Adana ili sarıçam ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
adana_saram_ilesi.jpg


SARIÇAM İLÇE TANITIM
adana sarıçam ilçesi

İlçe sınırları doğuda Ceyhan ilçesi, kuzeyde İmamoğlu ilçesi, güneyde Yüreğir ilçesi, batıda ise Karaisalı ve Çukurova ilçeleri ile Seyhan ve Çatalan barajlarından oluşmaktadır.

SARIÇAM İLÇE TARİH
Tarihçe

Sarıçam ilçesi, Adana ili, Yüreğir ilçesinin Kuzey – Doğu kısmının ayrılması ile Buruk, Sofulu, Baklalı, İncirlik, Suluca ve Kürkçüler alt kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erdirilerek 22 Mart 2008 Resmi Gazetenin 22 Mart 2008 tarih ve 26824 (Mükerrer) nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE İLÇE KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN’ a göre oluşturulmuş bir ilçedir. İsmini ilçenin kuzeyinde bulunan Sarıçam ormanlarından almıştır.
04.06.2008 gün ve 26896 sayılı resmi gazetede yayımlanan İçişleri Bakanlığının 2008/10086 sayılı kararı ile Sarıçam İlçe Kaymakamlığına Bursa Vali Yardımcısı Ali Taşkın BALABAN atanmış olup, görevine 07.07.2008 tarihinde başlamıştır.

Coğrafya
İlçe sınırları doğuda Ceyhan ilçesi, kuzeyde İmamoğlu ilçesi, güneyde Yüreğir ilçesi, batıda ise Karaisalı ve Çukurova ilçeleri ile Seyhan ve Çatalan barajlarından oluşmaktadır. Dünyaca ünlü olan İncirlik üssünün bulunduğu İncirlik beldesi, Sabancı organize sanayi bölgesi ve Çukurova Üniversitesi ilçe sınırları içinde yer almaktadır.

İdari Yapı
Resmi Gazetenin 22 Mart 2008 tarih ve 26824 (Mükerrer) nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE İLÇE KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN’ a göre Yüreğir İlçesinden ayrılarak Sarıçam İlçesi Kurulmuştur. Rakım yüksekliği 23 metredir.
Sarıçam ilçesinde tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Ortalama yağış miktarı 625 mm' dir. Yağışların %50 si kışın, %26 si ilkbaharda %18 i sonbaharda %5 i ise yazın düşer. Ortalama nisbi nem oranı %66 dir. En soğuk ocak, en sıcak Ağustos aylarıdır.
İlçe nüfusu 83.615'i şehir merkezi, 20.368'i köy nüfusu olmak üzere 103.983'dir. İlçe 28 adet mahalle, 37 adet köyden oluşmaktadır.
Merkez ve köylerde toplu yerleşim söz konusudur. Bazı Köyler birden fazla yerleşim alanından oluşmaktadır, bu tür köyler oldukça kalabalıktır. Birçok köyde 2 veya daha fazla bağlı mahalleden oluşmaktadır. Köye bağlı mahallelerde nüfus oldukça kalabalıktır. İdari birimler ile halk arasında olumlu bir ilişki vardır.

İKLİM:
Rakım yüksekliği ortalama 100 metredir. Sarıçam ilçesinde tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. En soğuk ocak, en sıcak Ağustos aylarıdır.

Bölgede meydana gelen yağışlar genellikle yamaç yağışları ve gezici hava kütlelerinin karşılaşması ile olur. Ortalama yağış miktarı 800mm’dır. Yılın ortalama 80 günü yağışlı geçer. Yağışların yüzde 51’ i kışın, yüzde 26’sı ilkbahar, yüzde 18’i sonbahar da yüzde 5’i de yazın olur. Yazın havanın nemle yüklü olmasına karşılık bazı yıllarda hiç yağış düşmediği de görülür.
Yazın bir alçak basınç merkezi olan Çukurova ‘ya denizden ve toroslardan hava akımı olur. Böylece dinamik nedenli bir yüksek basınç merkezi oluşur. Bir taraftan denizden gelen nemli hava, diğer taraftan barajlar ve ovanın sulanması nedeniyle nem artar.

İklimin ve enlemin etkisiyle ısınan hava birikim nedeniyle ağırlaştığı için yükselemez ve doyma noktasına ulaşamaz. Böylece yazın nem yüklü sıcak bir hava görülür. Ortalama nispi nem yüzde 65 olmakla beraber, yazın yüzde 90’ın üzerine çıkar. 37 yıllık ortalama sıcaklık 18.7 C dır. En soğuk ay Ocak en sıcak ay Ağustos dur.

TARIM:
Adana ili uygun iklim ve toprak koşullarıyla ülkemizin tarımsal üretim potansiyeli yüksek illeri arasında ilk sıralarda yer almıştır. Arazilerin verimli ve sulanabilir olmasından dolayı tarımsal ürün çeşitliliği ve üretim miktarı fazladır Adana’da toplam nüfusun %30.2 si nüfusun %50 oranında kısmı tarımla uğraşmaktadır.
İlçemizde her türlü tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Başlıcaları; buğday, arpa, mısır, soya, patates, karpuz, zeytin, nar, turunçgiller, sebzeler ve diğer meyveler çoğunlukla yetişir.

SANAYİ:
İlçemizde sanayi hızla gelişmektedir. İlçemiz sınırları içerisinde büyük, küçük, orta ölçekli pek çok fabrika ve işletmeler ile Adana organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi siteleri bulunmaktadır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ
Sarıçam ilçesindeki bitki örtüsü Akdeniz iklim özelliklerini taşır.700-800 m.kadar bodur ağaçlardan oluşan maki görülür ancak özellikle yerleşim ve tarım alanlarının yer aldığı alçak düzlüklerde doğal bitki örtüsü insan eliyle büyük tahribe uğramış çoğu yer bütünüyle ortadan kaldırılmıştır. Genellikle murt, zakkum, meşe, karaçalı, keçiboynuzu, çam gibi orman ürünleri görülmektedir

ULAŞIM:
İlçemizde ulaşım karayolu, demiryolu ve Adana Şakirpaşa sivil havalimanı ve ilçemiz de bulunan İncirlik 10. Tank er üs komutanlığı (Asker olmak üzere) sağlanmaktadır. İlçemiz sınırları içerisinden geçen D-400 karayolu, Tem otoyolu ve Adana’yı İç Anadolu’ya bağlayan, Adana’yı Batıya bağlayan Demiryolu da ilçemiz sınırları içerisinden geçmekte olup İncirlik tren istasyonu mevcuttur. Hava yolu ulaşımı ise Adana Şakirpaşa havalimanından sağlanmaktadır.
 
Üst Alt