bursa escort bursa escort beylikdüzü escort bursa escort escort bayan istanbul escort mersin escort bayan escort kayseri bursa escort bayan escort kayseri bursa escort Ankara'nn yresel yemekleri, ankara'ya gidince neler yenir? - islamiforumlar.net - islami forum






Burada her ey "NET"
islamiforumlar.net



Go Back   islamiforumlar.net - islami forum > BLGELERMZ VE EHRLERMZ > Blgeler ve ehirler > Anadaolu Blgesi > Ankara
www.islamiforumlar.net
Kayt ol Yardm Ajanda Arama Son Mesajlar Forumlar Okundu Kabul Et
Anasayfa Soru cevap Dua kesi slami rya tabirleri Resimli Cuma Mesajlar Dk iini rahatla letiim

Ankara'nn yresel yemekleri, ankara'ya gidince neler yenir?

Ankara


Yeni Konu a CEVAPLA

 

Seenekler Deerlendirme: Konunun ortalama Deerlendirmesi 5,00/5,00 puandr.
Alt   #1 (permalink)
ceylannur
Uzman Kardeimiz

Ankara'nn yresel yemekleri, ankara'ya gidince neler yenir?



ANKARANIN YRESEL YEMEKLER, ANKARAYA GDNCE NELER YENR?

Eski Ankara mutfa evin en byk ksmn meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandr, bir tarafta klk erzakn muhafaza edildii kiler bulunurdu. Ankara yemekleri olduka eitlidir. orbalar; a, dutma, kekek, miyane, stl, tarhana ve toyga orbalar, et yemekleri; Ankara tavas, alabrtme, calla, oban kavumas, ilikik, kapama, orman kebab, patlcanl et, szg, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilav, oma a, pt pt pilav, dolmalar; efelek dolmas, mant, irden dolmas (humbar), yalanc dolma, brekler- rekler; alt-st brei, ay brei, boha, entekke brei, hamman, kaha, kol brei, papa, Pazar brei, tandr brei ve yalk yemeklerden bazlardr.

GELENEKSEL ANKARA MUTFAI

Eski Ankara mutfa evin en byk ksmn meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandr, bir tarafta klk erzakn muhafaza edildii kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katl olur ve yukar ksmna m-sandere denirdi. Mutfan bir kenarna odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, nce bykler, sonra ev halk otururdu.
Ankara Yemekleri:
- orbalar: A orbas, dutma, kekek orbas, miyane orbas, stl orba, tarhana orbas, toyga orbas
- Et Yemekleri:
Ankara tavas, alabrtme, calla, oban kavurmas, ilikik, kapama, orman kebab, patlcanl et, szg, siyel, siyer.
- Pilavlar: Bici, bulgur pilav, oma a, ptpt pilav.
- Kfteler: Kadnbudu kfte, mucirim kftesi, yumurtal kfte, tohma, tiritli kfte.
- Dolmalar:
Efelek dolmas, mant, irden dolmas (bumbar), yalanc dolma, yaprak dolmas.
- Brekler - rekler: Altst brei, ay brei, boha brei, entekke brei, hamman, kana, kol brei, papa, pazar brei, tandr brei, yalk.
- Yemekler: Carcran, bici a, lbr, rpma, ge, gter, kaile, kekek yemei, kremez, mhlama, oma, papara, saz, tamtak tiridi, topa.
- Hamur i Yemekler: Bazlama, czlama, gzleme, nevizme, lln kr, su brei.
-
Tatllar - Kompostolar:
Ayva boranas, baklava, brtlak, dalak, ekir, fslak, hmerim, kabak tatls, karga beyni, kar helvas, kaygana, kyter, oma, perem, sarayl, tiltil helvas, tuhafiye, zerdali boranas, zerdali hoaf.
- Ekmekler: Bazlamacn, bezdirme, gizleme, erpit, ebem ekmei, kartala, kmbe, kete, sakran, erit, yarmca.

