Tekırdağ

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Tekirdağ genel bilgiler, Tekirdağ ili, tekirdağ hakkında kısa bilgil

59-001.jpg

Eski Ev

59-002.jpg

Hasköy

59-003.jpg

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

59-004.jpg

Rüstem Paşa Camii


GENEL BıLGı

Marmara Denizinin kuzey kıyısındaki Tekirdağ önemli ticari bir limandır. Kentin iki tarafından kumlu plajlar uzanır. Ayçiçekleriyle bağların şen karışımı çevreyi kaplamaktadır.

Mimari eserlerin en önemlisi 1554'te Muhteşem Süleyman'ın Baş Veziri tarafından yaptırılan Mimar Sinan'ın eseri Rüstem Paşa Camidir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde çevreden toplanan geniş bir koleksiyon sergilenmektedir. Rakoczy Müzesi, halkının bağımsızlığı için savaşan Macar Prensi II. Rakoczy Ferench'in hayatının son yıllarını geçirdiği evdir. Namık Kemal Anıtı (1840-1888) şairin doğum yerini süslemektedir.

Tekirdağ'ın 60 km. batısındaki şarköy ve Mürefte tatil merkezi tadılmaya değer şaraplarıyla bilinen bir bölgedir, güzel bağları her yeri kaplar, burası her yıl şarap festivaline ev sahipliği yapar.

TARıHÇE

Trakların kurduğu Tekirdağ, daha sonra Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır.

COğRAFYA

Marmara denizi boyunca akarsularca taşınmış alüvyonlarla kaplı kıyı ovaları vardır. Platolar bir aşınma yüzeyi karakterindedir. Güney kesimlerini Tekir Dağı ve Koru Dağı ile Ganos Dağları engebelendirir.
Akdeniz ikliminin etkileri görülen Tekirdağ sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılıktır. Ergene havzasını içine alan kıyı ardı şeridinde, daha ziyade kara iklimi hakimdir. şarköy - Kumbağ arasındaki kıyı şeridi Akdeniz iklimi karakterindedir.

Tekirdağ ilinin ilçeleri; Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Marmara Ereğlisi, Muratlı, Saray ve şarköy'dür.

Çerkezköy
1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşından sonra kurulmuş ve buraya Çerkezler yerleştirilmiştir. Çerkezler kısa süre sonra bölgeyi terk etmişler ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler buraya yerleşerek bugünkü yerli halkı oluşturmuşlardır.Çerkezköy ilçesi, doğu ve güneyde ıstanbul ilinin Çatalca ve Silivri ilçeleri ile güneybatıda Çorlu ilçesi, batıda Kırklareli’nin Lüleburgaz ve kuzeyde Saray ilçeleri ile çevrilidir. Trakyanın sanayi bölgesidir.

Çorlu
Merkez ilçeye 37 km. uzaklıktadır. Antik kaynaklarda Adı Tzolous'dur. Kent, ortaçağda Bizans'ın ıstanbul-Avrupa arasındaki antik yollar üzerindeki kalelerinden biri idi.

Hayrabolu
Eski adı Chariupolis'tir (Hanri-polis; Rüzgarlı şehir). Bugünkü adı ise ikinci fethinden sonra Hanripol; Hayrı-bol olarak değiştirilmiştir ve günümüze "Hayrabolu" olarak gelmiştir. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden, özellikle Kayseri ve Sivas dolaylarından seçilen aileler Hayrabolu ve çevresine iskan edilmiştir.

Malkara
Tekirdağ ıline bağlı bir ilçe olan Malkara, doğusunda Merkez ilçe, kuzeybatısında Uzunköprü, kuzeydoğusunda Hayrabolu, güneydoğusunda şarköy, güneyinde Gelibolu, batısında ise Keşan ile çevrilidir.ıl merkezine 56 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.149 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 59.125’tir.
ılçede Kara iklimi hüküm sürmekte olup, kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yazlar da, genellikle sıcak ve kuraktır.ılçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayie dayalıdır.Kömür, ilçe ekonomisinde son derece önemli yer tutmaktadır.

Marmara Ereğlisi
Merkez ilçenin doğusunda, ıl merkezine 39 km uzaklıktadır. Eski adı Perinthos olan ilçe, M.Ö. 600 yıllarında Samos'lu kolonistler tarafından kurulmuştur.

Muratlı
I. Sultan Murat bir sefer dönüşünde yörede otağ kurmuş ve beldeyi çok beğendiğinden beldeyi Murateli olsun diye ferman buyurmuştur.

Saray
Eski bir yerleşim merkezidir. M.Ö. 400 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.

