Acele etmek şeytandandır...

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Acele etmek şeytandandır, şeytan daima insanın ayaklarını dolaştırıp işini bozmak ister. O nedenle acele edilmemesi gereken işlerde insanı acele etmeye sevk eder ve bir bakıma elini ayağına dolaştırır.

İnsanın fıtratında acelecilik vardır. İki âyet-i kerime meali:
(İnsan aceleci [tabiatta] yaratıldı.) [Enbiya 37]

(İnsan pek acelecidir.) [İsra 11]

Her işimizde acele etmemeli ve hemen karar vermemeliyiz! Aceleyle verilen kararlara şeytan karışır. Nefsin istediği bir şey aklımıza gelince şeytan, (Fırsatı kaçırma, hemen yap!) der. Onun için kalbe gelen şeyi yapmadan önce, bu işten Allahü teâlâ razı mı, sevap mı, günah mı diye düşünmeli! Günah değilse yapmalı! Böylece acele edilmemiş olur.

acele-etmek-seytandandir.jpg


Yalnız 5 yerde acele gerekir:

1- Misafir gelince, hemen yemek vermeli,
2- Günah işleyince, hemen tevbe etmeli,
3- Namazı vakti girince, hemen kılmalı,
4- Defin işini acele yapmalı,
5- Kız veya oğlan çocuklara din bilgilerini ve namaz kılmayı öğrettikten sonra, büluğa erip de dengi çıkınca, hemen evlendirilmelidir.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Acelecilik şeytandandır, şeytan işidir.

Yüce Allah buyuruyor:
İnsan aceleci (bir yapıda) yaratıldı. (Enbiya - 37)


Yapısında acelecilik duygusu olan insan genelde sabırsızdır. Bu nedenle çabuk daralır, bunalır, sıkılır ve aklına takılan bir şeyin hemen oluvermesini ister. Ancak kulun acele etmesi ile tabii ki Allah acele etmez ve her şey takdir edilen vaktinde olur.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Teennî Allah'tan ve acelecilik şeytandandır. (Beyhâkî)


Teennî nedir?

Teennî acelecilik ve tembellik gibi iki aşırı ucun tam ortasıdır
ve Allah katında sevimli olanı budur. Çünkü teennî ile hareket eden kimse yapacağı işin sonunu düşünür, ne getireceğinin, ne götüreceğinin hesabını yapar ve fevri (ani) kararlardan kaçınıp sağduyusu ile hareket eder.

Teennî Allah'tan olduğu için sonu hayırlı olur. Çünkü teennî ile hareket edene Allah yardım eder ve işini kolaylaştırır. Acelecilik ise şeytandan yani şeytanın dürtüleri ile olduğu için acele edenlerin işi zorlaşır ve sonu hayırsız olur.

acelecilik.jpg


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Ey insanlar! Yavaş olun, çünkü acelecilikle doğruya ulaşılmaz.(Buhârî - Müslim - Nesâî)

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Acele eden, hata eder. (Tirmizî)


Acele eden kimse çoğunlukla hata eder ve sonunda pişman olur ama ne yazık ki bu pişmanlık maddi-manevi zararla sonuçlanır.

Sevgili Peygamberimiz bizlere her işimizde teennî ile yani düşünerek, araştırarak ve gereğinde istişare yaparak (danışarak) hareket etmemizi tavsiye ediyor.

Özellikle meslek seçimi, iş kurma, işe girme, ev alma, evlenme ve boşanma gibi önemli konularda acelecilikten kaçınmalı ve teennî ile hareket etmelidir.
 
Üst Alt