Sultanahmet Çeşmesi Görünüm

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
3ahmet.jpg
sultanahmetcesmesi1880mu2.jpg


Sultanahmet Çeşmesi III. Ahmet Çeşmesi

Topkapı sarayının Bab-i Hümayun kapısı önündedir. Binanın dört cephesindeki taş ve bronz işçiliği yazılar kadar tahta saçaklann süsleri birer sanat şaheseridir. Çeşme, klasik dönemin mütevazi çizgilerinden sıyrılmış, hatların zerafeti, zenginlik ve güzelliği ile emsalleri arasında sivrilmiştir.

Baş mimar Mehmet Ağa’nın eseri olan bu sebilli çeşme yalnız Lale devri sanatının değil, bütün Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir, eşsiz bir şaheserdir.

Sultan III. Ahmet, tarihimizde “Lale Devri” diye anılan dönemin padişahıdır. Bu yıllarda Rusya, Venedik, Avusturya ve İran’la savaşıldı. Prut ve Pasarofça antlaşmaları imzalandı. Fakat, Lale devrinin başlamasından tahttan indirilişine kadar geçen 12 yıllık dönem tam bir refah, yenilik ve barış dönemi oldu. Aynı anda şair, müzisyen ve hattat olan III. Ahmet, sanatı ve sanatçıları korurdu. Bu devirde güzel sanatların her dalında büyük ustalar, seçkin şahsiyetler yetişti.

Lale devrinde, isyanlar yüzünden korunamayan pek çok tarihi eserlerden Top kapı Sarayı’nın ana kapısı karşısındaki III. Ahmet Çeşmesinin günümüze kadar kalabilmesi şans eseridir denilebilir. III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında III. Ahmet tarafından inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1729′dur. Çeşmenin planını bizzat III. Ahmet’in çizdiği, bas mimar Mehmet Ağa’nın bu planı uyguladığı söylenir.
sultanahmetcesmesi.jpg

Sultanahmet Çeşmesi köşeleri yumuşatılmış dikdörtgen bir plandadır. Köşelerde sebiller bulunan çeşme üzeri ahşap saçaklı bir çatı ile kapatılmıştır. Üst örtüde dıştan görülebilen kubbeler sadece görünüm amacı ile yapılmıştır. Çeşme üzerinde Farsça beyitler yer almaktadır. Üstte mukarnaslı bir kuşak, onun üzerinde de çini bir kuşak yer alır. Bu çiniler hem klasik motifleri hem de lale ve akantüs yaprakları gibi Avrupai motifleri ihtiva eder. Vazo içindeki çiçek motifleri batılılaşma ile Osmanlı bezemesinde görülmeye başlamıştır. III. Ahmet kütüphanesinde de bu çeşmedekine benzer süslemeler yer almaktadır.

Sultanahmet Çeşmesinin dört kösesinde yuvarlak birer sebil, sebillerin arasında kalan kısımlarda da üç çeşme bulunur. Çeşmelerin yanlarında süslü gözler vardır. Sebillerin üzerine küçük birer kubbe oturtulmuştur.
sultanahmetcesmesidhd.jpg

 
Üst Alt