Sarıkaya kaplıcaları - Yozgat

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Yozgat'ın 80 km. güneydoğusundaki Sarıkaya İlçesinde bulunan kaplıca suları Florür içeren Oligometalik sular grubundan olup, 48 C sıcaklığa ve 28 lt/sn. debiye sahiptir. Tıp Otoriteleri tarafından ise, aşağıdaki hastalıklara iyi geldiği saptanmıştır.
sarkayakaplicalari.jpg

- Romatizmal ağrılar,
- Artroz (Eklem Kireçlenmeleri)
- Kalça-Eklemi Kireçlenmeleri,
- Deyeneratif Romatizmalar,
- Bel fıtıkları ve buna bağlı Siyatik ağrıları,
- Ağrılı kadın hastalıkları,
- Kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar,
- Spastik ağrılar- Spastik kolitler,
- Böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmalitik etki,
- Karaciğer ve Safra kesesi taşları,
- Cilt hastalıkları.

Kaplıca Suyunun Özellikleri

Şifa kaynağı olan sıcak su Oligametalik sular grubundan olup sıcaklık ortalama 48 C dir.

REFİK SAYDAM MERKEZ HIFZISIHHA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİL RAPORUNA GÖRE:

Su berrak, renksiz, kokusuz, korbondioksiti, amonyağı, nitriği olmayan, kalsiyum, sodyum, mağnezyum, demir, aliminyum, sülfat, hidrokarbonat,metalsilikat, yönünden zengin oligametalik bir sudur.

Tedavi Süresi
Kaplıca tedavisinin önemli konularından biri de, kaplıcada kaç gün kalınacağıdır. Bu süre 21 gün olmakla birlikte halkımız genellikle kaplıca tedavisini 15 gün olarak uygular. İçme tedavisi de öteden beri 3 gün olarak yapılır. Genellikle üç haftalık ve 21 banyoluk kürlerin tedavi edici etkisi olduğu, uzmanların ortak görüşüdür. Öte yandan, özel durumları dikkate alınırsa, her kişiyi 21 gün kaplıcada tutmanın mümkün olmadığı da düşünülmelidir.
Kaplıca tedavisinin çok uzun süre devam etmesi de sakıncalıdır. Hastanın alıştığı bir çevreden ayrı, disiplinli ve yorucu tedavilerle geçen bir hayat tarzı, hastalarda ruhi bunalımlar yaratabilir. Hastalar, içme ve kaplıcalara karşı bir tiksinti ve isteksizlik duymaya başlar. Önemli görülen hastalıklarda, tedavi süresini, çoğunlukla kaplıca hekimi ayarlayabilir. Her hastanın durumu değişik olduğundan, tüm hastalara aynı süre ve aynı çeşit tedavinin uygulanamayacağı açıktır.

Dikkat Edilecek Hususlar
Tedavi süresince vücudunuzu üşütmemeli, yün elbise, kalın çorap ve kapalı ayakkabı giymelisiniz.
Banyolar, kesinlikle sabahları aç karnına ya da hafif bir kahvaltıdan bir saat sonra veya akşamları yemekten iki saat önce alınmalıdır.
Banyodan sonra biraz dinlenme ve istirahat gerekir. Yatakta terleme süresi geçmeli, terli çamaşırlar değiştirildikten sonra kısa bir yürüyüş yapmalıdır.
Banyolara tok karnına girmek sakıncalıdır.
Dört-beş banyodan sonra özellikle içme için tedavide kaşınmaya benzer durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar önemsizdir. Bir süre sonra kaybolur.
Günde en çok iki banyo tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlılardan uzak durmalı, yağsız ızgara ve haşlamalar yenilmelidir. Özellikle taze ekmekten kaçınmalıdır. Bol sebze yemekleri ve meyve yemenin faydaları bilinmektedir.
Sıvı ihtiyacını maden sularından veya normal içme suyundan karşılamakta fayda vardır. Şişelerde satılan meyve sularından ve esanslı gazozlardan kaçınmalıdır.

