Sivas Müzeleri - Kiliseleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Sivas Müzeleri

Sivas’ta ilk müze Gök Medrese’de 1934 yılında açılmıştır. Buruciye Medresesi’nin 1967 yılında restorasyonu tamamlandıktan sonra Gök Medrese’deki eserler buraya taşınmıştır. Sivas Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi kurulduktan sonra müzenin arkeoloji seksiyonu Buruciye Medresesi’nde kalmıştır. Günümüzde burası depo olarak kullanılmaktadır.


Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi (Merkez)

00004539.jpg

Sivas Valisi Mazlum Paşa-Zade Mehmet Memduh Bey tarafından 1892 yılında, Mekteb-i İdadi olarak yaptırılan bu yapıda 4–14 Eylül 1919’da Sivas Kongresi yapılmıştır. Binanın yapımını belirten dört satırlık yapım kitabesi de burada sergilenmektedir. Bu bina 1981 yılına kadar lise olarak kullanılmış ve 1990 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Sivas Atatürk-Kongre ve Etnoğrafya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Yapı üç katlı, iç avlulu, ahşap kâgir karışımı olup, dış cephesi kesme taş kaplamalıdır. Müzenin birinci katında Sivas Kongresi’nin yapıldığı salon ve o döneme ait bazı eserler sergilenmektedir. İkinci katta Atatürk’ün çalışma ve dinlenme odası, delegelerin odası, matbaa odası, haberleşme odası bulunmaktadır. Ayrıca bu katta Atatürk’ün o döneme ait çeşitli resimleri de sergilenmektedir.

00004542.jpg

Müzede silah seksiyonu A.Turan Türkeroğlu (Hacı Beslen) Odası, kilim seksiyonu, Sivas Başodası, bakır eserler, tekke eşyaları, giysiler ve el işlemeleri başlıkları altında bölümler bulunmaktadır.


Orduevi Karşısı
Tel : (0346) 211 04 46
Faks : (0346) 224 40 67


Aşık Veysel Müzesi (Şarkışla)

00004548.jpg

Sivas ili Şarkışla ilçesi Sivrialan Köyü’nde bulunan Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun (1894-1973) evi Kültür Bakanlığı tarafından 1979 yılında kamulaştırılmış ve 1982 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.

Müzede Aşık Veysel in kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve Onunla ilgili yayınlanan kitaplar sergilenmektedir. Müzede kütüphane, çalışma odası, anfi tiyatro bulunmaktadır.

Ozan Aşık Veysel’in ölüm yıldönümü olan 9 - 11 Temmuz tarihlerinde Sivas’ta ve Şarkışla İlçesi Sivri alan Köyü’nde anma törenlerinin yanı sıra, Aşık Veysel Aşıklar Bayramı adı altında festivaller düzenlenmektedir.


İnönü (Konağı) Etnoğrafya Müzesi (Merkez)

00004535.jpg

Sivas il merkezinde, İnönü Mahallesi’nde İsmet İnönü’nün 1891-1897 yılları arasında Ortaöğrenimini tamamladığı sırada yaşadığı konak Sivas Belediyesi tarafından 1945 yılında satın alınmış, 2000 yılında devir ve teslim işlemleri yapılıp, restorasyonu tamamlandıktan sonra müzeye dönüştürülmüştür.

Sivas Özel İdare Müdürlüğü yönetimindeki müzenin bulunduğu konak iki katlı, ahşap, kırma çatılı tipik bir Sivas evidir.

Müzede İsmet İnönü’nün fotoğrafları, evde yaşadığı sırada kullandığı eşyalar, çeşitli silahlar, küçük el sanatları, Gürün şalları, yöresel üç etek elbiseler, el işlemeleri ve sikkeler sergilenmektedir.


İnönü Mahallesi, Ali Baba Caddesi No:18
Tel : (0346) 223 53 01
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Sivas Kiliseleri

Sivas Kiliseleri


Çarşıbaşı Kilisesi

00006065.jpg

Sivas, Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan bu kilise XIX.yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir. Değişik zamanlarda yapılan onarımlar nedeniyle özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir.