Ankara Simidi (Kzlay Simidi)
Koyu renki bol susaml bir simittir frndan ktktan 1-2 saat iinde tketmek gerekir. Nice ustalar urat ama bu simit Ankara dnda hi bir ehirde yaplamad.

Ankara Bal
Ankara'l arlarn yapt bir bal olup ok ak renktedir. Sadece Atatrk Orman iftlii tarafndan snrl sayda retilmektedir. Ankara dnda bulunamaktadr.

Ankara Armudu
Elma grnmnde ve koyu yeil renkte olup nesli tkenmektedir. Bu armudun fidann baka yere diktiinizde aa armut vermekte ama armut Ankara armuduna benzememektedir. Bu armudu ve fidann Atatrk Orman iftlii snrl sayda reterek sata sunmaktadr.

Yuva Kavunu
Ankara'nn yuva beldesinde yetiir, top gibi yuvarlak, ince kabuklu ve kokuludur, bu kavuna emen de derler, ekirdeklerini alp Ankara dnda bir yerde ektiiniz zaman tad ve kokusu kamaktadr.

Ankara Dneri
Her ne kadar Bursa'llar stne sos dkerek skender diye patent alsalar da anavatan kesinlikle Ankara'dr. Ankara dnda her yerde hatta yurt dnda bile dner yaplmaktadrlar, ama hi biri Ankara dneri olamamaktadr. nk Ankara dnerinin iinde etten baka bir ey olmaz.

Aya Dudu
Her biri bir parmak kadar iri bal gibi tadyla Aya dudu yerinde yenmeli. Paket yapp gtrrseniz tad bozulur.

Beypazar Kurusu
Terayal ve odun frnnda pien bir tr galetadr. Kurunun kvam Ankara dnda hi bir atmosferde tutturulamaktadr.

Ankara Tavas
Kzlcahamam pirincinden yaplan pilavla, kekik yemi koyunlarn etinden yaplan nefis bir karm, Trkiye'nin hi bir yerinde bulamazsnz.

Beypazar Havucu
Trkiye havucunun %80'ini tek bana karlar. Kk ve bol suludur. Dier trler gibi odun gibi deildir. Dii ve eneyi yormaz.

ubuk Turusu
Turu Dnya'nn heryerinde yaplr ama ubuk turusu farkldr. Dayankl ve lezzetlidir, suyu bulanktr ama tek bana ziyafettir.

Kazan Kavurmas
Kazan dalarnda kekik yemi danalardan yaplan katksz bir kavurmadr, olaanst lezzetlidir.

Ankara'nn yresel lezzetlerinin tarifleri iin Altttaki blmlere baknz

Mutfak Malzemeleri:
Ahane - ayene:
Mutfak
Baa: ki kuplu bir eit kahve tepsisi
Bandil: Kk testi
Bardak: Toprak testi
Beden: Bakr sahan,
Bodi: Kk testi,
Bodu: F,
Bo: Sofra bezi,
Bulgulu senek: Toprak testi,
Caba: Toprak tencere,
Caa: Deri ve bezden yaplan byk torba,
atura: Aa su tepsisi,
ente: inko sahan ve tas kapa,
ork: Ocak,
alpak - hatun: Byk yayk
amak: Aa su kab,
apak: Tahta masrafa,
ekkel: Kk nacak,
oma: Byk aa kepe,
m: toprak ibrik,
Dvce: Hava,
Eri: Bak,
Eyseren iiran: Hamur kazma aleti,
Enge: Kk bak
Ersin: Demir hamur kazma aleti,
Gelder: Aatan su, yourt ya da ya kab,
Grgr: Az dar testi,
Glek: Ya kutusu,
Haran: ki kulplu kk kazan,
Hereni: Byk tencere,
litir: Kevgir,
Kakla: Kak sepeti,
Miren: Kk testi,
Mengel: Bakra,
Okla-oklaa: Oklava,
Piirge: Tahtadan yufka evirme aleti,
Sergen: Tavanlara yakn konulan raf,
Susak: Aa marapa,
Sapsak: Bakr, teneke, ini, inkodan yaplm su kab,
Sitil: Bakrdan sapl ekerlik,
Tahar: Az geni kulpsuz kap,
Tandr: Kkfrn,
Terek: Raf,
Tngr: Tepsi,
Yang: Kulplu kk kap,
Yaslaha: Hamur ama tahtas.
Yunak: inde birey ykanan kap,

