Ağlayan kalpler çiçeği

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ağlayan kalpler çiçeği bakımı, yetiştirilmesi, toprak saksı değişimi budanması Ağlayan kalpler çiçeğinin bakımı nasıl yapılır Ağlayan kalpler çiçeği bakımı üretimi hastalıkları sulanması Ağlayan kalpler cicegi cicek ekim zamani

AĞLAYAN KALPLER ÇİÇEĞİ

images


Ağlayan kalpler çiçeği veya kanayan kalpler adı verilen bu ilginç bitki ilkbaharda çiçeklenir. Yazın kurumaya başlar, yaz sıcaklarında yok olur. Kökleri ise kalır, her bahar yeniden yeşerir.

aglayan-kalplerAnavatanı Uzakdoğu’dur. Kore civarı olduğu söyleniyor. Çiçekleri aşkı temsil eden kalp motiflerine benzer. Çiçeklerin alt ucunda damla gibi uzantısı olur. Bu yüzden sanki ağlıyor ya da kanıyor hissi vermiş, insanlar da bu bitkiye “kanayan kalpler” veya “ağlayan kalpler” adını vermiş. Orijinal ismi Dicentra Spectabilis. Yerde ortalama yarım metre kadar yükselebilir, bir metreyi bulmaz.
Dicentra Spectabilis yetiştirilmesi ve bakımı:
dicentra.jpg


Siyaha yakın renkli yani bol humuslu (yaprak çürüntülü) toprakları sever. Toprak suyu geçirgen olmalı, fakat kuru kalmamalıdır. Toprak yeter ki bol humuslu olsun;
biraz killi olmasından zarar görmez.

Soğuk bölgelerde bol güneş ister; İstanbul gibi ılımlı ya da sıcak iklimli yerlerde yarı gölgelik yerde bulunması iyidir. Yaz sıcaklarında kuruyacağı için, sıcak iklimli yerlerde çabuk kaybolmamasını istiyorsanız yarı gölgeli yerlerde yetiştirmelisiniz.

Üretilmesi:

1- Tohum ile çoğaltılması: Yaz sıcaklarında kökleri toprak altında yaşamaya devam ettiği halde dışarıdaki bütün yaprakları dalları kurur. Bu kurumadan önce tohumları ekilmelidir.
2- Kökten ayırma ile çoğaltılması: sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir.

Dicentra1.jpg

Dicentra Spectabilis. Türkçesi, ağlayan ya da kanayan kalpler. Çiçekler içinden bir şey damlıyormuş gibi ters duran kalp şeklinde. Bir sap üzerinde çok muntazam, yapay gibi duran bu çiçekler uzun zaman bitkide kalabiliyor. Anavatanı Mançurya, Kore olan ağlayan kalpler tohumu, her sene ilkbaharda biraz daha fazlalaşarak çıkan, en fazla 80 santime yükselebilen bir yer örtücü. Çiçekli bordürlerde gölge alanlarda özellikle yeşil yapraklıların arasında bu bitki görülmeye değer. Pembe içinden çıkmış beyaz çiçeklerin bir de bembeyaz olanı da var.

Rutubetli, humuslu zengin topraklarda rahatlıkla yetişebilir. Soğanlı şakayık yapraklarına benzeyen yaprakları ve tüm üst gövde yaz ortalarında çürüyüp yok olacaktır. Sakın korkmayın, yerinden sökmeyin. Seneye ilkbaharda tekrar gösterisine başlayacaktır. Üretimi çok kolay. İlkbaharda sürgünler çıkınca söküp köklerinden ayırıp hemen dikin. Ya da yaz ortasında tohumlarını dikin. Yok olan gövdesi bahçenizde diğer yaz bitkilerine yer açacağından bu tip birbirini takip eden bitkileri toplayın. Manisa lalesi, Lupinus, Digitalis, gelincik gibi bu tip bitkiler hem görsel olarak size zevk verecek hem de çürüyerek toprağınızı zenginleştircektir.
 

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16
çok güzel çiçekler emeğinize sağlık...
 
Üst Alt