Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Alternatif Tıp
Akdiken
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="hüzün" data-source="post: 16524" data-attributes="member: 15"><p><strong>Akdiken</strong></p><p></p><p><strong>Diğer İsimleri :</strong> Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)</p><p></p><p><strong>Botanik Bilgi :</strong> Hünnapgiller familyasındandır. 1-3 m boyunda küçük veya çalı görünümünde bir ağaçtır. Dalları karşılıklı ve uçlarında diken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir. Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunur.Sarımsı yeşil renkli olup oldukça küçüktür. Çiçekleri yazın açar. Meyveleri önce yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Yetiştirildiği Yerler :</strong> Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Toplanması-Saklanması :</strong> Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olgunlaşmamış meyveleri toplanır ise karın ağrısı yapar.</p><p></p><p><strong>Bilinen Bileşimi :</strong> Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.</p><p></p><p><strong>Faydaları</strong></p><p></p><p>Kabızlığı önler, müshil etkisi gösterir.</p><p></p><p>Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir.</p><p></p><p>Kalp çarpıntılarına iyi gelir.</p><p></p><p>Sarılığa iyi gelir.</p><p></p><p><strong>Kullanım Şekli-Çay :</strong> Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur.10-15 dakika süreyle demlendirilip süzülür. Bu çaydan, sabahleyin 1 bardak içilir.</p><p></p><p><strong>Tazesi :</strong> Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenir.</p><p></p><p><strong>Şurup Hazırlama :</strong> Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir.</p><p></p><p><strong>UYARI :</strong> Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz.</p><p></p><p>Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hüzün, post: 16524, member: 15"] [B]Akdiken[/B] [B]Diğer İsimleri :[/B] Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica) [B]Botanik Bilgi :[/B] Hünnapgiller familyasındandır. 1-3 m boyunda küçük veya çalı görünümünde bir ağaçtır. Dalları karşılıklı ve uçlarında diken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir. Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunur.Sarımsı yeşil renkli olup oldukça küçüktür. Çiçekleri yazın açar. Meyveleri önce yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar. [B] Yetiştirildiği Yerler :[/B] Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. [B] Toplanması-Saklanması :[/B] Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olgunlaşmamış meyveleri toplanır ise karın ağrısı yapar. [B]Bilinen Bileşimi :[/B] Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur. [B]Faydaları[/B] Kabızlığı önler, müshil etkisi gösterir. Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir. Kalp çarpıntılarına iyi gelir. Sarılığa iyi gelir. [B]Kullanım Şekli-Çay :[/B] Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur.10-15 dakika süreyle demlendirilip süzülür. Bu çaydan, sabahleyin 1 bardak içilir. [B]Tazesi :[/B] Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenir. [B]Şurup Hazırlama :[/B] Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir. [B]UYARI :[/B] Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz. Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar. [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Alternatif Tıp
Akdiken
Üst
Alt