Ankara'nn yresel lezzetlerinin tarifleri iin Altttaki blmlere baknz

PAYLA
Facebook Twitter Google



ceylannur isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Alt   #2 (permalink)
Hasret
alkan Kardeimiz

Ankarann yresel yemekleri -ankarann mehur yemekleri



Tirit
Malzemeler :
1 Ad.Bayat ekmek
1 lt etsuyu
300 gr kyma
1 ba soan
1 tutam maydonoz
1/2 fincan svya
1 kak tereya
tatl kmz toz biber
tuz
karabiber

Yapl :
Kk yuvarlak bir tepsinin iine ekmekleri lokma eklinde kopartp diziyoruz, dier tarafta hazrladmz et suyunu hepsinin stne gelecek eklinde dkyoruz. Baka bir tavada svya kyma ve soan kavurup tuz ve karabiberi ilave edip piince tepsiye yayyoruz. stne tereyan toz biberle kzdrp tepsiye dkyoruz.
Not: Sarmsakl yourt zeyip bu karma eklenip te yenebilir.

Araba orbas
MALZEMES:
2,5 su barda un
1 orta bov tavuk
2 orba ka sala
1'er tatl ka karabiber ve krmtz pulbiber
tuz

2 su barda unu 5 su barda su ile kartrlarak muhallebi kvamna geene kadar kaynatn. Kaynaktan sonra geni bir tepsiye dokulup soumaya braklarak hamur hazrlanr. 5 su barda su ile tavuk halanr, etleri didiklenerek kemikleri ayrlr. Kavrulmu 1/2 su bardag, un, sala, krmz pul biber, karabiber, tuz ve tavuk etleri tavuk suyunun ierisine konarak piirilir. Tepsideki hamurun ortas orba kasesi byklnde boaltlr, orba kasesisininin ortasna yerletirilir.

Entekke brei
MALZEMES:
1 kg. un,
1/2 kg. kyma,
hamur mayas,
1 yumurta,
1/2 paket margarin,
3 orba ka yourt,
1/2 demet maydanoz,
1/2 su barda st,
karabiber,
tuz,
svya.

Mayay lk stte eritin. Un, yumurta, maya, yourt, margarin, 1 fincan svya ve tuz ile hamur yourup mayalanmaya brakn. Kymay suyunu salncaya kadar kavurun ve zerine kylm maydanoz, tuz ve biberini ekleyin. Ceviz byklnde hamur paralar alp zerine bastrarak yasslatrn. Ortasna kyma koyup kenarlarn kapatn ve kzgn yada piirin.

Ankara Kfte
350 gr kyma
1 adet kk kuru soan
1 dilim bayat ekmek ii
Kimyon, karabiber, tuz
i iin:
4 adet kat halanm yumurta
zeri iin:
1 adet rplm yumurta
1,5 ay barda galeta unu
Kzartmak iin:
1,5 su barda kzartma ya

Soan rendelenir, dier kfte malzemeleriyle btnleene kadar yorulur. Daha sonra 4 eit paraya ayrlr. Her para tezgahta ay tabandan biraz byk alr. Ortasna soyulmu kat yumurta konur ve boha gibi yumcuklanr.Sonra el slatlarak dzgn ekil verilir. Kfteler hazrlandktan sonra nce rplm yumurtaya, sonra galeta ununa batrlr. Kzdrlm yada kzartlr. Servis tabana konur 1 parmak kalnlnda dilimlenir. Garnitrle sslenir.

