Zikir ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Sorunlar, Problemler

muhsin

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Temmuz 2011
Mesajlar
93
Tepkime puanı
3
Zikir ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Sorunlar, Problemler
-Zikir bir mürşide intisap etmeden, kendi başına alınıp veya edinilip çekilebilir mi?
Evet, zikir bir mürşide intisap etmeden, kendi başına alınıp veya edinilip çekilebilir. Bunun dini bir mahzuru yoktur. İnsanlar hadis-i şeriflerden veya çeşitli kitaplardan faziletlerini duydukları çeşitli zikirlerden oluşan virtler yapıyorlar. Bunları ömürleri boyunca çekiyorlar.

Türkiye’de belki milyonlarca insan, böyle yani bir mürşide tabi olmadan, genellikle hadis-i şeriflerden veya çeşitli kitaplarından faziletlerini duydukları zikirlerden oluşan virtlere sahiptirler. Virt, günlük ev ödevi gibi zikir dersidir. Duruma hadis-i şeriflerin ışığı çerçevesinde bakıldığında bunda bir teşvik de görülür. Zira hadis-i şerifler Müslümanları zikre teşvik ettiği gibi bu konuda bir mürşit şartı da aramamaktadır.

Yalnız zikir çok etkili bir ibadettir. İnsanlarda çeşitli haller oluşturabilir. Bunun için her zaman olmasa da bu tür haller yaşandığında bir mürşide danışmak ve ilgili hali anlatmak gerekebilir. Tabii bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Zira günde birkaç yüz adet hatta bir iki bin gibi sayılarla çekilen bir zikir insanda pek hal meydana getirmez.

Rahmetli babam da bir mürşide bağlı olmadan, kendi kendine bazı zikirleri virt edinmişti. Bir ara kalbinin üzerinin yandığını söyledi. Telaşlandı. Doktora gitti. Ehil bir doktor muayeneden, tetkiklerden sonra hiçbir şeyinin olmadığını söylemiş. Sonra da zikir ehli olup olmadığını sormuş. Babam da 35 yıldır şu kadar zikri günde çekiyorum deyince iş meydana çıkmış. Babam ölünceye kadar o doktoru hayırla anar ve dua ederdi. Onun söylediği içime öyle bir oturdu ki, beni öyle bir rahatlattı ki… derdi. Şimdi ben bu yolda bilgi ve tecrübe kazanınca hem o doktora hem rahmetli babama hak vermekteyim. Elbette bu kalbin üzerinin yanması kalple alakası olmayan bir durumdur. Oradaki letaif noktasının zikrin hararetiyle harekete geçtiğini, zikrin artırılması lüzumunu gösteren bir durumdur. Yani manevi bir halin işaretidir.

-Zikir Allah rızası için değil de sevap kazanmak, cehennemden korunmak, cennete girmek… maksadıyla çekilebilir mi?
Sevap kazanmak, cehennemden korunmak, cennete girmek… maksatları Allah’ın rızası kapsamındadırlar. Bundan dolayı bu maksatlarla yapılan zikir de dinen makbuldür. Fakat bu daire aşağıdadır. Bu tür maksatlar yerine Allah rızası dairesinin yukarısında Allah’ın hoşnutluğu aranmalıdır. Bu üst derecede zikir çekmek dinen daha faydalıdır. Bu sayede bunun altında yer alan sevap kazanma, cehennemden korunma, cenneti elde etme… gibi nimetler de kendiliğinden kazanılmış olur. Ayrıca Allah’ın (c.c.) hoşnutluğu ile daha yukarı manevi hallere ve ileri nefis makamlarına ulaşılmış olunur.

Himmeti âli (yüce) tutmak gerekir. Aynı zikri yapan iki kişiden niyeti, maksadı yüksek olan diğerini mutlaka geçer. Zikirde Allah (c.c.) rızasından daha büyük bir gaye, kazanç olamaz.

-Zikir dünyevi bir gaye için çekilebilir mi?
Yüce Allah’tan (c.c.) dualarda ahreti unutmamak kaydıyla dünyevi her türlü şeyi isteyebiliriz. Ama zikir bir aşk halidir. Aynı kelimeleri arka arkaya hızlı bir şekilde söylemek de bu aşk halini meydana getirmektedir, geliştirmektedir. Zikri dünyevi bir maksatla çekmek bu aşk halini dünyaya yöneltmek demek olur ki bu her şeyden önce çok çirkin bir şeydir. Büyük bir edepsizliktir. Yüce Allah (c.c.) kulun kalbini sadece dünyaya yöneltmesinden razı değildir. Dinin gayesi, ruhu ahrettir. Dünya bir ödül ve ceza yeri değil bir imtihan yurdudur. Ayet-i celilede şöyle buyrulmaktadır: “Kim ahiret mahsulü isterse onun ürünlerini fazla fazla artırırız. Kim de sırf dünya menfaati isterse ona da ondan veririz, ama ahirette onun hiç nasibi olmaz. (Şûrâ suresi, 20).”

Dünyevi maksatlarla zikir genellikle esma-i hüsnalarda mevzu bahis olmaktadır. Hâlbuki kişi zikirde Allah rızasını ölçü ve gaye edinirse yüce Allah (c.c.) fazl u ikramıyla ona kalbinden geçirdiği dünyevi hediyeleri fazlasıyla verecektir. Ayrıca bu nimetler, hediyeler hem dünya hem ahret hayatında hayırlara vesile olacaktır. Ama kişinin zikirde niyeti sadece dünya olduğunda bu sefer yüce Allah (c.c.) o kişiye o dünya nimetini bir imtihan kastıyla verecektir. Belki o dünyevi nimet ahrette imtihanı kaybetmesine sebep olacaktır. Keşke verilmeseydi, diye ebedi bir pişmanlığı getirecektir. Allah korusun. Onun için zikri hiçbir surette dünyevi amaçlarla çekmemek gerekir. Zikirde Allah (c.c.) rızasını gaye edinmelidir. Bu gerçek anlamıyla hem dünyevi hem uhrevi nimetlerin anahtarıdır.

