Zihinsel Engelli de Kitap Kullanabilir

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Zihinsel Engelli de Kitap Kullanabilir
01.09.2010t1.jpg



HERKES ÖĞRENİR

Engellilerin eğitimi için kendi kültürümüze uygun kitap ve materyaller geliştiren Dr. İhsan Hanson, “Öğrenemeyen birey yoktur. Öğretemeyen sistem vardır” diyor.

EKSİK KALIYOR

Ailelerin özel eğitim kurumlarında alınan eğitimle kaldığını anlatan Dr. Hanson, “Oysa, evde ve sokakta da eğitimin devam ettirilmesi gerekiyor” diye uyarıda bulunuyor.

Türkiye’de zihinsel engelli ve otizmli birey eğitimi çok yeni bir alan.

Bu bireylerin eğitim alabildikleri özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde kitap ve materyal kullanımı bugüne kadar eksik kaldı.

Ülkemizde yayıncıların, ekonomik bulmadıklarından dolayı çok ilgi göstermediği bu alana Vanilya Yayıncılık’ın kurucusu Dr. İhsan Hanson, ilk defa yatırım yaptı. Özel eğitim okulları, rehabilitasyon merkezleri ile ailelerin, eğitimcilerin ve bireylerin rahatlıkla kullanabilecekleri Vanilya Özel Eğitim materyalleri, kendi kültürümüze göre hazırlandı.


DOMUZUN NE İŞİ VAR?

Ülkemizde özel eğitim materyal ve kitaplarının bir kısmının ABD ile Avrupa ülkelerinden ithal edildiğini belirten Dr. Hanson, şunları söyledi;

“Ne var ki bunların kendi kültürümüze adapte edilmesi mümkün değildi. Ayrıca ithal edilen bu ürünlerin fiyatları da alım gücünün çok üzerindeydi. Biz bunu hazırladığımız setle çözdük.

Penguminilerin içinde gerçek objeler var. Kültürümüze uygun, çocukların günlük hayatlarında kullanabilecekleri ve tanıyacakları resimlemeler yaptık. ABD ile Avrupa’dan ithal edilen ürünlerde; çiftlik dediğimizde karşımıza bizim kültürümüzde olmayan domuz, bizon gibi hayvanlar çıkıyordu.

Kahvaltı masasında ise portakal suyu, nescafe, bacon gibi ürünlerin fotoğrafları vardı. İbadet yeri olarak kilise ve din adamı olarak da papaz resimleri bulunuyordu. Öte yandan özel eğitimde, rehabilitasyon merkezleri bugüne kadar anaokulu malzemeleri kullanıyorlardı. Çünkü anaokulu kitaplarını alıp uzmanlar kendilerine uyarlıyorlardı. Ya da fotokopilerle çalışma yapıyorlardı.”

ÖZEL EĞİTİMİN FELSEFESİ

Zihinsel engelli ve otizmliler için özel eğitimin önemine dikkat çeken Hanson, “Özel eğitimin felsefesine uygun, ‘Öğrenemeyen birey yoktur. Öğretemeyen sistem vardır’ sloganından yola çıktık. Bu yüzden tamamen özel eğitimdeki bilimsel temellere uygun olarak materyaller ile kitaplar hazırlandı” dedi.


AİLE EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Dr. İhsan Hanson, engellilerin yetiştirilmesinde aile içi eğitimin çok önemli olduğunu söylüyor. Dr. Hanson, “Çocukların rehabilitasyon merkezlerinde günde altı saat ya da ayda sekiz saatlik bireysel eğitimleri bu alanda yeterli olamaz. Ailelerin, evde ve sokakta da eğitimi devam ettirmesi gerekiyor. Bu sebeple, ailelerin bu konuda bilinçli olması şart.

Düzenlediğimiz seminerlerle aileleri bilgilendirme çalışmalarına başladık. Hazırladığımız setlerle aileler evlerinde rahatlıkla eğitimlerine devam edebilir” diye konuştu.



Türkiyegazetesi
 
Üst Alt