Ankara kebab
MALZEMES:
Yarm su barda pirin,
4 orba ka margarin,
2,5 orba ka tereya,
300 gr. kuba kuzu eti,
milfy hamuru,
1 yumurta sars,
2 orba ka kaar peynir rendesi,
yarm demet dereotu,
karabiber,
tuz,
su.

Kuzu etini margarinde kavurun, ince kylm dereotunu ve tuz ekleyin. Ykanm pirinci eritilmi tereyana ekleyin. zerine yeterince su ilave edip ar atete piirin. Pitikten sonra et ile pilav kartrp milfy hamurunun iine yayn. Kenarlarn kapatp, zerine yumurtann sarsn srn. Kaar peyniri rendesini serpin. Orta s frnda kaar peyniri eriyene dek piirin.

ubuk Turusu
1 kg. kk salatalk
8 di sarmsak
2 orba ka kaya tuzu
1 tatl ka limon tuzu
1 su barda sirke
8-10 dal dereotu
alabildii kadar su

Salatalklar ykanr, kurulanr, uygun byklkteki kavanoza aralarna dvlm sarmak serperek yerletirilir, kavanozun zerineden sirke dklr, kavanozun alabilecei kadar su doldurulur, ukur bir kaba tekrar boaltlr, zerine kaya tuzu, limon tuzu konur, iyice kartrlr, kavanoza tekrar dklr, kavanozun st ksmna nce defne yapra sonra dereotu konur, mmknse zerine bir arlk yerletirilir (bir ta paras olabilir) kavanozun kapa skca kapatlr en az 15 gn serin ve karanlk bir ortamda bekletilir.

Beypazar sarmas
200 adet orta boy asma yapra
2 su barda pirin
2 orta boy kuru soan
2 sap taze soan
150 gr. kyma
yarmar demet taze nane, dereotu, maydanoz
1 orba ka sala
1 tatl ka karabiber
1,5 tatl ka tuz
1,5 su barda ayiek ya

Taze yapraklar sertliine gre halanr, szgece karr (salamura yaprak da kullanlabilir) taze soan, nane, maydanoz, dereotu, kuru soan ince kylr, ykanm pirin, kyma, tuz karabiber, salayla iyice kartrlr. Harca bir su barda su katlr, yapran damarl ksm masaya gelecek ekilde serilir, enlemesine az miktarda i konur, nce stte, sonra sadan soldan kapatlp, rulo yaplarak sarlr. Sarmalar tencereye dzgnce dizilir. zerine ayiek ya ve 1,5 su barda su gezdirilir, porselen bir tabak kapatldktan sonra, temcerenin kapa kalaptlr. Orta atete 10 dakika pitikten sonra, ksk atete 20 dakika daha piirilir, scak ya da lk olarak servise sunulur.
Not: Beypazar sarmasnda zellikle az miktarda kyma kullanlr ve az miktarda ile sarlr.

Gabakla
(Kabakl a)
1 kg. kabak
250 gr. kyma
1 ay barda pirin
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 adet kuru soan
1 ay barda ayiei ya
tuz
zeri iin;
sarmsakl yourt

Soan ok ince kylr, iekyada pembeleince kyma atlr, kyma suyunu salp ekince, ince doranm sivri biber eklenir. Daha sonra uygun byklkte doranm kabak, rendelenmi domates, ykanm pirin ve tuz eklenir, kartrlr, kapak kartrlr. 20-25 dakika piirilir. Servis yaplaca sra zerine sarmsakl yourt gezdirilir.

Dner kebap
Onikibuuk kiloluk bir dner iin kullanlacak malzeme:
7.5 kilo kuzu budu,
2.5 kilo dana budunun kabasndan,
2.5 kilo kuzu kymas,
1 kilo kuzu gmlei,
2 kilo soan,
250 gram zeytinya,
bir avu dvlmemi karabiber.

