Sigara dumanındaki zararlı gazlar

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
sigara dumanındaki gazlar, sigara dumanında bulunan gazlar, sigara dumanında hangi gazlar vardır insan sağlığına etkileri nelerdir, sigaradaki gazlar, sigara dumanındaki zararlı gazlar
Sigarada Bulunan Maddeler; Tanecik Halinde Bulunanlar
Aromatik hidrokarbonlar – Kanser Yapıcı
Nikotin – Sinir Sistemini Uyarıcı
Fenol – Kanser Yapıcı
Krezol – Kanser Yapıcı
Beta-Naftilamin – Kanser Yapıcı
N-Nitrozonornikotin – Kanser Yapıcı
Benzopiren – Kanser Yapıcı
Metaller – Kanser Yapıcı
(Nikel, Arsenik, Polonium 201) – Kanser Yapıcı
İndol – Kanser Yapıcı
Karbazol – Kanser Yapıcı
Kateşol – Kanser Yapıcı
duman.jpg

Sigara Dumanındaki Gazlar
Karbon Monoksit – Oksijen Kullanımını Engeller
Hidrosiyanik asit – Silia Hareketleri Durdurur
Asetaldehid – Silia Hareketleri Durdurur
Akrolein – Silia Hareketleri Durdurur
Amonyak – Silia Hareketleri Durdurur
Formaldehid – Silia Hareketleri Durdurur
Nitrojen oksitler – Silia Hareketleri Durdurur
Nitrozaminler – Kanser Yapıcı
Hidrazin – Kanser Yapıcı
Vinil klorür – Kanser Yapıcı
(Silia; Solunum Yollarlını Döşeyen Hücrelerin Uzantıları Olan Titrek Tüyler)

Bu durum vücuttaki tüm organların çalışmasını kötü yönde etkiler. Kötü yönde etkilenen organlardan en önemlisi beyindir.

Sigara dumanında ayrıca çok fazla miktarda kanser yapıcı madde bulunmaktadır. Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminler ve nitrozaminler kanser yapıcı maddelerin başlıcalarıdır. Bu maddelerin çeşitli deney hayvanlarında değişik organ kanserlerine yol açtığı saptanmıştır.

Bunlara ilaveten sigara dumanında solunum yollarını tahriş eden ve solunum yollarını döşeyen epitel hücrelerinin uzantıları olan titrek tüylerin (silia) işlevini bozan pek çok madde bulunmaktadır.
gebeliktesigaraninzararlari.jpg

Sigara Türk toplumunda malesef büyük yer tutan zararlı bir alışkanlık. Her geçen gün düşen sigaraya başlama yaşı ise insanların yaşam standartlarını düşürüyor.Sigaranın zararlarını size göstermek amacıyla, Sigara dumanında bulunan zararlı gazları ve bu gazların insan sağlığına etkilerini göstereceğiz.

Sigara dumanı içindeki hangi maddeler hastalık yapar?

Dumanda bulunan katranın içinde 4000 dolayında kimyasal madde vardır. Bunlar arasında bulunan asitler, alkol aldehitler, ketonlar, siyanür, karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi gösterirler ve organlarda tahribat yaparlar. Kalp hastalıkları, akciğer kanseri, vücuttaki başka kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın sigaraya bağlı olarak meydana geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Dumanda bulunan karbon monoksitin etkileri nelerdir?

Sigara dumanının içinde %4 oranında karbon monoksit bulunur. Bu gaz, alyuvarlardaki hemoglobine bağlanarak hemoglobinin oksijen taşımasını engeller. Sigara içenlerde hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi %2.5 ile %15 arasında azalır. Bunun sonucunda organlar yeterli oksijen alamazlar. Özellikle beynin yeterli oksijen alamaması sonucu düşünme, karar verme, net görme ve işitme gibi önemli bazı fonksiyonlarında zayıflama olur. Karbon monoksit ayrıca damarlarda kolesterol depolanmasına yol açar.

Bu maddeleri solumanın zararlı etkileri geçici değil midir?


Evet, bu etkiler geçicidir. Ancak tiryakiler sık aralıklarla sigara içerler. Bu durumda sigara dumanına bağlı etkilerin düzelmesi mümkün olmamaktadır.

Sigara, kansere nasıl yol açmaktadır?

