Ağız kokusundan kurtulma yolları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ağız kokusundan kurtulma yolları
Kötü ağız kokusu açlıktan dolayı rahatsızlık verici hale gelir. Bu durum hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız edici bir durumdur. Ancak basit önlemlerle Ramazan’da oluşan ağız kokusunu engelleyebilirsiniz.

Ramazan’da 15-16 saate varan süre açlık ve susuzluk nedeniyle ağız kokusu olabiliyor. Oruç sırasında oluşan ağız kokusundan kurtulmanın en basit yolu sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamaktır. Din adamları tarafından da oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncası olmadığı onaylanmıştır.( Diş macununa dikkat, kokusu olmayan diş macunları, çok dikkat edilmek şartı ile kullanılabilir.) Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için yutmamak kaydıyla oruca bir zararı bulunmuyor

Ağız kokusunun %87 oranında dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanmaktadır.. Sağlıklı kişilerde fizyolojik nedenlerle, sabah uyanınca sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu olabilir.

Ağız Kokusunu Engellemek İçin
Ramazan boyunca ağız bakımı ve kötü ağız kokusunun engellenmesi için aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi gerekmektedir.
• Orucunuza niyetlenmeden önce ve iftardan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika fırçalayın.
• Ramazan’da sadece diş fırçalamak tek başına yeterli olmaz. Ağız kokusunu engellemek için dilin üstü ve yanakların iç yüzeyleri de iki dakika süreyle iyice fırçalanmalı.
• Ağız bakımında sadece diş fırçası yeterli olmuyor. Diş ipi ve ağız gargarası kullanarak diş aralarında kalan yemek artıklarını temizleyin. Bu durumda ağız kokusu oluşumunun tamamen önüne geçilebilmektedir.
• İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın katın. Sütlü tatlılara toz tarçın, bitki çaylarına ise çubuk tarçın ilave edebilirsiniz.
• Burnunuz tıkalı ise açmadan uyumayın. Çünkü burnunuzun tıkalı olduğunda ağzınızdan nefes almanız ağız kokusuna neden olur. .
• Yemeğinizi ağır ve lokmaları iyi çiğneyerek yiyin. İyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşması nedeniyle, sabahları uyanıldığında olan ağız kokusunun engellenmesini sağlar.
• Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir. Yemeğin yanında limonlu su için.
• Ramazandan önce diş doktoruna kontrole giderek ağız ve diş bakımı ile ilgili gerekli işlemleri yaptırmanız oruç tutarken ağız kokusu problemi ile daha az karşılaşmanızı sağlar.

Eskimiş köprü ve protezleriniz, çürümüş dişleriniz varsa, oruç tutarken rahatsız edici bir ağız kokusuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlıklı ve sorunsuz bir Ramazan geçirmek istiyorsanız, oruç tutmaya başlamadan önce diş doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda var Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerekir.
Oruçluyken ağız kokusu neden oluşur?

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprüler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir.

Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, Ramazan’dan önce diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Ancak şunu da eklemek gerekir ki; ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir.

Ramazanda çürük oluşumu artar mı?
Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

Oruçlu olduğumuz gün içinde yemeiçme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır.

İftar ve sahurdaki beslenme biçimi de ağız sağlığını etkiler mi?
Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

Ramazanda ağız bakımı nasıl yapılmalı?
Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş çürükleri artar. Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.
 
Üst Alt