Kalp hadis-i şerifte de belirtildiği üzere saniyede halden hale girer, değişir. Onu bir yolda tutmak kolay değildir. Zikri Allah rızası dışında başka bir gaye ile çekebilir. Hele bu durum esma-i hüsna zikrinde daha çok görülür. Onun için kalbi her zaman rotasına sokmak gerekir. Bunu şu cümle ile yapabiliriz: ‘İlahi ente maksudi ve rızake matlubi (Allah’ım Sen maksadımsın, Senin rızanı talep ediyorum.)’.

Esma-i hüsna zikrinde veya başka zikirlerde zikrin başında, sonunda veya belli aralıklarla ‘İlahi ente maksudi ve rızake matlubi (Allah’ım Sen maksadımsın, Senin rızanı talep ediyorum.)’ demek, bu konudaki niyetimizi Allah’ın (c.c.) izni ile istikamet üzere kılacaktır. Bu açıdan bu sözü daima zikrimizde virt edinmek gerekiyor. Hele kendi başına, mürşitsiz zikir edinenler buna daha çok önem vermelidirler. Çünkü şeytanlar ve nefis böylelerini yanlış yola daha kolay sürükleyebilirler. Ama zikirde gayesi Allah rızası olan kişiye nefis ve şeytan aldatmak için girebileceği bir yol bulamaz.

Esma-i hüsna zikrinde Allah’ın rızası şu noktalarla aranmalıdır: O’nun güzel isimlerinin zikriyle O’nu övmek, yüceltmek, onların manası üzerinde derinleşmek, O’nun güzel isimlerinden bazılarında ortaya konan güzel ahlakı ile ahlaklanmak, O’nun hoşnutluğunu kazanmak… gibi gayeler güdülmelidir. Bunlar olunca yüce Allah (c.c.) ilgili esma-i hüsnanın dünyaya bakan hediyelerinden kulunu mahrum bırakmayacaktır.

-Bir mürşitten virt alan bir sofi kendi başına virdine ara sıra ilaveler yapabilir mi?
Virt, zikir dersidir. Bu ders mürşitten alınmışsa bunun sayısını yaşanan hallere göre ancak mürşidin vekilleri veya mürşit artırabilir. Virde ilave maksadıyla yapılmayan, sayıya vurmadan çekilen zikirler serbesttir. Yani sofi bu şartla istediği kadar zikir çekebilir. Aslında virt arabanın kontak anahtarını çevirmek gibidir. Arabayı çalıştırır sadece. Önemli olan sayısız zikirle, yani sürekli zikirle yol almaktır. Gerçek kazanç buradan gelir. Çünkü virtten amaç sürekli zikre geçmektir. Sürekli zikirle ileri hallere ulaşmak, nefis makamlarını aşmaktır. Bu yolda hız şeytanları da sindirir.

Cahil sofiler genellikle bu konuyu yanlış anlarlar. Sayıya vurmadan yapılan zikirlerle virdin kendi başına artırıldığı düşüncesine kapılırlar. Onun için virtte sayıyı koruma, kendi başına artırmama konusunda derin bir taassuba düşerler. Sürekli bu konuda etraflarını da uyarırlar. Onun için de bu yolda hiç bir ilerleme kat edemezler. Kabiliyetli kişileri de engellemiş olurlar. Hâlbuki sürekli zikir, sayıya vurulmadan yapılan zikir, Allah’ın emridir: ‘Ey iman edenler Allah’ı çokça zikredin! (Ahzab suresi, 41)’ Allah’ın (c.c.) emri ve peygamberin sünneti olan hususlarda mürşitten izin alınmaz.

Şayet bir sofi faziletine inandığı bir zikri belli bir sayıda virt edinmek istiyorsa bu konuda şeyhinden müsaade alması edebe uygundur. Şayet böyle bir izni alacak durumu yoksa o zaman sayıya vurmadan o zikri her gün istediği kadar çekebilir.

-Zikri alıp bırakmak, tamamen terk etmek doğru mu?
Zikir yoluna giren kişinin zikri değişebilir. Azalabilir. Artabilir. Sofiyse, bunu mürşidi belirler. Şayet kişi kendi başına, mürşitsiz zikre başlamışsa belli bir sayıyı koruması tavsiye olunur. Bu konuda aç gözlü olmak yerine kişinin kolayca, zahmetsiz bir şekilde yapabileceği, yani gücünün yettiği ve zamanının elverdiği belli bir sayıda kalması daha doğrudur. Zira şeytanlar zikir ehlini çok kıskanırlar. Bunun için çeşitli oyunlar oynarlar. Genellikle zikri bıraktırmak için onları sayıyı artırmaları konusunda çok teşvik ederler. Sayı artınca bir süre sonra bu zikirler kişiye ağır gelmeye başlar. O zaman onlar hepten zikri bırakırlar. Bir daha dönüp arakalarına bile bakmazlar. Çünkü nefis bıktığı, usandığı bir şeyden kaçar. Şeytanlar nefsin damarlarını insanlardan daha iyi bilirler. Damara göre şerbet verirler. Hâlbuki hadis-i şerifte hayırlı amelin az da olsa devamlı olanı makbuldür, denilmektedir. Kişi önce çok çekip de sonra bir miktar azaltabilir. Önce şu zikri çekip de sonra başka zikirlere de yönelebilir. Ama zikri tamamen bırakmak, terk etmek hayra alamet değildir. Bu şeytanların oyununa gelmektir. Yüce Allah (c.c.) böyleleri için şöyle buyurmaktadır: Kim Rahman olan Allah’ın zikrinden yüz çevirirse biz ona bir şeytan musallat ederiz. Artık o şeytan onun yakın dostudur. (Zuhruf suresi, 36).’

