşi tadı olan körpe yaprakları bazı yerlerde toplanıp sarması yapılarak yenilir.

At kestanesi kırışıklıkların düşmanı.

Yaz aylarında pembe ve beyaz çiçekleriyle yol kenarlarını süsleyen at kestanesi ağaçlarından, sonbaharda yollara iri iri taneler dökülür.

Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılıyor. Atkestanesi cilt bakımında mucize gibi etkileriyle tam bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Atkestanesi ile yapılan krem ve yağlar birçok cilt sorununa kesin çözüm getiriyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor . Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor.

Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır. Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir.

Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır. Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikayetler ortadan kalkacaktır. At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane atkestanesini rendeleyin. 2 tane atkestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyan eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.



Kimyasal Özellikleri / İçeriği:​
Yağlar, antioksidan maddeler, flavonlar (rutin), glikozitler (Aesculin, esculin) ve triterpenoid saponinler (aescin, escin) içermektedir.


Uyarılar & Güvenlik: Zehirli bir bitkidir.

(Alıntı)
 
Üst Alt