Uşak'ın yemekleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Uşak'ın yemekleri
Tarhana Çorbası : Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak çömlek veya leğen) içine konulur.15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.

Çömlek Eti : Parça etlerden yapılan bir yemektir. Özel olarak yapılmış bir çömleğin içine etler iyice yıkandıktan sonra yerleştirilir. İçine iki tane domates, yeşil bir tane soğan, acı tatlı karışık istenildiği kadar biber konur. Biraz salça, bir bardak su ilave edilir. Yeteri kadar tuz konup, çömleğin ağzı kalın bir kağıtla bağlanır. Üstüne bir kapak kapatılır. Mangala ateş yakılır, ateşin ortasına çömlek gömülür dibini tutmaması için arada bir sallayarak pişirilir.

Keşkek : Dövülmüş buğdaydan yapılan bir yemektir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra ağır bir ateşte pişirilir. Pişmiş buğdaylar kabın içinde kepçeyle ezilir, kızartılmış tereyağı ilave edilir. Kıvamına gelince et suyu dökülerek servis yapılır.

Cendere Tatlısı : Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo yapılır. Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde kesilir. Fırında kızartılarak üzerine ılık şerbet dökülür.

Ayrıca, ilimizde yukarıda saydığımız yemeklerden başka, alacatene, çingene böreği, bamya, arapaşı, cepleme, şehriye, makarna, tirit, katmer, bükme,peksimet, gibi yemekler belli başlı yemeklerimizdendir. Tatlı olarak cendere tatlısı, baklava,çekme helva, güllaç, sütlaç, köpük helva, kozlu helva, kırmızı helva, haşhaş sürtmesi, susam sürtmesi ve höşmerim yapılır.

Tahin Helva : Günümüzde fabrikalaştırılmıştır. Küçük imalathanelerde yapılanları günlük yapım olduğundan tazelikten öte sıcak sıcak yenmesidir. Her kentte bulunandan farkı, çok tazeliği ve özel yapılanında glikoz bulunmasıdır.

Höşmerim : Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz. Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.

Katmer : Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir.

TURİZM BAKANLIĞINDAN BELGELİ YEME İÇME TESİSLERİ

Adı : Ege Harman Lokantası
Türü : 2.sınıf
Adres : Cumhuriyet Mah.Milli Egemenlik Cad.No:2 Kat:5
Telefon : 223 92 80

Ayrıca ilimizin Ankara-İzmir yol güzergahında olması nedeniyle yeme ihtiyacını giderebilecek yerlerimiz vardır.

Huzur Cafe Restaurant, İşletmeciliği Belediye Başkanlığı tarafından yapılan bu yerimizin adresi Ilıcaksubaşı mevkii İzmir yolu üzeri 1.km.dedir.

Telefonu : 223 99 61

Şelale Restoran : İzmir Yolu Üzeri Ilıcaksubaşı Mevkii
Telefon : 223 99 61

Ayrıca, ailece oturup,çocuklarımızın rahatça gülüp oynayabileceği yerlerimizde vardır. Bunlardan bazıları :

Sofra Kebap Salonu : İslice Mah.İslice Sok.No : 14
Telefonu : 227 32 02

Kırmızı Beyaz Et ve Döner Salonu : Orman Dairesi Karşısı, Grand Uzcan Oteli yanı. UŞAK
Telefonu : 224 03 02

Ezo Gelin Kebap Salonu : İsmetpaşa Cad.İslice Sok.No:3/8 UŞAK
Telefonu : 223 24 78

Günebakan Pizza ve Döner Salonu : İsmetpaşa Cad.Kemikli İşhanı 101/A UŞAK
Telefonu : 223 75 44

İnegöl Köftecisi : Kurtuluş Mah.Yıldız Sok.No:4 UŞAK
Telefonu : 223 44 39

Annem Ev Yemekleri : Kurtuluş Mah.Acun Sok.No:13Telefonu : 224 41 48

Kırçiçeği Pide ve Döner Salonu : İsmetpaşa Cad.Özel İdare Müdürlüğü Binası Altı
 
Üst Alt