-Zikir çekecek vakti olmayanlara ne tavsiye edersiniz?
Elbette iş güç yoğunluğundan beş dakikalarını bile zikre ayıramayan insanlar olabilir. Böylelerine arabalarına binecekleri yere gidinceye kadar, bazı bedeni işleri yapma sırasında belli zikirleri, özellikle peygamberimizin (s.a.s) sevabını ve faziletlerini belirttiği zikirleri çekmelerini tavsiye ederiz. Bir Müslüman’ın bir gününü hiçbir zikre ayırmadan geçirmesi telafisi imkânsız büyük bir zarardır. Çünkü geçen zaman bitmiştir. Asla geri gelmez.

Hadis-i şerifte cennet ehlinin her şeyden hoşnut olduğunun ama zikirsiz geçen anlarından büyük bir üzüntü duyduklarını anlamaktayız. Çünkü zikrin kazancı çok büyüktür. Cennet nimetleri de kişilerin amellerine göre verilmektedir. Cennetteki müminlerin dereceleri bu açıdan birbirinden çok farklıdır. Hatta peygamberimiz (s.a.s) bu farklılığı ifade sadedinde dünya ölçülerini kullanmamış, Süreyya yıldızının uzaklığını işaret buyurmuştur. Bundan dolayı ebedi hayatımızda ezilip büzülmemiz için zikre yönelmek akıl karıdır. Günün belli bir vaktinde, yolda, arabada, yatmadan önce vs. bize göre zikredebileceğimiz bir anda az da olsa sayıya vursak da vurmasak da bir zikrimizin olması bizler için büyük kazançlar getirecektir. Şunu unutmamak gerekir ki her zikrin dünyaya bakan ufak bir hediyesi, hediyeleri de mutlaka vardır.

Bir de peygamberimizin (s.a.s) Müflis Kimdir hadis-i şerifinden hisse almak gerekir. Peygamberimiz (s.a.s) sahabesine sormuş ‘Müflis kimdir?’ diye. Sahabeler şöyle buyurmuşlar: ‘Elindeki sermayesini kaybeden kimse.’ Peygamberimiz (s.a.s) ise ‘Hayır,’ demiş ‘gerçek müflis, ahrete, mahşer meydanına dağlar büyüklüğünde sevapla gelip de günahları yüzünden bunları dağıtan kişidir. Çünkü o kimisinin gıybetini yapmış, kimisine iftira etmiş, kimisinin hakkını yemiş, kimisine sövmüş, kimisini dövmüştür. Hak sahiplerine sevapları verilince elinden bir şeyi kalmayıp da onların günahlarını yüklenmiştir. Bu yüzden cehennemlik olmuştur.’ Şimdi bu hadis-i şerifi kimse pek üzerine almak istemez. Nefsimize sorsak, üzerinde hiç kul hakkı var mı, diye. Nefis kendisini hemen temize çıkarır. Hâlbuki her gün nice kişinin günahını bilerek veya bilmeyerek yüklenmeyen kişi yoktur. Onun için bu hadis-i şerifi her insanın kendi nefsi hesabına alması, anlaması, sanki kendisi için söylenildiğini farz etmesi takvaya ve ihtiyata daha uygundur.

Gerçekte zikir her kişi için lüks değil, ekmek su gibi ahrette gerekli bir sermayedir.

Hadis-i şeriflerden anlaşılmaktadır ki, yüce Allah (c.c.) ahrette kul haklarına karışmamaktadır. Bu durumda onların Allah (c.c.) tarafından afları mümkün görünmemektedir. Ayrıca o çetin günde kimse hakkını helal etmeye de yanaşmayacaktır. Yakınlar bile. Bu durum ayet-i kerime ile de sabittir. Bunun için kişiler anne babalarından, evlatlarından, kardeşlerinden bile kaçacaklardır (bk. Abese suresi 35). Allah’ın karışmadığı kul hakları için ahrette elimizde büyük bir sermayenin bulunması gerekir. Zikir hadis-i şeriflerde sevap yönü ile cihatla mukayese edilmektedir. Yani zikre o kadar büyük sevaplar verilmektedir ki onunla başka bir amel pek kıyaslanamamaktadır. Bunun için her fırsatta zikre yönelmek, günün belli anlarında, boş vakitlerde zikretmek kişiye ahrette büyük sermaye kazandıracaktır. Hele bir Müslüman’ın, bir mürşide bağlı olmasa da, kendi başına peygamberimizin (s.a.s) çekilmesi konusunda faziletlerini zikrettiği belli bir sayıda az da olsa bir virt edinmesi, ahrette hesapların görüleceği günde, dünyada kara gün için bir kenara konulan para gibidir. Şuna eminim ki, zikir çekmeye vakti olmayan Müslümanlar, işin bu noktasını kavrarlarsa buna vakit bulabileceklerdir. Sorun vakit bulmamaktan ziyade bir şuur ve önem meselesidir.

-Bazı kişiler vakit namazlarında veya Cuma namazında tespihata ve duaya katılmadan camiden çıkıyorlar. Bunlar ne kaybediyorlar?
Toplu, cemaatle zikrin ne getirdiğinden haberleri olmayan kişilerdir bunlar. Sanıyorlar ki toplu, cemaatle zikirde herkes çektiği zikrin sevabını almaktadır. Oysa Allah’ın (c.c.) toplu, cemaatle yapılan ibadetlerde sevap taksimi farklıdır. Böyle durumlarda herkese topluluğun, cemaatin sevabı kadar ayrı ayrı verilmektedir. Düşünün camide yüz kişi varsa o birkaç dakikada herkes o kalabalığın çektiği zikrin sevabına birden ulaşmaktadır. Hâlbuki kişi tek başına akşama kadar hiçbir iş yapmadan zikretse o sevaba ulaşamayacaktır.

