Allah şahittir diyerek nikâh kıyılır mı

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör

Nikâh, Peygamberimiz'in bir sünnetidir. Bir erkekle bir kadının birbirlerine helal olması ancak nikâhla mümkündür.
Bu yönüyle nikâh farzdır.
Dini nikâhın iki şartı vardır.
Birisi, evlenecek kadınla erkeğin kendilerinin veya vekillerinin hazır olması, "icap/kabul" olarak bilinen evlendiklerini ifade etmeleridir.
Diğeri de, nikâh kıyılırken iki şahidin hazır bulunup kadınla erkeğin sözlerini duymalarıdır.

Peygamberimiz, "Şahitler bulunmadıkça nikâh olmaz" sözüyle bu şartı belirliyor. Buna göre, bir kişi, şahitler huzurunda bir kadına "Seni eş olarak kabul ettim" deyip
kadın da "eş olmayı kabul ettim" derse nikâh yapılmış olur.

Şahitler hazır değilken kadınla erkeğin "Sen benim kocamsın; sen de benim karımsın" demeleriyle "nikâh akdi" gerçekleşmiş sayılmaz.
Böyle bir işlem yapılmayıp "evli gibi davranmak" da nikâhlı bir beraberlik değildir.
Birbirlerini Allah için sevmeleri, kendi aralarında anlaşmaları nikâh/evlenme anlamına gelmez.

Günümüzün hastalığı haline gelen konulardan biriside gizli nikah meselesi. .
Nikah, kadın ve erkeğin yaptığı bir sözleşmedir..
Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
4. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.
Bunlardan başka bir şart daha vardır. O da nikahın duyurulmasıdır.

Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görülmüyor! Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli bulunuyor..
Resmi nikahtan önce dini nikah yapmak da kanunen yasaktır artık.

Bütün mezheplere göre nikahın (evlenme akdinin) ilan edilmesi; yani gizlenmemesi, çevreye duyurulması sünnettir.

Evlenme akdi yalnızca cinsel ilişkiyi caiz kılmaz, bunun yanında taraflara birçok haklar ve ödevler de yükler. Müminlerin eşleri dışında kalan ana baba, büyükler, kardeşler ve diğer hısımlara karşı da hukuk ve ahlak alanına giren ödevleri vardır.
Ana babaya haber vermeden, onların rızasını almadan evlenen gençler ana babayı derinden üzmüş ve kırmış olmaktadırlar.
Bu kırgınlıklar bazen hayat boyu sürmekte, aile ilişkileri temelden sarsılmaktadır.

Gizli nikah, zinanın meşrulaştırılması çabasıdır.
-Gizli nikahın hükmü: Dışarıda açıklanmamak üzere gizlice yapılan nikah akdi caiz değildir.
Dini nikah ise ancak resmi nikah kıyıldıktan sonra kıyılabilir. Aksi durum suçtur. Mevcut kanun hükmüne göre resmi nikahın kıyıldığını gösteren resmi belgeleri görmeden
dini nikah kıyanlar cezalandırılır..
İmam ,Dini nikahı kadınlara yasalar karşısında hiç bir hak tanımamaktadır. Kadın eşinden ayrılmak durumunda kaldığı takdirde, nafaka talep edemez ve mirasta pay sahibi olamaz.
Ayrıca şikayet halınde zina etmiş gibi işlem görebilir...
Alinti

Üst Alt