Türk kahvesi nasıl pişirilir

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Türk kahvesi tarifi, Türk kahvesi nasıl yapılır, türk kahvesi nasıl pişirilir, Lezzetli ve Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır,Türk kahvesinin püf noktası, Türk kahvesi pişirme yöntemleri, Kahve nasıl pişirilir, kahve tarifi, köpüklü türk kahvesi nasıl yapılır, türk kahvesi nasıl pişer, köpüklü türk kahvesi nasıl pişirilir, türk kahvesi yapımı, türk kahvesi nasıl saklanır, türk kahvesinin özellikleri,

turkkahvesintn.jpg

Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk kahvesinin iki önemli sırrı vardır. Çok iyi öğütülmüş olması ve demlendirilmiş olması.

-Kahve cezvede pişirilir ve fincanla içilir. Öncelikle bir cezve alın. Cezvenin boyutunu kaç kişilik kahve yapacağınızla ilgili olarak seçin. En fazla 6 kişi içecekse, 6 fincan doldurabilecek büyüklükte cezve kullanın.

-Cezvenin içine kişi başına bir fincan dolusu soğuk içme suyu koyun.

-Cezveye kişi başına 2 çay kaşığı kahve ekleyin. İsteğinize göre 1 yada 1,5 çay kaşığı olarak ta ayarlayabilirsiniz.

-Üzerine şeker ekleyin. Türk damak tadına göre alışılagelmiş 4 tatlılık düzeyi vardır; şekersiz, az şekerli – kişi başına 1 çay kaşığı, orta şekerli – kişi başına 2 çay kaşığı, çok şekerli – kişi başına 3 çay kaşığı. Eğer kahveyi içecek olan kişilerden bazıları az şekerli ve bazıları da çok şekerli isterlerse ayrı ayrı iki kez kahve pişirmeniz gerekir.

-Şeker eriyene kadar iyice karıştırın.

-Ocağı kısık ayarda yakın ve cezveyi üzerine koyun. Ocağın başından ayrılmayın ve dikkatinizi başka şeylere vermeyin, çünkü kahve çok çabuk kaynar ve taşar.

-Kahve kaynamaya başladığında, cezvenin kenarlarından köpükler kabarmaya başlar ve kahve hazır olduğunda köpükler cezvenin ortasına doğru yuvarlanırlar. Cezveyi ocaktan alın ve köpüklerin çökmesine izin verin. Karıştırmayın.

-Köpüklü kısmı bitinceye kadar kahvenin az bir miktarını sırayla tüm fincanlara dağıtın. İsteğe bağlı olarak geri kalan kahveyi ikinci kez hatta üçüncü kez kaynatabilirsiniz. Ardından geri kalan kahve ile fincanları doldurun. Doğru yapılmış ve dağıtılmış bir kahvede, her fincanın üzerinde köpük görülmelidir. Kıvamında bir Türk kahvesinin rengi açık kahverengi olmalıdır.

-Türk kahvesi çok sıcak ve yanında bir bardak su ile servis edilir. Kahve içilmeden önce bir yudum su alınır. Su, kahvenin lezzetini daha iyi alabilmeniz için ağzınızdaki tadı nötr duruma getirmenize yardımcı olur. Kahveyi içerken, fincanın dibinde kalan bir kısım olduğunu göreceksiniz. Bu bölümü de tüketmeniz gerekir. Tadını çıkarın.
turkkahvesi1.jpg

Bu da meşhur Mehmet Efendinin Tarifi:

Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.

-İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun (kalitede su etkendir).
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (şeker arzuya göre).
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay edin.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.