Şimdilerde internet üzerinden çeşitli sitelerde yapılan salât u selam getirme, çeşitli zikirleri çekme, Kuran-ı Kerim hatmi, çeşitli sure, ayet okuma kampanyalarını vs. boş görmemek, küçümsememek gerekir. Bu tür zikirleri ve ibadetleri bir topluluk ve cemaatle birlikte yapmak tek başına yapmaya göre çok daha kazançlıdır. İnsanı topluluk ve cemaat sevabına ulaştırabilir.

Haddizatında mürşitten alınan zikrin de böyle gizli bir sırrı olduğunu sanıyorum. Ama şeytanlar ve nefis insanın bu gizli hazineye ulaşmaması için bu yolu gözden çok düşürmektedir. Kendi başına, mürşitsiz zikri gözde daha çok büyütmektedir. Şu kesin ki her tarikatın mutlaka bir toplu bir de ferdi olarak yapılan zikir çeşidi vardır. Toplu olarak yapılan zikre topluluk ve cemaat sevabı verildiğinden zerre kadar kuşkumuz yok. Mürşit tarafından sofiye ferdi olarak verilen virt dersinde de böyle bir topluluk ve cemaat sevabı söz konusu olabilir diye düşünüyorum. Zira kişi mürşide bağlı olmadan yıllarca zikir çektiği halde bir hal yaşamadığı, manevi makamları kat edemediği halde aşağı yukarı aynı miktarda bir zikri mürşide bağlı olarak çeken kişi ise kısa zamanda manevi halleri yaşamakta, ileri nefis makamlarına geçmektedir. Bunun sırrında mürşit tarafından verilen zikirde topluluk ve cemaat sevabının da bir hissesinin olabileceğini ihtimal dahilinde görmekteyim.

-Vakit namazlarının arkasından yapılan ‘Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber’ tespihlerinin önemi nedir?
Vakit namazlarının arkasında çekilen bu zikirlerin hikâyesini bildiğimiz zaman kendi başına, yani mürşitsiz de olsa zikir edinmenin değerini ve önemini kavramış oluruz.

Bir grup fakir sahabe peygamberimize (s.a.s) gelip şöyle derler: Ya Rasulallah, zenginler bizi geçtiler. Bizler namaz kılıyoruz, onlar da kılıyorlar. Bizler oruç tutuyoruz, onlar da tutuyorlar. Ayrıca onlar zekât ve sadaka veriyorlar. Biz bunlardan mahrum kalıyoruz. Onlara yetişebilmemiz için bize bir amel gösterebilir misiniz?

Peygamberimiz (s.a.s) o zaman onlara bugün namaz sonlarında çekilen tespihatları öğretti ve bunu her vakit namazının arkasından çekmelerini istedi. Yani namaz sonlarında bugün toplulukla ve cemaatle çektiğimiz 33 Sübhanallah, 33 Elhamdülillah, 33 Allahu Ekber zikirleri önce böyle ferdi planda başladı. Peygamberimiz (s.a.s) bu zikirlere devam ederlerse zenginlerin sadaka ve zekâtla elde ettikleri sevaptan daha ziyade sevaba kavuşacaklarını da fakir sahabelere müjdeledi.

Hâlbuki bu vakit namazlarının arkasında yapılan zikirlerin hepsini bir iki dakikada herkes çekebilir. İşte zikir kısa zamanda bu kadar büyük sevap getirmektedir! Tabii ashabın zenginleri bu hadisten haberdar olunca onlar da bunu yapmaya başladılar. Bu sefer fakir sahabeler başka zamanlarda peygamberimizden (s.a.s) duydukları başka zikirleri çekme yoluna girdiler. Sahabenin çoğunun tahtadan kutuları vardı. İçlerinde taş ve hurma çekirdekleri bulunurdu. Bunları çeşitli zikirleri çekmekte sayıyı bilmek maksadıyla tespih olarak kullanırlardı.

Peygamberimiz (s.a.s) aynı namaz tespihatını kendisinden bir yardımcı, hizmetçi isteyen kızına, Hz. Fatıma’ya (r.anha) gece uyumadan önce tavsiye etmiştir. Bunun hizmetçiden daha iyi olduğunu söylemiştir. Bu durum, vakit namazı arkasından söylenen bu tespihatların dünyevi hediyesine de işaret etmektedir. Hz. Ali (r.a) bu tespihatı ömrü boyunca kendisine virt edinmiş, uyumadan önce mutlaka okurmuş. Hatta Sıffin savaşında bile bunu ihmal etmediğini belirtmiştir.

Bakın, görüyorsunuz ki, sahabeler ortalama çekme süresi iki üç dakika bile olmayan tespihatlara ne kadar önem vermişler. Bunlardan ders çıkarmak gerekir. Sayısı az da olsa zikre önem vermelidir. Özellikle vakit namazlarının arkasındaki tespihatlar çok önemlidir.

-Peygamberimizin (s.a.s) ümmetinden çekmesini istediği ve faziletlerine değindiği zikirlerden bazılarını söyleyebilir misiniz?
Peygamberimiz (s.a.s) buyurmuştur ki, besmele ile başlanmayan işin sonu yoktur (hayırlı olmaz).

Onun için her işin başında besmele çekmek gerekir. Besmelede Allah’ın üç güzel ismi zikredilir. Her işte yapılınca bu Allah’ı günde onlarca kez zikretmek yerine geçer. Büyük sevap kazandırır.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurmuşlardır ki, bana salâvat getirenler bana yakındır. Bana salâvat getirene Allah (c.c.) on salâvat getirir. Sizin salâvatlarınız bana bu konuda hizmetli meleklerce ulaştırılır. Ben de alırım, mukabelede bulunurum.

Salâvat peygambere dua etmek demektir. Hakikatte ise Allah’ın ve peygamberin salâvat getiren kişiye dua etmesidir.