Sigara dumanı içinde 43 tane kanser yapıcı madde bulunmaktadır. Bunların bazıları kanseri başlatan, bazıları da kanserin ilerlemesine yol açan maddelerdir.

Akciğer kanserinin iyileşme şansı nasıldır?

Akciğer kanserine yakalanmış olan bir hastanın iyileşme şansı çok azdır. Başka bazı kanserlerin tedavisinde sağlanan önemli gelişmelere karşın akciğer kanserinin tedavisi bakımından başarılı sonuç daha azdır. Akciğer kanserli her on hastadan ancak bir tanesi 5 yıl yaşayabilmektedir. Diğerleri kısa süreler içinde hayatını kaybetmektedir. Tedavisi yeterince başarılı olmadığına göre akciğer kanserinden korunmaya öncelik vermek gerekmektedir, Bu da sigaradan uzak durmakla mümkündür.

Sigara başka akciğer hastalıklarına da yol açmakta mıdır?


Sigara bronşit ve amfizem oluşumunda da başlıca etkendir.

Sigara içen bir kişi dumanı içine çekmezse, yine de tehlikesi olur mu?

Olur. Sigara dumanı içeriye çekilmese bile temas ettiği yerlerde (dudak, dil, ağız içi, yemek borusu, gırtlak) tahribata yol açar. Ayrıca duman içeriye çekilmese bile yine de bir miktar duman akciğerlere gitmektedir.
sigaranın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini öğrenmek için tıklayın
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sigara Dumanında Bulunan Kimyasallar ve Etkileri

Sigara kullanımının kansere sebep olduğu bilinen ve bilimsel olarak da kanıtlanan bir gerçektir. Sigarada bulunan nikotinin bağımlılık yaptığı herkes tarafından bilinse de sigara dumanındaki diğer kimyasalların insan vücudu ve metabolizmasına etkileri herkes tarafından bilinmez. Hamilelikte kadınların sigara kullanması önerilmez bunun sebebi de diğer kimyasalların vücuda verdikleri zarardan dolayıdır.

Sigara dumanı çok sayıda organik bileşik içerir. İçerisinde yaklaşık olarak 7360 farklı bileşik bulunduğu tahmin edilmektedir ve bu sayı giderek daha da artmaktadır. Bu kimyasallardan 70 tanesinin insanlarda kansere neden olduğu bilimsel çalışmalarla teyit edilmiştir ve daha da fazlasının kanserojen etkiye sahip olmasından endişelenilmektedir.

Şimdi de bu zararlı kimyasalları daha yakından inceleyelim. İlk olarak nikotini açıklamak gerekirse; nikotin, kahvenin de dahil olduğu alkaloit grubunun bir üyesidir. Bir sigarada ortalama 10 mg nikotin bulunur. Sigara dumanında bulunan nikotin solunduğunda kan dolaşımına katılır ve beyine ulaştığında nörotransmitterlerin üretimini arttırır. Nikotin, nörotransmitter asetilkolin (ACh) kimliğine bürünür ve ACh reseptörlerine bağlanarak vücutta dopamin üretimini arttırır. Bu da sigaranın bağımlılık yapmasına sebep olur. Ek olarak, yüksek dozda alınan nikotin insanda zehir etkisi göstermektedir.

Sigara dumanında bulunan diğer kimyasal bileşikler ve etkileri şu şekildedir:

N-Nitrozaminler


N-Nitrozaminler, nitrojen içeren organik bileşiklerin büyük bir sınıfıdır. Üzerine çalışmalar yapılan Nitrozaminlerin çoğunluğu DNAâda mutasyonlara neden olmakta ve bazıları da kanserojen etkisi göstermektedir. NNK (nikotin kaynaklı nitrozamin keton) ve NNN kimyasallarının kanserojen etkisinin çok yüksek olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar tütün nitrozamin miktarlarının değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur.

Benzen

Orman yangını ve volkanik patlama gibi olaylar sonucu doğal olarak da üretilebilen organik bir kimyasaldır. Ancak, insanların bu kimyasala maruz kalması daha çok sigara ile olur. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ile benzenin kanserojen bir kimyasal bileşik olduğu kanıtlanmıştır. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarda ise benzenin kemik iliğindeki kromozomlarda değişime yol açtığı gözlemlenmiştir. Kemik iliğinde yeni kan hücreleri oluşturulur ve iliğin zarar görmesi anemi (kansızlık) hastalığına yol açabilir. Ayrıca benzen kandaki diğer bileşenlerin de seviyesini düşürür.