Kesme taştan dikdörtgen planlı olan kilisenin üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Giriş kısmı ayrı bir kırma çatı ile örtülü olup, naostan ayrıdır. Kilise içerisinde dikkati çeken bir mimari elemana rastlanmamaktadır. Günümüzde evler arasına sıkışmış harap durumdadır.


Tavra Deresi Kilisesi (Merkez)

Sivas Temeltepe’deki askeri kışla binasının içerisinde kalan bu kilisenin XIX.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sanılmaktadır. Bununla beraber kilisenin yapımı ile ilgili herhangi bir belgeye rastlanmamıştır.

Kesme taş ve tuğladan, bazilika planında yapılmış olan bu yapı, iki sütun dizisi ile üç nefe ayrılmıştır. Kilisenin kaya içerisine gömülmüş olan doğu cephesinde üç ayrı apsisi bulunmaktadır. Naosun ortasında dört sütun üzerine oturtulmuş kubbesi yanlardan beşik ve çapraz tonozlarla desteklenmiştir.


Yukarı Kilise (Divriği)

Sivas ili Divriği ilçesinde, Divriği Kalesi’nin batısında bulunan bu kilisenin XIX.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Kilise bazilika planlı olup, üç neflidir. Moloz taş ve tuğladan yapılan dikdörtgen planlı kilisenin büyük bir bölümü yıkılmış olup, günümüzde harap bir durumdadır.


Aşağı Kilise (Divriği)

Sivas ili Divriği ilçesinde, Yukarı Kilisenin biraz altında bulunan bu kilise XIX.yüzyılda yapılmıştır. Moloz taş ve duvarlı dikdörtgen planlı kilisenin duvarları ve üst örtüsü yıkık durumdadır.

Divriği’de bu kiliselerden başka Kayaburun Köyü Kilisesi, Kaya Yakup Kilisesi, Erşün Kilisesi, Uzunkaya (Pargam ) Kilisesi, Güresin Venk mevkiinde bulunan kiliseler bulunmaktadır.


Karaburun Köyü Kilisesi (Divriği)

Sivas Divriği ilçesi Karaburun Köyü girişinde bulunan bu kilisenin kitabesinden öğrenildiğine göre 1833 yılında yaptırılmıştır.

Kilise dikdörtgen planlı olup, üzeri düz bir damla örtülmüştür. Kilisenin neflerini ahşap direkler birbirinden ayırmaktadır. Apsis yuvarlak olup, iki yanında pastaforyum denilen papaz hücreleri bulunmaktadır. Kilisenin yanında üzeri tonozla örtülü mekânın vaftizhane olduğu sanılmaktadır.


Hafik Manastırı (Hafik)

00006066.jpg

Sivas ili Hafik ilçesinde bulunan bu manastır XIX.yüzyıl sonlarında yapılmıştır. Günümüze manastırdan yalnızca bir bölüm gelebilmiştir.

Bu bölüm dikdörtgen planlı, moloz taş ve kerpiçten yapılmış olup, altında bir bodrum, üzerinde de dikdörtgen sıra halinde pencereli bir mekândan meydana gelmiştir. Üst örtüsü kırma çatılıdır. Günümüze manastırla ilgili haç motifli taş kabartmalar gelebilmiştir.


Mancılık Köyü Kilisesi (Kangal)

Sivas ili Kangal ilçesi, Mancılık Köyü’nde bulunan bu kilisenin yapım tarihi bilinmemekle beraber, yöredeki kiliselerden çok daha erken bir tarihte yapıldığı sanılmaktadır.

Kesme gri taştan yapılmış olan kilise kapalı Yunan haçı planındadır. Haçın kolları sivri beşik tonozlarla örtülmüştür. Haçın kollarının kesiştiği Naos yüksek kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Günümüzde bu kubbe yıkılmıştır. Kilisenin apsisi beşgen bir plan şekli göstermekte olup, iki yanında papaz hücreleri bulunmaktadır. Bu hücrelerin üst örtüsü tonoz örtülü olup, kısmen yıkılmıştır. Kilisenin kuzey ve batısında iki ayrı girişi vardır. Bunlardan kuzeydeki giriş üç dilimli kemerli bir niş içerisindedir.
 
Üst Alt