Sehv secdesi – Secde-i Sehiv nasıl yapılır?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sehiv secdesi nasıl yapılır? Secdei sehv, yanılma secdesi nasıl yapılır? Namazda yanlışlık sonucu sehv secdesi yapmak konularında kısa ve açıklayıcı bilgiler. Sehv secdesi – Secde-i Sehiv
Secde-i Sehiv: Secde, alnı yere koyma; aşırı saygı gösterme; sehiv, dalma, gaflet etme, bilmeyerek terk etme demektir. Sehiv secdesi ise, yanılmak suretiyle namazın rükünlerinden birisini geciktirme veya bir vacibi terk ya da geciktirme halinde, namazın sonunda yapılması gereken iki secde demektir.[175]

Bir rüknün tehiri veya bir vacibin terk yahut tehiri halinde son oturuşta yalnız Tahiyyat okunduktan sonra iki tarafa selâm verilir, daha sonra ٱَللهُ اَكْبَرُ ‘Allah’u Ekber’ denilerek secdeye varılıp, üç kere ” سُبْ حَا نَ رَبِّيَ لْأَ عْلى Sübhane Rabbiyel A’lâ” okunur; sonra “Allahu ekber” denilerek oturulur, bir tesbih miktarı celseden sonra yeniden “Allahu ekber” diye, ikinci secdeye varılır; yine üç defa ” سُبْ حَا نَ رَبِّيَ لْأَ عْلى Sübhane Rabbiyel- A’lâ” okunduktan sonra ٱَللهُ اَكْبَرُ ‘Allah’u Ekber’ denilerek oturulur. Tahiyyat, Allahümme salli ve Allahümme barik ve Rabbenâ âtinâ duaları okunduktan sonra önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa selâm verilir.

Yalnız sağ tarafa selâm verildikten sonra sehiv secdelerinin yapılması daha faziletli ve ihtiyata daha uygundur. Nitekim cemaatla kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmasına meydan vermemek için, yalnız sağ tarafa selâmdan sonra sehiv secdelerinin yapılması gerekli görülmüştür.
sehiv secdesi
Hanefilerin sağlam görülen görüşüne göre sehiv secdesi vacib, genel olarak diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Hanefilerin bu konuda dayandığı delil, Abdullah b. Mes’ud (r.a)’den nakledilen şu hadistir: “Sizden birisi namazında şüpheye düşerse, doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine göre tamamlasın, sonra selam verip sehiv secdesi yapsın, yani yanıldığı için iki secde daha yapsın.”

Ebû Saîd el-Hudrî (r.a) de Allah elçisinin şöyle buyurduğunu nakleder: “Sizden biri namazı üç rek’at mı yoksa dört rek’at mı kıldığında şüpheye düşerse, şüphesini atsın ve kesin olarak bildiği ne ise, onun üzerinden namazı tamamlasın. Selâm vermeden önce de iki secde yapsın. Eğer beş kılmış ise, bu secdeler namazına şefaatçi olur, tam kılmış durumda ise, bu iki secde şeytanın kendisinden uzaklaşmasına vesile olur.
 
Üst Alt