Yüksek ateş nasıl düşürülür?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Yüksek ateş nasıl düşürülür?
Ateş, diğer adı ile Febris ve Pyrexia, vücut sıcaklığının patolojik nedenlerle normal maksimum değerler üzerinde bulunması yani vücut sıcaklığının 37 derece’nin üstüne çıkması halidir.

Vücut ısısını ölçmek için kullanılan termometrenin deri ile yani koltukaltı, kasık ya da ağız, makat gibi mukozayla örtülü bir yüzeyle temas etmesi gerekmektedir. Vücudun normal sıcaklığı koltuk altı 36-37 derece’dir. Makatta 37 derece, kasıklar ve ağızda bu iki değerin arasındadır. Günlük sıcaklık ritmi küçük değişimler gösterebilir. Vucut sıcaklığı akşam saat 18.00 sularında maksimuma varmakta, gece saat 04.00 sularında minimuma inmektedir. Bu iki limit arasında normal ısı farkı 05-1 derece kadardır.
Bebeklerin ve çocukların ateşini Nasıl Düşüreceksiniz?

Ortamı 20-21 derecede tutun. Bebeğinizin üstündekileri çıkarın. Üzerinde yalnızca badi (body) kalsın. Hava sıcaksa yalnızca beziyle dursun. Ateş rektal olarak 39 dereceden yüksekse ateş düşürücü İbufen (yalnızca doktorunuz önerdiyse) veya Calpol gibi ilaçlar verebilirsiniz. Ateşi düşürmek için aspirin vermeyin. Ateşin kaynağı viral bir hastalık olabilir. Paranox türü fitil de uygulayabilirsiniz.

Ateşi düşürmenin en iyi yolu ıslak bez uygulamasıdır. Bunun için bebeği havlu üzerine yatırın. Bir kaba ılık su doldurun. Beş tane bez veya mendil alın. Ilık suyla ıslattığınız bezleri sırayla alnına, kol altlarına, bacaklarının üst kısmına yayın. Bu işlemi bezler ısındıkça tekrarlayın. Bu uygulamayı en az yarım saat sürdürün. Vücut ısısının düşmesi için bu süre gereklidir. Bu sürenin sonunda ateşi tekrar ölçün. Bu arada kapdaki su ısınmışsa değiştirin. Kesinlikle alkollü kompreslerle ateşi düşürmeye çalışmayın. Ateşi düşürmenin en etkili yolu ıslak bez uygulamasıdır. Ancak ateş tekrar yükselebilir.

Üzerini açmanıza rağmen çocuğunuzun ateşi 39ºC’nin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın. Bu arada ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmak veya ılık, ıslak havlu ile kompres yapmaktadır. Çocuğunuza ılık duş yaptırırken: Küveti ılık su ile doldurun. Çocuğunuzu 15-20 dakika suyun içinde oturtun. Arkaya doğru yatmasına izin vermeyin. Suyu çocuğunuzun kafasından aşağıya dökmeyin. Bir süngeri ıslatarak onu çocuğunuzun vücudunun etrafında gezdirin. Çocuğunuz titremeye başladığı zaman, onu küvetten çıkarın ve bir havlu veya ince bir çarşafa sarın.

Eğer ateş 24 saat boyunca tekrar tekrar yükseliyorsa mutlaka doktora danışın.

Bebeğiniz yüksek ateşliyken daha çok kaloriye gereksinim duyar. Onu sevdiği gıdalarla besleyin. Ne yemek istiyorsa verin. Gofret çikolata cips gibi besinlerin değeri yoktur. Ama mesela bebeğiniz muzu çok seviyorsa ona istediği kadar verebilirsiniz. Ya da ekmek, bebe bisküvisi, meyve, yoğurt gibi. Ayrıca sıvı alımını artırmaya çalışın. Ancak içmek istemiyorsa asla zorlamayın. Çeşitli sıvıları sürekli sunmaya devam edin.
Bebeğinizi Ne Zaman Doktora götürmelisiniz?