Peygamberimiz (s.a.s) adım anıldığında salâvat getirmeyenin burnu dürtünsün diye beddua etmiştir.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdular ki, size söylenmesi kolay ama terazide ağır olan bir zikir öğreteyim mi? O, ‘Sübhanallahi ve Bi-hamdihi Sübhanallahi’l-Azim’. Kim bu zikri günde yüz kere söylemeye devam ederse günahları denizköpüğü kadar da olsa bile affolur. Kimse bu zikri yüz defa söyleyen kişinin ameline ulaşamaz. Velev ki ondan fazla bu zikri çeken olsun.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdular ki, ‘La havle vela kuvvete illa billahil-Aliyyül-Azim’ cennetin hazinelerinden birisidir. Bu zikir, 99 derde devadır. Bu zikre devam edenlerden ayrıca en hafifi fakirlik olmak üzere 70 çeşit bela ve musibet üzerinden kaldırılır.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdular ki, ‘Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber’ zikrini söyleyen kişi için cennette bir ağaç dikilir. Bir atlı beş yüz yıl gölgesinde gitse bile gölgesini bitiremez.

Peygamberimiz buyurdular ki, ‘La ilahe ilallahu vahdehu la-şerike leh lehu’l-mülki ve lehu’l-hamdu ve hüve ala külli şey’in kadir’ zikrini her gün yüz kere söyleyen kimseye on köle azat etmeye denk sevap verilir. Ayrıca yüz iyilik mükâfatı yazılıp yüz günahı silinir. Bunların yanında günün akşamına kadar şeytanın şerrinden de korunur. Bu zikri günde on kez okuyan ise Hz. İsmail (a.s.) soyundan dört köleyi azat etmiş gibi sevap kazanır.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdular ki, zikrin en faziletlisi La ilahe illallah’tır. Bu günahları yakar, yok eder. Günde yüz defa bunu zikredenlerin kıyamet günü yüzü ay gibi parlar.

Bir de zikir kelimelerinin başına Allahın kelimeleri adedince, zerrelerin adedince, yeryüzündeki canlılarının adedince, ağaçların, yaprakların adedince…. gibi sıfatlar konunca bu zikri daha çok zenginleştirir, nemalandırır, sevaplandırır. Peygamberimizden (s.a.s) bu manada hadisler vardır.

Allah (c.c.) zikrini gereği şekilde, rızasına uygun olarak yapmamızı nasip eylesin. Âmin.
Muhsin İyi
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Allah cc sonsuz ama sonsuz razı olsun Muhsin bey kocaman bir hazine var burada nasıl teşekkür edeceğimiz şaşırdım... Forum ailem uzun diye es geçmeyin mutlaka okuyun ve amel etmeye gayret edin inşallah.
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
Ruhanilerle alakali durum yok burada hocam bilgilendirirseniz...

Mürşidsiz yapılan bazı zikirler yeterince hazır olmayınca aksi sonuçları olabilirmiş.Cinler, Şeytanlar ve o Esmanın Hadimleri bunu kastediyorum.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Ruhanilerle alakali durum yok burada hocam bilgilendirirseniz...

Mürşidsiz yapılan bazı zikirler yeterince hazır olmayınca aksi sonuçları olabilirmiş.Cinler, Şeytanlar ve o Esmanın Hadimleri bunu kastediyorum.

Yukarıdaki yazıyı dikkatli okuyun her türlü açıklama var yazıda. Burada yazılanlardan farklı bir bilgimiz yoktur.
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
Sayın Admin bu yazıyı aldığınız şahsın başka yazılarıda var. Bu şahıs zikirde belli katmanların olduğunu ve katmanları geçmenin zor olduğunu söylüyor. Şahıslar genelde iki katman arasında sıkışıyorlarmış ola ki bu forumdan bu yazıyı biri okur ve güvenerek günde zikir sayısını belli rakamlara göre okur ve o katmanları aşabilirse sorun büyük olur. Lütfen biraz daha özen gösterelim...
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sayın Admin bu yazıyı aldığınız şahsın başka yazılarıda var. Bu şahıs zikirde belli katmanların olduğunu ve katmanları geçmenin zor olduğunu söylüyor. Şahıslar genelde iki katman arasında sıkışıyorlarmış ola ki bu forumdan bu yazıyı biri okur ve güvenerek günde zikir sayısını belli rakamlara göre okur ve o katmanları aşabilirse sorun büyük olur. Lütfen biraz daha özen gösterelim...
Neye özen göstermemizi istiyorsun güzel kardeşim? Burası bir forum sitesi. Üyemiz kendi doğrularını yazmış. Sizin yanlış gördüğünüz bir nokta varsa ayrıntılı olarak doğru bildiğinizi yazarsınız. Kendisi gelip cevap yazarsa yazar, yazmazsa herkes inandığına meyleder.

Sizin sorduğunuz konu da, yukarıdaki yazıda anlatılanlar da dini bir nas değil ki! Farz değil, vacip değil!

Belli kuralları varsa bile, bunlar insan eliyle oluşturulmuştur. O halde konuyla ilgilenenler olursa gelir tartışır. Doğru yolu bulursa bulur. Bizim burada misyonumuz platform oluşturmak ve devamlılığı sağlamaktır. Her konuda hakemlik yapamayız ki!
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
Güzel kardeşim zaten forum sitesi ama ben sorunca beni sen yönlendirdin ya ayrıca ayetlerde ve hadislerde zikrin önemi iyice vurgulanmış.Farz mıdır vacip midir bilmem ama çok önemli onu bilirim.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Güzel kardeşim zaten forum sitesi ama ben sorunca beni sen yönlendirdin ya ayrıca ayetlerde ve hadislerde zikrin önemi iyice vurgulanmış.Farz mıdır vacip midir bilmem ama çok önemli onu bilirim.
Ben mesajımı "Lütfen biraz daha özen gösterelim."
sözünde; admine seslendiğin için cevap olarak yazdım. Dini bir nas olmadığı için özen göstermek zorunda değiliz. Hatta ilgilenmek gibi bir zorunluluk da yok, bunu anlatmak istiyorum. Dini naslar hariç herkes kendi yazdığı yazıdan sorumludur, kendisini bağlar. Yani velhasıl kelam sen mesajını direkt olarak paylaşımı yapan kardeşimize yazmalıydın. Neyse kendisi mesajını görürse sana cevap yazar sanırım.
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
Üstadım kusuruma bakma ben sen yazdım...Özür diliyorum.Ama üstadım sen admin olarak bu yazıyı kaldırmanı rica ediyorum çünkü bayağı kusurlu kimsenin vebalini bu arkadaşta sizde almayın.Tekrar özür diliyorum.Hakkini helal et.