Tarif: Mehmet Efendi

Türk Kahvesinin Tarihini ve özelliklerini öğrenmek için tıklayın
 

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi hazırlamak aslında sandığınızdan çok daha kolay ve keyiflidir. Önceliklere bu harika kahveyi pişirirken nelere ihtiyacınız olacağına göz atalım:

Kahve Malzemeleri
turkkahvesiuju.jpg

1- Çekilmiş Türk kahvesi

Türk kahvesi bütün dünyadaki kahveler arasında en ince çekilmiş kahve çekirdeklerinden hazırlanır. Kahve çekirdeğini isterseniz basit bir el değirmeni ile evde kendiniz çekebilirsiniz. Ya da bununla hiç uğraşmayayım derseniz, çekilmiş olarak satılan Türk kahvesi paketlerinden alabilir ya da kahve çekirdeği satan biri kahve zincirinden ya da kuruyemişçiden çekirdek alırken Türk kahvesi ayarında çektirebilirsiniz.
cezve.jpg

2- Cezve
Klasik olarak Türk kahvesi bakır cezvelerde pişirilir ve bunun daha lezzetli olduğu düşünülür. Ama herhangi başka bir cezve (alüminyum, çelik vb.) ile de kahvenizi pişirebilirsiniz.

3- Şeker (isteğe göre)
Türk kahvenizi nasıl içeceğinize göre şeker ya da ilave bazı başka tadlar (tarçın, çikolata, kakule vb.) ekleyebilirsiniz. Buna göre kahveniz sade kahve (şekersiz), orta şekerli kahve ya da şekerli kahve olacaktır.
Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır?
Klasik Türk kahvesi tarifine göre Türk kahvesi yapımında takip etmeniz gereken altı adım vardır:
1. Adım
Öncelikle, kaç fincan kahve pişirecekseniz o kadar fincan soğuk suyu cezveye koyun. Suyun soğuk ve kaliteli olması (mümkünse musluk suyu kullanmayın, klor kahvenin tadını bozacaktır) lezzetli kahve yapmanız açısından önemli.
2. Adım
Eğer istiyorsanız cezvenize şeker ilave etmenin zamanı. Şekerli kahve için 2 çay kaşığı ya da 2 adet kesme şeker ekleyin.
3. Adım
Şimdi de kahve ekleme vakti. Her bir fincan için 2 dolu dolu çay kaşığı (yaklaşık 5 gram kadar) kahve koyun ve tüm malzemeleri hafifçe karıştırın.
4. Adım
Kahvenizi düşük ateşte ısıtmaya başlayın. Çok dikkatli olun, çünkü kahve bir anda köpürüp cezvenizden taşabilir! Ki sonrasında ocağı temizlemek zahmetli olabilir! Kahve pişerken karışıtırıp karıştırmamak tarzınıza kalmış. Her ikisi de olur.
5. Adım
Kahve hafif köpürdükçe üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alıp fincanlara pay edin. Bu köpürtme-köpüğü fincanlara alma-tekrar köpürtme olayını 3 kez tekrarlayıp sonunda kahveyi fincanlara boşaltın. Unutmayın, kahveyi asla tam olarak kaynatmamalısınız. Aksi takdirde kahvenin içindeki yağ asitleri buharlaşacağı için acımsız ve lezzetsiz bir kahve elde edersiniz.
6. Adım
Evet, hepsi bu kadardı işte! Lezzetli, bol köpüklü bir Türk kahvesi yaptınız bile... Şimdi oturup ağız tadıyla kahvenizi içebilirsiniz. Unutmadan, kahvenin yanında su ikram edilmesi adetten olup; bu su, kahveden hemen önce içilir ki ağızda var olan diğer tadlar silinsin ve kahvenin tadı mümkün mertebe daha çok alınabilsin!
turkkahvesiservisi.jpg
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kahveyi lezzetli ve bol köpüklü yapabilen var mı?

Türk kahvesinin köpüklü olması için size bir sır veriyorum. Kahveyi ateşe koyduktan sonra karıştırma işini fazla uzatmayın, şekerin çabuk erimesi için hızlıca karıştırın ve öylece bırakın... İçine bir daha kaşık sokmayın...

