Tırnak Batması Nasıl Geçer

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
tırnak batması, Tırnak Batması Nasıl Geçer, Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması bir çok insanda görülebilen, yürümeyi ve iş yapmayı bile engelleyebilen, aşırı ağrı ve rahatsızlık veren bir sorundur.
Tırnak batması genellikle ayak baş parmaklarında görülmekle beraber ayağın bütün parmaklarında oluşabilir.

Tırnak batması en sık olarak mantar enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Bunun dışında hastanın uygun olmayan ayakkabı seçimi, tırnakların yanlış kesilmesi gibi sebeplerden dolayı da oluşabilir.

Tırnak batmasından dolayı doktora başvuran hastalar genellikle; hastanın kötü bir ayakkabı giyimi nedeniyle ya da spor yaparken dar bir ayakkabı kullanması sonucunda, tırnağında bir travma geliştiği ve tırnakta gelişen bu travma sonrasında, tırnağın renginin değiştiği, tırnağın renginin değişiminden sonraki çıkışında eskisi gibi çıkmadığı ve batarak çıktığı şeklinde bulgular ortaya çıkmaktadır.
Batarak çıkan tırnak zaman içerisinde cildin içerisine girer ve cildin içerisine giren tırnağın sebep olduğu enfeksiyon belirtileri tabloyu tamamlar.

Tırnak batmasında diğer klasik bir tablo ise; hastanın yaz mevsiminde açık ayakkabı ya da terlikleri sık kullanması sonucunda hastanın ayağında havuz, su birikintisi gibi yerlerden kaptığı mantar enfeksiyonunun başlaması ile beraber, mantarın tırnağa geçmesi ile tırnağın şeklinin değişmesi, kalınlaşması ve bu kalınlaşmanın sonucunda da tırnak batmasının oluştuğu görülmektedir.

Sık sebeplerden bir tanesi de tırnağın yanlış kesilmesidir.
Tırnağın yanlış kesilmesinden sonra hastalar tırnağı düzeltebilmek uğruna tırnak yataklarına çeşitli müdehalelerde bulunurlar. Bu müdehaleler sonucunda tırnak yatağı bozulur ve bozulan yatakta büyüyen tırnak cildin içine girer.
Yanlış uzayan tırnağın cildin içerisine girmesiyle yine bir tırnak batması tablosu ile karşı karşıya kalınır.

Tırnak batmasının tedavisinde önemli ve dikkat edilmesi gereken 2 husus vardır.
Bunlardan birincisi; tırnak batığının düzeltilmesi, ikincisi ise etken olan sebebin ortadan kaldırılmasıdır.

Örnek vermek gerekirse; mantar enfeksiyonu olan bir kişide, mantar enfeksiyonu tedavi edilmeden yapılacak bütün tırnak batığı tedavi girişimleri başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Mantar enfeksiyonu tamamen tedavi edilmediği sürece, tırnak batması sürekli tekrarlayacaktır.
Bunun dışında, tırnak batması yanlış kesim sonucu ortaya çıkmışsa, yanlış kesimin düzeltimesi, yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ortaya çıkan bir tırnak batması varsa uygun ayakkabı seçimi yapılarak sorunun sebebi ortadan kaldırılmalıdır.

Hastalarda tırnak batması tedavisinin ilk aşama; batan bölümün düzenli bir şekilde tırnak yatağı ile beraber çıkartılması, tırnak yatağının düzeltilmesi, ardından hastada buna var olan sebebin dikkatli bir şekilde ortaya konularak tedavi edilmesidir.

Tırnak batması tedavisinde, gerektiği durumlarda batan tırnağın olduğu parmağa mantar kültürlerinin yapılması, gerektiği durumlarda hastalarda basma kusurunun olup olmadığını ölçmek için baropedografi gibi yürüyüş analizlerinin yapılması önemli bir etkendir.
Bunun dışında hastanın tırnak batması ameliyatı olduktan sonra yaklaşık 6 ay boyunca yeni gelen tırnaklarının düzenli bir şekilde çıkmasını sağlamak ve yanlış kesimleri engellemek için aylık rutinlerle tırnak bakım merkezlerine gitmeleri uygun olacaktır.
 
Üst Alt