Amerikada iftar

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
iftarsofrasi.jpg


Kaliforniya Hurması ile İftar

Dünyanın bir diğer ucunda, Amerika’da nasıl geçiyor Ramazanlar?

Sadece sınırlardan, bunun yanı sıra dünyanın süper gücü tabir edilen bir devletten bahsetmiyoruz. Her dinden, her ırktan, her dilden insanı barındıran oldukça geniş bir coğrafyadan bahsediyoruz. Peki bu topraklarda nasıl geçer Ramazan? İslami bir kimlik taşımayan bir ülkede, iftar saatlerinin paylaşımıyla çok daha coşkulu bir ibadete dönüşen oruç nasıl tutulur?

ABD bir İslam devleti olmadığı için, İslami gelenekler, şenlik ve şölenlerden daha çok, gurbette nasıl geçer Ramazan duygusu üzerinde duymak istiyoruz. Pek çok Müslüman açısından ABD, sonradan yerleşilmiş ve hala uyum sağlamaya çalışılan bir ülke. Ramazanın gelişiyle beraber Amerikalı Müslümanların nasıl bir sevinç yaşadığını tahmin edebiliyoruz dolayısıyla. Çünkü, hem diğer Müslümanlarla, hem de diğer dinlerden Amerikalılarla paylaşacakları koca bir ay, bir ay dolusu iftar ve sahur var önlerinde.

ABD’de Ramazan’ın ilk sorunu iftar ve sahur saatleri oluyor. Neyse ki internet var! ABD’li Müslümanlar iftar ve sahur saatlerini ağırlıklı olarak internet üzerinden takip ediyorlar. İftar için dışarı çıkmak, dışarıda iftar açmak alışkanlığı orada da sürüyor ancak, özellikle ülkemize kıyasla, bambaşka bir boyutta. Amerikalı bir Müslüman için Ramazan’da ilk yapılması gereken, akşam ezanında camide olmak. Ezan okunuyor, namaza kılınıyor ve cami tarafından verilen toplu iftar yemeği için sofraya oturuluyor. Amerika’daki camilerin hepsinde bu gelenek uzun yıllardır devam ediyor. Yemeğin masrafları ya bir hayırsever tarafından karşılanıyor ya da gönüllü aşçılar toplanıp yemekleri hazırlıyor. Çeşitli dernekler tarafından hazırlanan iftar yemeklerine katılmak da mümkün. Bu şekilde hem diğer Müslümanlarla bir araya geliniyor, hem de yeni nesillere gelenekler öğretiliyor.

Özellikle derneklerin düzenlediği organizasyonlara diğer dinlerin mensupları da davet ediliyor ve Amerikalılar, Ramazan ve Oruç hakkında bilgilendiriliyor. Son yıllarda, 11 Eylül sonrası yaşanan süreçte, bu tarz organizasyonların ne kadar büyük önem taşıdığını tahmin edersiniz.

Toplu iftarlar her ne kadar birleştirici ve keyifli olsa da, iftara misafir kabul etmenin yerini doldurması zor, öyle değil mi? Amerikalı Müslümanlar arasında yaygın olan alışkanlıklardan biri de, Müslüman olmayan arkadaşları ve komşuları iftar sofrasına davet etmek. Bu sofraların ve ardından gelen sohbetlerin büyük önem taşıdığı ABD’deki tüm Müslümanlara hayırlı ve sağlıklı bir Ramazan geçirmelerini diliyoruz.
 
Üst Alt