Yapm:
Etlerin tamamn alacak byklkte derin ve porselen bir kap temin etmeli. Etleri dner iine geirilecek irilikte paralara doramal. Soanlar entilircesine ince doradktan sonra yeteri kadar tuzla ovmal.
Kaba, bir sra et, bir sra soanla birka karabiber tanesi koyarak etle soan doldurmal. Bunlarn zerine zeytinyan gezdirerek dkmeli. Sonra kab varsa vitrinli bir buz dolabna, yoksa raflar karlm bir buz dolabna kaldrmal. Kymayla kuzu gmleini de tuzladktan ve kylm iki soanla rttkten sonra buzdolabna almal. Derin kaptaki etleri vakit vakit buzdolabndan karp altst etmeli, amar ykar gibi etleri yourmal ve tekrar buz dolabna kaldrmal. Bylece etleri drt-be gn buz dolabnda tutmal. Bu sre sonunda etleri, kymay ve kuzu gmleini buz dolabndan karmal; zerlerindeki soan ve karabiber tanelerini silkeleyip atmal. Dner iine nce kk bir ya paras sonra srasyla bir et paras, biraz kyma ve etlere gre kesilmi bir para kuzu gmlei geirmeli. Sadan soldan taan paralar kesip aralara sokuturmak suretiyle btn malzemeyi ayn srayla dner iine geirmeli. Bu i bittikten sonra ii yerine takmal ve sk sk evirerek dneri piirip kzartmal.
Etin i kalmamas iin ii nceleri ateten uzak tutmal. Aradan bir saate yakn bir zaman getikten sonra ii atee biraz yaklatrmal. Byle yaplmazsa etin yz kzarr hatt yanar, ama i ksmlar i kalr.
Dneri de odun kmr ateiyle piirmeye gayret etmeli. Elektrikli veya btan gazl ocaklarda piirilen et, lezzetinden ok eyler kaybetmektedir.

Frnda Ankara Tavas
3 kg kuzu kol veya kaburgann alt ksm
4 su barda pirin
1 orba ka tereya
7 su barda su
Tuz

1. Kuzu kol ya da kaburgann alt ksmnn zarlarn temizleyin. Avu ii byklnde paralar halinde kesin.
2. Hazrladnz kemikli paralar bakr bir tavaya yerletirip 7 su barda su ekleyin. Tuz ilave edip nceden stlm 150-160 dereceye ayarl frna verin. Frn ssn biraz daha drp orta sda, etler kzarncaya ve yumuayncaya kadar piirin.
3. Pirinci ykayp szn. Frndan kan etin suyunu derin ve geni bir frn kabna alp pirinci ilave edin. Tereyan ekleyip pilav da frnda 45 dakika piirin.
4. Pilav frndan karp zerine etleri yerletirin. Tekrar frna verip 5-10 dakika daha kzartn. Scak olarak servis yapn.

Ankara Tavas
Malzemeler:
350 gram kuba et,
2 adet orta boy domates,
2 adet yeil sivribiber,
1 adet kuru soan,
1 kse arpa ehriye,
1 orba ka domates salas,
svya
yeterince tuz.

Hazrlan:
Uygun bir tavada kuba etler ya ile sote edilir. ine ince ince doranan soanlar ilave edilir. Etle birlikte yeterince sote edildikten sonra salas konur, suyu ilave edilir ve pimeye braklr. Bu arada baka bir tencerede ehriyeler pirin pilav gibi kavrulur. ehriyeler kavrulunca dier tencerede kaynayan etlerin suyu konur. Pilav pimeye yakn suyu alnan etler de ilave edilir. Biber ve domatesler iri ekilde dorandktan sonra yada sote edilir. Pien etler servis tabana alnr, domates ve biber eklenerek servise sunulur.

Soanlama
Kullanlacak Malzemeler
4 adet yumurta
Yarm orba ka sala
Yarm kangal sucuk
Yarm su barda scak su
3 adet soan
2 orba ka margarin

Hazrlanma ekli
Soanlar piyazlk dorayn. Tuz koyup ovarak ac suyunu karn. Sonra ykayarak suyunu szn. Tavaya ya koyup eritin. Soanlar ilave edip pembeletirin. Sucuu dilimleyerek ilave edin. 3 dakika sote edin. Salay ilave edip 2 dakika daha kavurun. Scak suyu, tuzu, karabiberi koyup tavann kapan kapatn. 2-3 dakika kaynatn. Yemein suyu azaldnda 3 yuva an. Alan yuvalara yumurtalar krn. zerine tuz karabiber serperek kapan kapatarak yumurtalarn ak sertleene kadar ksk atete piirin. Scak scak servis yapn.

