Yiyeceklerin vitaminlerini koruma

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Yiyeceklerin Besin Değerlerini Nasıl Koruruz, Sağlıklı sebze ve meyve için öneriler,Besinlerin Vitamin Değerini Koruyun, Gıda Maddelerindeki Besin Değerlerini Koruma Yöntemleri
meyveler.jpg

Yiyeceklerin vitamin değerini nasıl artırabiliriz?

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
, sebze ve meyvelerden yüksek oranda nasıl yarar sağlanabileceği ile ilgili püf noktalar verdi.

Sebze ve meyveleri, şiddetli akan suyun altında yıkamayın:
Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkamayın. Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın.

Tencerenin kapağını kapalı tutun:
Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır.

Pişirme suyunu dökmeyin:
Sebze, makarna ve kuru baklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorba, yemek veya soslara ekleyerek yemeklerin besin değerlerini artırın.

Yemeğe soda eklemeyin:
Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara sebep oluyor.

Piştikten sonra tatlıya şeker ekleyin:
Sütlü tatlı pişirirken şekerini ocaktan alırken ekleyin. Pişirme sırasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşur.

Yoğurdun suyunu dökmeyin:
Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin, vücutta önemli işlevleri olan bir vitamin. Bu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalıdır.

Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın:
Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az.

Yağları yakmayın:
Yağlar, uzun süre yüksek ısıya maruz kalırsa, vücut için zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşuyor. Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık açısından zararlı. Ayrıca bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olurken, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor.


zaman
 
Üst Alt