KAPLICA KRİZİ

Termal Krizi veya Banyo Reaksiyonu da denir. Kaplıcada tedaviye başlandıktan birkaç gün sonra bazı hastaların hiç sebep yokken rahatsızlık duymalarına verilen addır.
Kaplıca Krizi, kırıklık, baş ağrısı, basit olaylar karşısında çok sinirlenmek uykusuzluk, nabzın fazla atışı, tansiyon düşmesi ya da yükselmesi, iştahsızlık, paslı dil, kabızlık veya ishal şeklinde kendini gösterir. Romatizmalılarda hasta organlarında rahatsızlık artar, mafsallar ağrır ve şişer. Kaplıca krizinin nedenleri henüz uzmanlarca tam belirlenememiştir. Bu krizin tedavi ile bir ilişkisi olmadığı, bazı insanların kaplıcaya karşı gösterdiği bir tepki olduğunda fikir birliğine varılmıştır.
Normal olarak bir-iki gün süren bu rahatsızlıklar, kendiliğinden kaybolur, hasta yeniden banyolara devam edebilir.
Bunun dışında bir de "Kaplıca Sonu Yorgunluğu" olarak bilinen bir durum söz konusudur. Hasta, kaplıca kürünü bitirip evine döndüğünde hafif bazı rahatsızlıklar duyabilir. Genellikle evde kısa süreli bir dinlenme ile geçer. Her durumda doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

HANGİ KAPLICAYA GİTMELİ ?

Kaplıca seçiminde genellikle uygulanan yöntem;daha önce şifa bulan bir yakınımızın önerisi ya da belli bir rahatsızlığa iyi geldiği yaygınlaşmış bir kaplıcanın seçimi şeklinde olmaktadır.
Gerçekte bilim dünyasının vardığı genel kanı, her kaplıcanın faydalı olduğu, gerçek kıyaslamanın ise ancak kimyasal ve fiziksel özelliklerinin bilinmesiyle yapılabileceğidir.
Bu açıdan bakınca, kaplıca seçiminde etken olması gereken temel faktörlerin sahip olduğunuz maddi imkanlar, kaplıcanın yaşadığınız yere uzaklığı, şifalı suyun niteliği, ısı derecesi, iklim durumu ve yöredeki sosyal tesisler olduğunu kabul edebiliriz.

UZMANLARIN TAVSİYELERİ

Konunun uzmanları özellikle aşağıda belirteceğimiz durumlarda kaplıca tedavisini sakıncalı bulmaktadırlar :
* Ameliyat geçirmiş ve henüz yarası kapanmamış olanlar,
* Ateşli hastalıklara tutulanlar,
* Kanamalı hastalıkları olanlar,
* Kanserliler,
* Akciğer tüberkülozuna tutulmuş olanlar,
* Hamile ve lohusa kadınlar,
* Regl dönemindeki kadınlar,
* Sirozlular,
* İdrar zorluğu olanlar,
* Yüksek ve değişken tansiyonu olanlar,
* Saralılar,
* Zararlı akıl hastaları,
* Astım hastaları.
yozgatsarikaya.jpg

Söz konusu kaplıca alanı Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucunda, Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm merkezi ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımcıların ilgisine sunulmuştur.
Sarıkaya ilçesi 600 yatak kapasitesiyle Yozgat İlinin en çok yatak kapasitesine sahip ilçedir. Mehmetoğulları Pansiyon Turizm Bakanlığından Deneme İşletme Belgesi ile hizmet vermektedir.İlçeye ulaşım oldukça kolaydır. Yozgat'tan olduğu gibi Ankara'dan da her saat otobüs vardır.

Tarihi Sarıkaya Kaplıcaları Yozgat Kayseri Karayolu üzerinde olup, Yozgat İl merkezine 80 km, Ankara’ya 290 km,Çorum ve Tokat a 150 km, Sivas a 190 km,Kayseri’ye 120 km uzaklıktadır.Havayolu ulaşımı ise135 km uzaklıktaki Kayseri sivil havaalanı ile sağlanmaktadır.Sarıkaya İlçesi 55 km mesafedeki Yenifakılı tren istasyonu ile demiryolu ulaşım olanağına da sahiptir.

İlçeye ulaşım .Kayseri Ankara ve Yozgat’tan her saat , İstanbul,İzmir,Muğla,Antalya ,Samsun,Adana,Mersin,Balıkesir,Bursa ve Eskişehir’den günlük ulaşım otobüsle sağlanabilmektedir.

Ayrıca yerli turistlerle birlikte Almanya Fransa Hollanda İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinden ve türk cumhuriyetlerindende turistler gelerek tarihi kaplıcadan faydalanmaktadır.tarihi kaplıcaları günlük ortalama 2000-3000 kişi ziyaret etmekte ve ilçede ekonomik hayatın canlanmasına katkı sağlamaktadır.
 
Üst Alt