Artvin İli Yemekleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Artvin'den Yemek Tarifleri



Kuru fasulyeli kesme çorba



Malzemeler:

1/2 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı erişte

5 su bardağı su

1 adet küçük soğan

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı

tereyağı

tuz, karabiber



Hazırlanışı: akşamdan ıslatılmış kuru fasulyeler 5 bardak su ilave edilerek haşlanır. Fasulyeler iyice yumuşayınca erişteler eklenir. Tuz ve karabiber ilave edilir ve erişteler pişene kadar kaynatılır. Diğer tarafta küçük küçük doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Salça eklenir ve birkaç dakika daha çevrilir, fasulyeli karışıma katılır. Bir iki taşım daha kaynatılır ve sıcak servis edilir.



Herisa



Malzemeler:

2 su bardağı buğday

1 tatlı kaşığı tuz

3 su bardağı su



Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su



Hazırlanışı: Geceden ıslatılmış bulguru tuz atarak aynı suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Gerekirse su ilave edilir. Piştikten sonra biraz ezerek soğutulur. Diğer tarafta şerbeti kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Şerbet buğdayın üzerine dökülerek servis edilir. Dilenirse üzeri ceviz ile süslenir.
HAMSİLİ PİLAV

MALZEME:

Pirinç 4 su bardağı

Pulbiber 2 çay kaşığı

Hamsi 1 kg.

Kuru nane 2 çay kaşığı

Soğan 2 adet

Su 4 su bardağı

Maydanoz 1 bağ

Karabiber

Patates 2 adet

Tuz

Havuç 2 adet

Ayçiçek yağı 2 su bardağı

YAPILIŞI:
Pirinci ılık tuzlu suda 15 dakika bekletin. Nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayın ve bir süzgece çıkarın. Hamsileri yıkayıp süzgece çıkarın ve tuzlayın. Soğanları maydanozları ince ince kıyın. Patatesleri ve havuçları rendeleyin. Suyu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Yağı tencerede kızdırın. Soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci katıp, soğanlarla birlikte 3 dakika daha kavurmayı sürdürün. Patatesleri, havuçları, tuzu, karabiberi, pulbiberi, naneyi, maydanozu ekleyin, 5 dakika karıştırarak pişirin. Fırınınızı 180 C' ye getirip, ısıtın. Yuvarlak ve kenarlı bir tepsiyi yağlayın. Hamsileri sırt kısımları alta gelecek biçimde tepsiye dizin. Üzerine hazırladığınız pirinçli harcı yayın. Pirincin üzerini kalan hamsilerle kapatın. Sıcak suyu gezdirip, tepsiyi fırına sürün. Pilavı, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın.


CEVİZLİ SALATA

MALZEME:

Salatalık 5 adet

Sirke 5 çorba kaşığı

Ceviz içi 1 su bardağı

Tuz

YAPILIŞI:
Ceviz içini robottan geçirerek ya da havanda döverek ince çekilmiş duruma getirin. Salatalıkları, kabuklarını soyup, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Rendelenmiş salatalıkları cevizle karıştırın. Tuzlayıp, sirkeyi koyun. İyice karıştırarak bir tabağa aktarıp servis yapın.


BALKABAKLI PİLAV

MALZEME:

Balkabağı 1 kg.

Katı yağ 2 çorba kaşığı

Pirinç 2 su bardağı

Tuz

Su 5 su bardağı

YAPILIŞI:
Dilimlenmiş kabakların kabuklarını, yeşil kısımlarını tümüyle alarak kalınca soyun. Yıkayıp süzdürün. 3-4 cm.'lik üçgenler biçiminde doğrayın. Pirinci, nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayıp, bir süzgece çıkarın. Kabakları suyun 2 bardağıyla birlikte tencereye koyun. Bir taşım kaynatıp ateşi kısın ve kapağını kapatarak yaklaşık 25 dakika pişirin. Ateşten alın. Başka tencerede, kalan suyu bir taşım kaynatın, tuzunu ayarlayıp pirinci salın. Tekrar kaynatıp, ateşi kısın. Kapağını kapatın, pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pişen pilavı ateşten alıp, tahta bir kaşıkla ezmeden karıştırın. Kabakların üzerine boşaltın. Yağı bir tavada hafifçe kahvereleşinceye kadar kızdırın, yemeğin üzerine gezdirip kapağını kapatarak 10 dakika dinlenmeye bırakın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak servis yapın.

 
Üst Alt