Kara kz kftesi
MALZEMELER:
2 su barda ince bulgur
2 orba ka un
1 orba ka niasta
1 yumurta ak
2 ay ka tuz
1 orba ka kuru nane
SOSU N:
1 su barda zeytinya veya ayiek ya
3-4 di sarmsak
1 orba ka biber salas
1 tatl ka krmz biber
1 demet maydanoz
1 kahve ka kimyon
YAPILII:
1- Bulgur bir tencereye konur. zerine 1,5 bardak kaynar su dklp kapak kapatlr.
2- Bulgur kabarnca, un, niasta, yumurta ak, kuru nane, tuz konup iyice yorulur. (Gerekirse ara sra su serpilir.)
3- Kk toplar yaplp ortalar parmak batrlarak ukurlatrlr. Kaynar tuzlu suda 5- 6 dakika halanr.
4- Sudan alnp servis tabana konur.
5- Sarmsak ayklanp dvlr. Kzgn zeytinyaa ilave edilip kartrlr. Biber salas, krmz biber, kimyon, tuz atlp kftelerin zerine dklr ve kartrlr.
6- nce doranm maydanoz yapraklar ile sslenir.

Aya Kebab
Malzeme 4 Kiilik:
4 ad. Kuzu incik,
4 ad. Paa,
2 ad. Yumurta sars,
2 orba ka yourt,
1 ad. Limon suyu,
1 orba ka Un,
1 ad. Havu,
1 ad. Patates,
1 ad. Kabak,
Tuz,
beyaz toz biber.
Halama malz:
2 di Sarmsak,
2 ad. Kuru soan,
1 ad. Maydanoz kk,
1 orba ka Sirke,
1 ad. Havu.
Sos:
2 di Sarmsak,
20 gr. Tereya,
1 orba ka Sirke,
1 ay ka toz krmz biber.

Yapm:
ncik ve paa temizlenip, havu, patates ve kabak, halama malzemeleriyle ayr ayr halanr.nciklerin suyu atlr, paalarn suyu szdrlp ayrlarak ltlr. Bir kabn iine un, yourt, yumurta sars, limon suyu bulama yaplr. Sonra lk paa suyuna rpma teli ile kartrlarak yedirilir ve kaynatlr. Tuz ve biberi atlr.Sos elde edildikten sonra, incik ve paalar kemiklerinden ayrlr. ncik taban ortasna, paalar etrafna gelecek ekilde konup, turner sebze ve sos eliinde servis edilir. Arzu zerine sirkeli sarmsak sos ve kzarm biberli ya verilir.

Vine Hoaf
1 kilogram vine
1 orba kasesi toz eker
2 litre su

Vineler saplarndan ayrlp temizce ykanr. Tencereye konulup, su ilave edilerek kaynamaya braklr. Kaynadktan sonra eker konulup 5-6 dakika daha kaynatlr. Alt kapatlr, soumaya braklr. Servis yaplr.

Kapama Pilav (Nallhan Ankara)
600 gram kuba et
4 su barda pirin
2 ba iri doranm soan
1 di sarmsak
Alabildii kadar su
Karabiber
Krmzbiber
Tuz

Et kavrulur. Yemeklik doranan iki ba soan ilave edilerek kavrulma ilemi srdrlr. Bir di sarmsak ve baharatlar da eklenerek yaplan karm tencerenin dibinde dzeltilir. Ykanm pirin zerine dklerek dzeltiril. Pirinlerin zerine bir parmak aacak kadar scak su yava yava ilave edilir. Alttaki etli karm pirinlere karmayacak ekilde, ksk atete suyunu ekinceye kadar piirilir. Daha sonra tencere ters evrilerek etler zerinde kalacak eklide servis edilir.