şarköy
ıl merkezinin güneybatısındadır. Turizm mevsiminde ilçe nüfusu iki kat artmaktadır.
Zeytinlik ve yeşil bağları ile şirin bir ilçedir. Üzümü ve şarabı meşhurdur. Doğal güzelliklerinin yanı sıra otel, motel, pansiyon ve yazlık konutların çok olması sebebiyle tam bir tatil beldesi ve ilin turizm merkezidir.


TURıZM

1840 yılında Tekirdağ'da doğan büyük vatan şairi Namık Kemal için 1949 yılında yaptırılmıştır. Kendi adıyla anılan parkın içindedir.

Camiler
ıl merkezinde Ertuğrul Mahallesindedir. 1830 yılında Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. ıl merkezinde Ertuğrul Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerindedir. 1553 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın eseridir. 1841 yılında Abdülmecit tarafından tamir ettirilmiş ve 5 sütunlu mermer şadırvan yaptırılmıştır. Giriş kapısı fildişi kakmadır. Doğusundaki hamam ve medrese yıkıktır. Kütüphanesi 1991 yılında restore edilmiştir. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten halen kullanılmaktadır.

Plaj ve Mesire Yerleri
Tekirdağ'a 86 km uzaklığındaki şarköy, ilin sayfiye yeridir. Zeytinlik ve yeşil bağları ile şirin bir ilçe olan şarköy'ün üzümü ve şarabı meşhurdur. ılin önemli eğlenme ve dinlenme merkezidir. Turistik tesislerin, pansiyonların ve halk plajlarının yoğun olduğu yerlerdendir. Burada bulunan Orman içi dinlenme yerine yerli ve yabancı turistler fazlasıyla ilgi duymaktadır. Tekirdağ-ıstanbul karayolu üzerinde, ıl merkezine 7 km. uzaklıktaki Orman Alanı Tekirdağ'ın günübirlik mesire yeridir. Uzun kumsalları ve yeşil bağlarıyla kentin mesire ve sayfiye yerlerindendir.

Kamp-Karavan
Tekirdağ Orman Kampları

ULAşIM

Uluslararası transit E-84 ve D-100 Karayolları il sınırları içinden geçmektedir. ılin ıstanbul, Ankara ve ızmir gibi önemli merkezler ile bağlantısı bulunmaktadır.

Otogar Tel : (+90-282) 261 77 48 Avrupa'ya giden demiryolları il sınırları içinden geçmektedir. ılden Çerkezköy ılçesinden ıstanbul'a elektrikli tren seferleri yapılmaktadır.

ıstasyon Tel : (+90-282) 361 30 36 Denizyolları ile Marmara ve Avşa Adalarına seferler yapılmakta olup, ayrıca Akport Limanından ıtalya'nın Trieste Limanı'na haftada iki gün Ro Ro seferleri düzenlenmektedir. ıl merkezine 39 km. uzaklıkta Marmara Ereğlisi ılçesinde bulunan Martaş Limanında ise çağdaş limancılığın gereği olan tüm hizmetler verilmektedir.

Liman Tel : (+90-282) 261 08 00 Çorlu ilçesinde bulunan hava alanından Rusya ve bağımsız ülkeler topluluğuna charter seferleri düzenlenmekte olup, havaalanı uluslararası statüye sahiptir. ıl merkezine uzaklığı 37 km. olup, ulaşımı Çorlu minibüsleri ile sağlanmaktadır.

Havaalanı Tel : (+90-282) 682 40 34 (40 Hat)

YEME ıÇME

Yörenin kirazı, balığı, karidesi, Tekirdağ köftesi, ayçiçeği, üzüm ve karpuzu, ayrıca Tekirdağ rakısı ve şarköy şarapları meşhurdur.

ALIşVERış

Terkirdağ el sanatları türünden hediyelik eşya olarak Karacakılavuz ve Sağlam Taşta kilim, heybe, eldiven, seccade gibi el dokuma ürünleri, Çerkezköy ilçesindeki fabrikalarda da makine halıları üretilmektedir.

ÖNEMLı TELEFONLAR

Valilik : (+90-282) 262 79 41
Belediye : (+90-282) 261 23 22 - 261 13 18
Hastane : (+90-282) 262 53 55 (4 Hat)
Polis : (+90-282) 261 20 94
ıl Turizm Müdürlüğü : (+90-282) 261 43 46 - 261 88 28
Turizm Danışma Müdürlüğü : (+90-282) 261 16 98 - 261 20 83
Liman : (+90-282) 261 08 00
 
Üst Alt