Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi

Askerî amaçla ve limanı kontrol altında tutmak için 1226 yılında yapılmış olan bu anıtsal yapı, Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden olup; Alanya'nın simgesi durumundadır.

1950 li yıllarda restore edilen bu görkemli Selçuklu yapısında, Selçuklular Anadolu topraklarında geçirdikleri 200 yıllık bir süre içerisinde, büyük bir kültür sentezi gerçekleştirip XII yüzyıl Anadolu'sunun karmaşık yönetim ve Kültür haritasında parlak bir yer edinmiş ve bu topraklarda, kaleler, saraylar, ibadethaneler, şifahaneler, kervansaraylar inşa ederek Anadolu yarımadasına uygarlık alanında yeni bir soluk getirmişlerdir.

1951-1953 yıllarında onarıldıktan sonra 1979'da yapının giriş katında Alanya yöresine özgü halı, kilim, giysi, mutfak gereçleri, silahlar, tartı aletleri, aydınlatma aletleri, dokuma tezgâhı ve Yörük kültürünü yansıtan çadır gibi etnografik nitelikte eserler sergilenerek, yapıya etnografya müzesi işlevi kazandırılmıştır.

Alanya Kalesi surlarının denizle tanıştığı ve liman ile tersaneyi en iyi gözetleyen noktada, Selçuklu Hükümdarı, Alaeddin Keykubat I tarafından 1226 yılında yaptırılan bu görkemli kulenin Anadolu da tek örnek olmakla birlikte Alanya’nın da simgesi durumundadır.

Anadolu kültür tarihinin bu ilginç dönemini bir kez daha ve yeni gözle okumayı amaçlayan "Alaeddin'in Lambası " sergisi 3 Ekim -28 Aralık tarihlerinde İstanbul'da Yapı Kredi Kültür Merkezi , Vedat Nedim Tör Müzesinde gerçekleştirilmiş idi.

Kamuoyunun büyük ilgisini çeken bu sergi 7 eylül 2002 tarihinden itibaren bu defa T.C. Kültür Bakanlığı Alanya Müzesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş.'nin işbirliği ile Selçuklu' nun anıtsal eseri , Alanya'nın simgesi Kızılkule ile bütünleştirilmiş olarak , Selçuklu yaşamına ait her türlü belge ve buluntular fotoğraflarla anlatılmaktadır.
 
Üst Alt