Selam ve dua ile.

Saygılarımla.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Üstadım kusuruma bakma ben sen yazdım...Özür diliyorum.Ama üstadım sen admin olarak bu yazıyı kaldırmanı rica ediyorum çünkü bayağı kusurlu kimsenin vebalini bu arkadaşta sizde almayın.Tekrar özür diliyorum.Hakkini helal et.

Selam ve dua ile.

Saygılarımla.
Özür dileyecek birşey yok kardeşim. Sohbet ediyoruz. "bu yazıyı kaldırmanı rica ediyorum çünkü bayağı kusurlu" Tamam anlaşıldı yazı yanlış, kusurlu diyorsun ama bir türlü doğrusu nedir onu yazmıyorsun. Bir şeyin yanlış olduğunu idda ediyorsan, altına doğrusu budur, delilim de şunlardır yazarsın bizde anlarız o zaman.

Önce doğrusu nedir onu bir görelim. Yanlış olan neye göre yanlış, kime göre yanlış? Doğru olan nedir? Neye ve kime göre? Açıklama yapmadan, bu kusurludur kaldırın demek olur mu?
 

Zümrüdü Anka

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
402
Tepkime puanı
26
Üstadım bu şahıs bakarsanız göreceksiniz artık tanıtım amaçlı mı bilmiyorum bir çok forumda yazısı var...Bu konuda aynı zamanda rüya yorumu yapan kardeşimiz Gönülsızım'ın bilgisi olduğunu ben düşünüyorum kendisi bu konuda yardımcı olursa hem bizim için hemde forum için daha faydalı olacaktır.Çünkü Esmaların zikri tasavvufta ilaç gibi görülür bunun için manevi alemin doktorlarından öğrenmek gerekir.Hz.Ebubekir ve diğer 3 halife Hz.Peygamber'den öğrendiler.Gerek hadislerde gerek ayetlerde Allah'ın zikri konusuna ısrarla vurgu yapılıyor namazdan sonraki en etkili ibadet olarak görülüyor. Bu aynı zamanda Ledün ilminin kapsamına girer bu ilimde aynı zamanda tabirde var dır çünkü insan mana aleminin tabakalarını bilmeden tabir yapamaz tekrar söylüyorum ehil biri olmadan bu işe girilirse aynı zamanda hayır kapıları ile beraber şer kapılarıda açılıyor bu yuzden ehilden yardım almak gerek sanki Gönülsızım kardeşimiz ehil yardımcı olursa minnetttar kalacagiz..Bu yüzden söylemiştim karar sizin...Teşekkürler.

Selam ve dua ile.

Saygılarımla.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Hala bekliyoruz... yazıdaki hatayı, yanlışlığı söyleyeceksin, doğrusunu yazacaksın diye. Hayırlısı bakalım...
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Zikir nedir?
Zikir; Allah’ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların tümü diye tanımlanmaktadır.
Zikir, insana sevap kazandıran her türlü amelin genel adıdır. Çünkü "Zikir", Allah’a itaattir,kulluktur, zikir

Zikir çeşitleri nelerdir ?
1- Dil ile zikir:
Allah'ı isimleriyle anmak, hamd etmek, tesbih etmek, Kur'an okumak, Kur’an’ı dinlemek ve dua etmektir. Dil ile yapılan zikir, kalbi zikre yol açmalıdır.

2- Kalb ile zikir:
Kalbi zikir, bedenin zikrine yani ameli zikre zemin hazırlamalıdır. Ameli zikirden kastımız, Allah’ın yapmamızı istediği kulluk vazifeleri, bir başka ifadeyle ibadetlerdir.

Kalb ile zikir, Allah'ı gönülden anmaktır. Bu da üç çeşittir:

a- Allah'ın varlığına delalet eden delilleri düşünmek, O'nun isim ve sıfatlarını tefekkür etmektir. Allah'ın varlığına delalet eden deliller, başta Kur’an ayetleri ve kainattır. Kur’an’da ve kainatta yer alan ayetlerin tümünde, Yüce Yaratıcıya götüren, O’nun varlık ve birliğini haykıran, kuvvet ve kudretini gözler önüne seren sayısız alamet ve deliller mevcuttur.

b- ilahi hükümleri yani Allah'ın emir ve yasaklarını ve kulluk görevlerimizi ve bunlarla ilgili delilleri düşünmek. Yani bir gönül ve vicdan muhasebesi yapmak gerekir.
Ne ile mükellefim, neyi ne kadar yapmam gerekir? İlahi teklifler benim için ne ifade ediyor? Sorularının cevaplarına kafa yormak…

c- Benliğimizdeki ve evrendeki varlıkları ve bunların sırlarını tefekkür ederek, her zerrenin, "yücelikler alemi”ne ve Allah'ı gereği gibi bilmeye götüren birer ayna olduğunu görmek, idrak etmektir. Böyle bir zikirden alınacak zevkin bir göz açıp kapamak kadar olan zamanı bile cihanlar değer. İşte bu noktada insan kendinden ve alemden geçer

3- Bedeni zikir: Vücudumuzdaki bütün organların, sorumlu oldukları vazife ile meşgul ve yasaklandıkları şeylerden de kaçınmalarıdır
Bu noktada hem Allah ile ve hem de insanlarla olan muamelemizin dürüst ve samimi olması gerekir. Dolayısıyla yaptığımız her işi, ibadet şuuru içerisinde yapmalı ve aksi durumda hesaba çekileceğimiz endişesini taşımalıyız.
 

