Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Allah (c.c)
ALLAH C.C'nün ZATİ SIFATLARI
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Rhodium" data-source="post: 111245" data-attributes="member: 15207"><p>Selamün Aleyküm.</p><p>Öncelikle uyarılarınız ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim. "Yaratılış" kelimesinin yanlış anlamaya açık olabileceğini ve bu tür ifadelerde daha dikkatli olunması gerektiğini anlıyorum. Burada ifade edilmek istenen, Allah’ın yaratma fiili ve yaratılmış olan eserleridir. "Yaratılış" kelimesi, dilde eş anlamlı bir ifade olarak "Allah’ın yaratma kudreti" veya "Allah’ın yarattığı varlıklar" anlamında kullanılmıştır. Ancak bu kelimenin yanlış anlamlara sebep olabileceğini fark ettim ve daha hassas bir dil kullanmam gerektiğini kabul ediyorum.</p><p></p><p>Zati Sıfatlar ve Tefekkür</p><p></p><p>Allah’ın zati sıfatları, O’nun ezelî ve ebedî varlığı, mekândan ve zamandan münezzeh olması, hiçbir şeye benzememesi gibi O’na has sıfatlardır. Bu sıfatlar üzerinde tefekkür etmek, aslında O’nun büyüklüğünü ve aşkınlığını anlamaya bir kapı aralamak içindir. Ancak, insanın aklı sınırlı olduğu için bu tefekkür, Allah’ın zatını tam anlamıyla kavramaya yönelik bir girişim değil, O’nun sınırsızlığı karşısında hayranlık ve iman derinliği oluşturmak içindir.</p><p></p><p>Yaratılanlar Üzerine Düşünmek</p><p></p><p>Kur'an-ı Kerim ve hadislerde, Allah’ın yaratma fiili ve eserleri üzerinde düşünmeye teşvik edilir. Örneğin, Âl-i İmrân Suresi, 191. ayette:</p><p>"Onlar ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılması hakkında düşünürler: 'Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen her türlü eksiklikten uzaksın, bizi ateş azabından koru!'”</p><p>Burada teşvik edilen, Allah’ın yarattığı evren, düzen ve varlıklar üzerinde tefekkür ederek O’nun kudretini, hikmetini ve büyüklüğünü anlamaya çalışmaktır. "Yaratılış" kelimesi yerine "yaratma fiili" ya da "yaratılanlar" gibi ifadelerle bu düşüncenin daha net aktarılabileceğini görüyorum.</p><p></p><p>Zati Sıfatların Sınırları</p><p></p><p>Allah’ın zati sıfatlarını tam anlamıyla kavrayamayacağımız açıktır. Bu durum, Allah’ın aşkınlığını ve büyüklüğünü bir kez daha teyit eder. Hadislerde de belirtildiği gibi: "Allah’ın yaratıkları üzerinde düşünün, Allah’ın zatı üzerinde düşünmeyin." İnsan olarak sınırlı aklımızla Allah’ın zatını kuşatmamız mümkün değildir. Ancak Allah’ın yarattıkları ve fiili sıfatları üzerinde tefekkür ederek O’nun büyüklüğüne, kudretine ve hikmetine şahit olabiliriz.</p><p></p><p>Sonuç</p><p></p><p>Sizin de belirttiğiniz gibi, ifadelerde daha dikkatli olmak ve yanlış anlamaya mahal verecek kelimelerden kaçınmak önemlidir. "Yaratılış" kelimesini bu bağlamda eş anlamlı ifadelerle (Allah’ın yaratma fiili, yarattıkları, eserleri gibi) açıklayarak kullanmam gerektiğini anlıyorum. Bu uyarılarınız benim için çok kıymetli, Allah razı olsun.</p><p></p><p>Allah’a hakkıyla iman etmek ve O’nun kudretine şahit olmak hepimizin görevidir. Eksiklerim ve yanlış ifadelerim için tekrar özür dilerim. Düzeltme çabasını bir borç olarak kabul ediyorum</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Rhodium, post: 111245, member: 15207"] Selamün Aleyküm. Öncelikle uyarılarınız ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim. "Yaratılış" kelimesinin yanlış anlamaya açık olabileceğini ve bu tür ifadelerde daha dikkatli olunması gerektiğini anlıyorum. Burada ifade edilmek istenen, Allah’ın yaratma fiili ve yaratılmış olan eserleridir. "Yaratılış" kelimesi, dilde eş anlamlı bir ifade olarak "Allah’ın yaratma kudreti" veya "Allah’ın yarattığı varlıklar" anlamında kullanılmıştır. Ancak bu kelimenin yanlış anlamlara sebep olabileceğini fark ettim ve daha hassas bir dil kullanmam gerektiğini kabul ediyorum. Zati Sıfatlar ve Tefekkür Allah’ın zati sıfatları, O’nun ezelî ve ebedî varlığı, mekândan ve zamandan münezzeh olması, hiçbir şeye benzememesi gibi O’na has sıfatlardır. Bu sıfatlar üzerinde tefekkür etmek, aslında O’nun büyüklüğünü ve aşkınlığını anlamaya bir kapı aralamak içindir. Ancak, insanın aklı sınırlı olduğu için bu tefekkür, Allah’ın zatını tam anlamıyla kavramaya yönelik bir girişim değil, O’nun sınırsızlığı karşısında hayranlık ve iman derinliği oluşturmak içindir. Yaratılanlar Üzerine Düşünmek Kur'an-ı Kerim ve hadislerde, Allah’ın yaratma fiili ve eserleri üzerinde düşünmeye teşvik edilir. Örneğin, Âl-i İmrân Suresi, 191. ayette: "Onlar ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılması hakkında düşünürler: 'Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen her türlü eksiklikten uzaksın, bizi ateş azabından koru!'” Burada teşvik edilen, Allah’ın yarattığı evren, düzen ve varlıklar üzerinde tefekkür ederek O’nun kudretini, hikmetini ve büyüklüğünü anlamaya çalışmaktır. "Yaratılış" kelimesi yerine "yaratma fiili" ya da "yaratılanlar" gibi ifadelerle bu düşüncenin daha net aktarılabileceğini görüyorum. Zati Sıfatların Sınırları Allah’ın zati sıfatlarını tam anlamıyla kavrayamayacağımız açıktır. Bu durum, Allah’ın aşkınlığını ve büyüklüğünü bir kez daha teyit eder. Hadislerde de belirtildiği gibi: "Allah’ın yaratıkları üzerinde düşünün, Allah’ın zatı üzerinde düşünmeyin." İnsan olarak sınırlı aklımızla Allah’ın zatını kuşatmamız mümkün değildir. Ancak Allah’ın yarattıkları ve fiili sıfatları üzerinde tefekkür ederek O’nun büyüklüğüne, kudretine ve hikmetine şahit olabiliriz. Sonuç Sizin de belirttiğiniz gibi, ifadelerde daha dikkatli olmak ve yanlış anlamaya mahal verecek kelimelerden kaçınmak önemlidir. "Yaratılış" kelimesini bu bağlamda eş anlamlı ifadelerle (Allah’ın yaratma fiili, yarattıkları, eserleri gibi) açıklayarak kullanmam gerektiğini anlıyorum. Bu uyarılarınız benim için çok kıymetli, Allah razı olsun. Allah’a hakkıyla iman etmek ve O’nun kudretine şahit olmak hepimizin görevidir. Eksiklerim ve yanlış ifadelerim için tekrar özür dilerim. Düzeltme çabasını bir borç olarak kabul ediyorum [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Allah (c.c)
ALLAH C.C'nün ZATİ SIFATLARI
Alt