Kahveyi çok güzel, köpüklü yapabilenler, başka formül ve yöntemleri olanlar var mı acaba...
 

tozduman

Moderatör
Moderatör
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
1,133
Tepkime puanı
8
Turab abi senmisin :)
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Yaparsın abi ellerine sağlık yalnız kahve lokumsuz gitmez adresinizi verinde o kahvenizi lokumla taçlandırmak zevki bize kalsın.
Sanırım tozduman kardeşim uzun zamandır sizi görmeyince şaşırdı.Ya da denk gelmediniz forum sayfalarında.....
 

tozduman

Moderatör
Moderatör
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
1,133
Tepkime puanı
8
Benim tabi.. köpüklü kahve yapamazmıyım yani:tamam:.

Evet ama bılmemkı neden öyle tepki verdim. Nişanlımda kahve yapıyor ve benım kahvemı begenmıyor, bilmemen eşin için daha hayırlıdır
 

kesfethayati

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Ocak 2016
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Türk kahvesi hazırlanışı itibariyle kolay gibi görünen fakat sabır ve dikkatle pişirilmesi gereken bir kahvedir. Hazırlanışı için gereken tüm malzemeleri etrafınızda herhangi bir marketten tedarik edebildiğiniz gibi, evinizde sıradan ocaklarda, köz bulunan yerlerde kısacası ateşin olduğu her yerde pişirebilirsiniz.

Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir ve Gerekli Malzemeler Nelerdir

+ Soğuk su
+ Marka kalitesine güvendiğiniz bir paket Türk kahvesi (Tercihim her zaman Kurukahveci Mehmet Efendi olup, çekirdek olarak değirmende çekerek çok daha güzel sonuçlar alınabilir)
+ Kaliteli bakır cezve
+ Bir adet kesme şeker (Orta şekerli sevenler için)
+ Ocak (Közde pişirme imkanınız varsa sakın kaçırmayın)
+ 1 adet çay kaşığı

Malzemelerimiz hazır ise şimdi kahvemizi yapmaya başlayabiliriz.

1 - Fincanımızı ağzına kadar buz gibi suyla dolduruyoruz.
2 - Fincanımızdaki suyun yarısını cezvemize döküp, üzerine 1 adet kesme şeker ve 1 çay kaşığı dolusu kahve ekliyor tam olarak kahve suda eriyene kadar karıştırıyoruz. Bu sırada ocağımızı açıp ocağın iyice ısınmasını sağlıyoruz.
3 - Sonrasında fincanda kalan yarım suyu ve 1 kaşık dolusu Türk kahvesini cezveye ekliyor, yine karıştırıyoruz. (Bu karıştırma işlemi kahveyi tamamen suda eritene kadar değil de üzerinde birazcık kahve parçaları kalacak seviyesinde olsun.)
4 - Şimdi cezvemizi ateşe koyup en kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Burada püf nokta kahvenin pişme sürecini takip etmek çünkü pişerken yapacağımız bir işlem daha bulunuyor.
5 - Kahvemiz köpürmeye cezvenin kenarlarından başlayacaktır. Bu ufak hareketleri görmeye başladığımız an cezveyi ateşten alıyor,tezgahımızın üzerine yavaş yavaş tabanından vuruyoruz. Bu işlemi yapma sebebimiz dibe çöken kahveyi tekrar harekete ve çözülmeye geçirmek. Bu işlem 10-15 saniye civarında sürüyor ve sonrasında kahvemizi tekrar ateşe koyuyoruz.
6 - Bu sırada boş duran fincanlarımıza sıcak su koyalım ki sıcak kalsın.
7 - Kahvemiz kaynamaya başlayıp köpükler ortadaki telve tabakasına gelene kadar bekliyor, sonrasında cezveyi ateşten alıp fincadaki suyu da döküp kahveyi yavaş yavaş fincana döküyoruz. Dökme işlemini aceleye getirmeyin hatta cezve üzerindeki köpük tabakasını en son dökülecek şekilde ayarlayın.

Bu adımlardan sonra kahvemizi keyifle yudumlayabiliriz :)
 
Üst Alt