uslu_çocuk

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
20 Ocak 2016
Mesajlar
60
Tepkime puanı
2
Bir mürşide bağlanmadan da zikir çekilir ama bu, sana sadece sevap kazandıran namaz, kuran,hac gibi bir ibadet olur. Bir mürşide bağlanırsan ve onun dediklerini yerine getirirsen (zikir vs.) işte ancak o zaman kalbindeki perdeler kalkmaya başlar ve manevi yolda ilerlersin. Çünkü perdeyi kaldıran şey ibadet değil Peygamber Efendimiz (sav)'in emriyle mürşiddir. Tabi, günümüzde mürşid bulmak zor olduğu için insanlar daha çok kendi başlarına zikir çekmeyi benimsiyorlar. Zikir sonucu başlarına gelen hallerin Rahmani mi şeytani mi olduğunu anlayamadıkları için tehlikeli olsa da günümüzde seyr-i süluk etmek isteyen insanların pek fazla seçeneği yok gibi.
 

osisko

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2015
Mesajlar
46
Tepkime puanı
1
Zikir, bir mürşide biat edilmeden belirlenmiş adet ve belirlenmiş esmaların okunması şeklinde olur ise, kişide manevi bozulmalara, yani mecnunluğa varacak boyutlarda tahribata sebebiyet verebilir.

Fakat bir mürşide tabii olunur ve günlük virdi kişiye tarif edilir ise, kendisine verilen adetler ne kadar fazla olur ise olsun, "hüddemi" alınmıştır, yani biat eden kişi koruma ve muhafaza altındadır. Bu nedenledir ki hiç bir mecnunluğa sebebiyet vermez.

Biat, biat-ı Resulullah 'tır.

Örnek olarak şöyle de denilebilir;

Aynı hastalıktan tedavi edilen iki ayrı kişiye aynı (adet) miktar ve dozajda tedavi uygulanmaz, uygulanamaz. Tedavi şekillerinde benzerlik görülse de, verilecek olan dozaj, daima farklılık arzeder.

Hem yaş, hem kilo, kadın ve erkek için tedavi değişkendir. Çocuk ve yetişkinler için de aynı durum ifade edilebilir. (Tasavvufa girmemiş kişi ile içerisinde olan)

Zümrüdü Anka isimli kardeşimizin de ifade ettiği gibi, birilerinin paylaşımını hoşuma gitti, maksat Allah 'ı zikretmek ben de yaparım diye kendimize doğru olarak kabul etmek, yanlış olur.

Adet belirlemeden yapıldığı müddetçe pek sorun olmasa da, bahsi geçen esmalar, bir Evliya 'nın talim ve terbiyesinde okunan esmalardır. Doktorun ( Mürşidin) tavsiyesi ve gözetimi altında olduğu müddetçe sorun olmaz.

 

uslu_çocuk

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
20 Ocak 2016
Mesajlar
60
Tepkime puanı
2
Güzel diyorsun da mürşid göster bağlanalım. Teknoloji devrindeyiz. Ders sırasında telefonu çalıp "Pardon bunun sessize almamışım" diyen mürşid mi olur? Olursa da bu devirde olur. Kaldı ki ona her gün gidecek mürid de yok. Sen günde 1 saatini şeyhine ayırabilir misin? Sonra onun her dediğini (içinden veya dışından) muhalefet etmeden kabul edebilir misin? Bu devirde hakiki mürid bile yok biz şeyh arıyoruz!
 

osisko

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2015
Mesajlar
46
Tepkime puanı
1
Güzel diyorsun da mürşid göster bağlanalım. Teknoloji devrindeyiz. Ders sırasında telefonu çalıp "Pardon bunun sessize almamışım" diyen mürşid mi olur? Olursa da bu devirde olur. Kaldı ki ona her gün gidecek mürid de yok. Sen günde 1 saatini şeyhine ayırabilir misin? Sonra onun her dediğini (içinden veya dışından) muhalefet etmeden kabul edebilir misin? Bu devirde hakiki mürid bile yok biz şeyh arıyoruz!


Mürşid arayan biri değilsin.

Şayet kullandığın isim gibi uslu çocuk olsa idin..! İfadelerinde edep ve terbiye dışına çıkmazdın.

Allah bu zamana kadar ve hiç bir devirde, kainatı bir an olsun Mürşid 'siz, Evliya 'sız boş bırakmadı, bırakmayacak.

Ne kadar da düşünülmeden kullanılmış ifadeler;

"ona her gün gidecek mürid de yok. Sen günde 1 saatini şeyhine ayırabilir misin? Sonra onun her dediğini muhalefet etmeden kabul edebilir misin? Bu devirde hakiki mürid bile yok biz şeyh arıyoruz"

Arayanın hali ve ahvali bu olmaz. Daha tevazu, daha mütevazi, hakikaten de arayan bir kişi kimliğinin ön plana çıkması lazım..

Arayan bulur..!
 

uslu_çocuk

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
20 Ocak 2016
Mesajlar
60
Tepkime puanı
2
Hakiki mürid tabi yok (doğru, mürşid de aramıyorum)
Yıllar boyunca vuslat olmuş bir şeyhin mezarına gidip ondan feyz alabilecek var mı?
Zahiren islama karşı gibi gözükse bile bir adamın her dediğini harfiyen yerine getirebilecek misin?
Riyazet yapabilecek misin? Az yiyip, az uyuyup, az konuşabilecek misin? Annen yemek hazırladığında "Yemeyeceğim anne, ben derviş oldum", abin boş söz konuştuğunda "Bir dervişe boş konuşmak yakışmaz" diyebilecek misin? "Kim takar ulan dervişliğini" diyecekler. Yemek hazır, yemek ye. Mevzu var, konuş. İki dakika zikire kapandığında "Yav kardeşim, geldik odana kapandın, iki dakika yüzünü görelim" diyecekler. Şeyhe giderken (hadi buldun diyelim) ne diyeceksin? "Ermeye gidiyorum anne, yemeğe bekleme!" mi diyeceksin? Deli gözüyle bakar herkes. Dahası izin vermezler. "Evinde namazını kıl. Bu çemberde dindar ol. Buranın dışına çıkma" derler sana.