Koruk erbeti (ankaya Ankara)
3 kilogram koruk
5 su barda toz eker
10-12 su barda su

Ezilen koruklar szgeten geirilir. 5 su barda toz eker eklenerek kartrlr. Yeterince su ilave edildikten sonra tlbentten geirilerek szlr. Koruk erbeti souk olarak servis edilir.

Yemlik Cac (ubuk Ankara)
150 gram yemlik
2 su barda yourt
2 orta boy salatalk
3-4 di sarmsak
1 yemek ka sv ya
Kuru nane
Ald kadar su
Tuz

Ykanp temizlenen yemlikler, ince ince doranr. Yourt sulandrlr. Yourdun iine yemlik, ince doranm salatalk, sarmsak ve tuz eklenir, kartrlr. zerine nane ve sv ya dklerek kaselerde servis yaplr.

ibit Tatls (Gdl Ankara)
Yarm kilogram un
Ald kadar su
Tuz
urup:
3 su barda eker
3 su barda su
125 gram tereya

Un, su ve tuz ile kulak memesi yumuaklnda bir hamur elde edilir. Nemli bezin altnda 10 dakika dinlendirilir. ki eit paraya blnr her bir para yufka kalnlnda alr, sac zerinde hafife piirilir.
urubun Hazrlan: Su ve eker tencerede kaynatlr, iine tavada eritilen tereya eklenir. Baklava eklinde kesilen hamur nceden hazrlanan uruba katlr. Fazla beklemeden iinden alnarak servis yaplr.

Krkbyk (Beypazar Ankara)
5 kilogram un
6 kilogram eker
1 kilogram tereya
3-4 gram limon tuzu
Alabildii kadar su

Byke bir tencereye eker, limon tuzu, ve stn rtecek kadar su ilave edilir. Orta atete kaynamaya braklr. Kaynadktan 15-20 dakika sonra ateten alnr. Mermer bir zemine dklr. El yakmayacak hale gelene kadar devaml daire ekli verilip, ekip braklr. Bylelikle beyazlamas salanr.
Baka bir tarafta tereya geni bir tencereye konarak orta atete kzdrlr. ine un ilave edilir. 1-1.5 saat beyaz renk alncaya kadar kartrlarak kavrulur. Daha sonra ateten alnarak el deecek kadar soumaya braklr. Genie bir tepsinin ortasna, hamurun evresine daire eklinde elde edilen eker konur. Hamur ile eker karacak ekilde elle dndrlerek sklp ekilmeye balanr. mece usul 2-3 kii ile yaplr.
Pimaniyenin ince telli olmas iin, bu ilemin oka tekrar edilmesi gerekir (Ortalama 25-30 kez). Elde edilen pimaniye 35-40 santim uzunluunda koparlr ve ikiye katlanarak bklr. Pimaniye servise hazr hale getirilir. Pimaniyenin rutubetsiz ortamda saklanmas gerekir.

Not: Pimaniye ustas Hac Ahmet Ertrk'n byklar iki renkli (siyah, beyaz) olduundan kendisine "Krkbyk" denirdi. Krkbyk ustann yapt pimaniye helvasnn lezzeti, kokusu ve grn, her zaman fark edilirdi. Bu yzden onun yapt pimaniyeye "Krkbyk" da denir.

Malak (Nallhan Ankara)
500 gram un
1 litre su
4 yemek ka tereya
150 gram ceviz ii
1 kase pekmez

Tencere atee konulur. Bir litre su ve bir kak tereya kaynamaya braklr. Kaynayan suyun iine un yava yava ilave edilir. Bir yandan da oklava ile hzl bir ekilde kartrlr. Topaklanmamas iin unun tamam ilave edildikten sonra oklava ile kartra kartra piirmeye devam edilir. Daha sonra kak yardmyla lokmalk paralar alnarak tepsiye bir sra hamur bir sra ceviz serpilir. Hamur bitene kadar ileme devam edilir. zerine her tarafa deecek ekilde bolca pekmez gezdirilir. Geri kalan tereya da tavada kzdrlp zerine dklr.