Bebeğinizin ateşi rektal olarak 40.5 derecenin üzerindeyse, havale geçiriyorsa, sürekli ağlıyor ve sakinleşmiyorsa, ensesi sertse ve başını öne eğemiyorsa, sıcak çarpması olasılığı varsa, cildinin her hangi bir yerinde mor noktalar varsa, havale geçiriyorsa, iki aylıktan küçükse derhal acile ***ürün. Bu arada üzerini çok sarmalamayın ve ateş düşürücü fitil uygulayın.

Eğer bebeğiniz iki aylıktan büyükse, rektal ateşi 39 dereceden fazlaysa, susuz kalma belirtileri görüyorsanız (idrar koyu sarı ve az, gözyaşı yoksa, bezinde kırmızı lekeler varsa), ateş ilaçla düşmüyorsa, bir kaç gündür hafif seyreden ateş birden bire yükselmişse, ateş 24 saatten uzun süredir yüksekse, bebeğiniz çok huzursuzsa, davranışında değişiklik varsa bebeğinizi uygun bir zamanda doktora gösterin.

Kadınlarda vücut ısısı, bir adet devresi boyunca değişkenlik gösterir. Yumurtlamadan önce yükselir ve bu durum doğum kontrolünde, gebe kalınabilecek ve kalınmayacak günlerin hesabında yararlıdır.

İnsanoğlu vucut sıcaklığını çevrenin +50 derece ile –50 derece arasındaki 100 derecelik bir sıcaklık gradientine rağmen sabit olarak korunmaktadır. Bu nedenle, C. Bernard iç sıcaklığın sabit tutulması özgür hayatın şartıdır demektedir.

Ateş yükselmesi vücudun bir yanıt reaksiyonudur ve iyi izlenmesi halinde hastalığın tanısında hekime yardımcı olacaktır.

Yetişkinlerde yüksek ateşin düşürülmesi

Yetişkinlerde yüksek ateş nasıl düşürülür?

Yetişkinlerde ateş yükselmesi olduğunda yapılan en büyük yanlışlardan birisi kat kat giyinmek veya battaniye altına girmek gibi hareketlerdir. Ateş ile birlikte üşüme hissi de oluşursa ateşi yükselen kişi üzerine tişört ve şort gibi yazlık giysiler giymelidir.

Kalın giyinir ya da battaniye, yorgan altına girersek vücut sıcaklığımızın artmasına yol açarız. Ateşi yükselen birinin kalın giyinmesi vücut ısısını arttıracağı için bu tarz yanlış hareketler ateşi tehlikeli boyutlara getirebilir.

Ateşi Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler:

– Ateşi yüksek olan kişinin üzerindeki kalın kıyafetler çıkartılarak bedeni serin tutulmalıdır.

– Baş bölgesine ve eklem yerlerine soğuk uygulamalar yapılmalıdır.

– Koltuk altı, alın, diz altı gibi bölgeler ıslak havlularla veya buz torbaları ile soğutulmalıdır.

Hastanın ateşi yapılan bu soğuk uygulamalara rağmen düşürülemiyorsa, hasta vücut sıcaklığında su ile duş alabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken duş alınacak suyun kesinlikle çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir. Su, vücut sıcaklığı ile mutlaka aynı olmalıdır.

18 yaş ve üzerindeki kişilerde ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Eğer bütün bu uygulamalara karşı ateşimizi düşüremiyorsak mutlaka bir doktora giderek muayene olmalıyız. Vücudumuzdaki ateşin kaynağı enfeksiyonel bir hastalık veya başka bir ciddi rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Ateşin ritmi günlük ateş traseleri izlenerek saptanabilir. Böylece hastalıklara göre oldukça anlamlı değişiklikler gösteren ateş tipleri elde edilir. Başlıca ateş tipleri şunlardır:
1-Febris Continua: Yükselmiş seyrederken günlük oynamaların 0.5-1 dereceyi geçmediği ateş.
2-Febris Remittent: 38 derecenin üzerinde kalmakla beraber, günlük oynamaların 1 dereceden fazla olduğu ateş.
3-Febris İntermittent: Günde en az bir defa normale inen ateş.
4-Febris Recurrent: Birkaç gün yüksek devamdan sonra krizle düşen ve birkaç gün normal gittikten sonra aynı paternin tekrarladığı ateş.
5-Febris Undulens: Yavaş yavaş yükselip maksimuma vardıktan sonra yavaş yavaş düşerek normale inen ve sonra yeniden aynı dalgayı çizen ateş.
6-Febris Ephemera: Bir iki günlük ateş.
7-Febris İrregularis: belli bir düzen göstermeyen ateş.
Ateşin Kademeleri