Allah bu zamana kadar ve hiç bir devirde, kainatı bir an olsun Mürşid 'siz, Evliya 'sız boş bırakmadı, bırakmayacak.

Ben yok demedim, göster dedim. Bir elin parmaklarını geçerler mi acaba? Geçseler bile bize bir faydaları ne kadar var? Şeyh dediğinin dizinin dibine oturursun. Gözünün içine bakarsın. Her dediğini yaparsın. Sana sadece zikir vermez. "Al şunu şuraya götür" de der. Seni imtihan da eder. Türlü yollar ile seni pişirir. Sonra da kalbinden perdeyi aralar, çeker. Bir üst nefis mertebesine geçersin. Ama bu tarz bir mürşid-mürid ilişkisi belki elektriğin icadıyla beraber son buldu. Günümüzde pek mümkün değil. Eskiden tekkeler vardı. Bilirdin hangi şeyhin nerde olduğunu. Şimdi hocayı bulsan bile 1 saat sıkılmadan yanında oturabilecek misin? İşin var gücün var. Okulun var işin var. Boş vakit meşguliyetin var. Zaman öldürmen var. Evinden çıkıp her gün 3 vasıtayla işe gidiyorsun, belki 5 vasıtayla şeyhine gideceksin. Her gün her hafta buna sabredebilecek misin? Ya da kontörün bittiğinde ne yapacaksın. Şeyh'in "Sen çaldır ben ararım" mı diyecek. Nasıl buluşacaksınız? Her yerde teknoloji var. Her yer kalabalık. Öyle yerlerde yaşamaz ki böyle zatlar. Nerde bulacaksın. Bulamayacaksın. En azından eskisi gibi çok bulamayacağın kesin. Bu kadar az olan bir şeyin peşinden koşmanın da manası yok. Ben sana gavur ol demedim ki. Sen ibadetine devam et. Namazına zikrine devam et. Az çok yol katedersin. Ne yapalım. Bu devir garip devir. Başımız boş. Kendi kendimize bir şeyler yapmamız gerekiyor. Zaten belki de bu yüzden ahir zamanda yapılan ameller daha faziletli.
 

osisko

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2015
Mesajlar
46
Tepkime puanı
1
Hakiki mürid tabi yok (doğru, mürşid de aramıyorum)


Sen evinde otur tom ve jeriyi seyret.

Kafana göre senaryoyu yazmış, filmde de kendin oynuyorsun. Ne dervişlikten haberin var, ne Mürşid 'den.. Ne Evliya 'dan haberin var, ne müridden..

Anne, okul, ders, sınıf, yemek, işin var meşgulsün, elektriğin icadı, kalabalık ortam, beş araba aktarmalı mesafe falan, falan...!

Kafandaki bunca kalabalığın içerisine Mürşidi de sokup daha da içerisinden çıkılmaz bir hale bürünüp, kendini kaybedersin mazallah.. Dervişlik sana göre değil. Sen mürid de olamazsın. Çizgi film seyret. Yeni mahsul animasyonlar izle. Sana daha fazla keyif verecektir.

Bak Allah c.c ne buyuruyor;

Rabbimiz! Onlara, kendi içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitabı ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir elçi gönder. Her zaman üstün gelen, her şeyi yerli yerince yapan yalnız sensin. Sen.
Bakara 129

Nitekim kendi içinizden size âyetlerimizi okuyan, sizi temizleyen, size Kitab'ı ve hikmeti ve bilmediklerinizi öğreten bir Elçi gönderdik.
Bakara 151

Ey Âdemoğulları, size kendi içinizden elçiler gelip size âyetlerimi anlattıkları zaman korunup uslananlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.
Araf 35

‘‘Dikkat et! EVLİYAMA korku yoktur; onlar üzülmeyeceklerdir de.’’
Yunus 62

Onlar, İman edip de Takvâya ermiş olanlardır.
Yunus 63

Onlar için dünya hayatında da ahirette de “Müjde” vardır. Allah’ın buyruğunda asla değişme yoktur. İşte bu, büyük kurtuluşun kendisidir.
Yunus 64

Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir resülü memleketlerin ana merkezine göndermedikçe, o memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.
Kasas 59


Bilmem ayetler işine yarar mı..?
 

uslu_çocuk

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
20 Ocak 2016
Mesajlar
60
Tepkime puanı
2
Sen müridin özelliklerini bilmiyorsun anlaşılan, her isteyene mürşid verselerdi, her isteyeni yolda yürütselerdi...

Ben diyorum ki bu devirde metrobüste sıkış tıkış gidilip her gün tanımadığın kişilerle akraba olunduğu için, sokağa çıkıp da göz zinası yapmamak için kör olmak gerektiği için, dini bir program bile izliyorsan reklam arasında ev haklı için k.çı başı açık programlara maruz kalındığı için, normal ibadetlerini yapsan, 5 vakit namazını kılsan, avam müslümanı olsan bile Allah'ın bir mucizesidir. Nerde kaldı dervişlik, dervişlik kolay mı? Kem söz söylemeyecen, zaten normalde de pek konuşmayacan, az yiyecen, uykuyu sevmeyecen, teheccüde kalkacan, insanlarla çok görüşmeyecen, halvete kapanacan, duyduğun her sünnete uyacan, zikrullahı bırakmayacan. Ben derviş değilim arkadaş, bu devirde öyle olduğunu söyleyen halt eder. Sen dervişsen seni Yunus Emre'ye havale ediyorum :

Ben dervişim diyene, bir ün edesim gelir
NOT : Ben (haşa) peygamberler gelmedi mi dedim ki bana onlarla alakalı ayetler okuyorsun?
 
Üst Alt