Gazete Baklavas (Glba Ankara)
1 adet yumurta
1 su barda st
Yarm su barda sv ya
1 yemek ka yourt
Yarm limon suyu
Alabildii kadar un
500 gram buday niastas
350 gram ceviz ii
4 su barda eker
4 su barda su
4-5 damla limon suyu
250 gram tereya
250 mililitre zeytinya
Tuz

Yumurta, st, yourt, sv ya, limon suyu, bir imdik tuz ve un yorularak kulak memesi kvamnda hamur elde edilir. Bu hamurdan ceviz byklnde paralar alnp 3 beze elde edilir. Yaklak 20 dakika dinlendirilir. Dinlenmi bezeler niasta ile tek tek alp ekil verilerek ve ceviz konularak bitirilir. Tepsiye dizilir. Tereya ve zeytinya karm kzgn bir ekilde zerine dklr. 160 derecede alt st kzarana dek piirilir. nceden yaplm erbet souk olarak lk baklavaya dklr.
erbet: 4 su barda eker ve 4 su barda su harl atete konulur. Kaynaynca 4-5 damla limon suyu eklenir. 15 dakika kaynatlp hazr hale getirilir.

knal Asdas (Evren Ankara)
500 gram un
3 yemek ka tereya
Alabildii kadar pekmez

Tereya eritilip iine pekmez dklerek iyice stlr. Tereyal pekmezin zerine un ar ar dklerek srekli kartrlr, bu kartrma ilemi tereyal pekmez karm unla iyice yedirilince-ye kadar kavrularak devam eder ve asda hazrlanm olur. Asda iyice souduktan sonra servis yaplr.

lln Kr (Ankara)
2 kilogram erite
4 orba ka ya
250 gram kyma
Tuz

Erite kaynayan suya atlp piirilir ve kevgirde szlr. Tepsiye kavrulmu kyma yaylr, zerine szlm eriteler konularak yalanp frnda piirilir. Ters evrilerek kare porsiyonlara blnp servis yaplr.

Keli Makarna (Nallhan Ankara)
1 su barda erite
Tereya
Ke
Su

Su kaynatlr, iine eriteler atlr, eriteler piene kadar kaynatlr, kaynadktan sonra eriteler szlr, servis tabanana ke serpitirilir, zerine eritenin bir ksm dklr, sonra tekrar ke serpitirilir, kalan erite dklr ve tekrar ke serpitirilir, tereya kzdrlp zerine bir yemek ka ke atlr, eritenin zerine gezdirilir.

Karga beyni
10 yemek ka szme yourt
2 ay barda pekmez

Szme yourt ve pekmez uygun bir kapta kartrlr. Bulama haline getirilir. Tercihen tandr ekmeine srlerek yenir.

kz Helvas (Kazan Ankara)
2 su barda un
2 su barda zm pekmezi
3 yemek ka tereya

Ksk atete tereya iyice kzdrlr, ierisine un ilave edilir. Ezilerek srekli kartrlp, pembeleinceye kadar kavrulur. erisine pekmez ilave edilir, un pekmezi ekinceye kadar kartrlr. Ocaktan indirilerek scak scak top haline getirilir. Scak ya da souk tketilir. Kazan yresinde souk ikram edilir.




Hasret isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Alt   #3 (permalink)
zozan
Yeni Kardeimiz




arkadalar biz burdaki yazlar niye kopyalayamyoruz




zozan isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Yeni Konu a CEVAPLA

Bookmarks

Seenekler
Konuyu deerlendir
Konuyu deerlendir:



Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
| islamiforumlar.net | Sitemap | Gizlilik Politikas | Kullanm artlar

Tm Haklar Sakldr.
Bu websitesinde Bulunan Yazlar
AKTF KAYNAK LNK belirtilmeden kullanlamaz.