Sivas Çifte Minareli Medrese

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas Çifte Minareli Medrese şehrin tam göbeğinde yer alan oldukça görkemli bir Selçuklu eseri olmasıyla birlikte çevresindeki diğer eserlerle de uyumludur. Fakat gerekli tanıtımı bir türlü yapılamamıştır. Bugün Erzurum’da bir benzeri bulunan Çifte Minare maalesef ki Sivas’takinden daha ünlüdür. Yetkililerin bu konuyla ilgili ne zaman gerçek bir çalışma yapacağı kafalarda soru işaretidir. Şuanda restorasyonu tamamlanmış fakat bazı eksiklikleri hala vardır. Özellikle gazeteci kişiliğimiz nedeniyle duyduğumuz bazı şeyler ise son derece düşündürücüdür. Bu iddialar doğru ise gerçekten bugün şehrin en üst kademesindeki kişiden en altına kadar herkesin çok zor durumda kalacağı kesindir. Nedir bu iddia… Sadece duyum olmakla birlikte 2010 yılı içerisinde Çifte Minare’nin restorasyonu sırasında define arandığıdır. Evet ilginçtir fakat Sivas’ta çoğu kişi bu iddiayı konuşmaktadır.

BAYCU NOYAN KİMDİR?
Baycu Noyan (ö. 1261) Batı Moğol orduları kumandanı. Cormagon Noyan'ın yerine Azerbaycan valisi olarak atanmış, 1240'da Baba İlyas ayaklanması sonucu Anadolu Selçuklularının düştüğü zor durumu görerek, Anadolu fethini planlamıştır. 1242'de Ermenistan üzerinden önce Erzurum'u, 1243'te de Kösedağ Savaşı'nı (1 Temmuz 1243) kazanarak Sivas'ı ele geçirmiş, hem zayıf sultan II. Gıyaseddin Keyhusrev'i yenilgiye uğratmış hem de Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılış sürecini başlatmıştır.

SIVAS-CIFTE-MINARE-ESKI-FOTOGRAF__16909842_0.jpg

Çifte Minareli Medresemizin tanıtımı.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli şehirlerinden birisi olan Sivas çok eski zamanlara dayanan tarihi ile adeta bir açık hava müzesi konumundadır.

Türk-İslam Devletleri için eğitimin yanı sıra mescid, türbe, çeşme, kütüphane v.b. Alanlarda da faaliyet gösteren medreseler siyasi , sosyo-ekonomik görevler yüklenmişlerdir. Günümüzde Sivas şehrine baktığımızda geçmişten bu şehre kalan en büyük mirasların medreseler olduğunu söyleyebiliriz. Bu medreseler içerisinde de özellikle Çifte Minareli Medrese’nin ayrı bir yeri vardır.

Bilindiği gibi 1243′te Sivas ili içerisinde yer alan Köse Dağı’nda yapılan savaşı kazanan Baycu Noyan komutasındaki Moğol ordusu, Sivas ile birlikte Kayseri ve Erzincan gibi kültür merkezlerini de tahrip ettiler. Böylece Anadolu Selçuklu Devleti’nin egemenliği zayıfladı ve Moğollar (İlhanlı Devleti), bu dönemde Anadolu’yu idare etmeye başladı. İşte Çifte Minareli Medrese’nin yapılması da bu döneme denk gelmektedir. Kösedağ Savaşı’ndan yaklaşık 30 yıl sonra İlhanlı Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılan Çifte Minareli Medrese bugün bile Sivas şehrinin tam ortasında yer almaktadır.

Türkiye’de Çifte Minareli medrese adıyla bilinen medrese Erzurum ve Sivas olmak üzere iki yerde bulunmaktadır. Sivas’ta yer alan Çifte Minareli Medrese’nin mimarı tam bilinmemekle birlikte bu kişinin Külük b. Abdullah olduğu birçok araştırmacı tarafından kabul edilmektedir.

Çifte Minareli Medrese bugün sadece doğu yönündeki ön cephesiyle (asıl cephe) ayakta kalmış durumdadır. Cephenin arkasında 1882′de yapılmış sonradan okul olarak kullanılmış bir hastahane vardır. Medrese asıl anlamda bu bina yapılırken tahribata uğramıştır. 37,54 metrelik cephenin ortasında Taç Kapı ve bu kapının iki köşesinde minareler yer alır. Yapılan kazılar medresenin esas olarak diğer Türk-İslam medreseleri gibi açık avlulu ve dört eyvanlı (bölme) olduğunu gözler önüne sürmektedir. İki katlı ve külliye birimi olduğu da anlaşılmaktadır. Halk arasındaki bir inanışa göre medresenin tahrip edilmesini 1402 yılında Sultan Bayezid ile Ankara Savaşı’nı yapan Timur gerçekleştirmiştir.

Eserin sanat değeri de oldukça yüksektir. Ayakta kalmış olan asıl ve ön cephenin büyük boyutu ve taş süslemesi ile tuğla-çini örgülü iki minaresi dikkat çeker. Taçkapının iki yanında asimetrik sıralanmış niş ve pencerelerle köşelerdeki silindirik payeler bu büyük cepheye ayrı bir canlılık katar. Kapı üzerinde yükselen minarelere yandan bakıldığında yarım silindirik gövdeler üzerinde , Divriği Ulu Camii’ndeki gibi dışa taşan çiçek demeti gibi kabartmalar görülmektedir. Taçkapı üzerine uzanan kitabenin tamamı ise okunamamaktadır. Burda mimarın yazılmış olması muhtemeldir.

Eserin iki yanındaki bina temelerinin hamam ve zaviye olabileceği belirtilmektedir. Eserin Erzurum Çifte Minareli Medrese ve Sivas Gök Medrese ile benzer olduğu savunulabilir. Zaten genel olarak Türk-İslam medreselerinin hepsinde bir benzerlik vardır ve bu eserler belirli özelliklerde inşa edilmişlerdir.
 
Üst Alt