Aromatik Aminler

Aromatik aminler; pestisit, plastik ve ilaç sentezinde kullanılan bileşik sınıfıdır. Aromatik aminler ayrıca sigara dumanında bulunurlar. Etrafa yayılan dumandaki aromatik amin miktarı, sigara kullanıcısının ciğerlerine çektiği dumandakinden daha fazladır. Bu kimyasalların bir kısmının kanserojen etki gösterdiği teyit edilmiştir ve özellikle mesane kanserini tetiklediği tespit edilmiştir.

Formaldehit ve Asetaldehit

Formaldehit ve asetaldehit, aldehit sınıfında bulunan bileşiklerdir. Asetaldehit, sigara dumanında en çok bulunan kanserojen maddedir ve tükürük içinde çözünebilir. Bu kimyasallların her ikisi de deride, gözde, boğazda, mukoza zarında ve solunum sisteminde tahrişe yol açar.

1,3- Bütadien

1,3- bütadien, iki çift bağ içeren basit bir hidrokarbon molekülüdür. 2003 yılında yapılan bir çalışmada sigara dumanında bulunan kimyasallar kanser ve kalp rahatsızlığı risklerine göre sıralanmıştır. Bu listede 1,3- bütadien kanser riski en yüksek olan kimyasal olarak belirlenmiştir. Bu kimyasal ayrıca embriyoların deformasyonuna sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, bütadienin hamilelik süresince solunmasının bebekte doğuştun özür riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Akrolein

Doymamış bir aldehit çeşidi olan akrolein, zehirli bir bileşiktir. Gözlerde, ciltte ve solunum sisteminde tahrişe sebep olmaktadır. Akroleinin akciğer kanserine neden olduğunu gösteren ipuçları olsa da, kanserojen olduğu henüz bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Ancak, DNAâda mutasyona sebep olduğu bilinmektedir. Akrolein ayrıca kalp rahatsızlıklarını tetikler ve sigara dumanında en çok bulunan kimyasallar biridir.

Poliaromatik Hidrokarbonlar

Poliaromatik hidrokarbonlar, organik bileşiklerin eksik yanmaları sonucu oluşmaktadırlar. Birçoğunun mutajenik, kanserojen ve teratojenik olduğu belirlenmiştir. Bunların arasında en etkilisi Benzo-a-pirenâ'dir. Poliaromatik hidrokarbonun rahimde fazla bulunması halinde bebekte düşük IQ ve çocukluk astımı görülür.
sigaraduman.jpg
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Tütün dumanı içindeki hangi maddeler hastalık yapar?

Tütün dumanında bulunan kimyasal maddelerin arasında yer alan asitler, alkol aldehitler, ketonlar, siyanür, karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi gösterirler ve organlarda tahribat yaparlar. Kalp hastalıkları, akciğer kanseri, vücuttaki başka kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın sigaraya bağlı olarak meydana geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Tütün Dumanında bulunan karbon monoksitin etkileri nelerdir?

Sigara dumanının içinde %4 oranında karbon monoksit bulunur. Bu gaz, alyuvarlardaki hemoglobine bağlanarak hemoglobinin oksijen taşımasını engeller. Sigara içenlerde hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi %2.5 ile %15 arasında azalır. Bunun sonucunda organlar yeterli oksijen alamazlar. Özellikle beynin yeterli oksijen alamaması sonucu düşünme, karar verme, net görme ve işitme gibi önemli bazı fonksiyonlarında zayıflama olur. Karbon monoksit ayrıca damarlarda kolesterol depolanmasına yol açar.

Tütün Dumanına Maruz Kalma, Dünyada Her Yıl Milyonlarca İnsanın Ölümüne Neden Olmaktadır

Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz
kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.
Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır.
Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.

Tütün Dumanına Maruziyet Özellikle Bebek Ve Çocukları Tehdit Etmektedir

Bebek ve çocukların yanında sigara içmek; ani bebek ölümlerine, astım ya da solunum yolu enfeksiyonlarına, kulak enfeksiyonlarına, uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde ise kanser gibi hastalıkların gelişme riskini artırmaktadır. Günde en az 7 saat tütün dumanına maruz kalan gebelerde düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğum riski yaklaşık 2 kat yükselmektedir.
 
Üst Alt