Subfebril Ateş 37.2-38 derece
Hafif Ateş 38-38.5 derece
Orta Ateş 38.5-39 derece
Yüksek Ateş 39-40 derece
Hiper Ateş 40-43 derece

Yüksek ateşin belirtileri

Ateş yükselmesi hemen çok defa bir enfeksiyon hastalığını düşündürmelidir. Fakat enfeksiyon dışı nedenlerden dolayı da ateş yükselmesi görülebilir.
Ateşin Nedenleri
*Enfeksiyon hastalıkları
*Fazla ve uzun süren egzersiz,
*Psikojenik faktörler ( Heyecanlanma vb. )
*Serum verme, kan nakli, yanıklar vb.
*Metabilzma hastalıkları ( Gut, Porfiriya, Hipertrigliserimiya vb. )
*Tümörler ( Hipernefroma, Lenfoma, Akut Lösemi vb. )
*Vasküler olaylar ( Trombofilebit, Kalp ve Akciğer Enfaktüsleri vb. )
*Beyin trombozu ( Beyin damarlarında pıhtılaşma )
*Sıcak çarpması
*Bazı ilaçlar ( Kokain, Kafein, Adrenalin, Penisilin vb. )
*Bağışıklık sisteminin hastalıkları
*Hipertiroidizm vb.

Ateşin Belirtileri
*Terleme,
*Nabız sayısının artışı yani taşikardi,
*Albuminüri,
*Ürperme,
*Dudak uçuğu,
*Delirium yani bilinçsiz saldırgan hareketler,
*Havale yani kasılma nöbetleri görülebilir. Çocukların bir kısmı ateşlendiğinde vücudu sertleşir, kolları ve bacakları istek dışı hareket eder, kasılır ve gözleri geriye döner, bu durum havale olarak adlandırılır.

Yüksek Ateşin Tedavisi
*Hasta hemen soyulmalı ve soğuk uygulama yapılmalıdır.
*İlaç tedavisi ( Aspirin ve Parecetamol vb. gibi ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. )
*Bol sıvı almalı.

Yüksek ateş durumunda gecikmeden doktora başvurmanız gereken durumlar:

*Ateşin 37 dereceden fazla olması,
*Ateşin 72 saatten uzun sürmesi,
*Şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, öksürük, idrar yaparken yanma vb. şikayetlerin de olması.
*Kalp hastalığı, şeker hastalığı veya başka kronik hastalıkların kişide var olması.

Ateş Hakkında Bilinmeyenler
*Ateş tek başına bir hastalık değildir, birçok hastalığın belirtisi olabilir.
*Serin hava ateşli hastaya zarar vermez, aksine, ateşin düşmesine yardımcı olur.
*Ateşli çocuğun örtüler, yünlülerle örtülmesi havale tehlikesini arttırır ve vücudun su ve tuz dengesinin bozar.
*Ateşli hasta terleme yoluyla önemli ölçüde sıvı kaybeder. Hastaya bol bol su, çay, meyve suyu içirerek kaybolan sıvının yerine konması gerekir.
*Ateş vücudumuzun dostudur ve her iyi dost gibi bize hoşumuza gitmeyen bazı haberler verir.
*Ateş virüs veya bakterilerin vücudumuzu istila etmesinin erken uyarı işaretidir.
*Ateş vücudun savunma sistemlerinin mikrop istilasına karşı koyduğunu gösterir.
*Ateş kendi başına vücut savunma kavgasının bir parçasıdır.
*Çocuklara kesinlikle aspirin verilmemelidir.
*Yüksek ateşe bağlı havale çocuklarda çok az da olsa sarılık riskini arttırır fakat beyninde bir hasara yol açmaz.
*Çocuklar bir kez havale geçirdiklerinde bir daha geçirme riskleri hiç geçirmeyenlere oranla daha fazladır.
 
Üst Alt